Üniversite mezunlarına sınavsız, koşulsuz ikinci üniversite imkanı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 16:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Erzurum Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi(AÖF), ikinci eğitim öğretim yılında birçok yenilikle öğrencilerin karşısına çıkıyor. Bu yeniliklerden en önemlisi ise 'Eğitim Uzakta Değil' sloganıyla hazırlanan koşulsuz, sınavsız ikinci üniversite fırsatı. Herhangi bir üniversitenin lisans ya da ön lisans programlarından mezun olan kişiler, AÖF'de ikinci üniversite okuma şansı yakalıyor. İkinci üniversite uygulaması için kontenjan sınırlaması da yok.

AÖF, önceki yıl 6 olan program sayısını bu yıl 15'e çıkardı. İlk kez bir lisans veya ön lisans programına kayıt yaptıracak olanların Yükseköğretime Geçiş (YGS)'de herhangi bir puan türünde en az 140 puan alması gerekiyor. Fakülte, barajı aşan öğrencilerin YGS'deki puan türlerine bakmaksızın istedikleri programa yerleştiriyor. Meslek lisesi öğrencileri ise Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'ne başvurarak bütün ön lisans programlarına doğrudan geçiş yapabilecek.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi AÖF Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, "İkinci üniversite için aranan koşullar lisans veya ön lisans mezunu olmak. Buna göre lisans mezunları lisans ya da ön lisans programlarına kayıt yaptırabiliyor. Ön lisans mezunları ise ön lisans programlarında eğitim alabilecek. Bu uygulamada kontenjan sınırlaması da yok. Bir yükseköğretim programından mezun olan veya halen bir örgün yükseköğretim programında okuyanlardan açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanabilecek." dedi. Konuyu bir örnekle açıklayan Özen, dini konulara ilgili olan bir doktorun sınava girmeden İlahiyat Programı'nda akademik bilgi sahibi olarak, ikinci üniversite diploması alabileceğini söyledi.

Özen, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 2012-2013 eğitim öğretim yılında 4 lisans, 11 önlisans ve bir lisans tamamlama programıyla eğitim hizmeti sunacağını ifade etti. Özen, "İşletme Lisans Programı'na 14 bin, Sosyoloji Lisans Programı'na 5 bin, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Lisans Programı'na 5 bin, Sosyal Hizmet Lisans Programı'na 2 bin, Adalet Ön lisans Programı'na 25 bin ve Güvenlik Bilimleri Lisans Tamamlama Programı'na 5 bin öğrenci alınacak. Çağrı Merkezi Hizmetleri, İlahiyat, Bankacılık ve Sigortacılık, Dış Ticaret, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Lojistik, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Reklamcılık ve İşletme Yönetimi Ön Lisans programlarına ise kontenjan sınırlaması olmaksızın öğrenci alınacak." şeklinde konuştu.

AÖF'nin yeni iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlardan yararlanılarak eğitimler hazırladığını kaydeden Özen, alanında uzman akademik bir kadroyla çalıştıklarını belirtti. Programların tamamında ders müfredatları alanındaki gelişmeler göz önünde bulundurularak düzenlendiği bilgisini veren Özen, "Ders materyallerinin içerikleri Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden değerli akademisyenler tarafından hazırlanıyor. Öğretim Yönetim Sistemi aracılığıyla sistemli biçimde öğrenciye sunulan ders materyalleri, Açıköğretim Fakültesi bünyesinde yer alan stüdyolarda hazırlanan görsel ve işitsel unsurlarla destekleniyor. Haftalık olarak derslere ilişkin verilen ödevler, alan uzmanları tarafından titizlikle değerlendiriliyor." ifadelerini kullandı.

Özen, etkileşimli ortamlarda öğrencilere kendilerini sınamaları amacıyla her haftanın içeriğine yönelik değerlendirme soruları sorulduğunu aktararak, şunları ekledi: "Tartışma Forumu hem öğrenci-koordinatör ve öğrenci-öğretim üyesi hem de öğrenci-öğrenci etkileşimini mümkün kılıyor. Öğrencilerin, ders danışmanları, koordinatörler ve idari personelle görüşerek sorunlarını çözmeleri amacıyla çeşitli imkanlar sunuluyor."

Öğrencilerin fakülteyle ilgili sorularına daha rahat cevap bulmaları için çağrı merkezi kurduklarını söyleyen Özen, "Öğrencilerimiz her konudaki sorularının cevabını 444 92 82 numaralı telefondan ya da www.ikinciuniversite.atauni.edu.tr internet adresinden alabilecek." diye konuştu.

Özen, kayıt veya sınav için öğrencilerinin Erzurum'a gelmelerine gerek olmadığını belirterek, fakültede ara sınavların internet üzerinden online, final ve bütünleme sınavları ise illerdeki sınav merkezleri aracılığıyla yapılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber