Belediye Başkan Yardımcıları Da Mağdur...

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Belediye Başkan Yardımcıları, Büyükşehirlerdeki daire başkanları ve 1.hukuk müşavirleri ile hem ek göstergeler hem tazmainat ve diğer sosyal haklar açısından aynı kategoride yer almışken mali haklarda farklılaştırılmaya gidilmiştir. Şu anki duruma göre belediye başkan yardımcısı, altında çalışan Daire Başkanından düşük ücret almaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ekim 2005 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 22.maddesinde aynen "...Büyükşehir belediyesi 1.hukuk müşaviri ve daire başkanları, bağlı genel müdürlüklerin daire başkanlıklarının yararlandığı makam ve görev tazminatından aynen yararlanırlar.." hükümünü getirmek suretiyle ücret durumlarımda iyileştirmeler yapılmıştır. Üstelik 1.hukuk müşavirleri için 5216 sayılı kanunda hüküm yokken 3.7.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediyeler Kanununun 85.maddesinde düzeltme yapılmıştır..Böylece Daire başkanı ile Başkan yardımcısının çalışırken ve emekli olan maaşları arasında 500 milyon liralık bir fark doğmuştur.Belediye başkan yardımcılarının icra makamı olarak fonksiyonel görevleri gözardı edilmiştir.

2-5216 saılı yasanın 21.maddesinde aynen "...Büyükşehir Belediyesinde Başkan yardımcısı bulunmaz.Hizmetlerin etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için, genel sekretere yardımcı olmak üzere genel sekreter yardımcıları atanır..." şeklinde başkan yardımcıları için genel sekreter veya yardımcısı düzeyinde statü belirlerken, ücrette daire başkanından da 500 milyon daha az ücret almalarına bu kanunla yol açılmıştır. Bu husus da, bizleri mağdur etmiştir.

3-Yine 5216 saıyılı kanunun 22.maddesinde memurlara ödenen ikramiye göstergesi Büyükşehirlerde 30 bin iken, Belediyelerde 20 bin olarak belirlenmesi belediye memurları arasında eşitsizlik meydana getirmiştir.

4-5393 sayılı Belediyeler Kanununun 49.maddesinde ise, Meclis üyesinden başkan yardımcısı atanması halinde, ücreti Belediye başkanı maaşının 2/3 oranında olacak... Ya norm kadroda çalışan başkan yardımcısının günahı ne? Bu durum eşitlik ilkesine uyuyor mu ?

5-5302 sayılı Özel İdare kanunun 36.maddesinde Büyükşehir Belediyeleri olduğu yerlerde memur ikramiye göstergesi 30 bin olup, genel sekreter müstakil genel müdür, büyükşehir olmayan yerlerde de müstakil daire başkanı tazminat ve makam istihkakalarından aynen yararlanır. Fakat aynı husus Büyükşehir olan belediyelerin ilçe ve ilk kadame belediye çalışanları için düşünülmemiştir.

Haber Gönder yoluyla yazan: Belediye başkan yardımcıları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber