Kamu Denetçiliği aday adaylığı için başvuru alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: -''Kamu Başdenetçiliği ve Kamu Denetçiliği aday adaylığı için başvurular, 11 Ekim 2012'de başlayıp 30 Ekim 2012'de son bulacaktır''

-''Aday adayları başvuru dilekçesi ve ekindeki belgeleri TBMM'nin evrak birimine elden teslim edebilecekleri gibi posta yoluyla da iletebilirler. Başvuru süresinin bitiminden sonra yapılan başvurular işleme alınmayacaktır''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kamu Başdenetçiliği ve Kamu Denetçiliği aday adaylığı için başvuruların 11 Ekim 2012 tarihinde başlayacağını ve 30 Ekim 2012 tarihinde sona ereceğini belirterek, ''Aday adayları, başvuru dilekçesi ve ekindeki belgeleri TBMM'nin evrak birimine elden teslim edebilecekleri gibi posta yoluyla da iletebilirler. Başvuru süresinin bitiminden sonra yapılan başvurular işleme alınmayacaktır'' dedi.

Çiçek, Kamu Başdenetçiliği ve Kamu Denetçiliği seçim sürecine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun, 14 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

İlgili kanunun 1 Kamu Başdenetçisi ile 5 Kamu Denetçisinin seçimi görevini TBMM'ye verdiğini belirten Çiçek, Başkanlığın, kanun hükümleri çerçevesinde ve kanunda açık olmayan hususlarda teamülleri dikkate alarak bir seçim takvimi hazırlandığını ifade etti. Çiçek, şunları kaydetti:

''Buna göre öncelikle 11 Ekim 2012 tarihinde Kamu Başdenetçiliği ve Kamu Denetçiliği için Resmi Gazete'ye ilan verilecek, ayrıca ilan TRT'den ve TBMM internet sitesinden de duyurulacaktır. Söz konusu ilanda Kanunun 10. maddesi uyarınca başvuru şartları ile başvuruda istenen belgeler ve başvuru usulü açıklanacaktır.

TBMM Başkanlığı'na hitaben yazılacak başvuru dilekçesi ekinde 'özgeçmiş; son altı ay içerisinde çektirilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf; onaylı nüfus cüzdanı örneği; en az dört yıllık yüksek öğrenim diplomasının ya da mezuniyet belgesinin onaylı örneği; Cumhuriyet Savcılığından son üç ay içerisinde alınmış adli sicil ve arşiv bilgilerini gösterir belgenin aslı; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmış/çalışmakta olanlar için sicil özeti/hizmet belgesi; uluslararası kuruluşlarda çalışmış/çalışmakta olanlar için ilgili kuruluşta çalışmış olduğunu gösterir belge; sivil toplum kuruluşlarında veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında ya da özel sektörde çalışmış/çalışmakta olanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet döküm belgesi aslı' yer alacaktır.

Kamu Başdenetçiliği ve Kamu Denetçiliği aday adaylığı için başvurular 11 Ekim 2012 Perşembe günü başlayıp 30 Ekim 2012 Salı günü saat 18.30'da son bulacaktır. Aday adayları başvuru dilekçesi ve ekindeki belgeleri TBMM'nin evrak birimine elden teslim edebilecekleri gibi posta yoluyla da iletebilirler. Başvuru süresinin bitiminden sonra yapılan başvurular işleme alınmayacaktır.''

Çiçek'in yaptığı açıklamaya göre; başvuruların alınmasını takiben başvuru dilekçeleri ve ek belgeler Meclis Başkanlığı tarafından, Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon Başkanlığı'na ulaştırılacak. Karma Komisyon da başvuru süresinin bitiminden itibaren 15 gün içinde belirleyeceği üç başdenetçi adayını Genel Kurul'a sunulmak üzere TBMM Başkanlığı'na bildirecek. Genel Kurul da sonraki 15 gün içinde ve en çok 4 turda başdenetçi seçimini tamamlayacak.

Kamu denetçilerinin seçimi ise Karma Komisyonda tamamlanacak. Başvuru süresinin bitiminden itibaren Karma Komisyon tarafından oluşturulacak alt komisyon 15 gün içerisinde, başvuruda bulunan aday adayları arasından, seçilecek denetçi sayısının üç katı olan 15 adayı belirleyecek. Karma Komisyon da sonraki 15 gün içinde bu adaylar arasından 5 denetçinin seçimini tamamlayacak.

Muhabir: Ali Eyvaz

Yayıncı: Kudret Topçu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber