MEB, Türkçe Öğretmenliğine Atama İşlemlerini Eline Yüzüne Bulaştırdı

Türkçe öğretmenliğine kimlerin atanabileceğine ilişkin olarak sitemize yapılan başvuruları bugüne kadar ana sayfamıza taşımadık. Sadece Eğitim-Sen'in dava açacak olmasını haberleştirdik... Bunun en büyük nedeni 2002 yılında yaşanan ve bu 2005-2 atama döneminde yeniden tekrarlanan bölümler arası kavgadır. Memurlar.net forum sayfaları, Türkçe öğretmenliğine atanma hakkı tanınan "Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği" ve "Türk Dili ve Edebiyatı bölümü" ile Türkçe öğretmenliği bölümü mezunlarının hakarete varan karşılıklı tartışmaları ile dolup taşmaktadır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Eylül 2005 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2002 yılında Milli Eğitim Bakanı olan Necdet Tekin de, son anda bir değişilik yapmış ve o gün geçerli olan Talim ve Terbiye Kurulu Kararına göre sınıf öğretmenliğine atanma hakkı olmayan, sınıf öğretmenliği sertifikalı Fen Edebiyat mezunlarına sınıf öğretmenliğine atanma hakkı tanımıştı. Bu uygulamayı o gün eleştirmiş ve mağdur olan adayları dava açmaya çağırmıştık. Açılan davalar Eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği bölümü mezunları lehine kazanılmıştı. Danıştay 12. Dairesinin bu lehe kararı daha sonra Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca da onaymıştı. O günlerde 100'e yakın dava açılmış, müdahil olanlarla beraber bu sayı 500'e ulaşmıştı. Davaların kazanılması üzerine 500 kişilik kadroya atama izni alınarak Eğitim fakültesi mezunlarının ataması yapılmıştı.

Bugün yine benzer bir durumla karşı karşıyayız. Bugünkü öğretmen atamaları için geçerli olan karar, 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararıdır. Bu karara ekli cetvele göre Türkçe öğretmenliğine sadece Türkçe öğretmenliği bölümü mezunları atanabilmektedir. Ancak, ihtiyacın karşılanamadığı dönemlerde 119 sayılı kararın 7'ncisi maddesi gereğince "alanla ilgili orta öğretim alan öğretmenliği programı mezunlarına" da başvuru hakkı tanınabilecekti.

Mevzuat bu kadar açık ve nettir. Ancak bu açıklığa rağmen Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe öğretmenliğine yapılan atama şeklini değiştirmiştir. Belirlenmiş olan taban puanının üzerinde neredeyse iki katı kadar aday bulunmasına rağmen Türkçe öğretmenliğinin önceliği olmaksızın "Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği" ve "Türk Dili ve Edebiyatı bölümü" mezunlarına da başvuru hakkı tanınmıştır. Belirtmiş olduğumuz üzere, bu işlem mevcut mevzuata aykırıdır.

PEKİ NE OLACAKTIR?

1- Öğretmen atamaları 29 Ağustos 2005 tarihinde açıklandı. Başvuru hakkı tanınan "Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği" ve "Türk Dili ve Edebiyatı bölümü" mezunlarından atanan kişiler görevlerine başlayacaktır. Bu atanan adaylara ilişkin bir sorun bulunmamaktadır.

2- Atanmayan Türkçe öğretmenliği bölümü mezunlarının atama sonuçlarının açıklandığı tarih olan 29 ağustos 2005 tarihi itibariyle 60 gün içinde Danıştay'da, kılavuzun ilgili hükmünün iptali amacıyla dava açması gerekmektedir. Dava açmayanlar daha sonra dava kazanılsa dahi hak iddia edemeyecektir. Bu nedenle mutlaka dava açılması gerekmektedir. Diğer taraftan isteyen kişiler dava açmak yerine kendi durumunda olan bir adayın açtığı davaya da müdahil olabilir. Davaya nasıl müdahil olunacağına ilişkin bilgiler için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber