Kış lastiği olmayan araçlarda, ruhsat sahibine ceza kesiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 22:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge doğrultusunda yük ve yolcu taşıyan araçların 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu uygulamasına yönelik denetimler sürüyor. Bu çerçevede uygulama yapan trafik ekiplerinden önemli bir uyarı geldi: "Ceza yemek istemiyorsanız, lastiğin dördü de kar lastiği olması şart. 500 liralık cezayı, aracı kullanan sürücüye değil ruhsat sahibine kesiyoruz."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün genelgesi kapsamında Türkiye'de tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirler arası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca 'A' türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanmak zorunda. Yeni uygulamaya göre; kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin de kış lastiği olması zorunluluğu aranacak. Denetimi gerçekleştirecek kolluk kuvvetleri de kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork, römork, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında 'M+S' (M: çamur, S: Kar) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti arayacak. Kış lastiği taşımayanlara ise 2918 Sayılı Karayolları Kanunu'nun 114. maddesi kapsamında 500 TL idari para cezası uygulanıyor.

Kar lastiği takmayan araçlara uygulanan cezanın sürücüye değil, aracın ruhsat sahibine yazıldığına dikkat çeken Trafikten Sorumlu Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, şehirler arası yolanda denetimlerin başladığını açıkladı. Ceza yemek istemeyen araç sahiplerinin aracın lastiklerinin tamamının belirlenen kriterlere uygun kar lastiği takmak zorunda olduğuna işaret eden Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay şunları kaydetti: "Denetimlerimize şimdilik şehirler arası yollarda başladık. Ancak denetimlerde gördük ki; araç sürücüleri cezanın kendilerine yazıldığını düşünüyor. Oysa, genelgede konuya açıklık getirilmiş, kar lastiği olmayan ticari araçların sahibine, yani ruhsatta adı geçen kişiye 500 lira ceza yazılıyor. Ayrıca denetimlerde, lastiklerinin ikisinin kar lastiği olduğunu belirten sürücüler cezaya itiraz ediyor. Bu husus da, net bir şekilde belirlenmiştir ki; dört lastiği de kar lastiği olmayan araçlara ceza yazılıyor."

Denetimlerin şimdilik şehirler arası yollarda başladığını anlatan Kutay, şehir içi denetimlere ise valiliklerin belirleyecekleri tarih aralıklarında başlayacağına dikkat çekti. Denetimlerin sadece polis ve jandarma ekipleri tarafından yapılmadığına dikkat çeken Kutay, "Zabıta Müdürlüğü ile şehirlerarası yollarda ulaştırma Bakanlığı'na ait kontrol noktalarındaki ekipler de kış lastiği olmayan araçlara ceza yazabiliyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber