Sağlık Ocağı, Serbest Diş Hekimine Sevk Yapabilir mi?

SORU: Sağlık ocağında diş hekimine muayene olduktan sonra 90 gün içinde dolgu ve kanal tedavisi ve kaplama yapılamayacağından serbest diş hekimine sevk yapıldı. Tedavimi yaptırdıktan sonra işlemlerimi yaptırıp devletin ödediği yaklaşık 62,00 YTL'yi almak için Defterdarlığa müracaat ettiğimde sevk zincirine uyulmadığından parayı ödemediler. İl sağlık müdürüne gittiğimde sağlık ocaklarının da sevk etme yetkisi olduğunu söylüyor, fakat defterdarlık ödemiyor. Kim haklı acaba? Cevabı görmek için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Eylül 2005 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tartışma resmi sağlık kurumu ve resmi sağlık kuruluşu ifadelerinin ne anlama geldiklerinden çıkmaktadır. Tedavi Yardımına ilişkin 4-5 ve 6 sıra nolu 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının 2.1. Tanımları düzenleyen bölümünde, birinci basamak resmi sağlık kuruluşunun "Resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ile sağlık merkezlerini," ifade edeceği hüküm altına alınmıştır. Yani sağlık ocakları Resmi Sağlık Kuruluşu olarak ifade edilmektedir. Bu ifade Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri yönetmeliğinde de yer almaktadır. Resmi Sağlık Kurumu ise bu Yönetmeliğin 6'ncı maddesinde; Genel ve Katma Bütçeli Dairelere, Kamu İktisadi Teşebbüslerine, özel idarelere ve belediyelere, tıp fakültelerine bağlı yataklı veya yataksız tedavi kurumlarına şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı talimatın "Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Diş Tedavisini" düzenleyen bölümünde diş tedavileri için hastaların öncelikle kendilerine en yakın resmi sağlık kurumuna sevk edilmeleri gerektiği belirtildikten sonra, özel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki diş ünitelerinde yapılan tedavi giderlerinin ödenebilmesi için Talimatın aşağıda belirtilen bölümünde yer alan usul ve esaslara uyulmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

"5.2.3. Diş tedavisi için sevk edildiği resmi sağlık kurumunda herhangi bir sebeple tedaviye 90 gün içinde başlanamayacağının ilgili diş tabibi tarafından belirtilmesi ve aynı sağlık kurumu başhekimi tarafından onaylanması suretiyle istekli olan hastaların serbest diş tabipliklerine veya özel sağlık kurumlarına sevkleri yapılabilecektir. Ancak, bunun için kurumca gönderildiği resmi sağlık kurumu diş tabibi tarafından hasta muayene edilip teşhis konulduktan sonra, yapılması gereken bütün tedaviler ve boşlukların ayrıntılı olarak belirlenmesi ve hangi dişin tedavi edileceğinin ağız şeması üzerinde işaretlenmesi gerekmektedir. Yalnız çocukluk ve okul çağı olarak kabul edilen 5-15 yaş grubundaki çocukların 6 ve 12 yaş dişlerinin tedavileri için (münhasıran kanal ve dolgular) 90 günlük süre kaydı aranmaz. Tedavi sağlandıktan sonra sevk kağıdında belirtilen tedavinin yapıldığının, kurumun diş tabibi veya sevki yapan resmi kurumdaki diş tabiplerince onaylanması zorunludur.
5.2.4. Resmi sağlık kurumu bünyesinde diş hekimi bulunmayan ilçelerde serbest diş hekimi bulunması halinde, resmi sağlık kurumu başhekimi tarafından serbest diş tabipliklerine sevk yapılabilecektir. Bu şekilde sağlanan tedavilerde, sevk kağıdında ve serbest meslek makbuzunda belirtilen tedavinin usulüne uygun yapıldığının ilçenin bağlı olduğu bölge diş hekimleri odasının temsilcisi tarafından onaylanması gerekmektedir. Ancak, özel kurumlarda tedaviyi yapan diş tabibinin oda temsilcisi olması halinde, onaylama işlemi en yakın yerdeki oda temsilcisi tarafından yapılacaktır." hükmüne yer verilmiştir.

Sonuç olarak, bu talimat gereğince Defterdarlığın yaptığı işlemin doğru olduğunu düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber