KPSS Genel Kültür için 2012 yılının önemli olayları

KPSS'nin Sabah Oturumunda Genel Kültür ve Genel Yetenek testi yer almaktadır. Genel Yetenek testinde Türkçe ve Matematik soruları yer almaktadır. Genel Kültür testinde ise Türkiye Coğrafyası, Atatürk İnkılapları, Temel Yurttaşlık bilgisi konularının yanı sıra "Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik Konular" da sorulmaktadır. Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik Konular kapsamında olmak üzere, aşağıdaki bilgilerin, 2013 veya 2014 yılında KPSS'ye girecek tüm adaylarca kaydedilip saklaması uygun olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2012 00:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ocak ayında öne çıkanlar

Türkiye'deki ilk yüz nakli, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Operasyonla beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi. Özkan başkanlığındaki ekip, ayrıca dünyada ilk kez uygulanan bir hastaya iki kol ve bir bacak nakline imza attı. Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacak, 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un da tutuklanarak Silivri Cezaevine konulduğu Ocak ayında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hrant Dink kararını da açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanık Yasin Hayal'e ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, ancak bütün sanıkların ''Silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan beraatını kararlaştırdı.


*Meclis'te 1 yıl böyle geçti... İşte yılın olayları


Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

2 Ocak

- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası kapsamında, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında soruşturma başlattı.

- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyon kapsamında ifade verdi. Kocaoğlu, adliyeden ayrılırken, ''Bildiklerimizi cevapladık. Şimdi belediye gidiyoruz çalışmaya devam edeceğiz. Umuyorum, diliyorum biran önce iddianame hazırlanır, tutuklu arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşur.'' dedi.

3 Ocak

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Ergenekon soruşturması kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Danıştay saldırısıyla ilgili görüntülerin silindiği iddiasıyla ilgili OYAK Genel Müdürlüğünün de aralarında bulunduğu 19 noktada arama yaptı. Bazı, OYAK personeli ile Danıştay Bilgi İşlem Dairesi'ndeki bir personel gözaltına alındı.

5 Ocak

- Hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, ''şüpheli'' sıfatıyla ifadesi alınan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ''örgüt yöneticiliği'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçlarından tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi. İlker Başbuğ'un savcılık ifadesi yaklaşık 7 saat sürdü.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 21 Aralık'ta Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti.

6 Ocak

- Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı. Başbuğ, adliyeden çıkarılırken, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı, terör örgütü kurmaktan ve yönetmekten tutuklandı. Takdir yüce Türk milletinindir'' dedi. Başbuğ, Silivri cezaevine konuldu.

- Sanatçı Azer Bülbül, Antalya'da kaldığı otelde ölü bulundu. Şarampol Caddesinde konakladığı otel odasında, kendisini cep telefonuyla arayan ve ulaşamadığı için otele gelen menajeri tarafından ölü bulunan Bülbül'ün solunum yetmezliğine bağlı olarak vefat ettiği belirlendi. Bülbül'ün cenazesi, Esenyurt Gülbahçe Mezarlığı'nda toprağa verildi.

7 ocak

- Irak'ın Şırnak Uludere sınırında, 28 Aralık gecesi düzenlenen operasyonda öldürülen 35 kişi için Gülyazı köyünde kurulan taziye çadırını ziyaretinde Uludere Kaymakamı Naif Yavuz'a saldırıda bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişi tutuklandı.

- Türkiye Bölgesel Amatör Lig 11'inci Grup'ta mücadele eden Keşanspor'u taşıyan otobüs Antalya'nın Korkuteli ilçesinde uçuruma yuvarlandı. Kazada, futbolcu Can Çetinkaya öldü, 21 kişi yaralandı.

- Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde Kargıcık Çayı'nın taşması nedeniyle yaşanan selde 100'den fazla evi su bastı, narenciye bahçeleri sular altında kaldı. Yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinin yanı sıra tarım alanları zarar gördü. Sel nedeniyle bazı hayvanlar telef oldu, ulaşımda aksamalar yaşandı. Bölgeye, son 30 saatte metrekareye 170 kilogramın üzerinde yağış düştüğü belirtildi.

10 ocak

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın şüpheli olarak yer aldığı iddianameyi kabul etti. İddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları istendi.

- İkinci ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon tutuklandı.

11 Ocak

- MİT Müsteşarlığının 85'inci kuruluş yıl dönümünü kapsamında, MİT'in Yenimahalle'deki kampüsünde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar, askeri erkan ve yüksek yargı organlarının başkanlarının katıldığı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, devlet erkanına, teşkilatın yürüttüğü halkla ilişkiler çalışmalarını anlattı, iç ve dış istihbarat alanındaki yeniden yapılandırmaya ilişkin süreç ve yürütülen projelerle ilgili bilgi verdi.

12 Ocak

- Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışında stadyumlarda değil, sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasını öngören genelge yayımladı.

13 Ocak

- İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla yürütülen PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik operasyonda, BDP eski Milletvekili Fatma Kurtulan ve DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan gözaltına alındı. Operasyon kapsamında, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın kaldığı Çankaya'daki evde de arama yapıldı.

- Somalili korsanlar tarafından yaklaşık 16 ay önce kaçırılan Malta bandıralı Yunan firmasına ait ''MV Olib-G'' geminin 3'ü Türk, 15'i Gürcistan uyruklu mürettebatı, kurtarıldıktan sonra İstanbul'a getirildi. Somalili korsanların 8 Eylül 2010 tarihinde kaçırdığı geminin mürettebatı, Somali'den havalanan Air Zena Havayolları'na ait uçakla geldiği Atatürk Havalimanı'nda Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı.

16 Ocak

- Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait T-37 tipi uçak, İzmir'in Foça ilçesinde eğitim uçuşu yaptığı sırada ''bilinmeyen bir nedenle'' düştü. Türkiye İle Pakistan arasında imzalanan ''Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması'' çerçevesinde Türkiye'de görev yapan Pilot Binbaşı Masood Hussain Chhachhar'ın cesedine uzun aramaların ardından 20 Ocak'ta, pilot adayı Teğmen Serkan Sağır'ın cesedine ise 24 Ocak'ta ulaşılabildi.

17 Ocak

- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, tutuklu sanık Yasin Hayal'e ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bütün sanıkların ''Silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan beraatına karar veren mahkeme heyeti, Erhan Tuncel'i Mc Donalds'ın bombalanması eylemine ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alan heyet, Tuncel'in tahliyesini kararlaştırdı.

18 Ocak

- Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararda, tutuksuz sanıklardan Coşkun İğci hakkında hüküm kurulmadığı ortaya çıktı. İğci hakkındaki kararın yazılmasının sehven unutulduğu, mahkeme heyetinin toplanıp bu konuda ek karar vereceği öğrenildi.

19 Ocak

- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Dink'in öldürülmesine ilişkin dava dosyasına, kararı temyiz edeceğini belirten dilekçe sundu. Savcı Hikmet Usta, ''Basına yansıyan, mahkemeden yapılan 'örgüt var, delil yok' açıklamasına karşı biz, 'örgüt de var, delil de var, hem de fazlasıyla var olduğunu' belirtmek istiyoruz'' dedi.

- Dink davasını karara bağlayan Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ise ''Verilen karar beni de tatmin etmedi. Örgüt yok diyemem ama delil durumuna göre karar verdik'' ifadelerini kullandı.

21 Ocak

- Türkiye'de ilk yüz nakli, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Operasyonla, Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde yaşayan 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi. Özkan başkanlığındaki ekip, ayrıca dünyada ilk kez uygulanan bir hastaya iki kol ve bir bacak nakline imza attı. Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacak, Kepez ilçesine bağlı Varsak Altıayak Mahallesi'nde yaşayan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi.

22 Ocak

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ayşe Paşalı'nın katil zanlısı olarak hakkında dava açılan boşandığı eşi İstikbal Yetkin hakkında verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.

23 Ocak

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast'ın tahliye talebini reddetti.

- Baskın Oran, Ahmet İnsel ve Gençay Gürsoy'un aralarında bulunduğu 5 kişi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, ''siyasi amaçla demeç vermek'' ve ''yargı görevini yapanı etkilemek'' iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

24 Ocak

- Erdoğan, partisinin grup toplantısında, CHP'ye, ''Siz bu imam hatiplerden neden rahatsız oluyorsunuz. Meslek liselerinden neden rahatsız oluyorsunuz. Bu okullarda okuyan çocuklar bu ülkenin evlatları değil mi'' diye sordu. Erdoğan, ''Kazanıp da üniversitelerde herhangi bir yere devam ediyorsa, bu, bunları rahatsız ediyor. Niye dindar bir nesil gelmesin'' dedi.

26 Ocak

- Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ve seçimlerin 5 yılda bir yapılmasını öngören Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

27 Ocak

- Öldürülen Yazar Musa Anter'in oğlu Anter Anter, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel izniyle geldiği Türkiye'de, babasının Nusaybin'deki kabrini ziyaret etti.

28 Ocak

- Türkiye'nin ilk ''Dünya Güzeli'' Keriman Halis Ece Tamer (99), ''kalp yetmezliği'' nedeniyle İstanbul'da kızının evinde hayatını kaybetti. 3 Temmuz 1932'de Türkiye'de yapılan güzellik yarışmasında ''Türkiye Güzeli'', 31 Temmuz 1932'de Belçika'da yapılan ve 28 ülkenin katıldığı yarışmada da ''Dünya Güzellik Kraliçesi'' seçilen Keriman Halis'e, 1934'te çıkan Soyadı Kanunu sonrası Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen ''Ece'' soyadı verilmişti. Keriman Halis Ece, İstanbul'da toprağa verildi.

31 Ocak

- Sendikal hayata 50 yılını harcayan, 16. Dönem Ankara Milletvekilliği, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başdanışmanlığı görevlerinde bulunan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasının eski Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, 79 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle Ankara'da hayatını kaybetti.

- Kırıkkale'de askeriyeye ait Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi'nde patlama meydana geldi. Yahşihan ilçesindeki tesislerdeki patlamanın ardından başlayan yangın, MKE fabrikası, Kırıkkale ve ilçe itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürüldü. Patlamada 4 işçi hayatını kaybetti.

- Yaklaşık bir ay önce faaliyetlerini durdurma kararı alan Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosluğu, binasını boşalttı. Geçen yıl Aralık ayı başında 5 gün kapalı kaldıktan sonra yeniden açılan ve 26 Aralık 2011 günü hizmetlerini tamamen durduran Başkonsolosluğun hizmet binasındaki eşyalar toplandı.


Şubat ayında öne çıkanlar

1 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki, ''Niye dindar bir nesil gelmesin?'' sözlerini eleştiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yanıt verdi. Erdoğan, ''Benim Türkiye'yi dindarlar, dinsizler diye ayırdığımı söylüyor. Önce şu kulakların duymaya alışsın; benim ifademde dindarlar, dinsizler diye bir ifade yok. Dindar bir gençlik yetiştirme var. Bunu yine söylüyorum, bunun arkasındayım. Sayın Kılıçdaroğlu, sen bizden, muhafazakar demokrat parti kimliği sahibi AK Parti'den ateist bir nesil yetiştirmemizi mi bekliyorsun? O belki senin işin olabilir, senin amacın olabilir. Ama bizim böyle bir amacımız yok. Biz muhafazakar ve demokrat, milletinin, vatanının değerlerine, ilkelerine, tarihten gelen ilkelerine sahip çıkan bir nesil yetiştireceğiz. Bunun için çalışıyoruz'' dedi.

- Erdoğan, yeni kitabı Winter Journal için bir gazeteye verdiği röportajda, ''Cezaevindeki tutuklu gazetecileri gündeme getirerek Türkiye'ye gelmeyeceğini'' açıklayan ABD'li yazar Paul Auster'a, ''Aman! Biz sana çok muhtacız. Gelsen ne olur gelmesen ne...'' dedi.

- Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 27 Nisan 2007'de Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yayınlanan e-bildiriyle ilgili soruşturma başlattı.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 30 yıllık Dev-Yol ana davasının tüm sanıklar yönünden zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.

- Genelkurmay Başkanlığı toplam personel sayısının 721 bin 153 olduğunu bildirdi.

2 Şubat

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''12 yaşındaki çocuğun sözleşme karşılığı satıldığı'' iddialarına ilişkin, olayın çocuk haklarına aykırı olduğunu belirterek, konunun tüm yönleriyle hassasiyetle takip edildiğini bildirdi.

3 Şubat

- Genelkurmay Başkanlığının suç duyurusu üzerine Sultanbeyli Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında ''hakaret'' suçundan yargılanması talebiyle hazırladığı fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

- Lojmanında ölü bulunan ve ''intihar ettiği'' öne sürülen eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu'nun oğlu Gökhan Çillioğlu, Malatya Adliyesine gelerek özel yetkili savcıdan bilgi aldı, soruşturmayla ilgili ifade verdi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'li yazar Paul Auster'e mektup göndererek, Auster'ı Türkiye'ye davet etti.

- Anadolu Ajansı'nın, Türkiye ve dünyadaki gelişmelerin ele alınarak, analizlerin yapıldığı, abonelere gün içinde sunulacak haberlerin başlık ve içeriklerinin değerlendirildiği gündem toplantıları için oluşturduğu ''Editör Masası'', Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından hizmete açıldı.

4 Şubat

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kürtçenin şartlar elverirse sadece seçmeli ders olabileceğini belirterek, ''Yoksa bu dilde bütünüyle ilköğretimden üniversiteye kadar Kürtçe bir eğitimin yapılması mümkün değildir. Bir hakkı vermek kolay bir şey. Ama kullanması noktasına da bakacağız'' dedi.

5 Şubat

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde görevli Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç, bir şarküteriden alışveriş yaptıktan sonra arabasına doğru giderken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda ağır yaralanan ve Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kılıç, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

6 Şubat

- Başbakan Erdoğan, Fatih Projesi'nin okullarda uygulamaya geçmesi dolayısıyla katıldığı törende,''Bir haftadır köşelerinde yazanlara sesleniyorum; bu gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz? Siz bu gençliğin büyüklerine isyankar bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Siz, bu gençliğin milli, manevi değerlerinden kopuk, hiçbir istikameti, meselesi olmayan bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Biz, sizlerle burada anlaşamayız ama 'çağdaş bir nesil' derken, dindar bir nesil çağdaş olamıyor mu? Hem çağdaş hem dindar olunamıyor mu? Beyler, önce başınızı öne eğin de hem çağdaş hem dindar bir nesil nasıl yetiştirilirmiş onu bir düşünün. Dindar bir nesil özgürlüklere saygılıdır; dindar bir nesil, farklı düşüncelere, farklı inanç gruplarına da saygılıdır. O terbiyeyi alarak yetişmiş bir nesiliz biz. Bu saygının nasıl gösterilmesi gerektiğini de bugüne kadar gösterdik'' dedi.

- Bursa'da yaşamını sürdüren tiyatro ve sinema oyuncusu Baykal Kent (69), tedavi gördüğü Bursa Devlet Hastanesinde yaşamını yitirdi.

7 Şubat

- Suriye'deki olayları değerlendiren Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'a, ''Gittiğin yol yol değildir. Bu yol çıkmaz sokaktır. Ya Beşşar, men dakka dukka. Ey Beşşar, eden bulur'' diye seslendi.

- Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ABD'li yazar Paul Auster'a davetini hatırlatarak, ''Eğer O yazar (Paul Auster) CHP'nin davetine icabet eder de buraya gelirse, lütfen Türkiye'den sonra birlikte İsrail'e gitsinler. Aksi takdirde bu seyahat eksik kalır. 'İsrail'de tutuklu gazeteci ve yazar yok' demek, en hafif tabiriyle yalancılıktır, cahilliktir'' dedi.

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde silahlı saldırıya uğrayan Savcı Hakan Kılıç, kaldırıldığı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın cenazesi, Ankara'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu önünde düzenlenen törenin ardından memleketi Konya'nın Ereğli ilçesinde toprağa verildi. Kılıç'a yönelik silahlı saldırı olayını araştırmak üzere özel ekip kuruldu.- Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Pamukova ilçesinin Mekece köyü yakınlarında, 22 Temmuz 2004'te meydana gelen ve 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlandırılmış tren kazası davasının zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.

- Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ''haksız ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü'' operasyonu kapsamında gözaltına alınarak, mahkemeye sevk edilen zanlılardan ''Kürt Ahmet'' lakaplı Ahmet T'nin de arasında bulunduğu 7 kişi tutuklandı.

- Vakıflar Genel Müdürlüğü, Galata Rum İlkokulu Vakfı'na ait okul binasının vakfa iadesini kararlaştırdı.

8 Şubat

- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in ifade vermek üzere savcılığa çağrıldığını bildirdi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MİT görevlilerinin ifadeye çağrılmasıyla ilgili, ''Şüpheli sıfatıyla KCK içerisinde bu 3 kişi nasıl yer alır, aklımla izah edemiyorum. Yargıdır ne isterse yapar, bir şey diyemeyeceğim. Ama benim bildiğim şu var; halihazırda MİT'te resmen görevi olanların doğrudan 'şüpheli' sıfatı ile bir ifade vermeye çağrılması herhalde mümkün değil bilebildiğim kadarıyla. Emekli olanlar veya görevle ilişiği kesilmiş olanlar için mümkün olabilir'' dedi.

10 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 26 Kasım 2011'de gerçekleşen sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve son aşaması yapıldı. Operasyonun yaklaşık 30 dakika sürdüğü ve başarıyla tamamlandığı, başlangıçta planlandığı üzere tedavinin bu şekilde nihayete erdirildiği bildirildi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazısı gönderdi.

- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dindarlığı, ''yaratıcıya, kendimize, bütün insanlara ve bütün evrene karşı dürüst, adil, ahlaklı ve samimi olmaktır'' diye tanımladı.

11 Şubat

- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da ifadeye çağrıldığı soruşturma dosyasının, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'dan alındığını bildirdi.

12 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve son aşamasının gerçekleştirildiği Koşuyolu'ndaki Özel İstanbul Medipol Hastanesi'nden taburcu oldu.

- Libya hükümeti ve Ulusal Geçiş Konseyi, Libya devriminin sesinin dünyaya duyurulmasındaki rolü dolayısıyla Anadolu Ajansı'na (AA) ödül verdi.

13 Şubat

- Başbakan Erdoğan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasının öngören yasa tasarısın Fransa Senatosu tarafından kabul edilmesinden sonra Fransa'nın açıkça taraf olduğunu ispatladığını ifade ederek, ''Minsk Üçlüsü içerinde bu vesile ile Fransa'nın artık çıkması lazım'' dedi.

- Diyarbakır'daki tarihi İçkale'de insan kemiklerinin bulunduğu bölgedeki kazılarda 5 kafatası daha bulundu. Kazılarda şu ana kadar bulunan kafatası sayısı 34'e yükseldi.

- Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yüz nakli yapılan Uğur Acar, doktoru Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından tıraş edildi. Acar ilk kez aynaya bakarak yeni yüzünü gördü.

14 Şubat

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçlarla ilgili soruşturmalarının Başbakanın iznine bağlanmasını öngören kanun teklifinin, ''Trafik ışıklarında kırmızı ışığı kaldırmak kadar aptalca bir teklif'' olduğunu savunarak, ''Bu bir hukuk cinayetidir. Bu teklifi kanunlaştırmak, bütün devleti ve sistemini illegal hale getirmek demektir. Bu utanca kimse el kaldırmamalı'' dedi.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanma başvurusunu yetkisizlikten reddetti.

- Anayasa Mahkemesi, Soyadı Kanunu'nun, evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuğun babasının seçtiği veya seçeceği adı alacağına ilişkin hükmünü iptal etti. Böylelikle boşanan ailelerde çocuğun annesinin soyadını almasının da önü açıldı.

- Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, bir Danıştay üyesinin odasında dinleme cihazı bulunduğunu belirterek, ''Bir şeyin izinsiz dinlenilmesi aslında büyük bir olay. Hiç alışık olmadığımız, bizde çok rastlanmayan bir şey. Üzerinde hassasiyetle duruyoruz'' dedi.

15 Şubat

- ''Balyoz Planı'' davasına bakan mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski Genelkurmay Başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

- İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli 9 personelin görev yerleri değişti.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası kapsamındaki iddialara ilişkin hazırlanan iddianameyi kabul etti. İddianamede, Orgeneral Başbuğ'un ''Ergenekon silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda, askeri bir darbe ortamı oluşturmak amacıyla, internet siteleri ve bu siteleri meşrulaştırmak amacıyla düzenlenen andıç vasıtasıyla kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerini icra ve organize ettiği'' öne sürüldü.

16 Şubat

- Ankara'da kamu ihalelerine menfaat karşılığında fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Kamu İhale Kurumu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''terör örgütlerinin içine sızan istihbarat görevlilerinin, suç işlediklerine'' yönelik bir açıklamasının olmadığını belirterek, ''Örgütlerin içine sızmış MİT görevlileri canı pahasına, şehitliği göze alarak görev yapıyorlar. Onları terörist, terör örgütüyle işbirliği yapar göstermek, bunu kim, hangi saikle yapıyorsa yapsın bu ülkenin birlik, beraberliğine, güvenliğine, bekasına iyilik değil, kötülüklerin en büyüğünü yapıyor'' dedi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, MİT müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve eski MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT görevlisinin ifadeye çağrılmasına ilişkin bilginin basına sızması konusunda inceleme başlatıldı.

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin davada, olayın asli faili Mehmet Çelebi hakkında Fesih Çelebi'yi öldürme suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu. Mehmet Çelebi hakkında diğer 43 kişiyi öldürme suçundan verilen cezalar ise onandı. Daire, 44 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 4 sanık ile 44 kez 15 yıl hapis cezası alan sanık hakkındaki kararları da onadı.

17 Şubat

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, MİT mensupları veya kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında ''Başbakan izni'' şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki davanın ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasıyla birleştirilmesine karar verildi.

18 Şubat

- MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında Başbakan izni şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

19 Şubat

- AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları'nın 3. Olağan Kongresi'ne Üsküdar Kısıklı'daki konutundan telekonferans yöntemiyle katılan Erdoğan, dünya ile rekabet edebilen, dünyayı yakından takip eden, meselelere sahip çıkan, bir ayağı bu topraklarda, diğer ayağı ile alemleri gezen bir gençlik tahayyül ettiklerini belirterek, ''En önemlisi de milli, manevi değerlerine sahip çıkan, onları yaşatan, geleceğini geçmişinden aldığı güç, gurur ve ilhamla şekillendiren bir gençlik tasavvur ediyoruz. Altını çiziyorum; modern, dindar bir gençlikten bahsediyorum. Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kalbinin, kininin davacısı bir gençlikten bahsediyorum'' dedi.

20 Şubat

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastını inceleyen Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu tamamlandı. Raporda, ''Hrant Dink'e yönelik tehlikenin varlığının Emniyet ve Jandarma personelince öğrenildiği, Hrant Dink'in korunmasına yönelik istihbarat birimlerinin gerekli çalışmaları yapmadığı ve işbirliğine gitmediği, idari makamların Dink'e yönelik riskleri bilebilecek durumda olmalarına rağmen her kademedeki sorumluların zincirleme eylemleri sonucunda tehlikeyi önlemek için gereken tedbirlerin alınmadığı''na işaret edildi. Kamu görevlilerinin yargılanmalarına ilişkin mevzuatın da eleştirildiği raporda, ''İdare organlarınca sürdürülen soruşturmalarda yasal olarak öngörülen süreçlere uyulmakla birlikte, gerek kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin mevzuat düzenlemelerinin niteliğinden gerekse kamu görevlilerinin soruşturulması hususunda izlenen yöntemlerdeki hatalar/yanlışlıklar ve diğer eksiklikler sebebiyle yürütülen soruşturmalardan etkin bir sonuç alınamadığı kanaatine ulaşılmıştır'' denildi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, MİT Müsteşarı Fidan'ın ifadesinin alınması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen talimatın geri çekileceği bildirildi.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen ''KCK''nın terör örgütü olduğuna karar verdi. Daire kararında, ''PKK ile bağlantısı açıklanan amaç ve stratejisi, hiyerarşik yapısı, üye sayısı, sahip olduğu silahlı ve zorlayıcı gücü itibariyle devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden cebren ayırmaya yönelik amaç suçu gerçekleştirmeye elverişli silahlı terör örgütü niteliğinde bulunduğu sonucuna varılmıştır'' denildi.

21 Şubat

- Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gazetecilerin karşısına çıktı, ''Kendimi çok iyi hissediyorum'' dedi.

- Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Ankara 15. İş Mahkemesi'nin, Yargıçlar ve Savcılar Sendikasının (YARGI-SEN), kapatılmasına ilişkin kararını onadı.

22 Şubat

- CHP, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında Başbakan izni şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

- Can Bonomo'nun, Azerbaycan'da yapılacak 57. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi, ''Love me back/Sen de beni sev'' adlı İngilizce parçayla temsil etmesine karar verildi.

- Antalya'da çevreye rastgele ateş açan kişiyi ikna etmeye çalıştığı sırada vurulan Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gökcan şehit oldu.

23 Şubat

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim sisteminin, 18. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlar doğrultusunda, ''4 4 4'' şeklinde yeniden yapılandırılması, eğitimlerin ayrı binalarda verilmesinin sağlanması gerektiğini belirterek, ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, eğitim sistemimizin yapısal sorunlarına ve gelecek hedeflerimize dönük önemli bir düzenlemedir'' dedi.

- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin gerekçeli kararını yayınladı. Kararda, ''Örgüt var ise nerede, ne zaman, hangi amaç ile kurulduğu tespit edilememiştir. Örgütü kuranların karşılıklı iradelerinin hangi prensip ve suçlar etrafında oluştuğu tespit edilememiştir. Devamlılık gösteren bir yapı var ise 19 Ocak 2007 tarihinden sonra ne tür eylemler içerisinde olduğu bilgisi elde edilememiştir'' denildi.

24 Şubat

- İzmir Alaçatı'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 40 yaşındaki Nazım Alkan'ın bağışlanan yüz, kol ve bacakları Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan operasyonla iki hastaya nakledildi. Operasyonlarda 54 doktor, 128 yardımcı sağlık personeli görev aldı. Cengiz Gül'e yapılan yüz nakli Türkiye'de ikinci, dünyada ise 22'inci, Şevket Çavdar'a 2 kol ve 2 bacağın nakledildiği 4 uzuv nakli ise dünyada ilk kez yapıldı.

- Adana'nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli kapağı patlaması sonucu 2 işçi yaralandı, 10 işçi akıntıya kapılarak kayboldu. Askeri helikopter ve 300 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin katıldığı çalışmalarda, 4 işçinin cesetlerine ulaşıldı. Olayla ilgili şantiye şefi ve proje müdürü tutuklandı.

25 Şubat

- Adana'nın Pozantı Cezaevi'nde kalan çocuklara cinsel saldırı ve istismarda bulunulduğu iddiaları ortaya atıldı.

26 Şubat

- Adalet Bakanlığı, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili basına yansıyan iddialar üzerine, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra olayların yerinde araştırılması için cezaevine Bakanlıkça cezaevi müfettişi gönderildiğini bildirdi.

- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın, vücudun kalp dolaşım ve kan sisteminin bacaklardan birini idame ettiremediğinden, sol bacağı alındı.

- CHP tarihinde ilk kez iki gün arka arkaya Kurultay yaptı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla toplanan 16. Olağanüstü Kurultay'da tüzük değişikliği kabul edildi. Ertesi gün ise 362 imzasıyla toplanan 17. Olağanüstü Kurultay'da ise tüzük değişikliği istemleri delegelerin oylarıyla reddedildi. 17. Kurultay, 2 saat sürerek, CHP tarihindeki en kısa Kurultay oldu.

- İstanbul'da düzenlenen uyuşturucu operasyonu kapsamında, şarkıcı Ozan Doğulu gözaltına alındı.

27 Şubat

- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan, dün sol bacağı alınan Şevket Çavdar'ın, vücudun kalp dolaşım ve kan sisteminin nakledilen uzuvları idame ettirememesi nedeniyle iki kol ve sağ bacağı da alındı. Şevket Çavdar, yaşamını yitirdi. Şevket Çavdar'ın operasyon sonrası hayatını kaybetmesi üzerine Nazım Alkan'ın ailesi tarafından bağışlanan organları Alkan'ın mezarına konuldu.

28 Şubat

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, güvenlik birimlerinin bugüne kadar örneği görülmeyen bir koordinasyon ve uyum içinde olduğunu belirterek, ''Kurumlarımız arasında bir çatışma varmış gibi göstermek, hiç kimsenin işine yaramaz. Aksine Türkiye'ye büyük zarar verir'' dedi.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu'nca İçkale'deki kazılarda çıkarılan kemiklerde yapılan incelemede, ''en az 100 yıl toprak altında kalmaya bağlı morfolojik değişimler tespit edildiğini, kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığını'' bildirdi.


Mart ayında öne çıkanlar

Mart ayı, yargının verdiği önemli kararlara sahne oldu. Mart ayında, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verilmesi uzun süre tartışıldı.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın 375 gün sonra tahliyesine karar verdi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hrant Dink ve Münevver Karabulut'un öldürülmelerine ilişkin davaları karara bağladı. Daire, Ogün Samast'a ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından verilen 22 yıl 10 ay ve Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'na ''çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek'' suçundan verilen 24 yıl hapis cezalarını onadı.

Mart ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Mart

- Beyoğlu'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı polisleri taşıyan midibüsün yakınında meydana gelen patlamada 15'i polis 16 kişi yaralandı.

- İstanbul'daki havalimanlarında el bagajlarında sıvı kısıtlaması başladı. 1 Nisan'dan itibaren yurttaki bütün havaalanlarında uygulanacak kısıtlamaya göre, yolcuların yanına aldığı sıvı malzemeler plastik poşet içerisinde olacak ve her bir ürün 100 mililitreyi geçmeyecek.

2 Mart

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan çocukların taciz iddiaları nedeniyle Sincan'daki kapalı infaz kurumuna nakledileceğini, 4 personelle ilgili idari tedbir uygulaması kararı alındığını bildirdi.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, fotoğraf sanatçıları Ara Güler, Sıtkı Fırat, Prof. Dr. Sabit Kalfagil ve İzzet Keribar'a verildi.

4 Mart

-Van'da meydana gelen depremlerden sonra kent merkezi ile Erciş'te kurulan ve 25 bin kişinin barındığı 14 çadır ve konteyner kentlerin devreye girmesiyle kaldırıldı.

5 Mart

- Yargıtay binası önünde bomba patladı. Bombanın, pet şişe içine konulmuş 150 gram hafif patlayıcı olduğu belirlendi. Olayda Yargıtay'da görevli bir şoför hafif yaralandı.

6 Mart

- Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki tutuklu ve hükümlü çocuklar, taciz iddiaları üzerine otobüslerle Sincan'daki Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakledildi.

- Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Türk Dil Kurumu Başkanlığı'na atandı.

7 Mart

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''intibak yasası'' olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

8 Mart

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davanın sanıklarından Bülent Düğenci'ye ''Anayasal düzeni cebren değiştirmeye kalkışmak'' suçundan verilen müebbet hapis cezasını onadı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi vefat etmiş kadınlara Nisan ayından itibaren iki ayda bir 500 lira ödeneceğini açıkladı.

- Çıplak eylemleriyle tanınan Ukraynalı FEMEN grubu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul Sultanahmet'te eylem yaptı. Eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. FEMEN üyesi kadınlar gözaltına alındı.

9 Mart

- İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT mensubunun ifadeye çağrılması talebini Başbakanlığa gönderdi.

11 Mart

- Esenyurt'ta bir inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti.

- Ankara Kumrular Caddesi'ndeki patlamayla ilgili 3 kişi tutuklandı.

- Anadolu Ajansı, Balkanlar Bölge Müdürlüğü merkezli Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça (BHS) yayına başladı.

12 Mart

- BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan, 10 Mart'ta Suriye Devlet Başkanı Esad ile yaptığı görüşmenin ve Katar temaslarının ardından Türkiye'ye geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Annan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile çalışma yemeğinde buluştu. Mısır, Suriye, Katar temasları ve Suriye'deki duruma ilişkin izlenimleri hakkında bilgi veren Annan, Türkiye'de ayrıca Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun başkanlığında 6 Suriyeli muhalefet temsilcisi ile görüştü.

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan Nedim Şener, Ahmet Şık, Şait Çakır ve Coşkun Musluk'un tahliyesine karar verdi.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin, çadırlarda karşılıklı çıkış kapılarının olmadığının tespit edildiğini belirterek, ''İş yeriyle ilgili ruhsatından denetimine kadar hangi noktada olduğunu rapor halinde alacağız ve gerekli açıklamaları daha detaylı bir şekilde yapacağız'' dedi.

13 Mart

- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi. Kararın ardından, adliye önünde çıkan olaylara polis biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahale etti.

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın akrobasi timi Türk Yıldızları'na ait F-5 tipi uçağın Konya'da düşmesi sonucu bir pilot yüzbaşı şehit oldu.

- Belgesel çekmek için yaklaşık bir hafta önce Suriye'ye giden ''Gerçek Hayat'' dergisi Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'dan 4 gündür haber alınamadığı bildirildi. İki Türk gazetecinin rehberi Suriyeli Bahaddin Şerm, 29 Martta yaptığı açıklamayla Özköse ve Hamit Coşkun ile tutuklu kaldıklarını ve gazetecilerin iyi olduğunu duyurdu.

- MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan ortak açıklamada, ''İki kurum arasında ileri düzeydeki işbirliğinin vazgeçilmez unsuru olan kurumlar arası bilgi paylaşımının, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla devam edeceği'' bildirildi.

14 Mart

- Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davanın sanıklarından 7 kişinin dosyasının zaman aşımına uğramasıyla ilgili, ''Yargı süreci daha devam ediyor'' dedi.

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Sivas davasının zaman aşımına uğrayarak sonuçlandırılmasından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti üyesi olmanın ötesinde hukukçu olarak, bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak derin bir acı duyuyorum. Çünkü bir kitleye karşı hiçbir ayrım yapılmaksızın toptan hedef gösterilerek yapılmış bir saldırı, insanlık suçudur'' dedi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da ''Madem ki mahkeme 'kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik' diyor. Belki yıllar sonra olacak ama olayın bu boyutunun yeni bir sayfasını açması da mümkün. O da şudur; bu katliam gibi feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir'' diye konuştu.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye giriş yapan ve Hatay'daki çadır kentte bulanan Suriye vatandaşlarının Kilis'te Hac Konaklama Merkezi olarak kullanılan tesislerdeki konteyner kente yerleştirileceğini açıkladı.

- Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin tutuklanan 6 kişi, Metris Cezaevi'ne konuldu.

15 Mart

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sivas olayları davasıyla ilgili, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak'ın yargılama sürecinin bitmediğini söylediğini hatırlatarak, ''Dava devam ediyor demektir. Bu olay, yakın siyasi tarihimizin en acı ve en utanılacak olaylarından birisidir. Bunun bütün veçheleriyle ortaya çıkartılması lazım. Bu olay tam aydınlatılmamıştır, tam aydınlatılması gerektiği kanaatindeyim'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran düzenlemenin amacını açıkladı. Erdoğan, ''Bugün eğitim sisteminde yaptığımız reform ideolojik değil, pedagojik bir reformdur. Yaptığımız düzenleme, Türkiye'nin ihtiyaçlarını, eğitimin ve ekonominin ihtiyaçlarını gözeten, modern, büyüyen Türkiye'ye denk düşen bir düzenlemedir. Kesintisiz eğitimi getirenler, kesintisiz eğitime destek verenler nasıl bu ülkeye yazık ettilerse bugün kademeli eğitime karşı çıkanlar da aynı mantıkla hareket ediyorlar. Şunu herkes bilsin, zorbalıkla gelen bir düzenlemeyi, biz demokrasiyle ortadan kaldırıyoruz. Topla, tankla gelen, Sincan'da yürüyen tanklarla gelen bir uygulamayı, biz millet iradesiyle Meclis'te düzeltiyoruz'' dedi.

- Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ve onaylayan ülke olarak onay belgesini Avrupa Konseyi'ne sundu.

- Dünyanın en itibarlı üniversitelerinin açıklandığı 2012 sıralamasında ABD'nin Harvard ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversiteleri ilk iki sırayı aldı, ODTÜ ilk 100 üniversite arasına girdi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'de kaybolan Türk gazetecilerle ilgili, ''Bugün sağ oldukları ama Suriye rejim yanlısı görevlilerin elinde bulunduklarına dair haber alındı. Öncelikle memnunum. Hayatta olduklarının haberini aldık. Onların Türkiye'ye getirilmelerini de Dışişleri Bakanlığımız takip edecek'' dedi.

- Beyoğlu'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı midibüsün geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin 7 kişi tutuklandı.

- Hatay'da etkili olan yağışlar nedeniyle hava trafiğini tehlikeye atmamak için 29 Ocak'ta uçuşa kapatılan, pist ve aprondaki suların çekilmesiyle 3 Şubat'ta ulaşıma açılan ancak yağışların artması ve Amik Ovası'ndaki suyun tahliye edilememesi nedeniyle 7 Şubat'ta yeniden ulaşıma kapatılan Hatay Havaalanı'na 37 gün aradan sonra ilk uçak indi.

16 Mart

- Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Kabil Bölge Komutanlığı'nda görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker şehit oldu.

4'üncü Kolordu Komutanlığı'na bağlı Barış Gücü Tugay Komutanlığı'nda 20 Mart'ta şehitler düzenlenen askeri tören sonrası 7 şehit askerin naaşı, Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan uçaklarla memleketlerine gönderilerek toprağa verildi. Ankara Kocatepe Camisi'nde ise 5 şehit için cenaze töreni düzenlendi.

Törene, şehit ailelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kabinenin çok sayıda üyesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer siyasi partilerin genel başkanları da katıldı. Şehitlerin cenazesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı namazın ardından Cebeci Askeri Şehitliği'nde defnedildi.

- Yemen'de kadınların güvenliği ve kadın hakları konusundaki çalışmalarından dolayı geçen yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Tevekkül Karman, Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Karman, Konya'da Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti.

17 Mart

- Türkiye'nin 3. yüz nakli, 6 yıl önce ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybı olan 20 yaşındaki Kahramanmaraşlı Hatice Nergis'e yapıldı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleşen nakilde İstanbul'da hayatını kaybeden 28 yaşındaki vericiden alınan burun, üst dudak ve üst çene kemiğini içeren kompozit doku Nergis'e nakledildi.

- 16. Altın Portakal Şiir Ödülü Mahmut Temizyürek'e verildi.

18 Mart

- Suriye'deki olaylarda Türk tır şoförü Mustafa Üçtaş (33) vurularak hayatını kaybetti.

- ''Erken Nevruz'' kutlamalarında olaylar çıktı. Diyarbakır'da aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına girdi. Güvenlik güçleri, biri polis 2 kişiyi yaralayan ve 10 aracı yakan gruba müdahale etti. İstanbul'daki izinsiz Nevruz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda da bazı polisler ve göstericiler yaralandı.

19 Mart

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, terör örgütü KCK'ya yönelik soruşturmayı tamamlayarak Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında hazırladığı iddianameyi özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

20 Mart

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin barış gücü unsuru olarak Afganistan'da görev yapması ile ilgili tartışmalar konusunda, ''Bütün bu kararları alırken biz TBMM'de kararımızı alıyoruz. Parlamento kararıyla da bu süre uzatılıyor. Burada da yapılan budur. Yani bizden Türkiye'de siyaset yapan ya da kenarda köşede bir şeyler yazanlar bir butik devlet mi istiyorlar? Türkiye bir butik devlet değildir. Güçlü bir devlettir. Birilerinin söylediği veya kendine göre oluşturduğu rol haritasına Türkiye Cumhuriyeti uymaz. Biz olması gereken neyse onu yaparız. Atılması gereken adım neyse bu adımları atarız. Hiçbir zaman küçük düşünmeyiz büyük düşünmeye mecburuz'' dedi.

21 Mart

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ogün Samast'a, ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından verilen 22 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.

- Adalet Bakanlığı, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili raporunu tamamladı. Raporda, ''kötü muamele ve cinsel taciz'' iddiaları yöneltilen 18 tutuklu çocukla ilgili adli işlem yapılması gerektiği, kurum müdürleri ve infaz koruma baş memurlarından oluşan 6 kişi hakkında adli ve idari yönden işlem yapılmasının yerinde olacağı belirtildi. Hazırlanan rapor, adli ve idari yönden gereğinin yapılması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, okullarda ana sınıfı ile 5. sınıf arasında eğitim gören çocuklara her gün süt dağıtımına başlanacağını açıkladı.

- Erdoğan, şehitlerin dul ve yetimleri ile gazileri ilgilendiren kanun ve KHK'lerdeki 20 maddeyi değiştirerek, terör olaylarında hayatını kaybeden sivillerin de şehit kapsamına alınacaklarını, terör olayları sebebiyle göreve gidiş dönüşler esnasında meydana gelen kazalarda yaralanan ve hayatını kaybedenlerin de şehitler ve gazilerle ilgili kanun kapsamına alınacağını bildirdi.

- Şırnak'ın Silopi İlçesi Cudi Dağı kırsalında bölücü terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada 5 polisin şehit düştü.

22 Mart

- ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Ö.Y'nin MİT görevlisi olması nedeniyle hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

- Yüksek Seçim Kurulu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 2011 yılı nüfus sayım sonuçlarına göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını yeniden belirledi. Buna göre, İstanbul'un milletvekili sayısı 85'ten 87'ye, Ankara'nın 31'den 32'ye ve Edirne'nin 3'ten 4'e çıktı. Elazığ, Manisa, Ordu ve Van'ın milletvekili sayıları da 1'er düştü.

23 Mart

- Sağlık Bakanlığı'nda toplanan Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Gazi, Akdeniz ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan nakilleri değerlendirdi. Komisyon, Hacettepe Üniversitesi'nin Kompozit Doku Nakli Merkezi ruhsatının iptal edilmesine karar verdi. Akdeniz Üniversitesi'ne de bacak nakli konusunda kriterlere uyulmadığı gerekçesiyle uyarı verildi. Ayrıca, bundan sonra kompozit doku nakillerinin 18 yaşından küçüklere yapılmaması, yüz nakillerinde alıcıyla donör arasındaki yaş farkının 5'i geçmemesi kararları alındı.

24 Mart

- Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar, ameliyatından iki ay sonra taburcu edildi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Acar'ın yakın takip altında tutulacağını ve belirli aralıklarla kontrole geleceğini kaydetti. Uğur Acar, taburcu olduktan sonra doğum yeri olan Manavgat'ın Cebece köyünü ziyaret ederek yakınlarıyla hasret giderdi.

25 Mart

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesi Güney Kore'nin başkenti Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı.

26 Mart

- Türkiye, Şam Büyükelçiliği'nin bütün faaliyetlerini askıya aldı.

- ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında ''görevsizlik ve yetkisizlik'' kararı verilmesi talebini reddetti.

- Genelkurmay Başkanlığı, elde edilen ilk bulgulara göre, Afganistan'da düşen helikopterin teknik bir arıza nedeniyle kaza-kırıma uğradığını, enkazla ilgili parçaların Türkiye'ye getirilerek teknik incelemelere başlandığını açıkladı.

- Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Hancağız Barajı'nın su pompalama ünitesinde meydana gelen patlamada enkaz altında kalan 2 kişi hayatını kaybetti.

- TSK'dan Afganistan'da düşen helikoptere ilişkin yapılan açıklamada, ''Elde edilen ilk bulgular, Afganistan'da düşen helikopterin teknik bir arıza nedeniyle kaza-kırıma uğradığı yönündedir. Helikopter enkazı ile ilgili parçalar Türkiye'ye getirilmiş ve teknik incelemelere başlanmıştır'' denildi.

27 Mart

- CHP, milletvekili emekli aylığını düzenleyen kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklu yargılandığı ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasında yargılanmasına devam edildi. Savunması sorulan Başbuğ, ''Bir Genelkurmay Başkanının böyle iddialarla suçlanmaya çalışılması, yetersizliğin komedisidir. Bu iddianameye hiçbir itibarım yoktur. Bana terör örgütü yöneticisi diyenlere şaşarım. Bu suçlama hiçbir zaman kişisel suçlama olarak kabul edilemez. Bu suçlama gerçekte şahsım üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de yöneltilen ağır bir suçlamadır. Anayasa'nın 148. maddesi gereğince yargılanacağı yer, Yüce Divan. Bu nedenle mahkemenizin beni yargılamakta görevli olamadığını düşünüyorum. Savunma yapmayacağım, hiçbir soruya da cevap vermeyeceğim'' dedi.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağını kaçıran 2 sanığa verilen 27 yıl 6'şar ay hapis cezasını az bularak bozdu.

- Tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ''Haliç'te Yaşayan Simonlar'' adlı kitabında ismi geçen Osman Hilmi Özdil'e ''iftirada bulunduğu'' gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlaştırıldı.

- Kütahya'nın Aslanapa ilçesinde yapılan kurtarma kazısında, bin 100 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen Bizans döneminden kalma kilise ve 3 insan iskeleti bulundu.

- Büyük Birlik Partisi'nin kurucu genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası soruşturması kapsamında tutuklu bulunan muvazzaf asker Nedim B, tahliye edildi.

28 Mart

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ile nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılmasına ilişkin, ''Sayın Salihi bu konuda zaten İstanbul'da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda Kore Zirvesi'nde aldığımız bilgilerle olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız'' dedi.

- Ankara'da, yurdun çeşitli illerinden gelen KESK üyeleri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi ve Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısını protesto etti.

29 Mart

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'na ''çocuğa karşı tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek'' suçundan verilen 24 yıl hapis cezasını onadı. Daire, Cem Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu'nun beraat kararını da ''suçluyu kayırma suçunu işlediği'' gerekçesiyle bozdu.

- Doğubayazıt'ta 5 Şubat'ta alışveriş yaptıktan sonra arabasına doğru giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 2 gün sonra hayatını kaybeden Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın öldürülmesine ilişkin 5 kişi tutuklandı.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan, ''Balyoz Planı'' davası kapsamında 250'si tutuklu 365 sanık hakkında hazırladığı 920 sayfalık mütalaayı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Mütalaada, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanığın, ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs'' suçundan, eski TCK'nın 147 ve 61. maddeleri gereğince 15 ila 20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

- Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, ameliyattan 69 gün sonra taburcu edildi. Kavdır'ın taburcu edilmesiyle nedeniyle hastanede basın toplantısı düzenlendi. Kavdır, taburcu edildiği için mutlu olduğunu ifade etti ve kendisine organ bağışlayan aileye teşekkür etti. Kavdır, ''Bugünden itibaren evimde olacağım için çok mutluyum. Çocuklarımla bu akşam evimde buluşacağım'' dedi.

- Eski bakanlardan Hurşit Kemal Cantürk 86 yaşında vefat etti. Cantürk, 20 Eylül 1980'de kurulan Bülend Ulusu hükümetinde dışarıdan Ticaret Bakanlığı yaptı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Üniversitesi Rektörlüğü'ne, Yükseköğretim Kurulu'nun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Aygün Attar'ı atadı.

30 Mart

- Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi yasalaştı. Başbakan Erdoğan, kanunla ilgili, ''Bizler tarihimize kara bir leke olarak yazılmış, bin yıl süreceği iddia edilen 28 Şubat'ın son izini, 28 Şubat'tan 15 yıl sonra, geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına Allah'ın izniyle gönderdik'' dedi. Erdoğan, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in hayatının seçmeli ders olarak okutulmasıyla ilgili, ''Halkımız bize diyor ki 'Düz liselerde, ortaokulda Kur'an-ı Kerim ve peygamberimizin hayatı seçmeli ders olsun'. Kimse buna mecbur edilmiyor. Bu derse isteyen girecek, istemeyen girmeyecek '' dedi.

- Bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Milletvekili Hasip Kaplan, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasına şahıs ve DTP tüzel kişiliği adına müdahil olmak için talepte bulundu.

- Özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesinin yayınının durdurulması yönündeki kararı kaldırdı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler-Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile telefonda görüştü. Annan, görüşmede Suriye Halkının Dostları Grubu'nun 1 Nisan'da İstanbul'da yapacağı toplantıya şahsen katılamasa bile, kendisini temsilen güçlü bir heyet göndereceğini ifade etti.

31 Mart

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Hatay, Gaziantep ve Kilis'te kurulan çadır kentlerde, ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşı sayısının 18 bin 158'e ulaştığını açıkladı.

- Bodrum'da Kore gazisi Mehmet Tanrıkorur, evinde ölü bulundu.


Nisan ayında öne çıkanlar

Türkiye'de Nisan ayının gündemini, 12 Eylül askeri darbesiyle ilgili davada Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmaya başlaması ve 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki tutuklamalar oluşturdu.

Dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 28 Şubat Soruşturması kapsamında da dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın da aralarında bulunduğu 35 kişi tutuklandı.

Susurluk Davası kapsamında 5 yıl hapis cezası onanan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Aydın'ın Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na konuldu.

Nisan ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Nisan

- Suriye Halkının Dostları Grubu'nun ikinci konferansı, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı. Konferansın sonuç bildirisinde, Suriye Ulusal Konseyi, Suriyelilerin ''meşru temsilcisi'' olarak tanındı, yaptırımlar Çalışma Grubu oluşturuldu. Katılımcılar, Suriye halkının haklı davasına desteklerini bir kez daha teyit ederken, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'a, kendisine verilen taahhütlerin yerine getirilmesi için zaman çizelgesi oluşturma çağrısı yaptı.

- Erdoğan, konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u kabul etti. Suriye başta olmak üzere bölgedeki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, ayrıca nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması çerçevesinde, İran'ın nükleer programına dair yapılacak toplantı hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

- Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi olan Neslişah Osmanoğlu (Neslişah Sultan), İstanbul'daki evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu 91 yaşında hayatını kaybetti.

- Yeşilçam'ın usta oyuncusu Ekrem Bora, İstanbul'da akciğer ödemi nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti.

- Erzurum'da, Şırnak İsmail Ebuliz İlköğretim Okulu bayan voleybol takımı sporcularını taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu öğrencilerden Melek Aktaş öldü, 21 kişi yaralandı.

2 Nisan

- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu'nda, yargının hesabını veremediği sınır tanımaz uygulamalarının ağır bedellere yol açtığını, anayasa ve yasalarda radikal değişimlerin yapılmasının haklı nedenini oluşturduğunu söyledi. Kılıç, ''Dün yargının siyaseti kuşatma gayretlerine karşı çıktığımız gibi bugün de siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATO Kongre ve Sergi Sarayı Congresium'da düzenlenen İş ve Meslek Danışmanı Atama Töreni'nde kürsüde konuşma yaparken sözünü kesen Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sibel Uzun ile Gençler Meydana İnisiyatifi Ankara Sözcüsü Ayşen Ece Kavas, güvenlik güçleri tarafından salon dışına çıkarıldı.

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nca, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davaya müdahil olunması kararı alındığını bildirdi.

- Ankara'nın Keçiören ilçesinde, sobadan sızan gazdan zehirlenen, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı çalışanı Ahmet Aydın, eşi Betül Aydın ve kızları Hira Gül Aydın, Ece Sıla Aydın ile akrabaları Mehmet Gürgeç hayatını kaybetti.

- Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde özel sektöre ait bir kömür madeni ocağında meydana gelen göçükte, işçiler Hamza Aktürk, Ramazan Karaca, İsa Mırık ve Hüseyin Kök yaşamını yitirdi.

3 Nisan

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin KCK'ya yönelik soruşturması kapsamında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 147'si tutuklu 193 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

- Erzurum'un Aşkale ilçesinde, elektrik direğini tamir için Karasu-2 Baraj Göleti'ne deniz bisikletiyle açılan 5 TEDAŞ işçisi, deniz bisikletinin kırılması sonucu suya düştü. Bir süre suyun üzerinde kaldıktan sonra kaybolan 5 işçinin cesedine ulaşıldı. Olayla ilgili gözaltına alınan 4 kişiden biri tutuklandı.

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, üniversite sınavlarının yılda bir kez yapılmasının toplumda büyük gerilim yarattığını, sınavların yılda birden çok yapılabileceği ihtimal üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

- TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP ve MHP, 12 Eylül davasına müdahil olmak için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

4 Nisan

- 12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Evren ve Şahinkaya, sağlık durumlarını gerekçe göstererek duruşmaya katılmadı. Davayı takip etmek isteyen çok sayıda vatandaş, dernek, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi Ankara Adliyesi önünde toplandı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12 Eylül davasına ilişkin, ''Bundan sonra artık Türkiye'nin geleceğinde bu tip teşebbüslerin olmayacağı yönünde çok önemli bir zihniyet değişimine sebep olacaktır'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ''12 Eylül halk oylaması öncesinde ittifak halinde bize muhalefet edenler, bize hakaret edenler, bizi yalan söylemekle itham edenler, bugün bütün söylediklerini yuttular ve şu anda mahcup olacaklarına inanmıyorum ama mahcup bir eda ile mahkeme kapısında sıraya girdiler'' dedi.

- Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan organ nakillerine ilişkin, ilgililer hakkında idari ve adli soruşturma yapılması için Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na suç duyurusunda bulundu.

- Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Muş'un Bulanık ilçesinde, DTP'nin kapatılmasını protesto gösterisi sırasında çıkan ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davada, sanıklar Turan ve Metin Bilen'in, ''meşru savunma haklarını kullandıkları'' gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

5 Nisan

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Harp Akademileri Komutanlığı'nda verdiği konferansta, Türkiye'ye komşu ülkelerde cereyan eden istikrarsızlık ortamının, bölgesel ve küresel güç mücadelesinin provasının yapıldığı yeni bir soğuk savaş sahnesine dönüştürülmek istendiğini belirterek, ''Bu şartlar altında, Türkiye'nin gelişmeleri uzaktan izleme lüksü de yoktur. Bir yandan her türlü olumsuz senaryoya karşı hazırlanırken, diğer yandan böylesine bir felaketin önüne geçmek için diplomasinin tüm imkanlarından azami ölçüde yararlanmak mecburiyetindeyiz. Dolayısıyla Türkiye için diplomatik aktivizm ve askeri hazırlık bir seçenek değil, zorunluluktur'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, Danıştay yeni binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, ''Yürütme, yargı ve yasamanın hiçbiri diğerini tahakküm altına almaya, kuşatmaya veya onun yerine geçmeye çalışmadan, kimse kimseye üstünlük taslamadan, sadece kendi işini en iyi şekilde yapmanın peşinde olmalıdır'' dedi. Erdoğan, ''Yargının siyasallaşmasının karşısında ilk duracak olan hiç kimsenin kuşkusu olmasın biz oluruz'' diye konuştu.

- Yeni Teşvik paketi açıklandı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran yeni teşvik paketini açıkladı. 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilecek. Genel, bölgesel, stratejik ve büyük yatırımlar olarak 4 ayaklı hazırlanan sistemle yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi gibi destekler verilecek. Cari açığa çözüm olacak stratejik yatırımlara önemli desteklerin verildiği yeni sistemde, KDV iadesi desteği ise ilk kez uygulanacak.

- ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davanın ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

- Erzurum'da Karasu-2 Baraj Göleti'nde 5 TEDAŞ işçisinin ölümüyle sonuçlanan olay hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişiden biri tutuklandı.

- Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir tersanede, inşa halindeki bir gemide gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada, işçiler Ali Sağdıç ve Recep Özdağ yaşamını yitirirken, 6 kişi yaralandı.

- Elazığ'da, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Gürateş'in arazide toprağa gömülü halde bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan 7 zanlıdan 5'i tutuklandı.

6 Nisan

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davasında, Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını yeterli bularak, tutuklama taleplerini reddetti. TBMM, Başbakanlık, CHP ve MHP'nin müdahillik başvurularını kabul eden mahkeme, işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili Evren ve Şahinkaya hakkında gerekli soruşturmanın yürütülmesi için suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, MİT Müsteşarlığı'ndan, darbenin hazırlık çalışmalarının, darbe öncesinde Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı'na bildirilip bildirilmediğinin sorulmasına, Aralık 1979'da TSK tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e teslim edilen uyarı mektubunun gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi.

- Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu içinde 10 kişi bulunan bir minibüs ile bir otomobil ve köprüden geçen 5 kişi suya düştü. Otomobildeki 2 kişi kurtarılırken, suda kaybolanlardan Meryem Başören, Serdar Saraç, İsmail Örenbaş, Alim Başören, Mehmet Başören ve Hayriye Güner'in cesetlerine, olaydan sonraki günlerde ulaşıldı. Minibüs ise olaydan 6 gün sonra köprünün yaklaşık 200 metre aşağısında bulundu. Kaybolanlardan Nazife Kabuk ile Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen'in babası Kemal Gülşen'in cesedine Mayıs ayında ulaşıldı. Böylece kayıp 15 kişiden 10'unun cesedi bulunmuş oldu.

- Tuzla'da faaliyet gösteren tersanede inşa halindeki bir gemide gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamaya ilişkin gözaltına alınan 7 kişiden 2'si tutuklandı.

8 Nisan

- Başbakan Erdoğan, 27 yıl aradan sonra Çin Halk Cumhuriyeti'ne Başbakan düzeyinde bir ziyarette bulundu. Erdoğan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni de ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı oldu.

9 Nisan

- Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması ile nükleer enerji alanında işbirliğini içeren niyet mektubu Başbakan Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Vın Ciabao'nun nezaretinde imzalandı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya'daki ''Deniz Feneri e.V'' bağlantılı soruşturmayı tamamladı. İddianamede 20 şüpheliye ''Özel belgede sahtecilik'', ''Kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki'' ve ''Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma'' suçlamaları yöneltildi. Soruşturmada 25 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildi.

- Elazığ'ın Maden ilçesinde bir şantiyede meydana gelen hortumda 6 işçi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı.

- Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında Suriye güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada yaralanan ve Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen 21 kişiden 2'si yaşamını yitirdi. Suriye güvenlik güçlerinin muhaliflere açtığı ateşte Kilis'te konteyner kentte görev yapan 2 Türk vatandaşı da hafif şekilde yaralandı.

- Akciğer kanseri tedavisi gören senarist ve oyuncu Meral Okay, İstanbul'daki evinde 53 yaşında vefat etti.

- Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın annesi Medine Haberal tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 93 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Haberal'a, annesinin Zonguldak'taki cenaze törenine katılabilmesi için iki gün izin verdi.

- İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen Gölcük'te ele geçirilen belgelere ilişkin 5'i tutuklu 10 sanığın yargılandığı dava, aynı mahkemece görülen Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat davasıyla birleştirildi.

- Anadolu Ajansı 92 yaşında. AA'nın 92. kuruluş yılı kutlamasında 100. Yıl Vizyonu kamuoyuna açıklandı. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, 2020 yılında dünyanın en etkili 5 ajansından biri olmayı amaçladıklarını, 2015 yılına kadar 11 dilde yayın yapmayı hedeflediklerini duyurdu.

- Hopa Asliye Ceza Mahkemesi, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011'deki Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili 9 sanığın yargılandığı 2 ayrı davanın birleştirilmesine karar verdi.

10 Nisan

- İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul'daki KCK davası kapsamında tutuklu bulunan Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 15 kişinin tahliyesine karar verdi.

- Başbakan Erdoğan'a Çin ziyaretinde eşlik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırındaki hareketlilik nedeniyle heyetten ayrılarak, Türkiye'ye döndü.

11 Nisan

- Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Türkiye'de üçüncü yüz nakli yapılan Hatice Nergis, yeni yüzüyle basının karşısına çıktı. Basın mensupları aracılığıyla Kahramanmaraş'taki annesine selam yollayan Nergis, ''Onu çok özledim, en kısa zamanda döneceğim'' dedi.

- Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, ''Odatv'' davasının tutuklu sanığı iken cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybeden Kaşif Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturmada, ''ölümün kalp damar rahatsızlığı nedeniyle olduğunun'' belirlenmesi üzerine takipsizlik kararı verdi.

- Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

- Dünyanın en zengin kişileri arasında bulunan Brunei Darüsselam Sultanı Hasan El-Bulkiye Muizziddin Va'dulah, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye 5 günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanan Brunei Darüsselam Sultanı, İstanbul'da da Gül ile birlikte Topkapı Sarayı Müzesi'ni gezdi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşen Brunei Darüsselam Sultanı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış eşliğinde İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarını dolaştı.

- Hakkari Dağlıca'daki askeri birliğe 2007'de teröristlerce düzenlenen saldırı sırasında irtibat kesilen ve birliklerine dahil olduktan sonra da yargılanmalarına başlanan askerlerden Ramazan Yüce, ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, uzman çavuş Halis Çağan'ın ise beraatına karar verdi.

- Özel Yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 kişinin yargılandığı dava dosyasının, ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatlara'' ilişkin dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi.

- Kamuoyunda ''4 4 4'' olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlülerin cezalarının bir kısmını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmesine olanak sağlayan ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

12 Nisan

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneraller İdris Koralp ve Abdullah Kılıçarslan'ın da aralarında bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı. Başsavcıvekilliği, soruşturmanın ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan yürütüldüğünü açıkladı.

- Başbakan Erdoğan, soruşturmaya dair, ''Kimse bu süreci bir intikam hırsı olarak değerlendiremez, bir intikam hırsı olarak ele alamaz. Sürecin sadece demokratik parlamenter sistemlerin gereği olan bir süreç olması, bunun böyle bilinmesi gerekir. Temenni ederim ki kısa sürede neticelenerek, adalet yerini bulur'' dedi.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gözaltılarla ilgili, ''Türkiye yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyotlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor'' ifadesini kullandı.

- Koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlülerin cezalarının bir kısmını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmesine olanak sağlayan kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, denetimli serbestlikten yararlanmaya hak kazanan hükümlülerin Türkiye genelindeki açık ceza infaz kurumlarından tahliyelerine başlandı.

13 Nisan

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 28 Şubat Soruşturması ile ilgili ''Yakın siyasi tarihimizin bir ara dönemi olduğunu hepimiz biliyoruz. Hafızalarımızda hala tazedir. Dolayısıyla böyle bir olağanüstü dönemde yaşanan hukuksuzlukları takip etmek de bununla ilgili hukuki sürecin başlaması da tabiidir. Bunu böyle görmek gerekir'' dedi.

- Kamuoyunda ''Cübbeli Ahmet Hoca'' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün de aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek ve Aydınlık gazetesi sahibi Mehmet Sabuncu'nun da aralarında bulunduğu 14 şüpheliye ilişkin hazırlanan iddianame, ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesi talebiyle özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddiasına yönelik davada, tutuklu sanıklardan ikisinin tahliyesi kararlaştırıldı. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, diğer tutuklu 18 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

- İkinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıldır tutuklu olarak yargılanan sanık Neriman Aydın'ın tahliyesine karar verdi.

- Kahramanmaraş'ta bir kot boyama fabrikasında meydana gelen patlama sonucu 4 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baldan sonra tüketiciyi yanıltan et ürünleri ile peynir üreticisi firmaları da teşhir etti.

15 Nisan

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, aralarında emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in de bulunduğu 9 kişi tutuklandı.

- Soruşturmayı değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Tekirdağ 4. Olağan Kongresi'nde, ''Biz bütün darbelerle ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili başkanlığa teklifimizi verdik. Biz bu konularda kararlıyız. Türkiye'de bir daha bunların yaşanmasını istemiyoruz. Türkiye'nin istikbali bir daha karartılmasın diye bu yargılamalar yapılıyor'' diye konuştu.

- Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca ''Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku'' temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinin Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'ndaki açılışına katıldı. Erdoğan, ''Çocuklarımızın artık okullarda seçmeli olarak Kur'an-ı Kerim'i, onun yanında Hazreti Peygamber'in hayatını öğrenecek olmaları, istikbalimiz adına, ülkemizin ve milletimizin geleceği adına hiç tartışmasız büyük bir fırsat'' dedi. Kılıçdaroğlu ise ''Aziz milletimizin yüzyıllar boyunca özümsediği, içselleştirdiği Peygamber ahlakından uzaklaşarak, din adına, dindarlık adına ne yaparsak yapalım sonuç hüsran olacaktır'' diye konuştu.

16 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı, 4 kişi serbest bırakıldı.

- Soruşturmayı değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hollanda'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada herkesin 28 Şubat sürecinin canlı şahidi olduğunu belirterek, ''O dönem herkesin hafızasında canlıdır ve demokrasiye müdahale edilen bir ara dönem yaşamıştır Türkiye. Tabii ki böyle bir ara dönemin hukuki olarak incelenmesinden tabii bir şey de olamaz'' değerlendirmesinde bulundu. AB Komisyonu da 28 Şubat sürecine ilişkin yürütülen soruşturmanın Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından fırsat oluşturduğunu bildirdi.

- Ağar'a cezaevi yolu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mehmet Ağar'a ''Susurluk Davası'' kapsamında verilen 5 yıl hapis cezasını onadı. Karara ilişkin değerlendirmede bulunan Ağar, ''Sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Başta da söylediğim gibi hizmet kusuru addedilebilir. Fakat suç addedilemez'' dedi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi üyeliğine, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan'ı atadı.

17 Nisan

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ağar hakkında ''yakalama emri'' çıkarttı. Ağar'ın avukatı, güvenlikli bir cezaevi için Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini, Bakanlığın da Ağar için Bodrum'da yaşayan ailesine yakın, güvenlikli bir cezaevi arayışına girdiğini bildirdi.

- Hollanda'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Kraliçe Beatrix tarafından Hollanda'nın en yüksek nişanı olan ''Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı'', eşi Hayrünnisa Gül'e ''Hollanda Kraliyet Büyük Nişanı'' verildi. Cumhurbaşkanı Gül de Kraliçe Beatrix'e Devlet Nişanı takdim etti.

- Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nda görevli üç astsubayın ''hipnoz ve işkenceyle'' ifadelerini almakla suçlanan eski Hava Kuvvetleri Askeri Hakimi Ahmet Zeki Üçok'u 7 yıl 6 ay, emekli Yarbay Gürol Doğan'ı 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ukraynalı FEMEN grubu üyelerinin ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''nde kadına yönelik şiddete dikkati çekmek için Sultanahmet'te yaptıkları üstsüz eylem nedeniyle yürütülen soruşturmada takipsizlik verdi.

18 Nisan

- Türkiye genelinde etkili olan kuvvetli yağış ve fırtına pek çok bölgede hayatı olumsuz etkiledi. Kara, hava ve deniz ulaşımında çeşitli aksaklıklar yaşandı. Fırtına nedeniyle ağaç, elektrik direkleri ve çatıların uçması nedeniyle yaralananlar oldu. Fırtınadan dolayı 9 ayrı yerde orman yangını çıktı.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca çoğu avukat 50 sanık hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, PKK/KCK Terör Örgütü Önderlik Komitesi üyesi olduğu belirtilen 7 sanığın 15 ile 22,5'ar yıl, 43 kişinin de 7,5 ile 15'er yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.

- Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde 17 yaşındaki bir çocuk tarafından bıçakla ağır yaralanan uzman doktor Ersin Arslan, hastanede hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

- Türkiye genelinde 7,2 milyon öğrenciye dağıtılacak ''Okul Sütü Programı'' kapsamında süt alımı için 12 Nisan'da ihaleye çıkıldı. Türkiye'nin her bölgesini içine alan ve 7 kısım halinde düzenlenen ihaleye 5 ortak girişim grubu katıldı ancak Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgeleri için teklif gelmedi. Bunun üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ihaleyi iptal etti ve 17 Nisan'da değişikliğe giderek 4 kısım için yeniden ihaleye çıktı. İhaleye 4 ortak girişim grubu teklif verdi ve Bakanlık 18 Nisan'da ihaleyi onayladı.

19 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması'nda yeni gözaltı dalgası. Soruşturma kapsamında, 4 muvazzaf asker ile dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde görüştü. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Erdoğan, Irak ve Suriye'deki gelişmelerin değerlendirildiğini ve terörün ele alındığını söyledi.

- CHP, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

- Devrimci Karargah örgütüne yönelik soruşturma kapsamında 14'ü tutuklu 16 sanığa ilişkin hazırlanan iddianame, Özel Yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 60 sanıklı aynı örgüte yönelik ana davayla birleştirildi.

- ''Ümit Usta'' olarak tanınan ünlü aşçı Ümit Ömer Sevinç, İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu 60 yaşında hayatını kaybetti.

20 Nisan

- BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, trafik kazasında hafif şekilde yaralanan eşi ve çocuğuna, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tıbbi müdahalede bulunan doktor Oğuz Eroğlu'nu darbetti. Üçer'in, hastane başhekimine de sözlü hakarette bulunduğu belirtildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya dair soruşturma başlattı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, olayı şiddetle kınadı ve ''Hukukçularımızı arkadaşlarımızın hizmetine verdik ve bu meselenin peşini takip edeceğiz'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, 22 Nisan'da partisinin Bursa İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, milletvekili Özdal Üçer'in, doktor Oğuz Eroğlu'nu darbetmesiyle ilgili, ''Van'da vuku bulan, hem de isminin önünde milletvekili sıfatı bulunan bir şahsın, doktora ve başhekime yönelik darp girişimi de en az Gaziantep'teki olay kadar menfurdur, en az o cinayet kadar insanlık dışıdır'' dedi.

- Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Almanya'daki ''Deniz Feneri e.V'' bağlantılı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi ''yetkisizlik'' kararıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

- Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken intihar ettiği öne sürülen Albay Kazım Çillioğlu'nun oğlu Gökhan Çillioğlu'nun telefonlarının yasa dışı dinlenmesine ilişkin gözaltına alınan Düzce İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Turhan Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu 1'i emekli, 7'si muvazzaf asker 8 kişi tutuklandı.

- ''Bir Başkadır Benim Memleketim'' şarkısıyla geniş yankı uyandıran Türk pop ve caz müziğinin usta sesi Ayten Alpman, akciğer yetmezliği nedeniyle 82 yaşında İstanbul'da vefat etti.

21 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi, 21 Nisan'da tutuklandı, 3 kişi serbest bırakıldı.

- İstanbul'da süren James Bond serisinin son filmi ''Skyfall'''un çekimleri sırasında Kapalıçarşı'ya zarar verildiği iddia edildi. Filmin yapımcılarından Michael G. Wilson, sinema sanatının illüzyonlardan oluştuğuna işaret ederek, ''Daha önce pek çok ülkede ulusal ve kültürel varlıkların çekimini yaptık. Bunlara zarar vermemeye özellikle dikkat ediyoruz'' dedi.

22 Nisan

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, milletvekili Özdal Üçer'in, doktor Oğuz Eroğlu'nu darbetmesiyle ilgili, ''Van'da vuku bulan, hem de isminin önünde milletvekili sıfatı bulunan bir şahsın, doktora ve başhekime yönelik darp girişimi de en az Gaziantep'teki olay kadar menfurdur, en az o cinayet kadar insanlık dışıdır'' dedi.

- Osmanlı İmparatorluğu'nun 33. Padişahı 5. Murad'ın torununun torunu 72 yaşındaki Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Hanife Candan Günen ile Çırağan Sarayı'nda evlendi.

23 Nisan

- Mehmet Ağar'ın, Aydın'ın Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na konulmasına karar verildiği bildirildi.

24 Nisan

- Gaziantep'te hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın adı, görev yaptığı hastaneye verildi. Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nin ismi Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi olarak değiştirildi.

25 Nisan

- 28 Şubat soruşturması kapsamında eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile emekli Korgeneral Yıldırım Türker'in aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.

- Mehmet Ağar, cezasını çekeceği Aydın Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na konuldu. Ağar, kimseye bir kırgınlığının olmadığını kaydederek, ''Böyle bir tecelli olduysa önce Allah'tan sonra milletten gelmiş kabul ederiz'' dedi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''2B Kanunu'' olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören kanunu onayladı.

- Hakkari Valisi Muammer Türker, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne atandı.

- Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Danıştay saldırısında kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı'' iddiasına ilişkin 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

- Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gaziantepspor'a yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında, 37 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi. Kulübü 12 milyon lira zarara uğrattıkları iddia edilen Kulüp Başkanı İbrahim Halil Kızıl ile Asbaşkan Mehmet Kızıl'ın 75 yıla kadar hapsi istendi.

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, iş adamı Fatih Edremit'in öldürülmesi davasında, Hasan Heybetli'ye verilen 25 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Daire, sanık Onur Özbizerdik hakkındaki beraat kararını ise bozdu.

26 Nisan

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 12 kişiden, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile emekli Korgeneral Yıldırım Türker'in aralarında bulunduğu 9'u tutuklandı, 3 kişi serbest kaldı.

- Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, eski Madımak Oteli binasının kamulaştırma bedelini 7 milyon 691 bin 283 lira olarak belirledi.

- Gazeteci Ayşe Özyılmazel Taran, reklamcı eşi Ali Taran'dan ''şiddetli geçimsizlik'' nedeniyle boşanmak için dava açtı.

27 Nisan

- Danıştay 10. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının Ankara dışındaki illerde sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasını öngören genelgesinin yürütmesini durdurdu. Kararın gerekçesinde, üst hukuk normlarında hangi bayramın ne şekilde kutlanacağının açık olduğu belirtilerek, genelgenin düzenleyici işlem niteliği taşımadığı kaydedildi.

28 Nisan

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'ın ''19 Mayıs Genelgesi''nin yürütmesini durdurması kararına ilişkin ''Doğrusunu söylemek gerekirse hukuki bir garabet. Biz 19 Mayıslarımızı, 23 Nisanlarımızı, 29 Ekimlerimizi bu halkın da benimsediği bir tarzda daha coşkulu bir şekilde kutlayacağız'' dedi.

29 Nisan

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları 3. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ''Artık 19 Mayıs törenleri üzerinden hiç kimse mürebbiye gibi parmağını sallayarak bizi tehdit etmeye, bizi tedip etmeye kalkmasın, kalkışmasın. Çünkü biz onlar gibi 19 Mayıs'ın istismarının değil, 19 Mayıs'ın özünün takipçisiyiz'' dedi.

- Adana'nın Saimbeyli ilçesinde akrabalarının nişan törenine gidenleri taşıyan minibüsün, kontrolden çıkarak Göksu Nehri'ne devrilmesi sonucu, 6 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

- Bazı sahneleri Türkiye'de çekilen James Bond serisinin son filmi ''Skyfall''un yönetmen ve yapımcıları ile başrol oyuncusu Daniel Craig'in de aralarında bulunduğu oyuncuları, Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Craig, İstanbul'un güzel ve muhteşem bir kent olduğunu belirterek, ''Bond'un İstanbul ile ilişkisi var'' dedi.

30 Nisan

- Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Bugün, kamu görevlileri sendikacılığı ve çalışma hayatı açısından tarihi bir gün. Çünkü kamu görevlileri sendikacılığında ilk kez toplu sözleşme görüşmesi yapılmaktadır'' dedi.

- ''Devrimci Karargah Örgütü'' üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 73 sanığın yargılandığı davada, 8 sanığın tahliyesine karar verildi.


Mayıs ayında öne çıkanlar

Türkiye'nin gündemini Mayıs ayında da 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki gözaltılar oluşturmaya devam etti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 22'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Başkanlık sistemi tartışması da Mayıs ayında başladı. Erdoğan, yeni anayasa yazım sürecinin başladığını hatırlatarak, ''Bu süreç içerisinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur, bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar'' açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın, Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı'nın uygulanmasına ilişkin 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, ''Sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok'' şeklindeki sözleri de Mayıs ayında ''kürtaj'' tartışmalarına neden oldu.

Mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mayıs

- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla tüm yurtta çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ankara'da Memur-Sen ve Hak-İş öncülüğünde Tandoğan'da, KESK ve DİSK öncülüğünde de Sıhhiye Meydanı'nda miting yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılarak, konuşma yaptı. Çelik, 1977'de Taksim Meydanı'ndaki olaylı mitingin ardından 1 Mayıs kutlamalarına katılan ilk bakan oldu. İstanbul'da da, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda kutlamalar düzenlendi. Fatih Camisi'nde hayatlarını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra Taksim'e çıkan ve kendilerini ''Antikapitalist Müslüman Gençler'' olarak adlandıran grup 1, Mayıs'ın en dikkat çeken topluluğu oldu. Şişli'de yüzleri maskeli bir grup, bazı banka şubeleri ile iş yerlerine zarar verdi.

- Oyuncu, yönetmen, seslendirme sanatçısı Cüneyt Türel, İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü hastanede 70 yaşında hayatını kaybetti.

- Bendir üstadı olarak da bilinen ve uzun süredir şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği çeken gazeteci-yazar Nezih Uzel, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında vefat etti.

2 Mayıs

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğinde hayata geçirilen ''Okul Sütü Programı'' kapsamında ilk sütler dağıtıldı. Türkiye genelinde 7 milyon 200 bin öğrenciye her gün 200 ml'lik süt dağıtılması hedefiyle başlatılan programın ilk gününde çeşitli illerde bazı öğrenciler rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Bunun üzerine okul sütlerinden numune alınarak analize gönderildi.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında düzenlenen ilk operasyonda gözaltına alınan ve nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı ve emekli Albay Mustafa Kemal Savcı, savcılığın itirazı üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

4 Mayıs

- Akdeniz Üniversitesi'nde 21 Ocak'ta çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, idrar yollarında enfeksiyon şikayetiyle tedavi altına alındığı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, tüm tahlilleri normal olan hastada ilerleyen dönemde çok nadir görülen mantar enfeksiyonuna rastlandığını söyledi.

- Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak yaş haddinden emekliye ayrıldı.

- Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken ''resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanma'' iddiasıyla soruşturmadan alınan Cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkındaki davanın ilk duruşması yapıldı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi heyeti, 6 şirketin müdahillik talebini kabul etti, Zekeriya Karaman'ın müdahillik talebi ise reddedildi.

5 Mayıs

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Çankaya Köşkü'nde yüz yüze soru sorma fırsatı tanıyan, ''Cumhurbaşkanına Sorun'' uygulamasının ikincisi gerçekleştirildi. Vatandaşların oylarıyla belirlenen 10 sorunun sahibi, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ile tanışıp sohbet etme ve sorularını doğrudan iletme imkanı buldu. Gül, dünya, Türkiye ve insanlık için üç dileğinin ne olduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye için huzur dileyeceğini belirtti.

- ''Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği''nin yürürlüğe konulmasına dair Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, Zafer Bayramı'nda Cumhurbaşkanı tebrikleri Çankaya Köşkü'nde kabul edecek, orduevlerinde yapılan resepsiyonlar Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programlarında tören geçişi ve tebrikata yer verilmeyecek. 19 Mayıs'taki kutlamalar Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sorumluluk ve koordinesinde yapılacak.

- Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Muharrem Parmaksız'ın genel başkanlığında ''Engelsiz Türkiye Partisi'' kuruldu.

6 Mayıs

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kilis'te Suriyelilerin kaldığı Öncüpınar konteyner kentini ziyaret etti. Zulmün kalıcı olmadığını ifade eden Erdoğan, ''Masum insanları, çocukları, kadınları katleden zalimler tarih boyunca her zaman er ya da geç cezalarını çektiler. İnşallah benim Suriyeli kardeşlerime, bizim kardeşlerimize zulmedenler de er ya da geç bu yaptıkları zulmün hesabını milletleri önünde vereceklerdir'' dedi.

- Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, terör örgütü mensuplarınca Silvan'daki temel atma törenine katılacak bakanların geçeceği yola, özel yapım patlayıcı döşenerek saldırı tasarlandığını, saldırının Mehdi Eker, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek ve Veysel Eroğlu'nun hava yolunu kullanması nedeniyle boşa çıkarıldığını bildirdi. İstihbarat üzerine yapılan araştırma sonucunda, Yeniköy yolunda bulunan menfezden araziye doğru uzanan 25 metre uzunluğunda çiftli kablo sistemli düzenekli ve el yapımı olduğu değerlendirilen patlayıcı madde tespit edildiğini kaydeden Toprak, patlayıcı maddenin dün imha edildiğini söyledi.

- Demokrat Parti 8. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Gültekin Uysal, genel başkanlığa seçildi.

- ''Darbeyi doğru bulan anlayışta eğitim verildiği'' iddiaları üzerine Genelkurmay Başkanlığı'ndan, ''Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarının 21'inci yüzyıldaki gelişmeleri de dikkate alarak sürekli değişim ve gelişimi esas alan bir yapıda personel yetiştirmeyi hedeflediği, eğitim sürecinin hiçbir safhasında darbeler, devlet yönetimine müdahale ve benzeri konuları içeren veya bu yönde yorumlara yol açacak şekilde bir eğitim verilmediği'' açıklaması yapıldı.

8 Mayıs

- 28 Şubat Soruşturmasında yeni gözaltı dalgası. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında 6 ilde 6'sı muvazzaf, 11'i emekli 17 asker ve bir emekli sivil memur için gözaltı kararı çıkarıldı. Zanlılardan yurt dışında bulanan emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak dışındakiler gözaltına alındı. Emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu ve emekli sivil memur Tanju Veli Aydın savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Diğer sanıklar ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki ''dalga''ların toplumun huzurunu kaçırdığını belirtti. Erdoğan, ''Bundan bizler de ciddi manada rahatsızız. Yani atılması gereken adımlar atılır, biter, geçer. Ama bu dalgalar böyle arka arkaya geldikçe o dalgalarda, kusura bakmasınlar ülke boğulur. Bu iş bu kadar bence uzatılmamalıdır'' dedi.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütlerden alınan örneklerin hiç birinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığını bildirdi. Bakanlık, Sivas'taki süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan mikroorganizmaların bulunması nedeniyle sterilite şartlarını sağlayamayan firmayı dağıtım zincirinden çıkardı. Okul Sütü Programı Ortak Bilim Kurulu da süt dağıtımı yapılan tüm illerden alınan örneklerin hiç birinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığını açıkladı. Okul sütü dağıtımı okullarda devam etti ancak süt içmek istemeyen öğrencilere velilerinin onayı doğrultusunda dağıtım yapılmadı.

- Memurların toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında kamu görevlileri sendikalarıyla Hükümet arasında ikinci oturum yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme süreci kapsamında, kamu işveren heyetinin teklifini 14 Mayıs'ta sunacağını söyledi.

- Bakırköy'de üç hafta önce geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan 35 yaşındaki yönetmen Seyfi Teoman, hayatını kaybetti. Teoman'ın ilk uzun metraj filmi ''Tatil Kitabı'', 58. Berlin Film Festivali'ne kabul edilen tek Türkiye yapımı film olmuştu.

9 Mayıs

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer imzasıyla yayımlanan ''12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar'' konulu genelgeyle, kamuoyunda ''4 4 4'' olarak bilinen düzenlemeye ilişkin uygulamalar belirlendi. Genelgeye göre, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacak. 60-66 ay arasındaki çocukların, velisinin yazılı isteğiyle gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokula devamları sağlanacak. Okul öncesi eğitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise ana sınıflarında eğitim almaları sağlanacak.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDDK, TMSF, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkan ve üyelerinin 6 yıl olan görev süresinin 5 yıla indirilmesini de içeren kanunu onayladı.

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Interpol'ün kırmızı bülten çıkartmasına ilişkin ''Desteğimizi verdiğimiz birini iade etmeyiz'' dedi.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 17 şüpheliden 15'i tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu ve emekli sivil memur Tanju Veli Aydın savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

- Büyük Anadolu Birliği'nce düzenlenen ''7. Uluslararası Altın 40 Ödülleri'' töreninde, Anadolu Ajansı'na ''Yılın Haber Ajansı'' ödülü verildi.

10 Mayıs

- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 15 şüpheliden 11'ini tutukladı. Emekli Kurmay Albay Erkan Yaykır, emekli Albay Ardan Kıratlı, emekli Astsubay Asım Atak ve emekli Astsubay Abdullah Hoşgür serbest kaldı. Korgeneral Tevfik Özkılıç, Tümgeneral Berkay Turgut, Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Tuğgeneral Metin Keşap, emekli Korgeneral Mustafa Bıyık, emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Tümgeneral Erdal Şenel, emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, emekli Tümgeneral Çetin Saner ise cezaevine gönderildi.

- Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde, başkanlık sisteminin demokratik bir yönetim modeli olduğunu düşündüklerini, sistemin siyasi istikrar doğurması, ekonomiye olumlu yansıması, başarılı bir kuvvetler ayrımı gibi avantajları olduğunu ifade etti.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi ve Metris Cezaevi sağlık ünitelerinde incelemelerde bulundu. Ergin, sağlık hizmetlerini yerinde incelediklerini, hizmet standardının yükseltilmesi için yapılacakları değerlendirdiklerini söyledi.

- İstanbul'da üç hafta önce trafik kazasında ağır yaralanan ve hastanede hayatını kaybeden 35 yaşındaki yönetmen Seyfi Teoman'ın cenazesi Kayseri'de toprağa verildi.

- Hollanda merkezli Space Expedition Curacao (SXC) şirketinin 2014'te başlatacağı uzay yolculuğuna çıkacak ikinci Türk iş adamı Ali Şen oldu.

11 Mayıs

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şanlıurfa'yı ziyaretinde gazetecilerin başkanlık sistemine ilişkin sorularını yanıtlarken, ''Enine boyuna bilinmesi, ciddi analizlerin yapılması, ciddi bilgilerin ortaya konulması çok önemlidir. Yoksa bir mevzu gündemde diye herkesin bir şey söylemesi değil, söylenen şeyler bilinerek, derinliğine analizler yapılarak konuşulursa memleket için çok daha faydalı olur'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, okullarda dağıtılan sütlerle ilgili tartışmalara ilişkin, ''Bugüne kadar örneklerin hiçbirisine hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmamıştır. Hastaneye başvuran çocuklarla ilgili olarak mevcut deliller, gıda zehirlenmesini düşündürmemektedir. Mevcut deliller ışığında uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmemiştir'' dedi. Hassasiyeti olmayan her çocuğun dağıtılan sütü gönül rahatlığıyla içebileceğini ifade eden Erdoğan, ''Süt meselesi istismar malzemesi olmayacak kadar hassas bir mesele'' diye konuştu.

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül darbesine ilişkin davanın dördüncü duruşmasında, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın eş ve çocuklarının mal varlıklarının araştırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra ''TBMM kararı olmaksızın'' idam edilenlerden Erdal Eren, Serdar Soyergin, Necati Vardar, Veysel Güney, Ramazan Yukarıgöz, Mustafa Özenç, Cengiz Baktemur, Ömer Yazgan ve Halil Esendağ'ın yakınlarının müdahillik talebini kabul etti.

- TBMM Başkanlığı, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, ''MİT tarafından 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Meclis'e bilgi verilmediği konusunda TBMM'de bilgi ve belgeye rastlanmadığını'' bildirdi.

- Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK'ya ilişkin iddianameyi kabul etti. İddianamede, gazetecilerin de aralarında bulunduğu 36'sı tutuklu 44 şüphelinin, ''silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'', ''terör örgütüne üye olmak'', ''terör örgütüne yardım etmek'' ve ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 7,5 ile 22,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çaptırılmaları istendi.

- Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince, ''terör örgütü PKK'ya yardım etmek'', ''patlayıcı madde bulundurmak'' ve ''mala zarar vermek'' suçlardan toplam 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyetinin kararında, Kırmızıgül'ün, PKK/KONGRA-GEL silahlı terör örgütünün üyesi olmamakla birlikte bu örgütün çağrısı ve amaçları doğrultusunda 20 Şubat 2010 tarihinde yasa dışı gösteriye katılarak çevreye molotofkokteyli attığı ifade edildi. 25 ay tutuklu kaldıktan sonra bir önceki celse tahliye edilen Kırmızıgül'e ilişkin karar, kamuoyunda ''bir poşuya 11 yıl ceza'' tepkisiyle gündeme geldi.

- Elazığ'ın 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak Hamzabey Barajı'nın temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle atıldı.

- ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Memişoğlu görevinden istifa etti.

12 Mayıs

- Suriye'deki olayları takip etmek ve belgesel çekmek için gittikleri İdlib kentinde alıkonulan Gerçek Hayat dergisi Orta Doğu Temsilcisi Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun, iki ay sonra özgürlüklerine kavuştu.

13 Mayıs

- Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacak tünelin temeli atıldı. 15 kilometrelik tünel, Türkiye'de ilk defa kullanılacak tünel delme makinesiyle açılacak. 3,5 yılda tamamlanması hedeflenen tünel, Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en uzun tüneli olacak.

- Eski Devlet Bakanı ve TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Ankara'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 69 yaşında vefat etti.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, bazı partililerle Uludere'nin Gülyazı köyüne gitti. Mezarlık girişinde Uludere'deki olayda hayatını kaybeden 34 kişinin fotoğraflarını taşıyan anneleri dinleyen Kılıçdaroğlu, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

- Suriye'de serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun'u taşıyan Başbakanlığa ait uçak, Tahran'dan İstanbul'a geldi. Özköse ve Coşkun'u, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay karşıladı.

- Eski AKP Trabzon Milletvekili 48 yaşındaki Mustafa Cumur, Samsun'un Havza ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

- Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yol kesen teröristler, AKP Kulp İlçe Başkanı Veysel Çelik'i kaçırdı.

15 Mayıs

- Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla 34 yaşındaki Turan Çolak'a nakledildi. Türkiye'deki dördüncü yüz nakli olan ameliyatını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın başkanlığındaki ekip gerçekleştirdi. Tüm yüz derisi, kaslar, göz kapakları, göz yaşı kanalı, saçlı deri ve kulağın hastaya başarılı bir şekilde nakledildiğini belirten Prof. Dr. Özkan, operasyonu ''Tam yüz naklini aşmış bir ameliyat oldu'' sözleriyle tanımladı.

- Tiyatro sanatçısı, rejisör Erol Kardeseci 75 yaşında yaşamını yitirdi.

16 Mayıs

- Genelkurmay Başkanlığı, 12 Eylül davasını gören Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin müzekkeresi üzerine gönderdiği yazıda, 12 Eylül döneminin ''Sıkıyönetim koordinasyon toplantısı teyp bandı metinlerinin yer aldığı bazı sayfaların, önceden kesilerek alındığını'' bildirdi.

- Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de ikinci çift kol nakli yapılan ancak hayatını kaybeden Atilla Kavdır'ın nakil operasyonu ve sonrası erken dönem takiplerinin tıbbi gereklere uygun olarak yürütüldüğü kanaatine varıldığını duyurdu.

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tutuklu milletvekilleriyle ilgili muhalefet partilerinin öngördüğü düzenleme yasalaştığı takdirde, Murat Karayılan veya dağdaki teröristin aday olabileceğini belirterek, ''Düzenleme yasalaştığı takdirde, dağdaki hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmayanlar bağımsız aday olduğunda, silahı koyup parlamentoya gelebilir mi? Gelebilir. Bu düzenleme, bu yolu açıyor'' dedi.

- AKP Şırnak İl Başkan Yardımcısı Ali Kılınç, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yayınlayacakları bir genelgeyle camilerin en az 12 saat açık kalacağını açıkladı.

18 Mayıs

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ziyareti öncesinde Wall Street Journal gazetesinin Uludere olayına ilişkin iddialarıyla ilgili, ''Biz kendi milli kaynaklarımıza, kendi kaynaklarımıza önce güvenmemiz gerekir. Eğer bununla ilgili gerek hükümetimiz, ilgili kurumlarımız, Genelkurmay Başkanlığımız bir açıklama yaptıysa, kendini bağlayacak şekilde yazılı bir açıklama yaptıysa önce hepimizin buna güvenmesi gerekir'' dedi.

Başbakan Erdoğan da ''Amerika'da uydurma bir haberi kalkıp da Türkiye'de hükümete veyahut TSK'ya bir bedel ödetme kastıyla hareket edenler veyahut şu anda Amerika'daki seçimler sebebiyle oradaki mevcut iktidarı zora düşürme gayreti içerisinde olan bir yayın politikasını mevcut gazete kendisine gaye edinmişse onu bilemem'' diye konuştu.

19 Mayıs

- Ulusal ve resmi bayramlara ilişkin tören ve kutlama yönetmeliğinde yapılan değişikliğin ardından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında illerde yürüyüş ve gençlik şölenleri düzenlendi. İstanbul'da Şişli Belediyesi'nin ''Bayrağını al da gel'' sloganıyla düzenlediği yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Samsun'daki kutlamalar kapsamında, Atatürk'ün 19 Mayıs'ı ''Benim doğum günüm'' tanımına atfen Atatürk için doğum günü pastası kesildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda artık tanklar, toplar ve belediye araçlarının yürümediğini belirterek, ''Artık bir şenlik, ortada gençlik var. Bayram böyle olur. Öbürü demir perde ülkelerine ait kutlamalardı '' dedi.

20 Mayıs

- Chicago'da NATO İttifakı'nın en geniş kapsamlı zirvesi düzenlendi. Zirvenin ana gündem maddelerini Afganistan, füze savunma sistemi ve Suriye oluşturdu. Zirvede Malatya Kürecik'te konuşlandırılan balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirileceği vurgulandı. Türkiye zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da bulunduğu bir heyet tarafından temsil edildi. Çok sayıda ikili görüşmenin gerçekleştiği zirvenin sonunda, 2014 sonuna kadar Afganistan'da tüm güvenlik sorumluluğunun Afgan güçlerine devri ve NATO öncülüğündeki muharip misyonun sona erdirilmesi üzerinde mutabık kalındı.

21 Mayıs

- Kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çerçevesinde, Kamu İşveren Heyeti nihai teklifini sunarak, 2012 için yüzde 3,5 4, 2013 için de yüzde 3 3 zam önerdi.

- Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in koruma amiri ve eski milletvekili Recai Birgin, ''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlendi. Birgün, 2001'de bir yapının Bülent Ecevit'in başında olduğu hükümeti yıkmaya çalıştığını öne sürerek, ''O yapı, bu yapı mı bilmiyorum. Ama hükümeti yıkmaya çalıştı. Eline geçen fırsatları, Ecevit'in hastalığını kullandı'' dedi. Davanın tutuklu sanığı CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin çağrısı üzerine ilk defa duruşma salonuna geldi. Birgün'ün Ecevit'in tedavi sürecine ilişkin asılsız ithamlarda bulunduğunu ifade eden Haberal, ''Tanık duyumla yola çıkıyorsa bu çok ağır bir ithamdır'' dedi.

22 Mayıs

- Haliç Köprüsü'nün, ''Eski Haliç'' diye adlandırılan orta bölümü, bağlantı yerlerinde meydana gelen ayrılma nedeniyle 8,5 saat tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Trafik kısıtlaması nedeniyle D-100 karayolu, TEM otoyolu ve sahil yolunda trafik yoğunluk yaşandı.

- Özel Yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, şarkıcı Deniz Seki'yi ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Davanın soruşturma aşamasında 24 Şubat 2009'da tutuklanan Seki, 2 Ekim 2009 tarihindeki ilk duruşmada tahliye edilmişti.

23 Mayıs

- İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci, Gazze'ye insani yardım taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisine İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin iddianame hazırladı. İddianamede, olay tarihindeki İsrail Genelkurmay Başkanı ile 3 komutan şüpheli olarak yer aldı. Olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında ''Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek''ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer suçlamalara ilişkin de müşteki sayısı dikkate alınarak toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası öngörüldü. İddianamede, gemideki basın mensuplarının da aralarında bulunduğu 490 kişi mağdur ve müşteki olarak tanımlandı.

- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, katıldığı televizyon programında, Uludere'de ''vur'' emrinin, Ankara'da Hava Kuvvetleri'nde olayı, görüntüleri analiz eden komutanlar tarafından verildiğini söyledi. Şahin'in, ''Bu, özür dilenecek mahiyete dönüşmüş bir olay değildir henüz. Arka planı vardır. Filmin bütününe bakıldığında özür dilenecek bir yanı yoktur'' ve ''Para hareketinin kaynaklarından birisi kaçakçılıktır. Orada 34 insanımız ki çoğu yaşı küçük insanlar, gençlerimiz, bunlar, bu olayın sadece figüranlarıdır. Esas filmin büyüğüne bakmak lazım. Filmin senaristi var, filmin baş oyuncuları var ve bu filmin başka benzeri versiyonları var. Orada biz figüranlara takılıp kalıyoruz'' sözleri uzun süre tartışıldı.

- Memur konfederasyonlarına bağlı sendikaların üyeleri, kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mutabakat sağlanamaması nedeniyle Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların üyeleri Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda toplanırken, Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Güvenpark'ta oturma eylemi gerçekleştirdi. Abdi İpekçi Parkı'nda eylem yaptıktan sonra Kızılay'a yürümek isteyen Türkiye Kamu-Sen üyelerine polis biber gazıyla müdahale etti.

25 Mayıs

- Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen bombalı saldırıda bir polis şehit oldu, 7'si polis 18 kişi yaralandı. Polis memuru Ahmet Geben'in, durdurmak istediği şüpheli araçtan ateş açılması sonucu şehit düşmesinin ardından araçtan el bombası atıldığı ve bomba yüklü aracın patlatıldığı bildirildi.

- Kürtaj tartışması başladı. Başbakan Erdoğan, Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı'nın uygulanmasına ilişkin 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, ''Sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok'' dedi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı bazı yazılarda, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçunu işlediği iddiasıyla açtığı soruşturmayı tamamladı. Fazıl Say hakkında, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' iddiasıyla 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

26 Mayıs

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkez Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi'nde, kürtaj ve sezaryene karşı olduğunu yineleyerek, ''Bu ifademe karşı çıkan bazı çevrelere ve medya mensuplarına sesleniyorum. Yatıyorsunuz kalkıyorsunuz 'Uludere' diyorsunuz. Her kürtaj bir Uludere'dir. Anne karnında bir yavruyu öldürmenin doğumdan sonra öldürmeden ne farkı var soruyorum sizlere. Bunun mücadelesini hep birlikte vermeye mecburuz. Bu milleti dünya sahnesinden silmek için sinsice bir plan olduğunu bilmek durumundayız, asla bu oyunlara prim vermemeliyiz'' dedi.

- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen bombalı saldırıda yaralananları hastanede ziyaret etti. Şahin, saldırıda kullanılan aracın Kahramanmaraş sınırında jandarmanın arama noktasında fark ettiğini ve yürütülen takip sonucunda aracın Pınarbaşı ilçesine yöneldiğini ve infilak ettirildiğini açıkladı. Şahin, olayla ilgili bütün şüphelilerin tespit edildiğini, sınır ötesi dahil olmak üzere bağlantıların aydınlatıldığını kaydetti.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Gereksiz yere sezaryen oranlarını çok yükseltmiş olan özel hastanelerle ilgili yaptırımlarımız olacak. Bunu da önümüzdeki aylardan itibaren bütün Türkiye'de yaşayacağız'' dedi.

- Yaklaşık 2 yıldır kemik iliği hastalığıyla mücadele eden usta sunucu Orhan Boran İstanbul'da 84 yaşında hayatını kaybetti.

27 Mayıs

- ABD ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda sorular üzerine, Uludere olayı ile ilgili bir karartmanın söz konusu olmadığını belirterek, ''Askeri makamlarımız, her türlü dokümanı, her türlü bilgiyi, her türlü kaydı ilgili yargı makamlarına vermiştir. Bundan sonra da herhangi bir ihtiyaç olursa onu da vereceklerdir'' dedi.

- AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 4. İstanbul Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ''(O emri hangi hayvan verdi) diyenler, Uludere olayında, olayın hemen arkasından zil takıp oynayanlar, 'dağdakiler inmesin' diyenler, 'savaşta olur böyle şeyler' diyenler, bu sıfata dahi layık olmayanlar nekrofillerdir. Yani ölü sevicilerdir. Bu kadar ağır konuşuyorum. Çünkü bunlar, sadece ve sadece ölüler üzerinden siyaset yürütürler, ölüm olmasa, bunlar siyaset üretemezler'' dedi.

-Kongreler için stadyumları tercih eden AK Parti'nin İstanbul il kongresine 50 bin kişilik Türk Telekom Arena Stadı ev sahipliği yaptı.

29 Mayıs

- Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili gözaltına alınan 5 zanlı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

31 Mayıs

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nce emekli Orgeneral Teoman Koman ile emekli korgeneraller Engin Alan ve Kamuran Orhon'un serbest bırakılmasına itiraz etti.


Haziran ayında öne çıkanlar

Haziran ayına, Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi damgasını vurdu.

Olayın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kurallarının artık bu yeni aşamaya göre değiştirildiğini, Suriye'den Türkiye sınırına güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde yaklaşan her askeri unsurun bir tehdit olarak değerlendirileceğini ve askeri hedef olarak muamele göreceğini duyurdu. Uçağın pilotları Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'u arama çalışmaları başlatıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun, önceki Cumhurbaşkanlarının iki defa seçilememelerine ilişkin düzenlemesini oy birliğiyle iptal etmesi de uzun süre tartışıldı.

1 Haziran

- Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in desteğiyle düzenlediği ''Somali'nin Geleceğinin Hazırlanması: 2015 Hedefleri-Preparing Somalia's Future: Goals for 2015'' temasıyla düzenlediği ''2. İstanbul Somali Konferansı'' İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı. Konferansa BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Ahmet Şerif, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri K. Museveni, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Kenya Başbakanı Raila Odinga ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping de katıldı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör sorunun çözümüne yönelik hazırladıkları metni TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e ilettiklerini, önerilerini paylaşmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da randevu talebinde bulunduğunu bildirdi. Erdoğan, partisinin 2 Haziran'da yapılan Diyarbakır il kongresinde, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceğini açıkladı.

- Anayasa Mahkemesi, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın onaylandığına dair kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

- Piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçunu işlediği gerekçesiyle hazırlanan iddianame İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, Say'ın 1,5 yıla kadar hapsi istendi.

- Özel Yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat Soruşturması'nı yürüten savcıların itirazı üzerine, nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan emekli Orgeneral Teoman Koman ve emekli Korgeneral Kamuran Orhon ile ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Korgeneral Engin Alan hakkında ''yakalama kararı'' çıkarttı. Teoman Koman ve Kamuran Orhon, 3 Haziran'da tutuklandı.

- ''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin davada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından cezalandırılmasını istedi. Davanın tutuklu sanıkları Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Sami Dinç, Haldun Şenman ve Bülent İbrahim İşcen tahliye edildi.

4 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani'yi kabul etti.

- Kamhi'nin kuşkulu ölümü. İşadamı Jak Kamhi'nin 62 yaşındaki oğlu Hayati Kamhi, Çengelköy'deki evinde başından tek kurşunla vurulmuş halde bulundu. Hayati Kamhi'nin cenazesi, Karaköy'deki Neve Şalom Sinagogu'ndaki töreninin ardından Ulus Aşkenaz Musevi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

5 Haziran

- Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 2002'de 23,5 milyar dolar olan IMF'ye borcunun 1,7 milyar dolara düştüğünü, 2013 Nisan ayında bu borcun sıfırlanacağını duyurdu.

6 Haziran

- Başbakan Erdoğan, terör konusunun çözümü için hazırladığı önerileri sunmak için randevu isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeye ilişkin; terör sorununun çözümünde hiçbir zaman kapıları kapatmadıklarını vurguladı. Erdoğan, ''Bugün de kapılarımız ardına kadar açık. Kim gelirse, kim katkı vermek isterse, kim bize bir çözüm önerisi getirirse dikkatle dinleriz, hassasiyetle üzerinde dururuz ve oradan istifade edip, alacağımız ne varsa alır ve onu uygulamaya koyarız. Bizim hiçbir ön şartımız, hiçbir önyargımız, ön kabulümüz yok'' dedi.

Kılıçdaroğlu da terör sorunun çözülememesinden siyaset kurumunun sorumlu olduğunu belirterek, ''Bir çözüm yolu üretebiliriz, o çözüm yolunu ürettiğimiz zaman da terör belasını bu ülkenin yakasından alır, çöp sepetine atarız. Türkiye bu demokratik olgunluğa ulaşabilmeli'' ifadesini kullandı.

- Tekrarı 105 yıl sonra. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyeceği açıklanan tarihi gök olayında Venüs, güneşin önünden geçti. Venüs'ün saat 05.20'de güneşin doğmasıyla başlayan geçişi saat 07.53'e kadar sürdü.

7 Haziran

- Dünyaca ünlü pop yıldızı Madonna, 19 yılın ardından geldiği İstanbul'da, Türk Telekom Arena'da verdiği konserde sevenleriyle buluştu.

- Akdeniz açıklarında Muğla Ölüdeniz'de 6 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremde can veya mal kaybı olmadı.

- ''Mihriban'' öksüz kaldı. Unutulmaz türküler arasında yerini alan ''Mihriban'' türküsüne şiiriyle hayat veren şair-yazar Abdürrahim Karakoç, tedavi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 80 yaşında hayatını kaybetti. Yazdığı şiirlerinden bazıları bestelenerek birçok sanatçı tarafından seslendirilen Karakoç'un, Hasan'a Mektuplar, El Kulakta, Bütün Şiirleri, Vur Emri, Kan Yazısı, Suları Islatamadım, Dosta Doğru, Gökçekimi gibi birçok şiir kitabı bulunuyor.

12 Haziran

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, liderler turu kapsamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.

- Yıldız Holding ve Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker, İstanbul'da 92 yaşında vefat etti.

13 Haziran

- Devlet Denetleme Kurulu, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatına ilişkin raporunu tamamladı. Raporda, görevi başında ve ani şekilde ölen bir cumhurbaşkanının ölümünün her zaman ''şüpheli'' olduğu belirtilerek, ''Tıbbi Uzmanlar Heyeti'nin, Özal'ın ölüm nedeninin belirlenebilmesi ve vefatıyla ilgili şüphe ve iddiaların izah edilebilmesi için takdiri adli makamlara ait olmak üzere feth-i kabir yapılmasının uygun olacağı'' ve ''öncelikle ailede var olduğu beyan edilen saç telleri üzerinde yapılacak bazı tetkiklerin, ölüm nedenine yönelik cevap oluşturabileceği'' değerlendirmesinde bulunuldu.

- HSYK'nın 2012 Yılı Adli Yargı Kararnamesi ile toplam 2 bin 335 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısının ataması yapıldı. KCK davasına bakan Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz İzmir Hakimliği'ne, özel yetkili savcılar Cihan Kansız İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekiliği'ne, Mehmet Berk Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne, Savaş Kırbaş İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı.

14 Haziran

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında görülen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Bora Perinçek'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı davanın, kendi mahkemelerindeki ''Ergenekon' davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

- Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl ''İnsanlık el ele, bayram o bayram olur'' sloganıyla 135 ülkeden 1500 öğrencinin katılımıyla düzenlenen ''10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'', Türk Telekom Arena'da düzenlenen törenle sona erdi. Başbakan Erdoğan, kapanış töreninde, ''Gurbet hasrettir. Hasret bedeli çok ağırdır, faturası çok ağırdır. Biz gurbette olup, şu vatan topraklarının hasreti içerisinde olanları aramızda görmek istiyoruz. Gurbet aynı zamanda garipliktir. Zaten oradan anlamını yükleniyor. Onun için de biz garipliğe tahammül edemeyiz. Diyoruz ki bu sıla hasreti artık bitmelidir, bitsin istiyoruz. Doğrusu ben şu andaki tavrınızla hep birlikte bu hasretin bitmesini istediğinizi anlıyorum. Öyleyse bitsin bu hasret diyelim'' dedi.

15 Haziran

- Anayasa Mahkemesi, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun geçici 1. maddesindeki, 31 Mayıs 2007 tarihli 5678 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanlarının, iki defa seçilememelerine ilişkin düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti. Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasa hükmünün iptal istemini ise oy çokluğuyla reddetti.

16 Haziran

- Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nin adli suçlardan tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu ''C Blok 15 numaralı koğuşu''nda gece çıkan yangında, koğuşta kalan 18 kişiden 13'ü hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Başbakan Erdoğan, olaya ilişkin bilgilerin, teftişin ardından elde edileceğini belirterek, yangından sağ kurtulan bir kişinin, ''Arkadaşlar arasında kavga çıktı. Kavgayı müteakiben koğuşu ateşe verdiler'' dediğini bildirdi.

18 Haziran

- Şanlıurfa Cezaevi'nde yeniden yangın çıktı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yangında polis, asker, infaz koruma memuru, mahkum ve tutuklu 42 kişinin yaralandığını ya da dumandan etkilendiğini bildirdi. Bunun üzerine cezaevinde kalan 42 çocuk hükümlü ve tutuklu Aliağa Cezaevi İnfaz Kurumu Kampüsü'ne nakledildi. Yangınla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

- Tadilat ve bakım sebebiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 2 şerit gece yarısından itibaren, Haliç Köprüsü yan yolu ise 05.00'ten itibaren trafiğe kapatıldı. Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişte köprünün 2 şeridi kademeli olarak kapatıldı. Haliç Köprüsü'nde ise 05.00'te başlayan çalışma nedeniyle Edirnekapı-Okmeydanı istikametinde yan yol kontrollü olarak trafiğe kapatıldı. Eylül ayına kadar sürecek çalışmalar İstanbullulara trafikte zor anlar yaşattı.

19 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meksika'nın Los Cabos kentindeki G-20 zirvesinde, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki gelişmeler ele alındı, ayrıca bu ülkede durumun her gün kötüye gitmesinden duyulan endişe dile getirildi ve krizin çözümü için uluslararası camianın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğine işaret edildi.

- Hakkari Yüksekova Yeşiltaş Karakolu'na teröristlerce yapılan saldırı sonucu çıkan çatışmada 8 asker şehit oldu, 16 asker yaralandı.

20 Haziran

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nun 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili raporunun açıklanmasının ardından randevu talep eden Özal'ın eşi Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal'ı Tarabya Köşkü'nde kabul etti.

21 Haziran

- Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Rio 20 Zirvesi için Brezilya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılması konusunda mutabakata varıldı.

- Başbakan Erdoğan, Rio'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''BDP'de bazı isimlere yönelik tasfiye hissediyorum'' dedi. Erdoğan, ''Leyla Zana'nın bizimle görüşme isteği var. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar ağırlığı olan isimlerdi'' diye konuştu.

- ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, bu örgüte üye oldukları ve kara para akladıkları'' iddiasıyla 218 sanığın yargılandığı davada, iş adamı Erol Eşrefoğlu (Evcil) 15 yıl, Hüseyin Kayapalı ise 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

22 Haziran

- Türk askeri uçağı düşürüldü. Genelkurmay Başkanlığı, Malatya/Erhaç Meydanı'ndan kalkan bir askeri uçakla Hatay'ın güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz temasının kesildiğini bildirdi. Başbakan Erdoğan'ın Ankara'ya dönüşünün ardından Başbakanlık Resmi Konutu'nda güvenlik zirvesi yapıldı. Toplantıya dair yazılı açıklamada, ''Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır. Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından, nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır'' denildi.

Uçağın pilotları Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'u arama çalışmaları başlatıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Böyle bir şeyin üzerinin örtülmesi mümkün değil, ne gerekiyorsa şüphesiz ki yapılacaktır'' dedi. Gül, Suriye ile telefon temasları yapıldığını ifade ederek, ''Biz, güvenlik olmadığı için Suriye'den temsilcilerimizi çektik. Bu, temasın hiç olmadığı anlamına gelmez'' dedi.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında aralarında eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 4 kişi ifadeye çağrıldı. İfadeye çağrılanlardan emekli Tümgeneral Kenan Deniz tutuklandı, emekli Tümgeneral Prof. Dr. Sedat Arıtürk ise serbest bırakıldı.

- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 12 Eylül davası kapsamında talep edilen 86 belgenin fotokopisini, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

24 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye tarafından askeri uçağın düşürülmesi konusunda bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla Başbakanlık Resmi Konutu'nda ayrı ayrı görüştü.

25 Haziran

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'le Tarabya Köşkü'nde görüştü.

- Başbakan Yardımcısı Arınç, ''Suriye tarafı uçağımızın Suriye ulusal hava sahası içinde vurulduğu yönünde kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik çabalar sergilemektedir'' dedi. Arınç, kurtarma çalışmaları kapsamında en yakın üstlerden dört helikopterin, biri üzerinde helikopter bulunduran üç geminin olay mahalline gönderildiğini, yardım içi bölgeye giden bir Casa uçağına da ateş açıldığını, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Suriye yetkililerini araması üzerine tacizin kesildiğini duyurdu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, Arap ve yabancı basında yer alan haberlerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türk uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğuna dair açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, KCK soruşturması kapsamında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu konfederasyon ve bağlı sendikaların 58 yöneticisi hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Çeşitli kentlerde gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen zanlılardan Lami Özgen savcılıkça serbest bırakılırken, 28 KESK yöneticisi nöbetçi mahkemece tutuklandı.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz tutuklanarak, Sincan cezaevine gönderildi.

- Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler tarafından iki ödüle birden layık görüldü. BM Genel Kurulu'nda düzenlenen törende Adalet Bakanlığı, 2012 BM Kamu Hizmetleri Ödülü'nde kamu hizmetlerinde yolsuzlukla mücadele kategorisinde ''Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) SMS Bilgi Sistemi'' ile birincilik, devlet yönetiminde bilgi yönetimini ilerletme kategorisinde ise ''UYAP Bilişim Sistemi Bilgi Yönetimi Modülü'' ile ikincilik ödülünü aldı.

26 Haziran

- Ankara'nın talebiyle Suriye'nin silahsız Türk askeri uçağını düşürmesine verilecek cevabı belirlemek için toplanan NATO üyeleri, Türkiye ile tam dayanışma içinde oldukları mesajını verdi. Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'in başkanlığında 2 saate yakın toplantı yapan 28 ittifak üyesinin daimi temsilcisinin onayladığı ortak açıklamada Suriye şiddetle kınandı. Erdoğan, ''NATO'nun tavrından doğrusu memnunuz. 28 ittifak üyesi, Suriye'yi şiddetle kınamışlardır ve saldırının kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. NATO'nun bu noktada ayrılmaz bir bütün olarak süreci değerlendireceğini ve takip edeceğini de ortaya koymuşlardır'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları, artık bu yeni aşamaya göre değiştirilmiştir. Suriye'den Türkiye sınırına güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde yaklaşan her askeri unsur bir tehdit olarak değerlendirilecek, askeri hedef olarak muamele görecektir'' dedi.

- Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi hükümetlerarası anlaşması Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahitliğinde Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde imzalandı. Erdoğan, TANAP ile hedeflenenin 50 milyar metreküp doğalgaz olduğunu belirterek, ''Bugün 6 milyar metreküp ama daha sonra buradan 10 milyar metreküp doğalgaz alabileceğiz. Daha sonraki yıllarda ne kadar ihtiyacınız varsa, Aliyev gardaşım o kadar verebiliriz dedi. Sıkıntı yok'' dedi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, aralarında asker, polis ve emekli MİT görevlilerinin de bulunduğu 17'si tutuklu 72 şüpheli hakkında ''suç örgütü kurma ve yönetme'', ''kumar oynatma'' ve ''nitelikli yağma'' gibi suçlardan çeşitli ceza istemleriyle hazırlanan iddianame, Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

- Depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda, jandarmanın rutin kontrolü sırasında Antalya'da yakalandı.

27 Haziran

- Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından tasarlanan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) görkemli bir törenle hangardan çıkarıldı.

- ASELSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli hava savunma sistemi olan Kaideye Monteli Stinger (KMS) teslimatları tamamlandı. Son beş KMS, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne törenle teslim edildi.

28 Haziran

- Milli Güvenlik Kurulu toplandı. Toplantıda, test ve eğitim görevi icra eden silahsız Türk uçağının Suriye tarafından vurulması ele alındı ve Türkiye'nin bu saldırgan eylem karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutarak kararlılıkla hareket edeceği vurgulandı.

- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'nin düşürdüğü askeri uçakla ilgili arama ve kurtarma çalışmalarında pilotlara ait bazı malzemelerle uçağın bazı parçalarının bulunduğunu bildirdi.

- Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesinin ardından, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve eski Başkan Zahid Akman'ın da bulunduğu 5'i eski 8 üst kurul üyesinin ''görevi kötüye kullanmak'' suçlamasından yargılanmasına Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

- ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Şener Eruygur'un, mevcut rahatsızlığının ceza ehliyetini etkileyip etkilemediğinin tespiti için 3 haftayı geçmeyecek şekilde Adli Tıp İhtisas Kurulu'nda gözlem altında tutulmasına karar verildi.

29 Haziran

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın üniversite hastanelerine sevk edilmesine ve gerektiğinde doktor ve sağlık ekipmanı ile mahkemeye gelerek ifade vermeleri durumunda sağlıkları yönünden hayati tehlike ile sonuçlanacak bir durumun oluşup oluşmayacağı konusunda rapor alınmasına karar verdi.

Adli Tıp Kurumu, Evren ve Şahinkaya'nın kronik hastalıkları ve yaşları nedeniyle, uzun süre efor gerektiren durumlar ve stresli ortamlarda, kardiyak-nörolojik hastalıklarının tetiklenerek, hayati tehlike yaratabileceğini bildirdi.

30 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'yı kabul etti. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Erdoğan, görüşmeye ilişkin, ''Gayet iyi geçti. Gayet verimli olduğuna inanıyorum'' dedi. Zana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine dair 1 Temmuz'da TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Zana, barışın gelmesine olumlu bir etki yapacağına inandığını belirterek, görüşmede, Abdullah Öcalan'ın ev hapsine alınabileceğini, Oslo görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini dile getirdiğini söyledi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Letonya ve Litvanya'ya yapacağı ziyaretleri kulağındaki rahatsızlık nedeniyle ertelendi.


Temmuz ayında öne çıkanlar

Suriye tarafından 22 Haziran'da düşürülen Türk askeri uçağının pilotları Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un deniz dibindeki naaşlarına, 14 gün sonra ulaşıldı.

Temmuz ayında, Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ''Futbolda şike'' davasıyla ilgili kararını açıklaması da gündemde önemli yer tuttu. Mahkeme, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ı ''örgüt kurmak'' suçundan 2 yıl 6 ay, ''şike ve teşvik primi vermek'' suçundan 3 yıl 9 ay olmak üzere toplam 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Aziz Yıldırım ile diğer sanıklardan Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ile Yusuf Turanlı ''tutuklulukta geçen süreleri gözetilerek'' Metris Cezaevi'nden tahliye edildi.

1 Temmuz

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye tarafından uluslararası sularda düşürülen Türk uçağıyla ilgili Wall Street Journal Gazetesi'nin ''uçağın Suriye sınırları içinde vurulduğu'' yönündeki haberlere ilişkin, ''ABD'de yaklaşan seçimler var. Kısa bir süre önce aynı gazete yine bir farklı yayın yapmıştı. Haber yalan. Şimdi yine aynı şekilde maalesef doğru olmayan bir haberi yayınladılar'' diye konuştu.

- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'nin düşürdüğü askeri uçağa ilişkin yabancı basında yer alan iddialara karşılık, uçağın tanıtma sistemleri açık tek ve silahsız olarak bölgede mevcut radarın performansını test edilmesi maksadıyla görev uçuşu yaptığı esnada düşürüldüğünü bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'ye ait helikopterlerin 30 Haziran'da sınıra yaklaşması üzerine Türk uçaklarının Adana-Hatay, Adana- Kilis ve Batman-Diyarbakır üzerinde kontrol uçuşu yaptığını belirtti.

- İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ''askeri casusluk'' iddialarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 26 muvazzaf askerden 2'si tutuklandı.

- Ekmekte kepek oranını artıran, tuz oranını azaltan ve satışlara dönük yeni standartlar getiren ''Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'' yürürlüğe girdi.

- Sağlıkta e-reçete ve avuç içi damar izi yöntemiyle sorgulama dönemi başladı.

2 Temmuz

- ''Şike davası''nda karar açıklandı. Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 4'ü tutuklu 93 sanığın yargılandığı ''Futbolda şike'' davasında, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ı ''örgüt kurmak'' suçundan 2 yıl 6 ay, ''şike ve teşvik primi vermek'' suçundan 3 yıl 9 ay olmak üzere 6 yıl 3 ay; Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Şekip Mosturoğlu'nun 1 yıl 10 ay 14 gün; yine yönetim kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu'nun 3 yıl 1 ay 15 gün; Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın 1 yıl 6 ay 22 gün; eski Fenerbahçe Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan ve teknik direktör Bülent Uygun'un 11 ay 7 gün ve futbolcu Gökçek Vederson'un 5 ay hapis hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ile Yusuf Turanlı ''tutuklulukta geçen süreleri gözetilerek'' Metris Cezaevi'nden tahliye edildi. Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in ''iki maçta şike yapmak'' suçundan ''yeterli delil bulunamadığı'' gerekçesiyle beraatına karar veren heyet, eski TFF Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın da ''suç örgütüne yardım etmek'' ve ''bir maçta şike yapmak'' suçlarından ''yeterli delil olmadığı'' gerekçesiyle beraatını kararlaştırdı. Davada, futbolcular Sercan Yıldırım, Sezer Öztürk ve Serdar Kulbilge'nin de aralarında bulunduğu 43 sanığın beraatına karar verildi.

- Kamuoyunda, ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İlişkin Deva Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı yasalaştı. Kanunla özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Kişiler arasında haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal edenlere verilen cezalar artırıldı. Kanuna göre, hakim veya mahkeme; tutuklamaya, tutuklamanın devamına ve tahliye isteminin reddine ilişkin karar verirken, kuvvetli suç şüphesinin varlığını, tutuklama nedenlerinin varlığını ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu somut olgularla gerekçelendirecek. Hakimlerin tutuklama yerine adli kontrol uygulayabileceğine yönelik düzenlemedeki süre sınırı kaldırılıyor. 31 Aralık 2011'e kadar basın yayın yoluyla ya da düşünce açıklama yöntemleriyle işlenen, adli para cezası ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kamu davası açılması ile kovuşturmanın veya kesinleşmiş olan mahkumiyet hükmünün infazı ertelenecek.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, 1995 yılında üniversitedeki odasına bomba konulduğunu, bununla ilgili dönemin emniyet müdürünün kendisine ''Sayın hocam ne diyeceğimi şaşırmış vaziyetteyim, sizin odanıza bombayı vali koydurdu'' dediğini açıkladı.

- Yazar Musa Anter suikastında tetikçilik yaptığı iddia edilen Hamit Yıldırım, savcılıktaki sorgusunun ardından sevk edildiği nöbetçi Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklandı.

- İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca ''askeri casusluk'' iddialarına yönelik başlatılan soruşturmada aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 30'un üzerinde şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 10'u tutuklandı.

- KESK'e bağlı sendikalarda yönetici ya da üye olan 15 kadına, ''PKK/KCK terör örgütüne üye oldukları ve propagandasını yaptıkları'' iddiasıyla dava açıldı.

4 Temmuz

- Samsun'da yaşanan sel felaketinde 13 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 5'nin yaşamını, Gaziosmanpaşa Mahallesi'ndeki TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarının bodrum katlarında yitirdiği açıklandı.

- İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ''askeri casusluk'' iddialarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 30'un üzerinde şüpheliden 10'u tutuklandı.

5 Temmuz

- Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen Türk askeri çağının pilotları Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un deniz dibindeki naaşlarına ulaşıldı. Genelkurmay Başkanlığı, pilotların naaşlarının TCG Çeşme gemisinin dip araması neticesinde tespit ettiği enkazın bulunduğu mevki civarında, Suriye sahilinden 8,6 deniz mili mesafede bulunduğunu açıkladı. Pilotların naaşı denizden çıkarılarak askeri helikopterle Malatya'ya getirildi.

- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u, Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'nde ziyaret etti. Görmez ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, yaptıkları açıklamaların ardından patrikhane bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi'ni gezdi. Görmez, ''Bu ülkede herhangi bir dini topluluğun kendi din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olması, bu ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor. Elbette tarihte, tarih boyunca var olduğu gibi aynı şekilde yine kanun ve mevzuat çerçevesinde varlığını idame ettirmesinin, bu ülkenin büyüklüğüne yakıştığını ifade etmek istiyorum'' dedi.

6 Temmuz

- Şehit pilotlar için Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda askeri tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve kuvvet komutanları katıldı. Hava Pilot Yüzbaşı Ertan'ın cenazesi Malatya'da, Şehit Teğmen Aksoy'un cenazesi ise İstanbul'da toprağa verildi.

8 Temmuz

- ÖSYM tarafından düzenlenen memurluk ve üniversite sınavlarına, sahte belgelerle adayların yerine başka kişilerin girmesini sağlayan terör örgütünün şehir yapılanması KCK bağlantılı suç örgütüne yönelik İzmir merkezli gerçekleştirilen operasyonda, 34 şüpheli yakalandı. Gözaltına alınanlardan 30'unun, terör örgütünün şehir yapılanması KCK ile bağlantısı olduğu belirlendi. Gözaltına alınanlardan 19'u, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

- İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ''askeri casusluk'' iddialarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 39 muvazzaf askerden 4'ü tutuklandı.

- 651. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı, finalde rakibi Recep Kara'yı yenen Ali Gürbüz oldu.

- Türk tiyatrosuna ''Midas'ın Kulakları'' oyununun da olduğu birçok eser kazandıran Güngör Dilmen, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında yaşamını yitirdi.

- ''Nasrettin Hoca'' ve ''Cem Sultan'' gibi eserlerin bestelerine imza atan besteci ve orkestra şefi Sabahattin Kalender 93 yaşında Hollanda'nın Den Haag şehrinde vefat etti.

9 Temmuz

- İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ''askeri casusluk'' iddialarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 18 muvazzaf askerden 3'ü tutuklandı. Böylece soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı, 53'ü emekli ve muvazzaf asker olmak üzere toplam 85'e çıktı.

- Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde bulunan Sardes Antik Kenti'ndeki kazılarda, Lidyalılara ait teraslar, üzerinde kuş ve üzüm figürleri yer alan duvarlar ve Bizans dönemine ait toplu mezar ortaya çıkarıldı.

10 Temmuz

- Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen yasal düzenleme doğrultusunda, ''Bahçelievler katliamı'' davasının hükümlülerinden Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu hakkındaki cezanın infazının durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından Osmanağaoğlu ile Adanalı, cezaevlerinden tahliye edildi.

- Şırnak'ın Silopi ve Uludere ilçelerindeki sınır bölgelerinde 1'i kadın 6 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

11 Temmuz

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Suriye tarafından Akdeniz'de uluslararası hava sahasında Suriye karasularının bir mil dışında, yani Suriye'den 13 mil uzakta isabet almıştır. Uçağımız isabet aldıktan sonra süratle irtifa ve hız kaybetmiş, rotasından çıkmış, Suriye karasuları içine sapma yaparak 8,5 mile düşmüştür. Nihayetinde bulunduğunda da zaten bunu tespit ediyoruz'' dedi. Erdoğan, Türk uçağının Suriye hava sahasını ihlal ettiğine dair Suriye tarafından bir uyarı yapılmadan vurulduğunu belirterek, ''Şimdi bu parçalar çıkarıldıktan sonra bu bir füze vuruşu mudur yoksa bir uçaksavar mıdır bunlarda yapılacak incelemelerden sonra daha net ortaya çıkacaktır'' dedi.

- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili su yüzeyinden toplanan malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

- Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyündeki Parion Antik Kenti kazılarında, 1800 yıl öncesine ait olduğu belirlenen Artemis heykeli bulundu.

- HSYK, kamuoyunda ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen yasa kapsamında kaldırılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri yerine görev yapacak mahkemeleri belirledi. Bu kapsamda, 11 ilde 13 mahkeme görevlendirildi. HSYK, yeni mahkemeler için yetki verilen hakim ve savcıların 41'ini, bulundukları yerde CMK 250'nci madde ile yetkili ağır ceza mahkemelerinde görevli olanlardan, geri kalan 104 hakim ve Cumhuriyet savcısını ise o yerlerde görev yapan diğer hakim ve Cumhuriyet savcıları arasından seçti.

-CHP, hava iş koluna grev yasağı getiren, 6321 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

12 Temmuz

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'u kabul etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Kurtulmuş, ''Sayın Başbakanımızın, HAS Parti ile AK Parti'nin bütünleşmesi konusundaki tekliflerini, davetini bugün aldık. Konuyla ilgili görüşlerimizi paylaştık'' dedi. Kurtulmuş, iki partinin bütünleşmesiyle ilgili konunun her iki partinin yetkili kurullarında değerlendirileceğini bildirdi.

- Anayasa Mahkemesi'ne tanınan bireysel başvuru hakkı 23 Eylül'de yürürlüğe gireceğinden Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nde değişikliğe gidilerek, bireysel başvurunun usulleri belirlendi. Bireysel başvuru, başvuru yollarının tüketildiği ve buna ilişkin kararın kesinleştiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekecek.

- Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ''3. Yargı Paketi'' doğrultusunda 12 Eylül öncesinin Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul ile dönemin CHP Kayseri ve Antalya il başkanlarının öldürülmesi olaylarına karışmak suçundan hüküm giyen Muhsin Kehya'nın cezasının infazını durdurdu.

- Bazı kanunlarda değişiklik yapan ''Torba Yasa'', Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre, bu yıl içinde 40 bin öğretmen ataması yapılabilecek, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne polis alımı için 30 bin kadro verilecek. MEB'e 30 bin 950, Diyanet'e 25, ÖSYM'ye 7, YÖK'e 5, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne 300 kadro ihdas ediliyor. Uludere olayı gibi olaylarda hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine ve yaralananların kendilerine aylık ödenecek.

- Sezaryen düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, tıbbi zorunluluk olması halinde doğum sezaryen ameliyatıyla yapılacak.

13 Temmuz

- PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında 140'ı tutuklu 205 sanık hakkında açılan davada, Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi.

- Genelkurmay Başkanlığı, düşürülen savaş uçağı ile ilgili, ''Kriminal inceleme sonucuna göre, uçağımızın düşürülme nedenleri arasında Suriye tarafından iddia edildiği gibi bir uçaksavar ateşi ile düşürülme ihtimalinin ortadan kalktığı görülmüştür. Deniz dibindeki önemli parçaların çıkarılıp teknik incelemeleri tamamlandıktan sonra uçağımızın Suriye tarafından nasıl düşürüldüğünü tespit etmek mümkün olabilecektir'' açıklamasında bulundu.

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile yaptığı görüşmeyle ilgili, ''Sayın Leyla Zana'nın bizimle görüşmesinden, çözüm umudunu dile getirmesinden hem BDP hem de terör örgütü çok ciddi şekilde rahatsız oldu. Art arda çok sert açıklamalar yaptı. Şu anda mahalle baskısı uygulayarak, tehdit ederek, korkutarak Sayın Leyla Zana'yı susturmaya çalışıyorlar'' dedi.

- DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenildi.

14 Temmuz

- Gazeteci, yazar ve şair Abdurrahim Balcıoğlu İstanbul'da 84 yaşında İstanbul'da vefat etti.

- Van'ın Edremit ilçesindeki atış poligonundan dönen polisleri taşıyan servis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlamada, 7 polis yaralandı.

- HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu, il başkanlığı görevinden istifa etti.

15 Temmuz

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen Eskişehir 4. Olağan İl Kongresi'nde, ''Verdiğimiz sözün gereği olarak 12 Haziran milletvekili seçimlerinde üçüncü dönem ve son kez milletvekili seçildik. Bir dönem ara vererek ondan sonra herkesin milletvekili olma şansı var. 30 Eylül'de büyük kongrede bu düzenlemeler de böylece zaten yerini buluyor. Verdiğimiz sözün gereği olarak dördüncü ve son kez genel başkanlığa aday olacağız'' dedi.

17 Temmuz

- CHP'nin 34. Olağan Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi.

- Oyuncu ve yönetmen Ergin Orbey 76 yaşında Ankara'da vefat etti.

18 Temmuz

- ÖSYM, YÖK'ün 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararı ile yayımı uygun bulunan ''2012-ÖSYS Kılavuzu''nun ilk halindeki hesaplama yönteminin uygulanmasına karar verildiğini duyurdu. Buna göre, üniversiteye yerleştirmede puan hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yerine adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) esas alınacak.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Erdoğan, Suriye'de yaşananlar konusunda Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun tavrına ilişkin, ''Her şeyden önce Suriye'nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yoktur. O konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız'' dedi.

- Anayasa Mahkemesi, hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan 650 sayılı KHK'nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini ''Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden'' iptal etti.

- İstanbul'daki 2. KCK davasında tutuklu yargılananlardan 9'unun, ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 sayılı Kanun kapsamında tahliyelerine karar verildi.

- Suriye'deki olaylardan kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 120 Suriyeli, Yayladağı ilçesinin Topraktutan ve Kızılçat köyleri sınırlarına gelerek Türkiye'ye sığındı.

20 Temmuz

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile görüştü. Ataşehir'de açılışı yapılan Mimar Sinan Camisi'nin VIP salonunda gerçekleşen görüşme, basına kapalı yarım saat sürdü.

- Diyarbakır'da, polis ve jandarma ekiplerince yapılan operasyonda, 500 dekar alanda 3 milyon 188 bin kök Hint keneviri, 2 ton toz esrar, 327 kilogram kubar esrar ele geçiril; operasyonda 7'si PKK/KCK mensubu olduğu tespit edilen 32 şüpheli gözaltına alındı.

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ''3. Yargı Paketi'' olarak adlandırılan düzenlemenin ardından, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, ''Hizb-ut Tahrir terör örgütü üyesi olmak'' suçundan hükümlü 2 kişinin infazının durdurulmasına İnfaz Savcılığınca yapılan itirazı kabul etti.

21 Temmuz

-''Balyoz Planı'' davası kapsamında tutuklu yargılanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun hastaneye kaldırıldı.

-Askeri helikopter kazasında 5 şehit-

22 Temmuz

- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen helikopter kazasında 5 asker şehit oldu, 7 asker yaralandı.

26 Temmuz

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK'nın Suriye uzantısı olarak bilinen Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Suriye'de bazı kentleri ele geçirdiği iddiaları konusunda, ''PKK-PYD dayanışması ve yanlarına farklı oluşumları da almak suretiyle bir adım atmaya kalksalar dahi, bu konuda bizim bu işe müsamahayla bakmamız, bunu seyretmemiz mümkün değil. Konuyla ilgili bütün tedbirler alınmaktadır. Gerek şu anda silahlı kuvvetlerimiz gerek diğer bu konudaki ilgili birimlerimiz çalışmalarını sürdürüyor'' dedi.

- Van'daki depremlerde hasar gören binalarla ilgili raporların rüşvet karşılığı değiştirildiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen 10 kişiden 9'u, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Depremde yıkılan Bayram Otel'in sahibi Tevfik Bayram hakkında da ''bilinçli taksirli ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 2 Ağustos;ta dava açıldı.

- Organize suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı, ''Ergenekon'' davası kapsamında tanık olarak dinlendi.

27 Temmuz

- Londra Olimpiyat Oyunları, resmi açılış törenindeki renkli gösterilerle başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in, 2012 Londra Olimpiyatları dolayısıyla devlet ve hükümet başkanları onuruna verdiği resepsiyona katıldı. İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya gelen Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Suriye'deki gelişmelere ilişkin, ''Orada kendi halkını öldüren, katleden rejim söz konusu. Bu rejime karşı tabii el birliği, güç birliği yapmak durumundayız. Gerek BM Güvenlik Konseyi'nin gerek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın gerek Arap Ligi'nin bu süreçte çok daha önemli adımlar atması gerekiyor'' dedi.

- ''Ergenekon'' davasında, kamuoyunda ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 sayılı Kanun kapsamında yapılan tahliye taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, CHP milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Mustafa Balbay, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Dursun Çiçek, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 65 sanık hakkında tutukluluk halinin devamına karar verdi.

28 Temmuz

- Sağlık Bakanlığı, İstanbul genelinde faaliyette olan ve uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markalarını açıkladı.

30 Temmuz

- Suriye'deki olayları izlemek üzere Halep'te bulunan Anadolu Ajansı ekibinden foto muhabiri Sinan Gül, çatışmalar sırasında keskin nişancıların açtığı ateşte ayağından yaralandı.

31 Temmuz

- Sinan Gül, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın desteğiyle Şaar bölgesinden Kilis'e getirildi ve buradan İstanbul'a götürülerek tedaviye alındı


Ağustos ayında öne çıkanlar

Türkiye, Ramazan Bayramı'nın da yaşandığı Ağustos ayında, tırmanan terör olaylarıyla karşı karşıya kaldı.

Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Gaziantep'teki Karşıyaka polis merkezi yakınında terör örgütü üyeleri tarafından zaman ayarlı bomba yüklü araç patlatıldı. Olayda 3'ü çocuk 10 kişi öldü, 65 kişi yaralandı. Hakkari merkeze bağlı Geçimli köyündeki çatışmada da 6 asker ve 2 korucu şehit oldu, 17 asker yaralandı.

CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'ün teröristlerce kaçırılıp 2 gün alıkonulmasının da yaşandığı Ağustos ayında, Şemdinli'de PKK'lılar ile BDP milletvekillerinin buluşmasına ilişkin basına yansıyan fotoğraflar uzun süre tartışıldı. Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, ''bunun bir yol kesme değil, teröristlerle buluşma'' olduğu iddiasıyla inceleme başlattı.

1 Ağustos

- Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplandı. Toplantıya YAŞ üyeleri ''Balyoz Davası''nın tutuklu sanığı Orgeneral Bilgin Balanlı ile hakkında yakalama kararı bulunan ancak GATA'da tedavi gören Orgeneral Nusret Taşdeler katılmadı. YAŞ kararlarına göre, 55 general ve amiral kadrosuzluk, 1 amiral yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edildi. 29 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süresi bir yıl uzatıldı.

- Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 2008 yılında ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlamasıyla verilen 10 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak'ın başkanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesince düşürüldü. Ancak Danıştay'ın verdiği görevden alma kararının ''3. Yargı Paketi'' kapsamında ertelenmesine karar verildi.

- Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Ankara'dan İstanbul'a dönüşünde TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı mevkisinde geçirdiği trafik kazasında 79 yaşında hayatını kaybetti. Kazada, Adatepe'nin eşi Emin Öke Adatepe yaralandı.

- Milli Gazete'den Cihat Arpacık ve Star gazetesinden Kemal Gümüş, Suriye'nin Halep şehrinde, Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi bir grup tarafından alıkonuldu. Ertesi sabah Özgür Suriye Ordusu mensuplarına teslim edilen iki Türk gazeteci, Hatay sınırına getirildi ve burada serbest bırakıldı.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Baracuda Turizm Seyahat Acentası'nın belgesini, ''kürtaj turizmi'' adı altında turlar düzenlediği haberleri üzerine iptal etti.

2 Ağustos

- ''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, kuvvet komutanlarıyla zaman zaman toplanıp beyin fırtınası yaptıklarını belirtti. Özkök, ''Orada kişiler aniden aklına geleni söyler. Saldırı, savunma ve geri çekilme gibi birbirinden farklı 3 hareket tarzı vardır. Evet, orada böyle bir söz 'muhtıra' söylendi'' dedi.

Özkök, kendisine 2004 yılının bahar aylarında bir vasıtayla içinde ''Ayışığı'' ve ''Yakamoz'' sunumları olduğu iddia edilen bir CD geldiğini ancak bunun doğru ya da dezenformasyon olabileceğini söyledi. Özkök, ''Ayışığı'' ve ''Yakamoz'' hakkında, meşru belge olmadıkları için işlem yapmadığını belirtti.

- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Şantaj ve Askeri Casusluk'' davası kapsamında yargılanan 4'ü tutuklu 56 sanığın hepsinin ''fuhuş'' ve ''askeri casusluk'' suçlarından beraatına karar verdi. Tutuklu sanıkları tahliye eden mahkeme, Tuğamiral Şafak Yürekli'yi 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezasına mahkum etti. Emekli Albay İbrahim Sezer'in, ''suç örgütü üyeliği'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak'' ve ''özel hayatın gizliliğini ihlal'' gibi suçlardan toplam 15 yıl 7 ay 14 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

- Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na, Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran atandı.

- Van'da, 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Otel'in sahibi Tevfik Bayram hakkında, ''Bilinçli taksirli ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

3 Ağustos

- Hilmi Özkök, Ergenekon davasındaki tanıklığının ikinci gününde, bir toplantıda geçtiğini belirttiği muhtıra sözüyle ilgili, ''Ordu komutanlarının katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil, bir hareket tarzı olarak ifade edildi'' dedi. Özkök, 1 Mart Tezkeresi'nin geçmesi için dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in kendisinden hükümete baskı yapmasını istediğini söyledi. Özkök, ''Ben baskı yapmadım. Ben düşüncelerimi arz ettim. Baskı yaparak siyasi kararı etkileme yoluna gitmedim'' dedi.

- Biyogüvenlik Kurulu Başkanlığı, Türkiye'de gıda amaçlı izin verilen GDO'lu ürün olmadığını açıkladı.

- Sağlık Bakanlığı, dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edilen 15 damacana su markasını teşhir etti. Dolum tesislerinde uygunsuzluk bulunan firmaların üretimlerini geçici olarak durduran ve cezai işlem uygulayan bakanlık, 114 ürünün satış noktasında da uygunsuzluk saptandığını açıkladı.

4 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla ilgili, ''Daha önümüzde 2 yıl kadar uzun bir süre var. Bu süre içinde hepimizin içeride ve dışarıda yaptığımız, yapacağımız çok önemli işler var. Sayın Başbakan Tayyip Bey'le arkadaşlığımız, ilişkilerimiz kardeşlik hukukunun da ötesindedir'' dedi.

- Türk sinemasının önemli yapıtlarına imza atan yönetmen Metin Erksan, 83 yaşında vefat etti. Yusuf Ziya Ortaç'ın ''Binnaz'' adlı filmini senaryolaştırarak 1950'de sinemaya adım atan Erksan ''Susuz Yaz'' filmiyle, 1964'te Uluslararası Berlin Film Festivali'nde ''Altın Ayı''yı kazanarak, Türk sinemasının yurt dışında tanınmasına öncü oldu. ''Yılanların Öcü'' filmiyle Sinema Yazarları 1961/1962 döneminin En Başarılı Yönetmen Ödülü'nü, 1966 Tunus Kartaca Film Festivali'nde de Şeref Madalyası Ödülü'nü alan Erksan'ın 1964'te çektiği ''Acı Hayat'', Sinema Yazarlarınca Yılın Filmi Ödülü kazandı. Erksan, ''Suçlular Aramızda'' filmiyle 1965'te İkinci İzmir Film Şenliğinde En İyi Yönetmen, Milano Film Festivali'nde En İyi Sosyal İçerikli Film Ödülü'nü almaya hak kazandı.

- Türkiye'de görev yapan bir Amerikalının ülkesine götürdüğü Roma dönemine ait mermer heykel başı ile 11 satırlık yazıt, Türkiye'ye iade edildi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne konuldu.

- Hakkari merkeze bağlı Geçimli köyündeki askeri karakola teröristlerce düzenlenen saldırının ardından çıkan çatışmada, 6 asker ve 2 korucu şehit oldu, 17 asker yaralandı. Çatışmada 14 terörist etkisiz hale getirildi.

5 Ağustos

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla ilgili, ''Cumhurbaşkanımızla aramızdaki hukuku kimsenin bozmaya yetkisi yoktur, haddi de yoktur ve buradan kimseye de ekmek çıkmaz'' dedi.

- Şemdinli bölgesinde 23-24 Temmuz tarihinden itibaren gerçekleştirilen operasyonlarda 115 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, 2 asker şehit oldu.

6 Ağustos

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul'da ileriye yönelik bir milyon nüfuslu şehir kurmayı planladıklarını bildirdi. Bakan Bayraktar, ''Kayaşehir diye yaptığımız yer, kuracağımız şehrin çekirdeğidir. O çekirdeği genişleteceğiz'' ifadesini kullandı.

7 Ağustos

- Yönetmen Metin Erksan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi'nde öğleyin kılınan namazın ardından Nafi Baba Tekkesi olarak bilinen Rumelihisarı Şehitlik Dergahı'ndaki aile mezarlığına defnedildi.

8 Ağustos

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında, ''Haliç'te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat'' adlı kitabında ''terör örgütü propagandası yaptığı'' iddiasıyla açılan davanın, kamuoyunda ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen düzenleme kapsamında ertelenmesine karar verdi.

9 Ağustos

- Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınına müdahale eden bir yangın söndürme helikopteri düştü. Helikopterde bulunan 3'ü Rusya vatandaşı 5 görevli yaşamını yitirdi.

- Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Arakan bölgesinde Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarına dikkati çekmek üzere Myanmar'a gitti.

11 Ağustos

- Şemdinli'de terör örgütüne yönelik 23 Temmuz'da başlatılan operasyon sona erdi. Hakkari Valiliği, operasyonlarda terör örgütü PKK'nın hain amacına ulaşamadığını, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Açıklamada, ''Mülki, adli ve askeri makamlar eşliğinde operasyonun son gününde bölgede ziyaret ve inceleme yapılmış, vatandaşlarımızın köylerinde, yerlerinde normal hayatlarını sürdürdükleri müşahede edilmiştir. Köylülerimizin doğan bazı zaruri ihtiyaçları da kaymakamlıkça karşılanmıştır'' denildi.

12 Ağustos

- CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ovacık'tan Tunceli'ye dönerken terör örgütü üyesi 2 kişi tarafından kaçırıldı. Aygün'ün yanındaki danışmanı ve gazeteci serbest bırakıldı. Aygün'ün kaçırılması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi partiler tarafından kınandı, Meclis'e yapılmış bir saldırı olarak nitelendi.

- Sağlık Bakanlığı, ilkokul için bedeni veya zihni gelişimi yeterli olmadığı düşünülen 66 ay ve üzeri çocuklara verilecek tıbbi tanılı raporun, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenmesinin uygun görüldüğünü açıkladı.

- Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi açıklarında denize düşen eğitim uçağının pilotları Hikmet Aral ile Prestige Group Sinemaları'nın sahibi Lisa Şenel hayatını kaybetti.

13 Ağustos

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camisi'nden 2002 yılında çalınarak İngiltere'ye götürülen 34 parça çininin Türkiye'ye getirildiğini açıkladı. Bakan Günay, ''Bu eser bir pencere üzeri süslemesi ve Kur'an-ı Kerim'deki Haşr Suresi'nin 23'üncü ayetinden bir parçayı içeriyor. Yüce Allah'ın bazı sıfatlarını içeriyor ki son derece önemli, değerli bir çalışma'' dedi.

14 Ağustos

- Ovacık'tan Tunceli'ye dönerken terör örgütü üyesi 2 kişi tarafından kaçırılan CHP Milletvekili Hüseyin Aygün serbest bırakıldı.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, ''Sayın Numan Kurtulmuş'un partimize katılması AK Parti MKYK tarafından olumlu karşılandı. Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun da önümüzdeki günlerde partimize katılımı söz konusu'' dedi.

15 Ağustos

- İslam İşbirliği Teşkilatı 4. Olağanüstü Liderler Zirvesi Mekke'de başladı. Suriye'deki gelişmeleri değerlendirmek için toplanan zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki heyet temsil etti. Zirvede, Suriye'nin üyeliği askıya alındı.

- Tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında vefat etti.

16 Ağustos

- Milletvekili Hüseyin Aygün, Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade vererek, kendisini alıkoyan terör örgütü PKK mensupları hakkında şikayetçi oldu.

- Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku ve Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ruhsat ve faaliyet izni ile mesul müdürlük belgelerinin iptaline ilişkin Sağlık Bakanlığı işlemlerinin yürütmesini durdurdu.

17 Ağustos

- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde PKK'lılar BDP milletvekillerinin 50 araçtan oluşan konvoyunu durdurdu. Biri kadın 5 PKK'lı, yaklaşık yarım saat vekillerle sohbet etti. Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, ''bunun bir yol kesme değil, teröristlerle buluşma'' olduğu iddiasıyla inceleme başlattı.

- Balık avcılığına bazı kısıtlamalar getirildi. Marmara Denizi'nde balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu'ndaki bazı alanlar gırgır avcılığına kapatıldı. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat ve algarnayla gece yapılan avcılık yasaklandı. Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi, 24 metreye yükseltildi. Avlanma boy uzunluğu kalkanda 40 santimetreden 45 santimetreye, levrekte 18 santimetreden 25 santimetreye ve sinagritte 20 santimetreden 35 santimetreye çıkarıldı.

- Kartal-Kadıköy metrosu açıldı. Anadolu yakasının ilk metrosu olan 22 kilometrelik 16 istasyondan oluşan metronun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, metronun ilk seferini kendisi gerçekleştirdi.

19 Ağustos

- İstanbul'dan Kastamonu Pınarbaşı ilçesindeki Valla Kanyonu'na giden 6 dağcı mahsur kaldı. Grupta yer alan Anıl Bakar yaşamını yitirdi, diğer dağcılar ertesi gün askeri birlik tarafından kurtarıldı. Bakar'ın cesedi aramalara rağmen bulunamadı.

20 Ağustos

- Terör sivilleri hedef aldı. Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Gaziantep'teki Karşıyaka Polis Merkezi yakınında terör örgütü üyeleri tarafından zaman ayarlı bomba yüklü araç patlatıldı. Olayda 3'ü çocuk 10 kişi öldü, 65 kişi yaralandı. ''Firaz'' kod adlı Murat Filiz isimli teröristin patlamayı gerçekleştiren kişi olduğu tespit edildi. Patlamayla ilgili 7 kişi tutuklandı.

- Gazeteci Cüneyt Ünal, Suriye'de kaçırıldı. Suriye'nin Halep kentinde kaybolan Türk kameraman Cüneyt Ünal'ın görüntüsü, Suriye'nin resmi televizyon kanalı El-Ahbariye'de yayımlandı. Irak'ın El-Hurra televizyonu adına görev yapan Türk kameraman Cüneyt Ünal'ın ne zaman çekildiği tam olarak belli olmayan görüntülerinde, yüzünde darp izleri olduğu ve ezberletilmiş metni kameraya okuduğu görüldü.

21 Ağustos

- Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde askeri personel taşıyan minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu 9 asker ile 1 korucu şehit oldu, 4 güvenlik görevlisi yaralandı.

22 Ağustos

- Gaziantep'teki terörist saldırıda hayatını kaybedenler, devletin zirvesiyle siyasi parti genel başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuklarına uğurlandı.

- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 12 Eylül Davası'nın görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen raporda, sanık Kenan Evren'in duruşmaya katılmasının ''tıbbi açıdan uygun olmadığı'' bildirildi.

23 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hastaneye yattı. Türk Konseyi 2. Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Kırgızistan ziyaretini kulağındaki rahatsızlığın nüksetmesi nedeniyle erken keserek Türkiye'ye dönen Gül, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedaviye alındı. İç kulaktaki sıvı basıncı yükselmesine bağlı rahatsızlık tespit edilen Gül, doktorların iki ay uçağa binmemesini tavsiye etmesi üzerine Eylül ve Ekim ayındaki yurt dışı ziyaretlerini iptal etti.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ü tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ziyaret etti.

- Gazeteci-yazar Altan Deliorman, İstanbul'da beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda tutulduğu hastanede 76 yaşında vefat etti. Deliorman, 2005 yılında ''Işıklı Hayatlar'' adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ''Biyografi'' dalında yılın yazarı seçildi.

24 Ağustos

- Yargıtay'dan ''molotof silahtır'' kararına onama. Yargıtay, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince 2 yıl önce molotofkokteyli ile yakalanan 2 sanığa ''terör örgütüne silah sağlama'' suçundan verilen 12 yıl 6'şar aylık hapis cezasını onadı.

- Teröristlerce 2 Temmuz'da kaçırılan AK Parti Gürpınar İlçe Başkanı Hayrullah Tanış, Irak'ta serbest bırakıldıktan sonra Van'a ulaştı.

25 Ağustos

- Türk mizah dünyasında önemli yapıtlara imza atan karikatürist Cafer Zorlu, İstanbul Küçükçekmece'deki evinde 86 yaşında hayatını kaybetti.

27 Ağustos

- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisi devam eden Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i kabulü ile 28 Ağustos'taki Milli Güvenlik Kurulu toplantıları için hastaneden ayrılarak Çankaya Köşkü'ne geçti.

- Bakanlar Kurulu, yükseköğretimde birinci öğretim ve açıköğretimde harçları kaldırdı.

- Senarist Metin Açıkgöz, İstanbul'da beyin ameliyatı sonrası dinlendiği evinde kalp krizi geçirerek 49 yaşında vefat etti. Açıkgöz, ''Reyting Hamdi'', ''Yasemince'', ''En Son Babalar Duyar'', ''Yalancı Romantik'', ''Çocuklar Duymasın'' ve ''Zengin Kız Fakir Oğlan'' projelerinde çalışmıştı.

28 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Gül, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından hastaneye döndü.

- Gül'ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü'nde yapılması planlanan 30 Ağustos Tebrikat Töreni ve Resepsiyonu, doktorlarının tavsiyesi doğrultusunda iptal edildi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca kurulan 4 yeni kampa Suriyeli sığınmacılar yerleştirilmeye başlandı.

- ''Futbolda şike'' davasında savunması alınamadığı için dosyası ayrılan Spartak Moskova'nın Nijeryalı oyuncusu Emanuel Emenike, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek ifade verdi.

29 Ağustos

- Teknoloji yazılarıyla dikkati çeken gazeteci Yurtsan Atakan, 49 yaşında İstanbul'da vefat etti. Atakan, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

30 Ağustos

- 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta ve yurt dışı temsilciliklerde törenlerle kutlandı. Ankara'da Anıtkabir ve hipodromdaki törenlerde, hastanede tedavi gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e TBMM Başkanı Cemil Çiçek vekalet etti.


Eylül ayında öne çıkanlar

Türkiye'de Eylül ayının gündemini, Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlama oluşturdu.

Ataköy'deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda bulunan mühimmat deposundaki patlamada, 25 asker şehit oldu, 15 asker yaralandı. Patlamanın tasnif sırasında meydana geldiği ve iş kazasından kaynaklandığı bildirildi.

250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası'nda da karar Eylül ayında açıklandı. İlk duruşması 16 Aralık 2010'da yapılan davada, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası kapsamında yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK'nın ''cürme teşebbüs'' başlığını taşıyan 61. maddesi uyarınca 20'şer yıl hapis cezasına çevirdi.

Eylül ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Eylül

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kulaklarındaki rahatsızlık nedeniyle 23 Ağustos'tan bu yana tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nden taburcu edildi.

2 Eylül

- Şırnak'ın Beytüşşebap ilçe merkezindeki güvenlik noktalarına düzenlenen terör saldırısında 10 asker şehit oldu, ilçeye ulaşımı sağlayan tek yol durumundaki Uludere-Beytüşşebap karayolu üzerindeki Hisarkapı Köprüsü mayınla tahrip edildi.

3 Eylül

- İstanbul'da sadece toplu taşıma araçlarının kullanacağı ''Toplu Taşıma Yolu (Bus Line)'' uygulaması başladı. Uygulamayla sağ şerit yalnızca İETT ve halk otobüsleri ile minibüs ve taksilerin kullanımına tahsis edildi.

4 Eylül

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve üyeler AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul ile MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya'dan oluşan heyet, Suriye'den gelen sığınmacıların kaldığı, bazı CHP milletvekillerinin askeri eğitim verildiğini iddia ettiği Hatay'daki Apaydın Kampı'nda incelemelerde bulundu.

Ayhan Sefer Üstün inceleme sonrasında, kampta kalan 2 bin 760 kişinden 300'ünün asker, polis ve üst düzey kamu görevlisi olduğunu belirterek, ''Geri kalan, burada yaşayan insanların tamamı kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Dolayısıyla aslında diğer kamplardan pek de bir farkı yok. Askeri eğitim faaliyetini gözlemlemedik. Böyle bir faaliyete şahit olmadık'' dedi.

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Gazze'de inşa ettiği su arıtma tesisi törenle açıldı.

5 Eylül

- Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Ataköy'deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposundaki patlamanın ardından yangın çıktı, kısa süre sonra bir patlama sesi daha duyuldu. Patlamanın mühimmat deposunda tasnif sırasında meydana geldiği ve ''iş kazasından kaynaklandığı'' bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, patlamada 25 personelin şehit olduğu, 15 personelin yaralandığı kaydedildi. Olayla ilgili idari ve adli soruşturma başlatıldı.

- Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, AK Parti'ye katıldı. Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş Grup Toplantısı'nda Soylu'ya parti rozeti taktı.

- CHP, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da içeren ''3. Yargı Paketi''nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

6 Eylül

- Ege'de tekne faciası. İzmir'in Menderes İlçesi Ahmetbeyli Baradan mevkisi açıklarında kaçak göçmen taşıyan ''Sailor'' adlı tekne battı. Tekne kaptanı ve yardımcısının da aralarında olduğu 46 kişi kurtarıldı, 3'ü bebek 61 kişi hayatını kaybetti.

- Bakanlar Kurulu, bireysel emeklilik sisteminden 10 yıldan önce ayrılanlardan, ''getiri üzerinden'' yüzde 15, 10 yıl süreyle sistemde kaldıktan sonra ayrılanlardan yüzde 10, emeklilik hakkını kazananlar ile vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlardan ise yüzde 5 stopaj kesilmesine karar verdi.

8 Eylül

- İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı çözüm amacıyla hazırlanan ''7 Tepeye 7 Tünel'' projesinin ikinci aşaması olan Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Sürücülerin Hacıosman Bayırı'ndan Kilyos Caddesi'ne ulaşmak için sahil yolunu kullanarak kat edeceği mesafeyi yüzde 40 azaltan tünel, trafik tıkanıklığını ortadan kaldırarak, zamandan, iş gücünden ve yakıttan tasarruf edilmesini sağlayacak.

9 Eylül

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Mahkemesi'nce gıyabında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi ile ilgili, ''Sayın Haşimi Türkiye'de kalmak istediği sürece ülkemizde tutarız. Teslim de etmeyiz'' dedi.

10 Eylül

- Genelkurmay Başkanlığı, 5-9 Eylül 2012 tarihleri arasında, Irak'ın kuzeyinde belirlenen 14 bölücü terör örgütü hedefine hava harekatı icra edildiğini ve ilk bilgilere göre 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

11 Eylül

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamayla ilgili, ''Nasıl medyaya çıkan uzmanlar 'Bu bir sabotajdır' diye söyledilerse, bana da bilgi veren tüm uzmanlar ağırlıklı olarak 'bu sabotajdır' dediler. El bombası yere düşecekmiş de patlayacakmış cephanelik... Askerlik yapan herkes bunu bilir, milleti kandırmasınlar. Bana gelen bilgiler olayın sabotaj olduğu yönündedir'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki patlama üzerine, oradaki yetkililerden başta albay, yarbay, binbaşı ve astsubay olmak üzere 4 kişinin görevlerinden alınarak farklı yerlere tayinlerinin yapıldığını bildirdi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun patlamaya ilişkin sabotaj olabileceği iddialarıyla ilgili ise ''Kim bu üst düzey komutan? Onu açıkla. Böyle tutarsız, samimiyetsiz ve böyle bir durumdan rant devşirmeye çalışmak gibi bir şey olabilir mi?'' değerlendirmesinde bulundu.

- Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta da 17 Ağustos'ta havalimanından ayrılırken bindiği taksiden kaçırılan Türk iş adamı Aydın Tufan Tekin, Lübnan güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız'a teslim edildi.

12 Eylül

- Türkiye'nin farklı illerindeki cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular, ''anadilde eğitim, anadilde savunma ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesi ya da özgürlüğüne kavuşması'' taleplerinin kaşılanması istemiyle açlık grevi başlattı.

- Lübnan'da kaçırılan iş adamı Tufan Tekin, Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin özel uçağıyla Dalaman Havalimanı'na geldi.

13 Eylül

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanları ile Hakkari Yüksekova ve Şemdinli'deki askeri birliklerde incelemede bulundu, Şemdinli'de devam eden büyük çaplı (7 tabur) operasyon hakkında ilgililerden bilgi aldı ve bir süre operasyonu izledi.

- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bulunduğu kampları ziyaret etmek amacıyla Gaziantep'e geldi. Kamplarda incelemelerde bulunan Jolie, Gaziantep'deki temaslarının ardından Ankara'ya geçti.

- Lübnan'da 18 Ağustos'ta kaçırılan Türk tır şoförü Abdülbasit Arslan kurtarıldı.

14 Eylül

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie'yi Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

15 Eylül

- BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın oğlu Sedar Sakık (25), Ankara'da evinin balkondan atlayarak intihar etti.

16 Eylül

- Bingöl-Erzurum karayolu Karlıova ilçesi Hacılar köyü mevkisinde, çevik kuvvet polis aracının geçişi sırasında, teröristlerce önceden yerleştirilen mayının patlaması sonucu 8 polis şehit oldu.

17 Eylül

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in Topkapı'daki anıt mezarını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın mezarlarına birer demet çiçek bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Kılıçdaroğlu, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, ''Geçmişte yapılan tüm siyasi idamların birer cinayet olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor'' dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ölümüyle ilgili iddialar üzerine soruşturma yürüttüğü 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının açılarak inceleme yapılmasına karar verdi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın mezarın açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazdı. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın başkanlığındaki heyet, 27 Eylül;de Özal'ın kabrinin bulunduğu Anıt Mezar'da incelemelerde bulundu, kabrin nasıl açılacağı konusunda keşif yaptı.

- ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin E. Dempsey, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Özel ve Dempsey'in görüşmesinde bölgesel güvenlik, iki ülkenin NATO kapsamındaki ilişkileri, Afganistan'da son dönemde meydana gelen olaylar ile terörle mücadelede işbirliği ve istihbarat paylaşımı konuları ele alındı.

- Yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ve 4 4 4 olarak bilinen yeni sistem uygulamaya girdi.

18 Eylül

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme,bölgesel ve küresel sorunlar hakkında yakın istişare içinde olma çerçevesinde gerçekleştirildi. Obama'nın, askeri konvoyu hedef alan kanlı saldırı da dahil olmak üzere, son zamanlarda Türk güvenlik güçlerinin ve vatandaşların hayatlarını kaybetmelerine ilişkin taziyelerini ilettiği görüşmede, Erdoğan da Libya'da geçen günlerde ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve üç görevlinin hayatlarını kaybettikleri saldırıyla ilgili başsağlığı dileğinde bulundu.

- BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ''terör örgütü üyesi olma'' suçundan hakkında açılan davada 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

- Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde kuvvetli yağış etkili oldu. Sele kapılan iki kadın hayatını kaybetti. Sinekçi, Güvemalan ile Hacıpehlivan köylerinde bazı evler oturulamaz hale geldi. Köylerde 20 samanlık ve ahır yıkıldı, 14'ü kullanılamaz hale geldi, çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu.

- Bingöl-Muş karayolunun 16. kilometresinde seyir halindeki askeri konvoy, Kardeşler köyü mevkisinde teröristlerin saldırısına uğradı. Saldırıda 9 asker şehit oldu, 70 asker yaralandı.

19 Eylül

- Genelkurmay Askeri Savcılığı, Suriye tarafından düşürülen askeri uçakla ilgili yaptığı açıklamada, ''Kaza kırım inceleme raporunda, uçağın Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında uçarken, Suriye hava savunma unsurları tarafından atılan füzenin uçağın sol arka tarafında patlayarak blast etkisi yaratması sonucunda, uçağın ve pilotların uçuş şartlarını sağlayamayacak şekilde etkilenmesi nedeniyle uçağın sola dönüşle irtifa kaybedip, sola hafif yatışlı ve burun yukarı pozisyonda suya çarptığı kanaati belirtilmiştir'' ifadelerine yer verdi. Açıklamada, kaza sonrası su yüzeyinden alınan parçaların, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nda incelendiği, istikamet dümeni üzerinde Suriye makamları tarafından iddia edildiği şekilde uçaksavar mermisi hasarına rastlanmadığının tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca, uçakta teknik bir arıza bulunduğuna ve bu nedenle düştüğüne yönelik herhangi bir bulgu tespit edilmediği belirtildi.

- Numan Kurtulmuş'un genel başkanlığını yaptığı Halkın Sesi Partisi (HAS Parti), olağanüstü kongrede feshedildi.

- Tunceli'nin Ovacık ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun, uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı. Kandolar Mahallesi'ndeki adliye lojmanlarındaki evinin bulunduğu binaya girdiği sırada kimliği belirsiz bir kişi tarafından başına ateş edilen Uzun, ertesi gün Ovacık Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

21 Eylül

- 250'si tutuklu 365 sanık hakkında, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin bir gazetede yayımlanan haber üzerine başlayan 2 yıl 8 aylık hukuki süreç tamamlandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ocak 2010'da bir gazetede haber olarak yer alan ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada, kararını açıkladı. Mahkeme, 365 sanıktan 325'ine ceza verdi.

İlk duruşması 16 Aralık 2010'da yapılan davada, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası kapsamında yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK'nın ''cürme teşebbüs'' başlığını taşıyan 61. maddesi uyarınca 20'şer yıl hapis cezasına çevirdi.

Orgeneral Balanlı, Koramiral Erenoğlu, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Alan, emekli Orgeneral Saygun'un da aralarında bulunduğu 78 sanığa 18'er yıl hapis cezası verildi.

Hakim Albay Üçok ve emekli Albay Çiçek'in de aralarında bulunduğu 214 sanık, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski HAVELSAN Genel Müdürü Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 kişinin, 13 yıl 4 ay, bir sanığın 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, 36 sanığın ise beraatlerine karar veren mahkeme heyeti, emekli Tuğgeneral Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 3 sanık hakkındaki dosyayı ayırdı.

22 Eylül

- Feshedilen HAS Parti'nin Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul İl Başkanlığı Danışma Meclisi ve Katılım Toplantısı'nda AK Parti'ye katıldı.

25 Eylül

- Türk halk müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcu Neşet Ertaş, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti. Ertaş, TBMM'nin ''Üstün Hizmet Ödülü'' verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi. ''Bozkırın tezenesi'' olarak bilinen Ertaş, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde kendisine sunulan ''Devlet Sanatçısı'' unvanını, ''Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor'' diyerek kabul etmemişti.

27 Eylül

- Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasına içeren Anayasa değişikliği ile yasa teklifleri TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklife, Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de imza attı.

29 Eylül

- İstanbul Havacılık Kulübü'ne ait C 170 tipi tek motorlu eğitim uçağı, enerji nakil hatlarına çarpmasının ardından Ankara'nın Çubuk ilçesi Esenboğa Mahallesi'nde bir evin bahçesine düştü. Kazada, uçuş eğitimine katılan Anıl Tüçar hayatını kaybetti, pilot Hasan Erkan ise ağır yaralandı.

30 Eylül

- AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda toplandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tek aday olarak girdiği seçimde yeniden genel başkanlığa seçildi. Kongrede, Genel Başkan, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu üyeleri belirlendi.

Kongreye, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkan Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha, Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık Haşimi, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Pakistan Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif, eski Bosna Hersek Devlet Başkanı Haris Sladziç, eski Lübnan Devlet Başkanı Emin Jamayel, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder, eski Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşit el Gannuşi, Filistin Hamas Lideri Halid Meşal, Asya Parlamentolar Asamblesi Grup Başkanı Cung Eui-Yong'un aralarında bulundu 200'e yakın yabancı konuk katıldı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya geldi. Gül, Çankaya Köşkü'nün kapısında karşıladığı Mursi ile bir süre baş başa görüştü ve onuruna akşam yemeği verdi.


Ekim ayında öne çıkanlar

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşmesi sonucu 5 kişinin ölmesi, 9 kişinin yaralanması Ekim ayına damgasını vurdu.

Suriye ile Türkiye arasında gerginliğe neden olan olayın ardından, Türkiye'nin angajman ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, Suriye rejiminin, ulusal güvenliğe yönelik bu tür provokasyonlarını asla karşılıksız bırakmayacağı bildirildi. Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait yolcu uçağı, kargosunda sivil havacılık kurallarına aykırı bazı malzemeler taşıdığı bilgisiyle Türk jetlerince Esenboğa Havalimanı'na indirildi.

Ekim ayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li milletvekillerinin de katıldığı olaylı Cumhuriyet Bayramı kutlamasına da sahne oldu. Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliğine katılanların Anıtkabir'e yürümek istemesi nedeniyle polis katılımcılara, biber gazı, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Olayların yatışmasının ardından, barikatlar kaldırılarak, kalabalığın Anıtkabir'e yürümesine izin verildi.

1 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, savaş sırasında Bosna'nın savunmasında üstün kahramanlık gösterenlere verilen ''Altın Zambak'' ödülü, Bosna-Hersek'in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokrat Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Süleyman Tihiç tarafından takdim edildi.

- Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde ''işkence ve kötü muamele'' sonucu öldüğüne ilişkin davada, haklarında kurulan hüküm Yargıtay'ca bozulan 52 sanıktan, tutuklu yargılanan infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Sami Ergazi ve cezaevi 2. müdürü Fuat Karaosmanoğlu, ''neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence'' suçundan ''müebbet hapis'' cezasına çarptırıldı. Diğer tutuklu sanık infaz koruma memuru Nihat Kızılkaya'ya, ''işkence'' suçundan önce 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, Kızılkaya'nın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak sanığın tahliyesine karar verdi.

- ''Balyoz Planı'' davasının karara bağlanmasıyla haklarında yakalama kararı çıkarılan 69 sanıktan, albaylar Bayram Ali Tavlayan ve Yaşar Dilber tutuklandı.

- ''Samanyolu'' şarkısıyla tanınan şarkıcı Berkant Akgürgen (74), akciğer tümöründeki ilerleme nedeniyle İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

- Sağlık Bakanlığı'nın hava ambulans filosuna 4 sedyeli yoğun bakım donanımına sahip ambulans uçak da katıldı.

2 Ekim

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Topkapı'daki Anıt Mezar'dan çıkarılarak Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

- 28 Şubat döneminin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında ''mağdur'' sıfatıyla ifade verdi. Çiller, ''Üzüntüyle görülüyor ki o dönemin hükümetinin özellikle Doğru Yol Partisi kanadı hedef seçilmiş. Birinci amaç olarak Doğru Yol Partisi'ni çökertmek olarak Batı Çalışma Grubu kapsamlı bir çalışma sürdürmüş. Bunu yapmak için bu partinin genel başkanını o dönemde ölçülü ve doğrudan yıpratabilmek için her türlü haber ve her türlü imkanın kullanılması gerektiğini, birinci amaç olarak belirlemiştir'' dedi.

3 Ekim

-Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşmesi sonucu 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

- Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, ''Saat 16.30 sularında Suriye tarafından sınır bölgemize 3-4 tane top mermisi düştü, bunlardan bir tanesi boşalttığımız birinci bölgede değil, ikinci bölgede bir evimize isabet etti, maalesef bunun sonucunda 5 vatandaşımızı kaybettik'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, olayla ilgili geniş katılımlı değerlendirme toplantısı yapıldı.

- Akçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, ''Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki Silahlı Kuvvelerimiz tarafından angajman kuralları doğrultusunda anında gereken karşılık verilmiş, radarla tespit edilen Suriye'deki noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur'' ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, ''Türkiye angajman kuralları ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, Suriye rejiminin, ulusal güvenliğimize yönelik bu tür provokasyonlarını asla karşılıksız bırakmayacaktır'' denildi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Son olay bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun uluslararası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır'' dedi.

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan ''mağdur'' sıfatıyla ifade verdi.

4 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili, ''Bilinmesinde fayda var. Suriye tarafından ülkemize yapılan bu saldırı ilk değildir. Dana önce ne yazık ki 7 kez aynı şekilde bu saldırılar oldu. Dün Akçakale'de yaşanan olayı bir ülkede yaşanan çatışmanın sınır ötesini de etkilemesi gibi sıradan bir hadise olarak telakki edemeyiz. Bizler bu bölgede sadece barış, güvenlik istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonda görüştü. Ban'ın görüşmede, Akçakale'deki olayı kabul edilemez olarak nitelendirdiği, kuvvetli ifadelerle kınadığı belirtildi. Ban, Türkiye-Suriye sınırında kötüleşen durumdan ötürü dehşete düştüğünü belirterek, bölgesel çatışma olasılığının ve uluslararası barışa yönelik tehdidin arttığını ifade etti.

- Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde yaşanan çatışmalardan etkilenen Akçakale halkına 10 kişilik bir ekiple psikososyal destek vereceklerini söyledi.

- Adli Tıp Kurumu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 2 Ekim'de mezarından çıkarılan 8. Cumhurbaşkanı Özal'ın cenazesi üzerindeki işlemlerini tamamladı.

- AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nin ardından Parti Merkez Yürütme Kurulu üyeleri belirlendi. Mehmet Ali Şahin Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Numan Kurtulmuş Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Süleyman Soylu Ar-Ge Faaliyetlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

- Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde yunus ekiplerine bir otomobilden ateş açılması 3 polis şehit oldu.

- Sağlık Bakanlığı, Somali'de görevi başında yaralanan TİKA uzmanı Mustafa Haşim Polat'ı, ambulans uçakla Türkiye'ye getirdi. AA ekibi, Polat'ı Türkiye'ye getirmek için yapılan çalışmaları görüntüledi.

- Edremit Belediyesi ve bağlı kuruluşu Ed-Bel şirketine yönelik yapılan operasyon kapsamında, aralarında Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

5 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz asla savaş meraklısı değiliz. Ancak savaştan da uzak değiliz. Bu millet, yeri gelmiş kıtalar arası savaşları görerek, savaşarak bugünlere gelmiş. Buradan bir kez daha Esed rejimine ve onu destekleyenlere sesleniyorum; Türkiye'nin sabrını sınamaya kalkmayın, Türkiye'nin sınırlarını ölçmeye kalkmayın. Türkiye, bu badireden de sapasağlam çıkar, yoluna devam eder. Ama siz bunun altında kalır, büyük bedel ödersiniz'' dedi.

- Gazze'ye insani yardım taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisine saldırıda hayatını kaybeden Cevdet Kılıçlar ile Necdet Yıldırım'ın ailesinin de bulunduğu 33 kişi, İsrail devletine maddi ve manevi tazminat davası açtı.

- Kentsel dönüşüm, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Esenler Havaalanı Mahallesi'nde katıldığı törenle başladı.

- Teröristlerce yaklaşık bir ay önce kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan AK Parti Hakkari İl Başkanı Abdülmecit Tarhan, ailesine kavuştu.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında mezarından çıkarılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi yeniden toprağa verildi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Dil Kurumu'nun Kürtçe lügat hazırlamak için çalışmalarına başladığını bildirdi.

6 Ekim

- Hatay Valiliği, Suriye topraklarından atılan 3 top mermisinin Güveççi Hudut Karakolu sorumluluk sahasına düştüğünü, misliyle karşılık verildiğini açıkladı.

- Kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin ''şekil'' yönünden iptal istemini oy birliğiyle reddeden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerekçede, ''Anayasa'da öngörülen çoğunlukla son oylamasının yapıldığı açık olan ve şekil bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasına gerekçe olarak dava dilekçesinde gösterilen hususlar yönünden incelenme olanağı bulunmayan 6287 sayılı Kanun, Anayasa'nın 148. maddesine aykırı değildir. İptal isteminin reddi gerekir'' ifadelerine yer verildi.

- İzmir'in Selçuk ilçesinden kalkan Türk Hava Kurumu'na ait eğitim uçağı Beydağ ilçesinde düştü. Kazada öğretmen pilot yaşamını yitirdi, pilot adayı öğrenci ağır yaralandı.

- Van'da depremzedeler için Edremit ilçesi ve Sıhke Gölü mevkisinde yaptırılan 5 bin 467 afet konutunun kura çekim töreni yapıldı.

- 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış galası ve onur ödülleri töreni yapıldı. Gecede Türkan Şoray'a, ''Sanatta Sosyal Sorumluluk'', İlyas Salman'a ''Yaşam Boyu Onur'', Avustralyalı ünlü yönetmen Bruce Beresford'a ise ''Sinemada başarı'' ödülü verildi.

- Ankara'damühimmat dolu poşet bulundu. Bir üst geçidin altına bırakılan poşetten çok sayıda el bombası ve mermi çıktı.

7 Ekim

- Türk Halk Müziği Sanatçısı Neşet Ertaş'ın sazlarının da bulunduğu bazı eşyalarının İzmir'deki evinden çalındığı iddiaları üzerine başlatılan incelemede evde hırsızlık bulgularına rastlanmadı.

8 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'de en kötü senaryoların şu anda gerçekleştiğini, Suriye'de yaşananların Türkiye'yi de etkilediğini belirterek, ''Böyle bir süreçte, hükümetimiz, Genelkurmay Başkanlığı'mız ile devamlı istişare içindeyiz. Ne gerekiyorsa onlar da gördüğünüz gibi anında yapılıyor zaten. Bundan sonra da yapılmaya devam edecek'' dedi.

- Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, ''Şu ana kadar ilimiz sınırları içerisine düşen top ve havan mermisi sayısı 6'yı buldu. Bunların hepsi de kırsal alana, hiçbir yerleşim yeri olmayan boş alanlara düştü'' dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ''28 Şubat'' soruşturması kapsamında, 34 kişi mağdur sıfatıyla ifade verdi.

- Sakarya'da denetim sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Basın İlan Kurumu Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

9 Ekim

- Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Şehitlik Lisesi'ne giren maskeli bir grup, öğretmenler odasının bulunduğu idare bölümüne ses bombası ve molotofkokteyli attı. Odadan panikle çıkan iki öğretmen ile bir öğrenci yaralandı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hatay, Kilis ve Gaziantep'teki askeri birliklerde incelemelerde bulundu.

- 80 ülkeden 944 sanatçının 2 bin 945 karikatürle katıldığı 29. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nda, birinciliğe Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh, ikinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya'dan Pawel Kuczynski değer görüldü.

10 Ekim

- Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait yolcu uçağı, kargosunda sivil havacılık kurallarına aykırı bazı malzemeler taşıdığı bilgisiyle Türk jetlerince Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Yolcuların tahliye edilerek uçakta arama yapıldı. Arama sonrası uçak Ankara'dan ayrıldı.

Türk havayolu şirketleri, uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmaması konusunda uyarıldı.

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, uçağın kargosunda herhangi bir silah türü veya yasak malın taşınmadığını ileri sürdü.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Suriye tarafından ateşlenen top mermisinin isabet ettiği evde eşini ve 3 çocuğunu kaybeden Ömer Timuçin'e taziye ziyaretinde bulundu. Özel, ziyaretinde Suriye'ye anında karşılık verildiğini hatırlattı ve ''Devam ederlerse daha şiddetlisini yapacağız'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fenerbahçe ile yolları ayrılan Brezilyalı futbolcu Alex de Souza ile görüştü.

- Şırnak'ta terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi'ne yönelik operasyonda 56 kişi gözaltına alındı. 32'si tutuklanan bu kişilerin Cizre'de bir polisin şehit edilmesi ve okul yakma saldırılarına katıldıkları belirtildi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Türkiye'deki Suriyelilere ''Aile Hijyen Paketi Dağıtım Anlaşması'' imzaladı.

- Meclis lojmanlarının yıkımına başlandı. TBMM Yerleşkesi'nde öncelikle Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı'nın görevini tamamlamasının ardından subay ve astsubayların boşalttığı lojmanlar yıkıldı.

- Van'da depremzede öğrencilerin eğitim gördüğü prefabrike dersliklere terör örgütü yandaşları tarafından molotofkokteyli atıldı.

- Van'da geçen yıl 23 Ekim'de meydana gelen depremden 2 gün sonra enkaz altından çıkarılan Azra bebek, birinci yaş gününü kendisini kurtaran İzmir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekibiyle kutladı.

11 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, indirilen Suriye uçağına ilişkin, ''Gelen ihbar üzerine araştırmalar yapıldı, görüldü ki içeride maalesef bu tür malzemeler var. Bunların neler olduğu noktasında çalışmaları birimlerimiz yapıyor. Gerek gönderilen yer, gerekse gönderen yer, bunların hepsi belli. Rusya'dan bizim Makine Kimya Endüstrimizin muadili olan bir kuruluştan, Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen araç, gereç mühimmattır'' dedi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama töreninin ardından başbaşa görüştü.

- Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Jandarma Genel Komutanlığına ait S-70 Skorsky tipi helikopter, elektrik tellerine takılarak kaza-kırıma uğradı. Kazada bir asker şehit oldu, 7 asker yaralandı.

- Genelkurmay Başkanlığı, bazı yabancı ülkelere ait özel birliklerin Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırıldığı yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğu bildirdi.

12 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Birleşik Krallık İçişleri, Dışişleri, Adalet eski Bakanı ve Milletvekili Jack Straw'a Cumhuriyet Nişanı sundu.

- İçişleri Bakanlığı, çeşitli basın ve yayın organlarında yer alan konuşmasında ''Dağda ölen teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiniz'' dediği belirtilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ve ''Tunceli'ye Alevi polis gönderilmesi gerekir'' dediği ifade edilen Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz hakkında inceleme başlattı.

- 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ''En İyi Film'' ödülü, Macar Yönetmen Krisztina Deak'ın ''Aglaya-Aglaja'' adlı filmine verildi. Yarışmada, ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülü ''Elveda Katya'' filmdeki performansıyla Anna Andrusenko'ya, ''En İyi Erkek Oyuncu'' ise ''Güzelliğin On Par'etmez'' filmindeki rolüyle Abdülkadir Tuncer'e verildi.

- Fethullah Gülen'in kardeşi Nidai Gülen, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 66 yaşında hayatını kaybetti.

13 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi'yi, Tarabya Köşkü'nde kabul etti.

- Türkiye'den KKTC'ye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesi'nin su geçişi ve kara yapılarının temeli Mersin'in Anamur ilçesinde atıldı.

14 Ekim

- Barış ve Demokrasi Partisi 2. Olağanüstü Kongresi'nde Selahattin Demirtaş genel başkanlığa yeniden seçildi.

- Kilis'teki konteyner kentte barınan Suriyelilere, Türk Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından yapılan çalışma kapsamında, ''Kızılay Gıda Kartı'' dağıtıldı.

- İstanbul Barosu Başkanlığına Ümit Kocasakal, yeniden seçildi. Metin Feyzioğlu da Ankara Barosu Başkanlığına bir kez daha seçildi.

15 Ekim

- Ermenistan'dan Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi taşıdığı belirtilen sivil bir uçak kontrol amacıyla Erzurum'a indirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bazı ihlaller sebebiyle bu indirilme işlemi gerçekleştirildi. Fakat yapılan aramalar neticesinde herhangi bir sıkıntı doğuran netice olmadığı için tekrar uçağa yol verildi ve kendisi belirlediği istikametinde yola çıkmış oldu'' dedi. Erdoğan, indirilen Suriye uçağının kargo bölümünde bulunan malzemelere ilişkin ise ''Elimizde olan bu malzemeler kesinlikle harp malzemesidir. Bunu, 'radar malzemesidir', 'şu malzemesidir' diye saptırmanın anlamı yok. Bu radar malzemeleri de zaten harp malzemesi işlevini görmektedir'' diye konuştu.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'de bugün itibarıyla 100 bin 363 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nin tertip komitesi hakkında soruşturma başlattı.

- Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Kazan Vadisi'nde çıkan çatışmada, üsteğmen Aykut Köroğlu şehit oldu, 4 asker yaralandı, 6 terörist de etkisiz hale getirildi.

- Mardin'in Derik ilçesinde, yola konulan patlayıcının özel harekat polislerini taşıyan akrep aracının geçişi sırasında infilak etmesi sonucu 1 polis memuru şehit oldu, 1 polis memuru yaralandı.

- Tiyatro ve sinema sanatçısı Erol Günaydın, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında yaşamını yitirdi.

16 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan askerlerin ölüm nedenlerinin ''doğal afet'' olarak belirtildiği iddialarına ilişkin, ''Burada da zannediyorum bir yanlış anlaşılma söz konusu olabilir. Dolayısıyla biz bunu görüşür gereğini de yaparız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Bütün şehit aileleri de burada müsterih olsun'' dedi.

- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) 12. Zirvesi dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü. Erdoğan, Ahmedinejad ile Suriye ağırlıklı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, üçlü bir sistem önerdiklerini söyledi.

- Siirt'in Pervari ilçesinde yol kesen teröristler, 3 öğretmen ve 1 araç sürücüsünü kaçırdı. Kaçırılan öğretmen ve araç sürücüsü akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

17 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmesine ilişkin, ''İçeriği olmayan bir Anayasa değişikliği ile ilgili bütün milleti sandık başına taşımanın hiçbir anlamı olmadığı kanaatine vardığım için geri gönderdim'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl terör örgütünün eğitim kurumlarına yönelik saldırılarının sayısının 110'a yaklaştığını belirterek, ''Terör örgütleri cehaletten beslenirler, istismar edecekleri bir ortam isterler. Cehaletin ortadan kalktığı bir ortamda terör örgütü varlık sebebini kaybedeceğini biliyor. Bunun için okula, öğretmene, öğrenciye düşmanlar, bunun için eğitim kurumlarına saldırıyorlar'' dedi.

- Erdoğan, seçilme yaşını 18'e indiren düzenlemeyle ilgili, ''Neredeyse Avrupa'nın yarıya yakınında 18 yaş, hem seçme hem seçilme yaşıdır. Bir diğer yarısın da 21 yaş seçilme yaşıdır, bir diğerinde de 25 yaş seçilme yaşıdır. Cumhurbaşkanı seçilme yaşını bile buralara kadar indiren ülkeler var. Cezalandırmaya gelince, rüşt olmaya gelince 18 yaşa 'evet' diyorsun, seçmeye 'evet' diyorsun ama seçilme noktasına geldiği zaman bakıyorsun 'hayır' diyorsun'' dedi.

- Milli Savunma Bakanlığı, Afyon'daki patlamada hayatını kaybeden askerlerle ilgili yaptığı açıklamada, şehitliğe defnedilen personelin özlük haklarının, sosyal güvenlik kurumu tarafından, kendi ilgili mevzuatı kapsamında belirlendiğini ve somut olayla birebir uygunluk göstermediği görülen mevzuatın değiştirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldığını bildirdi.

- Çukurca'da teröristlerce Işıklı Jandarma Karakolu'na ve Gazitepe Üs Bölgesi'ne düzenlenen saldırıda 3 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı. Çatışmada 3 terörist etkisiz hale getirildi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'de bugün itibarıyla 101 bin 834 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

- ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Balyoz Planı'' davasında 18 yıl hapisle cezalandırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

18 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP milletvekilleriyle görüştüğü haberlerine ilişkin, ''Bunlardan olağanüstü yeni bir durum çıkartmak doğru değil ama hatırlatmak isterim ki Türkiye'nin en önemli konusu bu mevzulardır. Bu meseleler kendi haline bırakılırsa hiç ummadığınız yollara, çıkmaz sokaklara gider'' dedi.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanlığı ve Avea işbirliğiyle hayata geçirilen ''Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi'' pilot uygulamasını Bursa'daki tanıtım toplantısıyla başlattı.

- Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifade verdi. Kavakçı, bir sonraki gün TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi ve haklarının iadesini istedi.

- Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanlığı ve Avea işbirliğiyle hayata geçirilen ''Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi'' pilot uygulamasını, Bursa'daki tanıtım toplantısıyla başlattı.

19 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda terör, Suriye ve Irak'taki gelişmeler, Türkiye'nin çevresindeki kara, deniz ve hava faaliyetleri ile siber tehdit konusunun ele alındığı belirtildi.

- Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ köyünde çıkan çatışmada 3 özel harekat polisi şehit oldu.

- Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında doğalgaz boru hattında meydana gelen patlamada 28 asker çeşitli yerlerinden yaralandı.

- Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret köyündeki karakolun yakınlarına Suriye tarafından düşen top mermisi uzman ekipler tarafından imha edildi.

- Bitlis'te terör örgütü mensuplarınca Ortakapı köyündeki askeri birliğe düzenlenen saldırıda 3 geçici köy korucusu şehit oldu, 1 asker ile 3 korucu yaralandı.

- Suriye'de keskin nişancılar tarafından ayağından vurulan AA Fotomuhabiri Sinan Gül'ü kurtaran Ömer Bin Abdulaziz Tugayı Komutanı Muhammed Ali Süleyman Ebu Ali, Halep'te girdiği çatışmada kurşunların isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, Yargıtay'a 16 üye seçti.

- TÜRK-İŞ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun iki fıkrasını yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iadesini istedi.

20 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz demokratik ortamda her şeyi çok açık net herkesle konuştuk, konuşuyoruz ve asla kapımız o insanlara kapalı değildir. Yeter ki terörle irtibatını kessin. Yeter ki bu konuda samimi olsun. Fakat bölücü terör örgütünün parlamentodaki uzantısı bir defa söz sahibi de değildir. Yetki sahibi de değildir. Onlar sadece şu anda maşadırlar. Bugüne kadar bu konuda bir iyi niyet, bir irade göremedik. Farklı bir tavra şahit olmadık'' dedi.

- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Suriye'den gelen vatandaşlar için şu ana kadar yaklaşık 380 milyon liralık harcama yaptık. Uluslararası yardım kabul çağrısında da bulunduk. Nisan ayında Dışişleri Bakanlığımız bu çağrıyı yaptı, ama uluslararası camiadan ya da kuruluşlardan ciddi bir katkı veya yardım aldığımızı söyleyemeyiz'' dedi. Atalay, bugün itibariyle Türkiye'de bulunan, sığınmacı olarak gelmiş Suriye vatandaşı sayısının da 102 bin 350 olduğunu bildirdi.

21 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane'de düzenlenen İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verilmesi töreninde, Sarıyer'den tünel ve Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç'e su getirilmesini sağlayan projenin maliyetinin 44 milyon lira olduğunu belirtti.

- Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ köyünde 19 Ekim'de çıkan çatışmada şehit olan Özel Harekat polisleri Yalçın Dizdaroğlu ile Okan Koç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Aynı çatışmada şehit olan özel harekat polisi Ertuğrul Polat da memleketi Gaziantep'te düzenlenen törenle defnedildi.

22 Ekim

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifade veren ve nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan Balyoz davasının tutuklu sanığı MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, savcıların itirazının ardından 28 Şubat Soruşturması'nda da tutuklandı.

- Ankara Valiliği, kentte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bazı dernek ve resmi niteliği bulunmayan oluşumlarca organize edileceği duyurulan yürüyüşün kanuna aykırı olduğunu, eylemin güvenlik güçlerince engelleneceğini duyurdu.

23 Ekim

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşinden şiddet gördüğünü belirten erkeklere de panik butonunun verilebileceğini belirterek, ''Sonuçta mahkeme kararıyla böyle bir karar çıkarsa onu uygulayacak olan yine biziz, gereğini yaparız'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantılarında yaptığı konuşmalarında kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine açtığı 5 davanın 4'ünden toplam 20 bin lira manevi tazminat kazandı.

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yaptığı açıklamada, anadilde eğitim, anadilde savunma ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesi ya da özgürlüğüne kavuşması taleplerinin kaşılanması istemiyle şu anda 60'a yakın cezaevinde 42 gündür Türkiye tarihinin en yaygın, en uzun süreli açlık grevlerinden birinin yapıldığını söyledi.

- Kırıkkale'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde meydana gelen selde mahsur kalan 100'e yakın kişi görevlilerce kurtarıldı, 3 kişi hayatını kaybetti. Etkili sağanak nedeniyle Ergene Nehri taştı.

- İstanbul Barosu, ''29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Ulus'ta düzenlenecek yürüyüşün yasaklanması kararının hukuka aykırı olduğu'' açıklamasını yaptı.

24 Ekim

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sincan'daki ceza ve infaz kurumları kampüsünü ziyaret ederek, bazı tutuklu ve hükümlülerle bayramlaştı. Cezaevlerindeki açlık grevlerine katılan tutuklu ve hükümlülere seslenen Ergin, ''Kendi bedenleriniz için, kendi sağlığınız için, sizi seven aileleriniz, sevdikleriniz için bayram arifesinde bu eylemlerden vazgeçin. Bunlara ihtiyaç kalmayacak bir Türkiye için yoğun çalışmaların olduğunu ifade ediyoruz'' dedi.

- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarı, yapılan düzenlemenin ardından Kurban Bayramı arifesinde yeniden ziyarete açıldı.

- Lüleburgaz'da etkili olan sağanak nedeniyle Ergene Nehri taştı. Tekirdağ Valiliği, Çerkezköy'de etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen sel ve su taşkınlarında, yaklaşık 100 kişinin mahsur kaldığı yerlerden kurtarılarak güvenli bölgelere taşındığını bildirdi.

25 Ekim

- Gaziantep'te etkili sağanak nedeniyle bazı binaların zemin katlarını su bastı, bir yolcu otobüsü ile otomobil sel sularına kapıldı. Olayda 3 kişi hayatını kaybetti.

26 Ekim

- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün itibariyle Türkiye'de 105 bin Suriyeli göçmen bulunduğunu açıkladı.

- Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde etkili sağanak yağışın ardından oluşan sel sularına kapılan otomobilde mahsur kalan 2 kişiden biri kurtarıldı, 1 kişinin cesedine ulaşıldı.

27 Ekim

- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'de meydana gelen gelişmeler kapsamında Türkiye'de görevlendirilen ABD askeri personeli ve birliğinin bulunmadığını bildirdi.

- Kahramanmaraş'taki çadır kentte giyim yardımlarının kendilerine ulaştırılmadığını iddia ederek tepki gösteren Suriyeliler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 2'si polis 3 kişi yaralandı.

28 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer ile eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ve Tansu Çiller'i telefonla arayarak, Kurban Bayramlarını kutladı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara'da valilikçe izin verilmeyeceği ilan edilen yürüyüşe ilişkin, ''Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi baskıyı uygularlarsa uygulasınlar, halkla beraber elimizde bayrak, Mustafa Kemal önderliğinde Türkiye'yi çağdaş uygarlığa taşımak için mücadele edeceğiz'' dedi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ''Milletimizi birleştirmesi ve bir araya toplaması gereken Cumhuriyet Bayramı'nı, ihtilafların körüklenmesi ve hassasiyetlerin kaşınması için seferber etmeye kalkışmak samimi bir davranış değildir'' dedi.

- Ankara valiliği'nce izin verilmeyeceği duyurulan yürüyüşe katılacak bazı sivil toplum örgütleri, Birinci Meclis önündeki etkinlik için Ankara'ya gelecek üyelerinin seyahatinin engellendiğini ileri sürdü.

29 Ekim

- Cumhuriyetin 89. kuruluş yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti. Kutlamalar kapsamında Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini ilk kez Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla AKM'de resmi geçit töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de ilk kez katıldı.

Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verdi. Resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile katılan Başbakan Erdoğan, ''Eşiniz neden ilk defa geliyor'' sorusuna, ''Bizi buraya sokmayanlara sorun. Eşli davet almıyorlardı'' yanıtını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li milletvekillerinin de katıldığı, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliğine katılanların Anıtkabir'e yürümek istemesi nedeniyle polis katılımcılara, biber gazı, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Olayların yatışmasının ardından, barikatlar kaldırılarak, kalabalığın Anıtkabir'e yürümesine izin verildi.

Başbakan Erdoğan, Birinci Meclis önünde yapılan kutlamalara ilişkin, ''Bu, tamamen alternatif kutlama gibi ortaya çıktı. Ama bu alternatif kutlama da değildi. Kendi içinde tamamıyla adeta böyle olayı provoke etmeye yönelik, o güzel güne gölge düşürme gayreti'' dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ''Eğer polis mensupları mecbur kalmışlarsa müdahale edebilirler. Ama haksız bir yere müdahaleleri varsa demokratik bir ülkede bunun soruşturmasını da muhalefet yapabilir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün Ankara Valisi ile görüşerek sert davranılmaması yönünde talimat verdiği iddiaları konusunda ise ''Benim o barikatların kaldırılması ile ilgili herhangi bir talimatımın olmadığı doğrudur, ben böyle bir talimat vermedim. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Valime böyle bir talimat verdi mi vermedi mi bu konudan haberim yok. Ben Cumhurbaşkanımızın böyle bir talimat vereceğine de inanmıyorum. Çünkü bu ülkeyi çift başlı bir yönetimle bugüne kadar getirmedik, bundan sonra da çift başlı bir yönetimle bu ülke, bir yere varmaz'' ifadesini kullandı.

- Cumhuriyetin 89. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Boğazı'nda havai fişek, ses ve ışık gösterileri düzenlendi.

- Ankara'daki kutlamalara katılmak isteyenlerin içinde bulunduğu 10 otobüsün kentten çıkışına izin verilmediğini iddia eden CHP İzmir milletvekilleri tepki olarak, İzmir'deki törenlerde protokole ayrılan yerden kalkıp vatandaşların arasına oturdu.

- Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Beşaslan köyü kırsal alanına iki top mermisi düştü. Olayla can ve mal kaybı yaşanmadı.

- Suriye'nin İdlip kentine bağlı Allani köyünde muhaliflere teslim olmak istemeyen 5'i yaralı 29 asker, Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret köyü yakınlarından Türkiye'ye geçti.

30 Ekim

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde başlatılan izinsiz yürüyüşle ilgili soruşturma açtı. Erdoğan, soruşturmaya ilişkin, ''Bu ülke yol geçen hanı değil. Herkes bu kurallar içerisinde, hele hele bir sorumluluk mevkisinde olan anamuhalefet partisi, kendisi bu konularda daha hassas olması lazım'' dedi.

- Teröristler Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli beldesinde 1 öğretmen ve 1 hizmetliyi kaçırdı.

31 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Bayramı'nda Birinci Meclis önünde yaşananlarla ilgili, ''Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Bayramı'nın bütün ülkede nezih bir şekilde kutlanmasıyla ilgili yetkililerin dikkatini çekmemden daha doğal bir şey olmaz. Ayrıca çift başlılık gibi bir şey de olmaz. Memleket idaresinde, ülke idaresinde çift başlılık doğru da değildir. Böyle bir şey zaten söz konusu da değildir'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, Almanya'ya resmi ziyaretinde Başbakan Angela Merkel ile orta basın toplantısı düzenledi. Cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili, ''Şu anda açlık grevi vesaire böyle bir şey yok. Bu da tamamen şovdur. Ben bakanımı bizzat cezaevine gönderdim, gitti yerlerinde de izledi. Şu anda zaten yarıdan fazlası dilekçe vermek suretiyle bu işi de bırakmış vaziyetteler'' diye konuştu.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, şu anda 66 ayrı cezaevinde, 683 kişinin açlık grevinde olduğunu bildirdi.

- Ankara'da bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde başlatılan izinsiz yürüyüşte atılan cisimle yaralanan polisler, kaldırıldıkları Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kendilerini tedavi etmediği gerekçesiyle 2 doktordan şikayetçi oldu. Olayda burnu kırılan emniyet müdür yardımcısına 15 gün rapor verildi.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki izinsiz yürüyüşte yaşanan olaylarda bir Emniyet Müdür Yardımcısının yaralanmasıyla ilgili, ''Polisin bana karşı fiziki güç kullandığını gören yurttaşlarımızda durumu ıslıklarla, sloganlarla protesto etti ve akabinde bizim bulunduğumuz yere doğru pet şişeler, çeşitli cisimler atıldı. Bu arada emniyet müdür yardımcısı da yaralanmış. Bizim kendisine karşı bir fiziki güç kullanmamız söz konusu değildir'' ifadesini kullandı.


Kasım ayında öne çıkanlar

Türkiye, Kasım ayında, Siirt'in Pervari ilçesi kırsalında askeri sevkıyat yapan helikopterin düşmesi sonucu 17 askerini şehit verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, öğrencilerin kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ''Ergenekon'' davasında gizli tanık ''Deniz''in Şemdin Sakık olduğunun ortaya çıkmasının da tartışıldığı Kasım ayında, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davada, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, teknoloji yardımıyla hakim karşısına çıktı.

Suriye halkının Ramazan Bayramı'nı nasıl geçirdiğini haber yapmak için gazeteci arkadaşı Başar Fehmi Kaddumi ile Suriye'ye giden ve 20 Ağustos tutuklanan gazeteci Cüneyt Ünal, 87 gün sonra serbest bırakıldı.

1 Kasım

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Başbakanı Vladimir Filat ile Başbakanlık Merkez Bina'daki ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ''devlette çift başlılık'' tartışmalarına ilişkin soruyu, ''AK Parti iktidarını zora düşürme gayreti içinde olanlar Cumhurbaşkanı ile Başbakanı birbirine düşüremezler, bunun için boşuna gayret etmeyin'' şeklinde yanıtladı.

- Türkiye ve Moldova arasında vize muafiyeti anlaşması imzalandı.

2 Kasım

- Adalet Bakanlığı, 67 ceza infaz kurumunda açlık grevi eylemi yapan 682 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu bildirdi.

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, açlık grevlerinde gelinen son durumu görüşmek üzere Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldi.

- Diyarbakır'ın Lice ilçesi Duru Jandarma Karakolu üs bölgesine teröristlerce yapılan saldırıda 1 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı. Çatışmada 2 terörist öldürüldü.

3 Kasım

- AK Parti'nin Kızılcahamam'da yapılan 19. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Başbakan Erdoğan, cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili, ''Siz bunu bize şantaja dönüştürmeyin. Çünkü biz, sizin söylemenizle bu tür eylemi yapmanızla terörist başını oradan çıkartıp evine göndermeyiz'' dedi. Erdoğan, terör örgütü elebaşı ile cezaevinde ailesi ve yakınlarının görüşmek istediği sürece görüşmeye devam edebileceklerini belirterek, ''Herhangi bir engel yoktur ama avukatlar noktasında onu bir kenara koyun'' dedi.

- Diyarbakır karayolunda meydana gelen trafik kazasında 4 polis memuru şehit oldu, 2 vatandaş yaşamını yitirdi.

4 Kasım

- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde polis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlamada, 11 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi, 2'si ağır 18 kişi yaralandı.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 10. Olağan Büyük Kurultayı'nda genel başkanlığa yeniden seçildi.

5 Kasım

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''anadilde savunma yapma'' konusunda gerekli çalışmanın yapılması için ilgili bakana talimat verdiğini açıkladı.

- Başbakanlık'ta, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde, Rize Çayeli nüfusuna kayıtlı 1978 doğumlu Nuri Başkapan, kurusıkı silahla 3 el ateş ederek eylem yaptı. Başkapan'ın, eşinden ayrıldığı, işsiz olduğu ve psikolojik sorunlarının bulunduğu belirtildi.

- ''Taksim Meydanı Düzenleme Projesi'' kapsamında kısmen trafiğe kapatılan yollarda ön çalışmalar başlatıldı. Meydanı yayalaştırma projesiyle Tarlabaşı Bulvarı-Cumhuriyet Bulvarı araç trafiği yer altına alınacak.

6 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, işkolu barajını yüzde 10'dan yüzde 3'e, işkolu sayısını 28'den 20'ye düşüren, sendika üyeliği ve toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine ilişkin yeni düzenlemeler içeren ''Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu''nu onayladı.

- Gül, Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili bilgi aldı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin tarihiyle ilgili ''Artık biz 27 Ekim olayını (Anayasa değişikliği) geride bıraktık. Yerel seçimi zamanında yapacağız. 2014 Mart. Madem ki böyle isteniyor, öyleyse biz 2014 Mart'ında yapacağız'' dedi.

- Başbakanlık Merkez Bina A Kapısı girişindeki güvenlik noktasında kurusıkı tabir edilen tabanca ile ateş eden Nuri Başkapan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ''Ergenekon'' davasında gizli tanık ''Deniz''in, Şemdin Sakık olduğu ortaya çıktı.

- Gazze'ye insani yardım taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına başlandı.

- Monaco Prensi 2. Albert, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Prens 2. Albert, temasları çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde iklim değişikliği konusunda konferans verdi.

7 Kasım

- Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nun yeni çalışma programında yer almak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kızılay Derneği, Yeşilay Derneği ve Türk Patent Enstitüsü'nün 2010, 2011 ve 2012 yılı faaliyet ve işlemlerinin denetimi ile 2006 yılından itibaren faaliyete geçirilen Kalkınma Ajansları uygulamasının değerlendirilmesi talimatı verdi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''5. Bali Demokrasi Forumu''na katılmak üzere geldiği Bali'de Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin NATO'dan füze satın alacağına yönelik iddialarla ilgili, para ödemek suretiyle Patriot alma durumunda, düşüncesinde olmadıklarını söyledi.

Suriye'de Beşşar Esed'in yönetimde kalacağı bir çözümün mümkün olmadığını belirten Erdoğan, ''Bizim şu andaki yaklaşımımız, Cenevre görüşmelerinden sonra Esed'li bir çözüm olmaz çünkü bir defa muhalefet, Esed'li çözümü kökünden, temelden zaten reddediyor. Böyle bir şey söz konusu olmaz. Çünkü bu kadar insanın öldürüldüğü, bu kadar insanın göçe zorlandığı, 2,5 milyon insanın kendi ülkesinde evlerini terk ettiği buna vesile olan bir insanın kendi ülkesinde hala kalkıp da liderliğe oynamasını herhalde kimse kabullenmez. Buna ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olmasını, demokratik parlamenter sisteme inanmış insanlar olarak bizim de kabullenmemiz mümkün değildir'' dedi.

- Başbakanlık Merkez Binası yakınında bir kişi üzerine benzin dökerek kendini yakma girişiminde bulundu. Adının Ömer Avdemir olduğu belirlenen kişinin, ekonomik zorluk nedeniyle bunalıma girdiği belirtildi.

8 Kasım

- Cumhurbaşkanı Gül, Çankırı'yı ziyaret etti. 28 yıl aradan sonra ile giden ilk cumhurbaşkanı olan Gül, Valilik'te basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Gül, Patriot Füze Bataryası almak için NATO'ya başvurulduğu iddialarına ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığını belirterek, ''Türkiye'nin herhangi bir şekilde Suriye ile savaşa girmesi, böyle bir niyeti söz konusu değildir. Umarım ki Suriye'nin de herhangi bir şekilde Türkiye'ye karşı akıl almaz bir davranış içerisine girme niyeti söz konusu değildir'' dedi.

Açlık grevleriyle ilgili soru üzerine de Gül, ''Yanlış mücadele metotları hiçbir zaman problemlerin çözümüne yardımcı olmaz'' diyerek, eylemlerden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

AK Parti'nin sunduğu başkanlık sistemi önerisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gül, sistem değişikliğine birkaç kişinin değil parlamento ya da halkın karar vereceğini vurguladı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun ''Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı'' konulu paneline konuşmacı olarak katıldı.

- Erdoğan, ABD Başkanlığı'na tekrar seçilen Barack Obama'yı telefonla arayarak, tebrik etti.

- Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni 62 yaşındaki Yahya Kemal Demirel, karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

9 Kasım

- Başbakan Erdoğan, 5. Bali Demokrasi Forumu'nun ''Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı'' konulu panelinde konuştu. Erdoğan, ''Şu anda Avrupa'da idam kalktı ama Amerika'da kalktı mı, Japonya'da kalktı mı, Çin'de kalktı mı? Demek ki yeri geldiği zaman idamın bir haklılık sebebi de var'' dedi.

10 Kasım

- Siirt'in Pervari ilçesi kırsalında askeri sevkiyat yapan helikopterin düşmesi sonucu 17 asker şehit oldu.

- Başbakan Erdoğan, Bali'deki temaslarının ardından Brunei Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va'dulah'ın daveti üzerine, Brunei Sultanlığı'na bir günlük çalışma ziyaretinde bulundu.

- Türkiye ile Hollanda arasındaki kültürel, ticari ve diplomatik ilişkilerin 400. yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul'a gelen Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexsander ile eşi Prenses Maxima, İstiklal Caddesi'ni bisikletle gezdi.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helena Flautre, Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun Çadır Kenti'nde kalan Suriyelileri ziyaret etti.

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevleri sona erinceye kadar parlamentodaki komisyon faaliyetlerini askıya alacaklarını, sadece Genel Kurul'a katılacaklarını bildirdi.

11 Kasım

- Başbakan Erdoğan, Trabzon'dan Rize'ye karayoluyla geçerken Of ilçesinde, açlık grevlerine ilişkin, ''Bu açlık grevleriydi, ölüm oruçlarıydı bunlar şantajdır, bunlar blöftür, bunlar şovdur. Şimdi de milletvekilleri yapıyorlarmış. Ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bizim görevimiz bellidir. Biz sağlıkla ilgili gerekli müdahaleyi yaparız'' diye konuştu.

- Eski başbakanlardan Tansu Çiller, yaptığı yazılı açıklamada, ''28 Şubat bir darbedir. Bu ezber bozan bir darbedir. Tankla, tüfekle yapılmamıştır, ancak darbe yapılacağı korkusu bilinçli biçimde egemen kılınmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

12 Kasım

- Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Siirt'in Pervari ilçesinde meydana gelen helikopter kazasına ilişkin, ''Helikopterin değişen meteorolojik şartlardan dolayı düştüğü değerlendirilmektedir'' ifadesi kullanıldı. Açıklamada, pilotların tecrübeli olduğu, helikopterin bakımlarının düzenli yapıldığı ve terörist müdahalenin olmadığı belirtildi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Salih Zeki Çolak ve Kara Havacılık Okulu Komutanı Tümgeneral Hamza Koçyiğit'ten Siirt'te 17 askerin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili bilgi aldı.

- Emniyet teşkilatında çalışanların özlük ve sosyal haklarını gelişimi için Emniyet Sendikası (EMNİYET-SEN) kuruldu.

13 Kasım

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Maslak 1453 projesi ile gündeme gelen Fatih Ormanı B Tipi Mesire Yeri'nin işletmeciliğini yürüten AKC Petrol Ürünleri'nin sözleşmesini, idareden izin almaksızın işadamı Ali Ağaoğlu'nun da arasında bulunduğu gruba hisse devri yaptığı gerekçesiyle feshetti. Depozito ve teminatları gelir kaydedilecek olan AKC Petrol Ürünleri, mesire yerini 21 Kasım'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devretti.

- Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, ilk kez hakim karşısına çıktı.

14 Kasım

- Dünyaca ünlü Latin şarkıcı Jennifer Lopez, ''Dance Again'' turnesi kapsamında 3 konser vermek üzere geldiği İstanbul'da hayranlarıyla buluştu.

- ''Cinsel istismar'' ve ''küçük yaştaki çocuğun ruh sağlığını bozma'' suçlarından 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve cezası onanan Hüseyin Üzmez, aynı davada, ''hürriyeti tahdit'' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mağdur, B.Ç'nin annesi sanık Livaze Ç'ye de 16 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

15 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açlık grevlerlerinin sonlandırılması çağrısında bulundu.

- Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la farklı üsluplara sahip oldukları yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de ''Sayın Başbakan'ın da aynı zamanda bir parti başkanı olduğunu, dolayısıyla siyasi bir lider olarak söyleminin farklı olacağını, farklı olduğunu, benim ise Cumhurbaşkanı olarak Anayasa'nın bana verdiği sorumluluk çerçevesi içerisinde daha tarafsız olmam gerektiği ve bundan dolayı benim de söylemimin ve üslubumun farklı olacağını söyledim. Bunların farklı anlamlara çekilmesine herhalde gerek yok diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.

- Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tankı ''Altay''ın ilk prototipleri, Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında, Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle tanıtıldı.

- Türkiye'de Hepatit A aşısı çocukluk dönemi aşı takvimine eklendi.

- Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca, bildirim yapmadan ülkeye çok sayıda vitamin hapı soktuğu iddiasıyla Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Uca, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

16 Kasım

- Başbakan Erdoğan, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimle ilgili, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü.

- Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

- ''Deniz Feneri e.V'' bağlantılı soruşturmayı yürütürken görevden alınan Cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz, ''Resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanma'' suçundan yargılandıkları davada beraat etti.

- Tunceli Valiliği, Hozat Kaymakamı'nın talimatıyla, polis ve jandarma tarafından, vatandaşlar hakkında ''fişleme'' yapıldığı iddiasıyla ilgili inceleme başlattı. Bu çerçevede ilçe emniyet amirliğinde evraklar incelendi, bilgisayarların harddiskleri kopyalandı.

- ''Aldırma gönül'', ''Elveda meyhaneci'', ''Yarım kalan aşk'' gibi şarkıların bestecisi Kerem Güney, Bodrum'un Bitez beldesindeki evinde 73 yaşında hayatını kaybetti.

17 Kasım

- Suriye halkının Ramazan Bayramı'nı nasıl geçirdiğini haber yapmak için gazeteci arkadaşı Başar Fehmi Kaddumi ile Suriye'ye giden ve 20 Ağustos akşamı Suriye askerleri ile muhalifler arasındaki çatışmanın ortasında kalarak tutuklanan gazeteci Cüneyt Ünal, 87 gün sonra serbest bırakıldı.

CHP Hatay milletvekilleri Hasan Akgöl, Mevlüt Dudu, Refik Eryılmaz ve Ankara Milletvekili Levent Gök'ün de bulunduğu 9 kişilik heyet, Ünal'ı Şam'da Suriyeli yetkililerden teslim aldı. Ünal, ertesi gün Yayladığı Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye girdi. Cüneyt Ünal, Halep'te bir hapishanede kaldığını, herhangi bir şiddete uğramadığını, 87 gün boyunca patates ve ekmek yediğini söyledi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kastamonu ziyareti sırasında Ünal'ın serbest bırakılmasına ilişkin, ''Bütün gayretleri takdir etmek lazım. Daha önce de söyledim, bunların hepsi profesyonel gazeteci, dolayısıyla bunları başka gözle görmemek gerekir. Görevini yapan insanlar'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, Mısır temasları çerçevesinde, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü. Mursi ile Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantı düzenleyen Erdoğan, Gazze'de ateşkesin sağlanmasını temenni ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan ile Mısır Başbakanı Hişam Kandil'in eş başkanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı sonrası iki ülke arasında 27 anlaşma imzalandı.

18 Kasım

- Başbakan Erdoğan, Mısır ziyareti kapsamında Türk-Mısır İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti. Erdoğan, ''Netenyahu'ya sesleniyorum; şu anda 2008 yılında değiliz, 2012 yılındayız. Bilesin ki 2012'in şartları 2008'in şartları gibi değildir. Hesabını iyi yap'' dedi. BM Güvenlik Konseyi'ni de ''Dünyada adaleti ihdas için özellikle barışı sağlamak için kurulmuş BM Güvenlik Konseyi artık 5 liderin dudakları arasına sıkışmıştır'' sözleriyle eleştiren Erdoğan, ''Arap Ligi'ne de sesleniyorum; sizin sesiniz ne zaman çıkacak diyorum. Aynı şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı'na sesleniyorum, siz ne yapıyorsunuz? Bu kurumların, kuruluşların reforme edilmesi şart. Bu iş böyle yürümez'' diye konuştu.

- Türkiye genelinde bazı cezaevlerinde 12 Eylül 2012'den bu yana açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlüler, eylemden vazgeçti. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, İmralı Cezaevi'nde yüz yüze görüştüğü ağabeyi Abdullah Öcalan'ın, açlık grevlerine son verilmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi. Bunun üzerine cezaevlerindeki açlık grevleri 68'inci gününde sonlandırıldı.

- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde çıkan çatışmada, 5 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı.

- Kore gazisi 82 yaşındaki Hilmi Yalçın, Kahramanmaraş'ta yaşamını yitirdi.

19 Kasım

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulundu. Özel, Velihat Prens Salman bin Abdulaziz Al Suud ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin bin Abdullah ile bir araya geldi. Orgeneral Özel'e Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin gelişmesine katkılarından dolayı Kral Abdulaziz Madalyası takdim edildi.

20 Kasım

- 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davada, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, teknoloji yardımıyla hakim karşısına çıktı. Sağlık durumlarına ilişkin raporlar gereği ifadelerinin sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle alınmasına karar verilen sanıkların görüntüleri, sesli ve görüntülü sistemle duruşma salonuna kurulan 4 LCD ekrana yansıtıldı. Şahinkaya, İstanbul GATA'da yatağında, Evren ise Ankara GATA'daki odasında yatağa yarı yatar şekilde ekrana geldi. İddianamenin okunmasıyla sona eren duruşmaya ertesi gün devam edildi.

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 19 Aralık 2000'de, Bayrampaşa Cezaevi'ndeki açlık grevini sona erdirmek için güvenlik güçlerinin düzenlediği ''Hayata Dönüş'' operasyonları ile ilgili ortak şikayet başvurusunda Türkiye'yi haksız buldu.

- Ayna grubunun eski üyelerinden müzisyen Cemil Özeren, karaciğer yetmezliği tedavisi gördüğü hastanede 50 yaşında hayatını kaybetti.

- Erzurum'da Konaklı Kayak Merkezi'nde antrenman yaparken düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümünün ardından Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin yargılanmasına başlandı.

- UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Çin'in meşhur Yeraltı Ordusu'ndaki terracotta heykellerinin 5'i, Topkapı Sarayı Müzesi'nde izlenime sunuldu.

21 Kasım

- 12 Eylül davasında ertesi güne bırakılan duruşmada sanıkların savunmasına, Tahsin Şahinkaya'dan başlandı. Yazılı savunmasını okuyan Şahinkaya, ''Bizler o gün için en doğru olanı yaptık. 12 Eylül müdahalesi Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar'' dedi. ''Yetkisini, 1982 Anayasası'ndan alan yargının, Milli Güvenlik Konseyi'nden olan bize suç isnat etme veya yargılama şeklinde herhangi bir yetkisi yoktur'' ifadelerini kullanan Şahinkaya, yöneltilen sorulara yanıt vermedi.

Daha sonra savunması alınan Kenan Evren, ''Bizim bu işkence olaylarıyla ilgimiz yok'' dedi. Yazılı savunmasını okuyan Evren, ''Biz, o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık. Biz, ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir'' ifadelerini kullandı, soruları yanıtlamayacağını bildirdi.

Evren, kendisini şöyle savundu:

''12 Eylül harekatının hesabını Türk Milleti'ne verdim. Bundan sonra beni tarih yargılar. Demokrasinin işlediği yerde ihtilal olmaz. Siyasetçi beceriksizliğini askere kapora edemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, iktidar olmanın meraklısı değildir. Sanık olmadığımı yukarıda açıklamıştım. Bu beyanımın dışında başkaca bir beyanda bulunmayacağım. Mahkeme sorularına cevap vermeyeceğim. Kusura bakmayınız.''

Kenan Evren, ''Katıldığınız bir programda, adaletli olsun diye 'Bir sağdan bir soldan astık' şeklinde bir cümle kurdunuz. Bunu ne amaçla söylediniz? Adam asmak eylemi bu kadar basite indirgenebilir mi? Bu hususu açıklar mısınız'' sorusuna, ''Söyledim. Sağda olanlar var, solda olanlar var. Yalnız sağdakileri verip de idam ettirip, bir sağdan, bir soldan... Bunla hiçbir tarafı tutmadığımızı, bitaraf olduğumuzu anlatmak istedik'' cevabını verdi.

Evren, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verilen uyarı mektubuna ilişkin soruya da ''Bizim Cumhurbaşkanı'na verdiğimiz muhtıradır'' yanıtını verdi. Şahinkaya ise ''Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e verilen uyarı mektubu muhtıra mıdır'' sorusunu ise ''O dönemki nazik durumu Cumhurbaşkanına bildirmek için hazırlanmış belgedir. Muhtıra olarak değerlendirmiyorum. Türkiye'nin durumunu Cumhurbaşkanına arz etme olarak değerlendiriyorum'' diye yanıtladı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, ''Suriye'den füze tehlikesine karşı Türkiye'nin NATO'dan bir Patriot talebi olacak mı'' sorusu üzerine, ''Bu konuyla ilgili de değerlendirmeleri arkadaşlarımız büyük ölçüde bitirdiler. NATO'ya gerekli cevap verilecek. Talepse talep, bütün bunlar yapılacak. Ona göre adımı atacağız. Çünkü orada tehdit altında olan bölge Türkiye'nin toprakları olduğu kadar NATO'nun da topraklarıdır'' dedi.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, ''Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kolluğun Rolü ve Önemi'' temel eğitiminin ilk dersi, Jandarma Okullar Komutanlığı'nda verildi. Eğitimin açılış konuşmasını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu yaptı.

- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında dava açılan 9'u tutuklu, 11 sanığın yargılanmasına başlandı.

- Tunceli Hozat'taki fişleme iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan talep edilen 2 mülkiye başmüfettişi kente gelerek incelemelerine başladı.

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan ''Kanatlı Denizatı'' diye bilinen broşun Almanya'da bulunduğunu ve gelecek yıl Türkiye'ye getirileceğini açıkladı.

22 Kasım

- 12 Eylül davasının ertesi gün devam eden duruşmasında, Evren ve Şahinkaya'ya müdahiller ve avukatları soru yöneltti. Sanıklar, soruları yanıtlamadı.

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na yeniden yazılacak müzekkere ile 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları arasında yapıldığı iddia edilen toplantılara ilişkin tutanakların, Bayrak Harekat Direktifi'nin ve 12 Eylül darbesinin yapıldığı gün ve sonrasıyla ilgili hazırlanan planların onaylı bir örneğinin istenmesini kararlaştırdı.

MİT Müsteşarlığı ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan, 27 Mayıs 1980'de öldürülen eski Bakan Gün Sazak'a yönelik eyleme ilişkin herhangi bir bilgi bulunup bulunmadığının sorulmasına da karar veren mahkeme, MİT Müsteşarlığı'na müzekkere yazılarak, iddianamede yer verilen 1 Mayıs 1977 olayları öncesinde İstanbul Yeşilköy Havaalanı'na indikten sonra Intercontinental Oteli'ne yerleştikleri iddia edilen yabancı ülke ajanları ile ilgili ellerinde bulunan belgelerin istenmesini kararlaştırdı. Duruşma, 17 Ocak 2013'e bırakıldı.

- Başbakan Erdoğan, D-8 Zirvesi öncesi Pakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Pambano Yudhoyono ve Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki ile görüştü.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürü Recep Güven'in medyada yayımlanan ''Ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz'' ifadeleri üzerine başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

- Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, 74 yaşında İstanbul'da vefat etti.

23 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ile Suriye Ulusal Konseyi (SUK) heyetlerini kabul etti.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de tutuklu bulunan Filistinli gazeteci Başar Fehmi Kaddumi'nin eşi Arzu Kaddumi'yi Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde kabul ederek görüştü.

24 Kasım

- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas ziyareti sırasında, Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot füzelerinin komutasının, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de yetkilerinin olduğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ile beraber yürütüleceğini bildirdi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü. Erdoğan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'i de kabul etti.

- Sanat yönetmenliğini Fazıl Say'ın yaptığı 13. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Buika, Antalya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Buika'ya ünlü piyanist Ivon Melon, Fernando Favier (vurmalı) ve Danny Noel (gitar) eşlik etti.

- Hozat İlçe Emniyet Amiri Çağlar San, emniyet lojmanlarındaki dairesinde başından silahla vurulmuş halde bulundu. Tunceli Emniyet Müdürlüğü, Şan'ın ölümünün ilk bulgulara göre intihar olarak değerlendirildiğini bildirdi. Çağlar Şan'ın evinde, ''Onurlu bir meslek hayatım oldu. Ben bunları hak etmedim. Buna mecburum'' şeklinde bir not bulundu. Şan'ın ölümünün Hozat'taki ''fişleme'' iddialarıyla ilgili olduğu değerlendirmesi yapıldı.

25 Kasım

- Türkiye'nin ilk bölgesel havaalanı niteliğini taşıyan Zafer Havaalimanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Erdoğan, açılış töreninde, ''Hiç kusura bakmasınlar. Biz 7 milyarlık bu dünyanın içinde yaşıyoruz. Bizim görevimiz nedir, bunu çok iyi biliriz. Ecdadımızın at sırtında gittiği her yere biz de gideriz, her yerle biz de ilgileniriz ama bunlar televizyon ekranındaki ecdadımızı zannediyorum o 'Muhteşem Yüzyıl' belgeselindeki gibi tanıyor. Bizim öyle bir ecdadımız yok. Biz öyle bir Kanuni tanımadık. Biz öyle bir Sultan Süleyman tanımadık. Onun ömrünün 30 yılı at sırtında geçti. Sarayda o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi. Bunu çok iyi bilmeniz, anlamamız lazım. Ve ben o dizilerin yönetmenlerini de o televizyonun sahiplerini de milletimizin huzurunda kınıyorum. Ve bu konuda da ilgilileri uyarmamıza rağmen yargının da gerekli kararı vermesini bekliyorum'' diye konuştu.

- Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türkiye'nin Gazze'de ateşkesin sağlanmasına katkısından dolayı telefonla görüştüğü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nı ziyaret etti. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda yer alan Cumhuriyet Kitapları standında Kılıçdaroğlu, ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu yargılanan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan ve Odatv davasının tutuklu sanıklarından gazeteci Soner Yalçın'ın kitaplarını imzaladı.

26 Kasım

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Muharrem ayı dolayısıyla iftar yemeği verdi. Çankaya Köşkü'ndeki iftar yemeğine, Alevi ve Caferi inancına sahip kesimlerin temsilcileri katıldı. İftar menüsü, Alevi ve Caferilerin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak hazırlandı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, BDP bazı milletvekillerinin güvenlik güçlerine yönelik tavırlarına ilişkin ''Dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırılmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait'' diye konuştu.

- Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada, Türk ve NATO müttefiklerinden oluşturulacak heyetle Patriot Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin konuşlandırılabileceği mevzi keşiflerine yarın başlanacağı belirtilerek, bu sistemlerin konuşlandırılmasının sadece Suriye'den kaynaklanabilecek olası hava ve füze tehditlerine karşı, tamamen savunma amaçlı bir tedbir olduğu, ''Uçuşa Yasak Bölge'' uygulaması veya taarruzi bir harekat için kullanılmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 8. Cumhurbaşkanı Özal'ın ölümüyle ilgili iddialara ilişkin, ''Bunların hepsi safsatadır. Turgut Özal'ın başkaları tarafından öldürüldüğü iddialarının hiçbirine katılmıyorum. Ben katılmam, eğer öyle bir durum varsa bulur çıkarırlar. 19 sene bulunup çıkarılmamış şimdi dahi bulunup çıkarılması geç değildir. Artık o görev adaletindir, başkasının değildir'' diye konuştu.

- Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Redhack'' (Kızıl Hackerlar) davasında, ''Sol ve bölücü terör örgütlerinin tamamına dijital anlamda destek verdikleri, bu anlamda terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri'' iddiasıyla tutuklu bulunan 3 sanığın da tahliyesine karar verdi.

27 Kasım

- Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, serbest kıyafet giyilecek ancak vücut hatlarını belli eden şort, tayt, diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek. Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilecek. Okullarda, boyalı saç, makyaj, bıyık ve sakal yasak. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta takılamayacak. Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

- ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında yakalama kararı bulunan davanın sanıklarından YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in tutuklanmasına karar verdi.

- Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikayet mekanizması oluşturmak suretiyle, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun başına Kamu Başdenetçisi olarak eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu seçildi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirve için geldiği Madrid'de, Real Madridli futbolcu Mesut Özil, Atletico Madridli futbolcular Emre Belözoğlu ve Arda Turan'ı kabul etti. Emre ve Arda, torunları için Başbakan Erdoğan'a imzalı forma hediye etti.

28 Kasım

- NATO heyeti, Türkiye'nin talebi üzerine Malatya'da Patriot füze sisteminin kurulması planlanan yerlerde inceleme yapmaya başladı.

- Bayrampaşa Cezaevi'ndeki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında görev sınırlarını aşan dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılandığı davada, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Aytaç Yalman ile geçen günlerde vefat eden dönemin İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş'un tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.

29 Kasım

- NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, NATO'nun İzmir Buca'da bulunan Müttefik Hava Komutanlığı kompleksinde basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin Patriot talebiyle ilgili soruları yanıtlayan Hodges, ''Patriotlar bir savunma sistemi. Bu sistemle uçuşa yasak bölge oluşturulması ya da saldırı yapılması mümkün değildir. Bu konuda henüz bir karar alınmadı. Konu değerlendirme aşamasında. Karar için 28 üyenin de olumlu görüş vermesi gerekir ancak ben teorik olarak bir üyenin karşı çıkması için bir neden göremiyorum'' diye konuştu. Hodges, ''Türkiye'ye yönelik ani bir saldırının söz konusu olması durumunda nasıl hareket edileceğine'' yönelik soruya da ''Türkiye'nin sınırı, NATO'nun sınırıdır. Böyle bir durumda Kuzey Atlantik Konseyi derhal toplanır, herhangi bir gecikme olmaz'' yanıtını verdi.

- NATO heyeti, Malatya'nın ardından Diyarbakır'da Patriot füze sisteminin kurulması planlanan yerlerde inceleme yaptı.

- Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Çankaya Köşkü'ndeki ödül töreniyle sahiplerini buldu. Bu yılki ödüllere Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, yazar Selim İleri, Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ve müzisyen Ahmet Hatipoğlu layık görüldü.

30 Kasım

- NATO'nun yeni komuta yapısının organizasyonuna yönelik çalışmalar kapsamında İzmir'de oluşturulan NATO Müttefik Kara Komutanlığı törenle faaliyete geçti. Yeni komutanlık, NATO kara kuvvetlerinin denetlenmesi ve değerlendirilmesi, hazırlık, yeterlilik ve standardizasyon ile NATO Müttefik Harekat Komutanlığınca emredildiğinde kara harekatının icrasından sorumlu karargahların temelini oluşturacak. NATO Müttefik Kara Komutanlığı, doğrudan Belçika Mons'daki Müttefik Harekat Komutanlığı'na bağlı üç ana karargahtan biri ve NATO'daki tek Kara Komutanlığı olacak.

- NATO heyeti, Şanlıurfa'da Patriot Hava Savunma Sistemlerinin kurulması planlanan alanlarda inceleme yaptı. Şanlıurfa'daki incelemelerinin ardından Gaziantep'e geçen heyet çalışmalarına Adana'da devam etti.

- Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplandı. Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ üyelerine Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği verdi. Yemekte, Atatürk döneminden kalan sofra takımı, uzun yılların ardından ilk kez kullanıldı. Köşk'ün depolarında yıllardır bakımsız bulunan sofra takımına, konservasyon ve restorasyon işlemi uygulandı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Madımak olayının gerek oluş şekli, amacı, sonuç ve tesirleri gerekse dönem içerisinde yaşanan diğer bazı olaylarla irtibatları itibarıyla bir bütünlük içerisinde araştırılması ve incelenmesi'' için Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi.

- Konya'da bir turizmci, ''tarihi değerlerimizle alay edildiği'' gerekçesiyle Muhteşem Yüzyıl dizisinin yönetmenleri hakkında soruşturma açılması ve dizinin yayından kaldırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu


Aralık ayında öne çıkanlar

Türkiye 2012 yılının son ayında, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın öldürülüp öldürülmediğinin tespiti için yapılan Adli Tıp Kurumu'nun raporunu tartıştı. Rapora göre, Özal'ın naaşında ''kadmiyum ve DDT'' bulgusuna rastlandı, ancak ölümün bu zehirlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilemedi

- Türkiye'yi yılın son ayında, sırasıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Viladimir Putin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ziyaret etti.

Aralık ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Aralık

- Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı İstanbul'da yapıldı. Toplantıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yanı sıra 15 ülkeden bakan düzeyinde, 6 ülkeden de çeşitli düzeylerde katılımcı yer aldı. Toplantının ardından yayımlanan 45 maddelik ortak bildiride, BM'de Filistin'e ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü veren karar, Filistin'in tam üyeliğine giden bir ilk adım olarak nitelendirildi. Bildiride, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırısı kınanırken, Türkiye, Katar ve Mısır'ın ateşkesin sağlanmasındaki katkıları övüldü.

- Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmayı yürüten Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, kazada hayatını kaybeden gazeteci İsmail Güneş'in çantasında inceleme yaptırdı.

3 Aralık

- Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin Türkiye'de. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen Vladimir Putin ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde görüştü. Erdoğan ile Putin'in eşbaşkanlığında Türkiye-Rusya 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Toplantısı yapıldı. Toplantısı kapsamında iki ülkenin şirket, kurum ve bakanlıkları arasında toplam 11 işbirliği anlaşması imzalandı.

Erdoğan, Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin dış politika prensibinin dost ülke Rusya'nın tutumuyla ilkesel temelde örtüştüğünü görmenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, ''En büyük temennimiz; Suriye'de sürmekte olan çatışmaların ve akan kanın bir an önce durmasıdır'' dedi.

Putin de ''Biz, Suriye'de rejimin avukatı değiliz, onu korumuyoruz. Bizi kaygılandıran, Suriye'nin geleceğidir'' diye konuştu. Suriye'nin komşularına herhangi bir taarruzda bulunacağını sanmadığını dile getiren Putin, ''Suriye'nin geleceğiyle ilgili pozisyonlarımız aynı ama 'Suriye'nin geleceği hangi metotlarla oluşturulabilir?' Bu konuda farklılıklarımız söz konusu'' dedi.

4 Aralık

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşinden şiddet gördüğü iddia edilen AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan'a koruma verildiği bildirdi.

- Karadeniz'de etkili olan fırtına, Şile ve Kilyos açıklarında gemilerin seyrini olumsuz etkiledi. Şile'de ''Volgo-Balt 199'' adlı kuru yük gemisi battı. St. Kitts-Nevis bandralı kuru yük gemisinde bulunan 11'i Ukraynalı, 1'i Rus 12 kişilik mürettebattan 4 kişi sağ kurtarıldı.

Arama kurtarma çalışmaları için bölgede bulunan Kıyı Emniyetine ait kurtarma botu da fırtınanın etkisiyle kayalıklara çarparak, alabora oldu. Bottaki 4 personelden biri öldü, biri yüzerek karaya çıktı. Alabora olan kıyı emniyetine ait tahlisiye botu personelini kurtarmak isteyen bir balıkçı da hayatını kaybetti.

Aynı gün, makine arızası nedeniyle Kilyos açıklarına sürüklenen ve kıyıya yakın bir yerde demir atan ''Antigua & Barbuda'' bandıralı ''BBC Adriatic'' isimli gemi ise kendi imkanlarıyla kurtuldu.

- Sanatçı Kamil Sönmez, beyin kanaması nedeniyle Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

5 Aralık

- Bir süredir eşinden şiddet gördüğü iddia edilen AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman (Kotan), 1995'ten beri evli olduğu ve müşterek 3 çocukları bulunduğu İdris Kotan'dan boşandı.

6 Aralık

- Şiddetle etkin mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirler alarak şiddet mağduru bireylere destek vermek için 11 ilde kurulan Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri törenle açıldı.

-''On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlandı.

7 Aralık

- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin misafir edildiği İslahiye'deki çadır kenti ziyaret etti. Burada basın toplantısı düzenleyen Ban, tüm taraflara, özellikle Suriye tarafına katliamlarını durdurması çağrısında bulunarak, ''İnsanlık adına bu şiddeti durdurun. Uluslararası topluma ve aynı zamanda (BM) Güvenlik Konseyi'ne şu çağrıda bulunmak istiyorum, birlik olalım ve bu krizi en kısa sürede bitirmek için kararlı davranalım'' dedi. Ban, Türk hükümetinin açık kapı politikasını, Suriye'den gelen tüm sığınmacıları koşulsuz olarak kabul etmesini minnetle karşıladığını söyledi.

İslahiye'den Ankara'ya geçen Ban Ki-mun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Ban, Başbakan Erdoğan ile de görüştü.

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Karagümrük çetesi'' olarak bilinen suç örgütüne yönelik davada tutuklu bulunan ''Cübbeli Ahmet Hoca'' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'yü tahliye etti.

8 Aralık

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 3 Aralık'ta Dallas Sanat Müzesi yetkilileriyle imzalanan mutabakat zaptı ile iadesi sağlanan ve 6 Aralık'ta Türkiye'ye getirilen ''Orpheus Mozaiği''ni, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde tanıttı. Günay, Dallas Sanat Müzesi tarafından iade edilen MS 194 yılına tarihlenen ''Orpheus Mozaiği''nin bir süre İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergileneceğini, sonra da ait olduğu yere Şanlıurfa Müzesi'ne taşınacağını bildirdi.

- Bahçelievler'deki Yenibosna 75. Yıl Polis Merkezi'ne, ses bombası ve uzun namlulu silahla düzenlenen saldırıda, 2 polis memuru hafif yaralandı. Yasa dışı sol örgüt mensubu olduğu belirtilen kadın saldırgan yaralı yakalandı.

9 Aralık

-İzmir sele teslim. İzmir'de etkisini artıran sağanak yağış, kentin bazı cadde ve sokaklarında su birikmesine neden oldu. Ulaşım olumsuz etkilendi, çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.

10 Aralık

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TRT Genel Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'nin açılışını yaptı. Gül, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'ndeki sanal stüdyoda ''blue box'' teknolojisiyle çizgi karakter ''Keloğlan'' ile konuştu.

- Antalya'daki yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Metrekareye 287 kilogram yağışın düştüğü kent merkezinde ve ilçelerinde su baskınları yaşandı, araçlarında mahsur kalanlar oldu. Kepez, Aksu bölgelerinde narenciye bahçelerinin de aralarında bulunduğu tarım arazileri zarar gördü. Kundu bölgesinde şiddetli yağış nedeniyle taşan dereler de tarım arazilerinde zarara neden oldu.

- Batman'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, aralarında BDP'li yöneticilerin de bulunduğu 31 kişiden 24'ü tutuklandı.

11 Aralık

- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkesinin BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet statüsü''nü kazanmasının ardından ilk resmi yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi.TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı görüşmeleri sırasında milletvekillerine hitap eden Abbas, ''Şu an yaptıklarımız sadece bir başlangıç, sonuç değil. Önümüzde hala uzun ve çetin bir yol var. Ancak bizler doğru yol üzerinde ilerlemekteyiz'' dedi. Abbas, ''10 Aralık 2012 tarihini asla unutmayacağım. Filistin halkı da bugünü tarihi bir gün olarak belleklerinde anacaktır. Çünkü Filistin Devleti'nin (BM'de üye olmayan gözlemci devlet olarak) resmi olarak tanınmasından sonra ilk ziyaretimi buraya yapmış bulunuyorum'' şeklinde konuştu.

Abbas, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de bir araya geldi. Gül, BM Genel Kurulu'nda, 29 Kasım'da gerçekleştirilen ve Filistin'e ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü kazandıran oylamadan en çok İsrail'in ders alması ve dünyada nasıl yalnız kaldığını görmesi gerektiğini belirtti.

Filistin'e verilen destek için Türkiye'ye teşekkür eden Abbas da, İsrail'in yeni yerleşim yerleri kurma kararını ''kırmızı çizgi'' olarak tanımladı ve bunun yürürlüğe girmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Abbas, ''İsrail bunu devam ettirecekse biz o zaman bütün metotları, şiddetten bahsetmiyorum, şiddete başvurmayacağız, barışçıl halkçı direnişe bağlı kalacağız, ama diğer bazı metotlar söz konusudur ve bunlar önümüzde açıldı. Belki de biz onlara başvurabiliriz. Eğer İsrail bu çalışmalarını sürdürürse, o metotları uygulayabiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü. Erdoğan ve Abbas, görüşmenin ardından, BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü elde edilmesi dolayısıyla Filistin'in Ankara Büyükelçiliği tarafından verilen yemeğe katıldı. Erdoğan, buradaki konuşmasında, ''Uluslararası toplum, Filistinlilere yönelik vicdani, hukuki, siyasi borcunu ancak Filistin BM'ye tam üye olarak kabul edildiği gün ödemiş olacaktır'' dedi.

- Gaziosmanpaşa'da polise yönelik silahlı saldırı düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen ve 32 yaşındaki polis memuru Mücahit Daştan'ın şehit olduğu saldırıda, iki vatandaş da kaçmaya çalışan saldırganın çevreye ateş açması sonucu yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirilen Nazan A, yakalandı.

- Mardin ve Siirt'te KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 54 kişiden, Siirt Belediye Başkanı Siirt Selim Sadak'ın da aralarında bulunduğu 28'i serbest bırakıldı.

- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili Adli Tıp raporu tamamlandı.

- Türk tiyatrosunun duayenlerinden Mücap Ofluoğlu, 90 yaşında, İstanbul'da, böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yazar ve yönetmen Mücap Ofluoğlu'nun cenazesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

12 Aralık

- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı. Rapora göre, Özal'ın naaşında ''kadmiyum ve DDT'' bulgusuna rastlandı, ancak ölümün bu zehirlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilemedi.

- Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirvesi'nin yedinci toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari'nin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi. Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuk cumhurbaşkanlarıyla ayrı ayrı gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerin ardından dörtlü zirvede bir araya geldiler.

Cumhurbaşkanlarının başkanlığında gerçekleştirilen üçlü zirve toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, engellemek isteyenlere rağmen üçlü zirve sürecinin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini belirterek, ''Bu süreç neticesinde Pakistan ve Afganistan arasındaki yakınlaşma, beraber çalışma ortamı güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bunda üç ülke arasındaki güven ve beraber çalışma, işbirliği çok önemlidir'' dedi.

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 12.12.2012 tarihine özel olarak ''12.12.12'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde'' adıyla düzenlediği 112 hizmet ve eserin açılışı Voleybol Federasyonu Spor Salonu'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanların katıldığı törenle yapıldı. Törenle, 26 baraj, 2 gölet, 30 büyük sulama tesisi, 26 özel sektör tarafından inşa edilen HES, 9 şehrin içme suyu tesisi, 4 büyük taşkın koruma tesisi, Antalya Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi, şehir ve bal ormanları ile orman içi dinlenme yerleri, orman yolları, meteoroloji istasyonları ve radarları, milli parkların açılışı yapıldı.

- Türkiye'nin çeşitli kentlerinde, 12.12.2012 tarihinde evlenmek isteyen yüzlerce çift nikah masasına oturdu. Hayatlarını birleştirmek için bugünü seçen çiftlerin büyük bölümünün nikahları, saatler 12.12'yi gösterirken kıyıldı.

13 Aralık

- Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp Kurumu raporuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Başsavcılık, Adli Tıp Kurumu'nun Turgut Özal ile ilgili gönderdiği raporda, ''ölüm olayının meydana gelişi ile ilgili anlatımlar öncelikle ani kardiyak bir ölümü düşündürmekteyse de ölüm sonrası otopsi işlemi uygulanmamış ve iç organlarda, vücut sıvılarında gerekli makroskobik, mikroskobik, mikrobiyolojik, serolojik, toksikolojik incelemeler yapılmamış olduğundan mevcut bilgi ve bulgular ile kesim ölüm sebebinin tespit edilemediğinin oybirliğiyle mütalaa edildiğinin bildirildiğini'' duyurdu.

Raporda, ''otopsi örneklerinde saptanan ağır metal (kadmiyum dahil) düzeylerinin Türkiye'de normal popülasyonda saptanan doku düzeyleri ve çeşitli ülkelerdeki normal popülasyon sonuçları ile literatürde yer alan postmortem (ölüm sonrası) doku düzeyleri ile uyum gösterdiği, bu nedenle ağır metal (kadmiyum dahil) maruziyeti ile öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığının'' yer aldığı da kaydedildi.

- Ergenekon davasında esas hakkında mütalaa günü. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 270. duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Esas hakkındaki mütalaanın açıklanacağı duruşmada, sanıklara destek amacıyla Türkiye'nin çeşitli illerinden otobüslerle gelenler, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu önünde eylem yaptı. Soğuk havaya rağmen cezaevi önünü gün boyu miting alanına çeviren grupta, CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri yer aldı. Duruşmada, birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız salonu terk etti.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen hard disklerle ilgili hazırlanan ön raporun okunması sırasında da sanık avukatlarının itirazları, avukatlar ve salonda bulunan milletvekillerinin masalara vurarak, protesto etmeleri nedeniyle duruşma ertelendi.

- Başbakanlık Afet Acil Yönetimi Başkanlığı, Suriye'den gelenler için kurulan 13 Çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteynerkentte bugün itibarıyla 138 bin 965 Suriye vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

14 Aralık

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal ile telefonla görüştü. Meşal, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, Gazze'ye yaptığı ziyaret, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile yaptığı görüşme ve Filistin'de taraflar arasındaki uzlaşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Görüşmede, Meşal'in, Türkiye'nin Gazze ile İsrail arasında ateşkesin sağlanması konusunda gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ettiği ve Başbakan Erdoğan'ı Gazze'ye beklediklerini söylediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın da Türkiye'nin, Filistinliler arasındaki uzlaşının bir an önce sağlanması hususuna büyük önem verdiğini vurguladığı kaydedildi.

- Türkiye, 2013 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayacak. TRT'den yapılan yazılı açıklamada, EBU'nun ''ayrıcalıklı'' üyeleri Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın son yıllarda elde ettiği ''başarısız sonuçlar'' dolayısıyla geçen yıl yarışma için izleyici oylarının etkisinin yüzde 50'ye indirildiği, bu ülkelerin yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarıştıkları belirtilerek, bunun haksızlık yarattığı ifade edildi.

15 Aralık

- Şile açıklarında 12 gün önce batan ''Volgo- Balt 199'' adlı yük gemisinin mürettebatından 7 kişi ile bir balıkçıyı arama çalışmalarında, bot personeli Mehmet Genç'in cesedine 14 Aralık'ta, balıkçı Mümin Akgün'ün cesedine ise 15 Aralık'ta ulaşıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü ve İstanbul Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekiplerinin katıldığı arama çalışmaları, gemi mürettebatından 7 kişi bulunana kadar devam edecek.

- İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü, dünyada kendilerini ''Mavi Enerji Grubu'' olarak adlandıran grubun, 21 Aralık 2012'de sonlanan Maya takvimine göre kıyametin kopacağı ve bundan sadece Şirince ile Fransa'nın güneyindeki Bugarach köyünün etkilenmeyeceği iddiaları nedeniyle dünyanın ilgi odağı haline geldi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber