100 Temel Eser'e yaşayan yazarlar da girdi

Haber Giriş : 07 Ekim 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz aylarda ilköğretim öğrencileri için tavsiye ettiği ?100 Temel Eser? listesinde yaşayan yazarlara yer vermediği için eleştirilen bakanlık, kendi yayınlayacağı kitaplar arasına günümüz edebiyatçılarının eserlerini de aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ?Bir Yazar Bir Kitap' adıyla yeni bir proje başlattı. Yaklaşık 100 gençlik ve çocuk kitabının telifini alarak yayınlayacak olan bakanlık, bu seride, çocuk klasikleriyle birlikte, yaşayan çocuk edebiyatçılarının eserlerine de yer veriyor.

Geçtiğimiz aylarda ilköğretim öğrencileri için tavsiye ettiği ?100 Temel Eser? listesinde yaşayan yazarlara yer vermediği için eleştirilen bakanlık, kendi yayınlayacağı kitaplar arasına günümüz edebiyatçılarından Yalvaç Ural, Süreyya Berfe, Güngör Tekçe, Fatih Erdoğan ve Ahmethan Yılmaz gibi yazarların eserlerini de aldı. Yazar veya mirasçılarına telif ücreti ödeyerek kitapların yayın hakkını alan Bakanlık, diziye yaklaşık 100 eseri dahil etti. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci, ?İlköğretim ve lise öğrencileri için belirlediğimiz 100 kitap listesi içine koyamadığımız yazarlara bu dizi içinde yer veriyoruz.? dedi.

Bakanlığın Yayımlar Dairesi Başkanlığı'nca yürütülen çalışmada, okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde üç ayrı yaş grubuna yönelik kitaplar bulunuyor. 0-7, 8-12 ve 13-18 yaş grubundaki öğrencilere hitap edecek kitaplar, dizi formatı içinde yayınlanacak ve özel olarak resimlenecek. Yazar ve mirasçılarıyla görüşmeler devam ederken proje kapsamındaki 17 eser baskıya hazır hale geldi, 59 eserin ise yayın hazırlıkları sürüyor. ?Türkiye'de çocuk ve gençlik yayınları alanında edebiyat ve sanat değeri taşıyan bir dizi olma? iddiasıyla yola çıkan projede, Tevfik Fikret'in ?Şermin', Cahit Zarifoğlu'nun ?Katır Aslan', Yalvaç Ural'ın ?Gözü Boynuz İzi Yaldız', İbrahim Alaettin Gövsa'nın ?Anne Sevgisi', Eflatun Cem Güney'in ?Masallar', Necati Zekeriya'nın ?Bizim Sokağın Çocukları' ve Fatih Erdoğan'ın ?Kemancı Ayı Masalı' isimli eserleri yer alıyor.

İbrahim ASALIOĞLU / Zaman



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber