Toplu Görüşmenin Değerlendirilmesi

Toplu görüşmelere ilişkin tüm detaylar, 15 Ağustos'tan bu yana sitemizde yayımlanmaktadır. Ancak şunu açık olarak belirtmek gerekmektedir. 25.08.2005 tarihinde yapılan toplu görüşmelerin 3. toplantısında, hükümet tarafından kamu çalışanlarına teklif edilen %1,5+%1,5 zam oranlarına ilave olarak 40 + 40 YTL seyyanen zamma karşı, gerek Türkiye Kamu-Sen gerek KESK gerekse de Memur-Sen tarafından gösterilen tepkiler, görüşmeler sonunda bir anlaşma imzalanmayacağını göstermekteydi. Devamı için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Eylül 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu kritik 3. toplu görüşme toplantısı sonrasında, tüm konfederasyon başkanları teklif edilen zammı kabul edemeyeceklerini ifade etmişlerdi.

Bu görüşme sonrasında memurlar.net olarak bir analiz yayımlamış ve toplu görüşmelerin nasıl sona ereceğini tahmin etmeye çalışmıştık. Bu tahminde, hükümet çevrelerinden aldığımız bilgilere de dayanarak, yüzdelik zammın %2,5+%2,5 seviyesine yükseltileceğini, denge tazminatı miktarının ise revize edilebileceğini aktarmıştık. Toplu görüşmenin sonucu öngörümüzü doğrulamıştır. Hükümet yüzdelik zammı teklifini %2,5 seviyesine yeniden yükseltmiş, denge tazminatında ise miktarı korumuş ama bunu yerine aile yardımı ödeneğini arttırmış ve sendika üyelik aidatını devletin ödemesini kabul etmiştir.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'in kamuoyuna verdiği intibanın aksine anlaşamaya imza koymasının nedeni bize göre memur sendika aidatının Devlet tarafından ödenmesinin kabul edilmesidir. Bu teklif her iki konfederasyonu da daha önce yapmış olduğu açıklamalardan geri döndürmüş ve ortaya sitemizde yer alan mutabakat metni çıkmıştır.

Bu noktada KESK'in diğer konfederayonlara göre daha dengeli bir duruş sergilediğini kabul etmek gerekmektedir. Ahmet Aksu'nun teklif edilen zam oranlarını "Şoke olduk", Sayın Akyıldız'ın ?Bir gecede 40 katrilyonu silenler kamu çalışanına 5 katrilyonu bulamıyorsa bir kez daha düşünsün, çünkü seçim yaklaştı? şeklindeki açıklamaları ortadadır. Her iki konfederasyon başkanı da memurlarca kabul edilmeyecek bir metne imza koymuştur. Bunun tek nedeni yukarıda belirtmiş olduğumuz ve sendika üye sayısını 2006 yılında arttıracak olan 5 milyon liralık sendika üyelik aidatının Devlet tarafından ödenmesi önerisinin kabul edilmesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber