İlköğretim müfettişlerinin kazanılmış hakları için dava açıldı

Haber Giriş : 04 Eylül 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmeyi durdurma taleplidir

Davacı : TÜRK EĞİTİM SEN
(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

Vekili : Av. Nihat Kılıç
Necatibey Cad. 27/12 Kızılay/Ankara 231 35 20/21

Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı

Konu : 21-07-2005 tarih, 25882 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 18. Maddesinin iptali ile bu madde hakkında derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebidir.

İptali istenen 18. Madde şu şekildedir; (Aynı yönetmeliğin 52. Maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, ikinci ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır. "Her hizmet bölgesinde ön görülen süre kadar çalışmak esastır. Aynı ilde çalışma süresi sekiz yılı aşamaz.")

Tebliğ tarihi : 21/07/2005

OLAYLAR VE AÇIKLAMALAR

1- 13-08-1999 tarih, 23785 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ve halen yürürlükte olan M.E.B. İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin dava konusu değişiklik öncesi 52.Maddesi ikinci fıkrasında "Bir hizmet bölgesinde çalışılan sürenin çalışması gereken süreden fazla olması durumunda, fazla olan süre öncelikle görev yapmadığı bir alt hizmet bölgesinde değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda alt bölge hizmetlerinden artan süreler varsa çalışması gereken bir üst bölgeden sayılır." hükmü yer almakta idi. Dördüncü fıkrasında ise, "Müfettişlerin bu göreve atanmadan önce Devlet memurluğunda geçen süreleri bu yönetmelikte belirtilen bölge hizmetinde değerlendirilir"hükmü yer almakta idi.

2- Bu hükümler 21-07-2005 tarih, 25882 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile yürürlükten kaldırılmıştır.

3- Yine değişiklik ile yönetmeliğin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere "Her hizmet bölgesinde ön görülen süre kadar çalışmak esastır. Aynı ilde çalışma süresi sekiz yılı aşamaz" fıkrası eklenmiştir.

4- Yapılan bu değişiklikler ile İlköğretim Müfettişleri büyük bir hak kaybına uğramaktadır. Zira yönetmeliğe göre hizmet bölgeleri zorunlu çalışma süresi aynı maddenin birinci fıkrasında birinci ve ikinci hizmet bölgelerinde beşer yıl,üçüncü ve dördüncü hizmet bölgelerinde dörder yıl, beşinci hizmet bölgesinde üç yıldır.

5- Görüleceği gibi zorunlu çalışma süresi 5+5+4+4+3=21 yılda tamamlanmaktadır. Buna göre müfettişlikte ve öğretmenlikte 21 yıl hizmeti olanlar için zorunlu yer değiştirme ortadan kalkmaktadır. Bu husus önceki atama emirlerinde olduğu gibi 2005 yılı yer değiştirme direktifinde de yer almıştır.

6- Çünkü hizmet bölgelerindeki fazla çalışma süreleri değişiklik öncesi ikinci fıkraya göre önce alt hizmet alanına, yine fazla geliyor ise üst hizmet alanına sayılıyordu. Müfettişler bu güvence ile mesleğin son yıllarında kendilerinin, ailelerinin geleceğini şekillendireceği yerleri isteyerek buralarda yerleşmek, mesken edinmek, çocukları okutmak, evlendirmek, işe yerleştirmek gibi eylemler içerisine girmektedir.

7- Yapılan değişiklik ile müfettişlerin yerlerinin değiştirilmesi halinde aile bütünlüğü ve gelecek ile ilgili planların bozulması söz konusudur. Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışmalarını tamamlayan müfettişin görev yeri değiştirmede karşılaşacağı güçlükler göz ardı edilmiştir.

8- Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfındaki İlköğretim Müfettişinin yine aynı sınıfta yani öğretmenlikte geçen hizmet sürelerinin, aynı yönetmeliğin 53.Maddesine göre puanlamada dikkate alınıp, zorunlu hizmet çalışma sürelerinde yeni değişiklik ile dikkate alınmaması yönetmeliğin kendi içerisindeki çelişkiyi gösterir.

9- Sonuç olarak bu değişiklik ile; Öğretmenlikte geçen hizmet süresi ve bölgesi atamada dikkate alınmayarak bir hak kaybına neden olmaktadır.

10- Zorunlu hizmet bölgelerinde ön görülen süreden fazla çalışılmasının önce bir alt hizmet bölgesi hizmetinden sayılması, artar ise üst hizmet bölgesi hizmetinden sayılması ile ilgili fıkranın ortadan kaldırılması ile kazanılmış olan hakkın elden alınması söz konusudur.

11- Bir ilde sekiz yıldan fazla çalışılamaz hükmü ile hizmet yılı ve çalışılan bölge hizmetlerinin göz ardı edilerek kendini buna göre ayarlamış müfettişlerin belli bir hizmet ve yaştan sonra yer değiştirmeye tabi tutularak mağdur edilmesi söz konusudur.

12- Yapılan bu değişiklik ile başka illere gitmesi yukarıda sayılan nedenlerle mümkün olmayan müfettişlerin emekliye sevk edilerek yerine aynı yönetmeliğin müfettiş alımlarında getirdikleri yeni değişiklikler ve siyesi otoriteye getirilen kolaylıklar ile müfettiş alımlarında kadrolaşma yolunun açılma endişesi söz konusudur.

13- Bu gerekçeler ışığında, 21-07-2005 tarih, 25882 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan MEB İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 18.Maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve daha sonra da iptali hakkaniyet, adalet ve kamu yararı gereğidir.

14- Anılan nedenlerle nezdinizdeki dava açılmıştır. Davanın kabulü kamu yararı gereğidir.

Sonuç : Yukarıda kısaca arz ve izah edilen ve sayın heyetinizce resen görülecek nedenlerle haklı davamızın kabulü ile, 21-07-2005 tarih, 25882 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 18. Maddesinin iptaline karar verilmesini, bu madde hakkında derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesini, davalı idarenin savunma süresinin kısaltılmasını, yargılama vekalet ve sair tüm giderlerin davalı kurum üzerinde bırakılmasını vekaleten saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı vekili
Av. Nihat Kılıç

Ekler:

1- İptali istenen yönetmelik maddesi
2- İlgili belgeler
3- Vekaletname

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber