Düşük tutarlı öğrenci kredi borçları af kapsamı içinde

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği gibi son aylarda Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, ödenmeyen öğrenim ve katkı kredisi borçları için haciz takibinde bulunmaya başlamış olup, sitenizde de zaman zaman haber konusu olmuştur. Zamanında ödenmeyen öğrenim ve katkı kredisi borçları 6183 sayılı yasaya göre Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi daireleri ve malmüdürlükleri tarafından yapılmaktadır.

Ancak binlerce kişiyi ilgilendiren yanlış ve hukuk dışı uygulamalar yapılmaktadır. 27.02.2002 tarih ve 25033 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?4811 sayılı Vergi Barışı Kanununun? 16. maddesinde ?Belli tutarın altındaki alacakların terkini? düzenlenmiştir. Söz konusu madde ?31.8.2002 tarihinden önce vadesi geldiği halde ödenmemiş bulunan, devlete ait olup Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi dairelerince tahsil edilen ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamına giren her bir alacağın türü, dönemi, asılları ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle tutarı 10.000.000 lirayı aşmayan aslî alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı fer'i alacakların, aslı ödenmiş fer'i alacaklardan tutarı 20.000.000 lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçilir.? şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Bu açık hükme rağmen 31.08.2002 tarihinden önce vadesi gelmiş ve söz konusu tutarın altında kalan öğrenim ve katkı kredisi borçlarının tahsilatından vazgeçilmemiş olup, hukuka aykırı olarak cebren tahsili yoluna gidilmektedir. Vergi Barışı Kanununa ilişkin olarak Yayımlanan 1 Nolu Tebliğde, söz konusu amme alacaklarının müracaat edilmeden tahsilinden vazgeçilip terkin edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak gerek Kredi Yurtlar Kurumu gerekse tahsilatı yapmakla görevli vergi daireleri kendilerini yetkisiz gösterip, tabiri caizse topu birbirlerine atmaktadırlar. Bu kanun maddesinden haberi olmayan binlerce öğrenci, bu kredi borçlarını gecikme zamlı olarak ödemek durumunda kalıyor. İdare de kanuna aykırı olarak, tahsil edilmemesi gereken bir alacağı hem de cebren tahsil etmektedir. Binlerce kişiyi ilgilendiren bu haberi sitenizde yayınlayarak her konuda olduğu gibi bu konuda da öğrencileri bilgilendirmenizi istirham ederim.

Haber Gönder yoluyla yazan: BAHADIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber