Bir test hayatınızı kurtarabilir!

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rakamlara göre, Türkiye'de 40 yaş üstü her 5 kişiden 1'inde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı var. Ancak 4 milyon civarındaki KOAH hastasının yalnızca 400 bin kadarı hastalığının ne olduğunu ve sonuçlarını biliyor.

Ölümcül olabilen KOAH erken dönemde tedavi edilebiliyor. Erken teşhis için ise yapılması gereken şey ise ağrısız ve basit bir nefes ölçüm testi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, erken tanının KOAH'ta da hayat kurtardığını söyledi ve ?Özellikle 40 yaş üstündekiler doktora gidip test yaptırsın" dedi.

KOAH'ın, nefes yollarında iltihaplanmaya bağlı oluşan ve zamanla gelişen bir akciğer hastalığı olduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"KOAH, halk arasında müzmin bronşit ve amfizem olarak da biliniyor. Bu hastalığın oluşumunda, özellikle tütün kullanımı, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan duman, gaz, toz, çevresel ve mesleki faktörler etken oluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 50 milyon insan bu hastalıktan etkileniyor ve 2030'da KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3'üncü sırada olacağı değerlendiriliyor. Türkiye'de, 10 KOAH hastasının sadece 1'i doktora gidip tedavi oluyor. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştiriyor. Özellikle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek gereği ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan, müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmasından en az birini yaşayanlar, uzman doktora gitmeli ve 'nefes ölçüm testi' yaptırmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber