18 bin iş güvenliği uzmanına ihtiyaç olacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Eylül 2012 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma hayatında yeni bir dönemin kapılarını aralayan; İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle, yasanın uygulanmasında aktif rol alacak İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimliği ile Hemşireliği, yeni kariyer fırsatlarını da beraberinde getirdi. Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip mühendis ve iş yeri hekimlerinin yakın zamanda en çok aranan personel grupları arasında olacağını belirtti.

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile sadece 50 ve daha fazla personel istihdam eden işletmeler için zorunlu olan ?iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma şartı? kaldırıldı ve bütün iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi zorunlu hale getirildi. Özetle tek bir personel çalıştıran işletmeler dahi bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekiminden hizmet alacak. Yasanın uygulanmasında ciddi rol üstlenecek iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri, geniş ve güçlü yetkilere sahip olacak.

Mevcut işletme potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda ülke genelinde 18 bin iş güvenliği ve iş yeri hekimi ile iş yeri hemşiresine ihtiyaç bulunduğunu belirten Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, bu rakamın Bursa için ise; bin 100 ila bin 200 aralığında olduğunu söyledi. Özkartal, ? Kariyerini yeniden şekillendirmek isteyen tüm mühendis, mimar, kimya ve fizik mezunları ile teknik eğitim almış personel için yeni bir dönem başlıyor. Yakın dönemde en çok insan kaynakları ilanını bu pozisyonlar için göreceğiz. Süreç işlemeye başladı. Yönetmelikler teker teker çıkacak. Ocak 2013'te kademeli olarak tüm işletmeler yasanın getirdiği hükümlere uymak zorunda?dedi.

İş yerlerinin tehlike sınıflarına göre ihtiyaç duyulan iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimlerinin sorumlulukları da farklılık gösterecek. İşletmelerin risk analizleri doğrultusunda A-B-C tehlike kategorilerinde gruplandırılacak iş yerlerine, bu sınıfa yönelik eğitim almış iş güvenliği uzmanları istihdam edilecek.

Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, 90 saat örgün eğitim, 90 saat uzaktan eğitim ve 40 saat stajın ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği sınavda başarılı olan adayların, sertifika sahibi olabildiklerini belirtti. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın kariyer planlaması yönünden de yeni fırsatlar oluşturduğunun altını çizen Özkartal, Mavi Akademi'nin Türkiye genelinde en fazla iş güvenliği uzmanı yetiştiren ilk 4 kurum arasına girme başarısı gösterdiğini de belirtti. Sertifika sınıfına göre bir iş güvenliği uzmanının aylık 2 bin ila 6 bin TL arasında rakamlarla görev yaptığını vurgulayan Güler Özkartal, ?Yeni yasanın çalışma hayatına disiplin ve kalite getireceğini umuyoruz. Tüm paydaşlar somut sonuçları birlikte ortaya koyacağız, hepimize önemli görevler düşüyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber