Özürlü Eş, Çocuk ve Kardeşten Dolayı Nakil Hakkı

Özürlülere ilişkin hükümler içeren 5378 sayılı Kanunun tam metnini ve 657'de yapılan değişikliği 29/07/2005 tarihinde sitemizde yayımlamıştık. Düzenlemenin memurlar açısından en önemli yönü getirdiği nakil hakkıdır. 657 sayılı Kanuna eklenen yeni hükme göre memur; özürlü eş, çocuk, kardeşlerinin başka bir yerde öğrenim görmesi halinde nakil isteyebilecektir. Detay için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 00:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: 07.07.2005 tarihinde resmi gazetede de yayınlanan "özürlüler yasası" nın madde 21'e ek olan ek madde 39'da 657 sayılı devlet memurları kanununa şu ek madde eklenmiştir. "memurun kardeşi veya çocukları kendi yaşamını sürdüremeyecek kadar özürlü ve bir eğitim kurumunda öğrenim görüyorsa memurun tayini eğer isterse kardeşinin veya çocuğunun öğrenim gördüğü yere yapılır."
Fakat bu madde ile ilgili fazla bir bilgiye sahip değiliz. Mesela eğer memurun kardeşi ise vasi'si olmak zorunda mı? Bu atamayı memur nasıl ve hangi yollarla istemelidir? İnternet'te atama isteyebilmek için herhangi bir form bulunmamaktadır?

CEVAP: Konuya ilişkin düzenleme 07.07.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Sorumuzla ilişkili madde ise 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 21 inci maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen ek 39'uncu maddedir. Bu madde şu şekildedir:

"Devlet memurlarının, hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede özürlü olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilen eşi, çocukları ile kardeşlerinin, memuriyet mahalli dışında resmî veya özel eğitim ve öğretim kuruluşlarında eğitim ve öğretim yapacaklarının özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belgelendirilmesi hâlinde, ilgilinin talebi üzerine eğitim ve öğretim kuruluşlarının bulunduğu il veya ilçe sınırları dahilinde kurumunda bulunan durumuna uygun boş bir kadroya ataması yapılır."

Bu madde, memura; özürlü eş, çocuk ve kardeşi için eğitim durumundan dolayı nakil hakkı getirmiştir. Madde metninde eğitime ilişkin olarak "resmî veya özel eğitim ve öğretim kuruluşlarında eğitim ve öğretim yapacaklarının" ibaresi kullanılmıştır. Buna göre sadece resmi öğrenim kurumlarında değil özel öğrenim eğitim ve öğrenim kurumlarında da eğitim ve öğrenim görülmesi halinde nakil talebinde bulunabilecektir.

Ancak bu haktan yararlanmak belirli belgelendirmelere dayandırılmıştır.

1- Nakil istenebilmesi için özürlü wş, çocuk ve kardeş için "hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan devam ettiremeyeceğine ilişkin özürlü olduğu hususunda sağlık kurulu raporu" alınması gerekmektedir.

2- Yine nakil isteyebilmek için "memuriyet mahalli dışında resmî veya özel eğitim ve öğretim kuruluşlarında eğitim ve öğretim yapacaklarının özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belgelendirilmesi" gerekmektedir.

3- Nakil için ilginin talebi gerekmektedir.

Burada şu hususu da belirtmek gerekmektedir. Anılan maddede devlet memurunun, özürlü kardeşinden dolayı nakil talebinde bulunabilmesi için vasi olma şartı getirilmemiştir. Bu nedenle vasilik şartı aranmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan nakil taleplerinin çalıştıkları kamu kurumuna yapılması gerekmektedir. Talep esnasında ilgili belgelerin de eklenmesi gerekmektedir. Yalnız talebin silsile ile yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu konuya ilişkin yazmızı görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber