Tutuklu ve hükümlülerin aile görüşmesi nasıl olacak?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tutuklu ve hükümlülere aile görüşmesi uygulamasından, disiplin suçu işlemeyen, durumu uygun bulunanlar faydalanabilecek. Odaların büyüklüğü ve dizaynı cezaevlerinin fiziki koşullarına, cezaevinde kalan evlilerin sayısına göre planlanacak.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, cezaevlerinde mahkumların eşleri ve aileleriyle görüşmesi için hazırlanacak odalarla ilgili Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün yaklaşık 1 yıldır çalışma yaptığı öğrenildi.

Kurum yetkilileri, 1 yıldır dünyadaki uygulamaları takip ederek, uygulamanın bulunduğu ülkelerdeki çalışmaları inceledi.

Dünyadaki genel uygulamaya göre, cezaevlerinde disiplin suçu işlemeyenlere yönelik 2, 3 ya da 4 ayda bir, hazırlanan mekanlarda 24 ya da 48 saatlik aile görüşmesi imkan sağlanıyor. Türkiye'de ise uygulamanın 24 saat olması öngörülüyor.

Görüşme yapılacak mekanların ise cezaevlerindeki yönetim bölümünde olması planlanıyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, fiziki mekana yönelik çalışmalarını hazırladı.

TBMM açıldığında konuya ilişkin yasal düzenlemenin de çıkarılması bekleniyor.

- 120 bin tutuklu ve hükümlünün 50 bini evli -

Türkiye'de 120 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunurken, bunların yaklaşık 50 bini evli. Sadece evli hükümlülerin sayısı ise 36 bin civarında.

Uygulamadan, disiplin suçu işlemeyen, durumu uygun bulunanlar faydalanabilecek. Odaların büyüklüğü ve dizaynı cezaevlerinin fiziki koşullarına, cezaevinde kalan evlilerin sayısına göre planlanacak.

Odaların, tutuklu ve hükümlülerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği standartlarda olması planlanıyor. Buna göre, evli hükümlüler ve dahil edilmesi durumunda evli tutuklular, eşleri ve belli bir yaşın altındaki çocuklarıyla 24 saatini burada geçirecek.

Uygulamanın hükümlülerin yanısıra tutukluları da kapsayıp kapsamayacağına ise Meclis karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber