Bir sınavda, soru iptali sonrasında ÖSYM'nin yaptıkları

2010 TUS Sonbahar döneminde, Ankara İdare Mahkemesi nezinde açılan davalar sonrasında, 5 soru iptal edilmiştir. ÖSYM bu olaya ilişkin iki önemli işlem yapmıştır. ÖSYM tarafından yapılan diğer sınavlar için de, daha sonra oluşabilecek soru iptalleri soneasında, uygulamanın nasıl olacağını göstermesi açısıdan, bu uygulamayı detaylı olarak açıklamak belirtmek gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 SORU İPTAL EDİLDİ
BAŞVURANLARDAN YERLEŞMEYENLER İLE BİR ÜST TERCİHİNE YERLEŞENLER İÇİN YENİ YERLEŞTİRME YAPILDI

ÖSYM 5 Eylül 2012 tarihinde açıklama yaparak "2010-Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) ilişkin, yargı kararıyla iptal edilen 5 sorunun ilgili testi cevaplayan tüm adaylarca doğru yanıtladığının kabul edileceğini" belirtti. Açıklama için tıklayınız.

Açıklamada şu husus oldukça önemlidir: "Yargı kararı ile 5 sorunun iptali sonrasında ilgili testi cevaplayan tüm adayların, bu soruları doğru yanıtladığı kabul edilerek yapılan yeni değerlendirme sonucunda, 2010-TUS Sonbahar Dönemi Yerleştirme Sonuçlarına göre herhangi bir programa yerleşememiş adaylardan tercihlerinden birine yerleşmeye hak kazananlar ile 2010-TUS Sonbahar Dönemi Yerleştirme Sonuçlarına göre bir programa yerleşmiş adaylardan da üst tercihlerinden birine yerleşenlerin, istedikleri takdirde, bu tercihlerine yerleşmeleri sağlanacaktır."

ÖSYM'nin bu açıklamasına göre, soru iptalleri sonrasında;
1- İptal edilen soruyu herkesin doğru yaptığı kabul edilmiştir.
2- Herhangi bir programa yerleşememiş adaylardan tercihlerinden birine yerleşmeye hak kazananlar ile bir programa yerleşmiş adaylardan da üst tercihlerinden birine yerleşenlerin yönelik olarak sistem yeniden çalıştırılmış ve yeni bir yerleştirme yapılmıştır. Bu yeni yerleştirmenin sonuçları ÖSYM tarafından açıklanmıştır. Tıklayınız.

HİÇ TERCİH HAKKI OLMAYANLARA BAŞVURU İMKANI

ÖSYM, dün yani 19 Aralık 2012 tarihi itibariyle bir açıklama daha yapmıştır. Bu açıklamada ise bu kez;

1) 2010-TUS Sonbahar Dönemi Sınavına yönelik tercih hakkı olup tercih yapmayan adaylar ile
2) Yeniden yapılan değerlendirme sonucu tercih hakkı kazanan adaylardan,

tercih alınacağı açıklanmıştır.

DAHA ÖNCE YERLEŞENLER ETKİLENMEYECEK

ÖSYM'nin dün yaptığı açıklamada önemli bir detay daha yer almaktadır. Açıklamada bu adaylardan alınacak tercihler ve 2010-TUS Sonbahar Dönemi genel yerleştirme için alınan tercihlerin birlikte değerlendirileceği ve 2010-TUS Sonbahar Dönemi kontenjanlarına göre yerleştirme işlemi yapılacağı belirtilmiştir. Ancak bu adaylardan alınacak tercihler ile yapılacak yerleştirmelerde, 2010-TUS Sonbahar Dönemine ilişkin daha önce yapılmış yerleştirme sonuçlarını göre bir uzmanlık dalına yerleşen adayların etkilemeyeceği açıklanmıştır.

KPSS'DE OLSA NE OLURDU?

ÖSYM açıklamasının özellikle son bölümü yani, yeni tercihlere rağmen daha önce yerleşenlerin haklarına helal gelmemesi öyle tahmin ediyoruzki, Sağlık Bakanlığının tahsis edeceği yeni kadrolar sayesinde mümkün olabilmektedir. Aksi halde, herkesin yerinin değişir ve çok büyük bir karmaşa ortaya çıkardı. Ancak benzer bir durumun LYS veya KPSS'de yaşanmamasını diliyoruz. Zira TUS dediğimiz sınav sadece 10 bin kişiyi ilgilendirmektedir. Ancak KPSS dediğimiz sınav 3,5 milyon kişiyi ilgilendirmektedir. Bu sayısal veri de, ÖSYM'nin soru hazırlarken ne kadar dikkatli olması gerektiğini göstermektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber