Hala teşekkür belgesi veren idareciler var

657 sayılı Kanununun 122. maddesinde, 2011 yılında yapılan değişiklik ile "takdir" veya "teşekkür belgesi" uygulamaları kaldırılmıştır. Bunun yerine "başarı" ve "üstün başarı belgesi" verilmesi uygulaması getirilmiştir. Ancak bu belgenin verilme şartları da somut verilere dayalı olarak ağırlaştırılmıştır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Aralık 2012 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6111 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN YENİ HÜKÜM

657 sayılı Devlet memurları Kanunun, 13/02/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunla değişikik 110 uncu maddesi şu şekildedir:

?Başarı, üstün başarı değerlendirmesi ve ödül?

?Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarı belgesi verilebilir. Üç defa başarı belgesi alanlara üstün başarı belgesi verilir.

Üstün başarı belgesi verilenlere, merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi hâlinde en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 200'üne kadar ödül verilebilir.

Bu maddeye göre bir malî yıl içinde ödüllendirileceklerin sayısı, kurumun yılbaşındaki dolu kadro mevcudunun binde onundan, Gümrük Müsteşarlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kadroları için binde yirmisinden fazla olamaz. Yıl içinde ödüllendirilen personel sayısı kurumlarınca izleyen yılın Ocak ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Kamu kurum ve kuruluşları yürütmekte oldukları hizmetlerin özelliklerini göz önünde bulundurarak memurlarının başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınmak kaydıyla, değerlendirme ölçütleri belirleyebilir.?

YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI

Anılan maddede yapılan değişiklik ile Devlet memurlarına;

1-Başarı belgesi
2-Üstün başarı belgesi

verilmesi düzenlenmiştir.

Bir memura görevli olduğu kurumda Başarı Belgesinin verilmesinin şartları şu şekildedir:

1- Olağanüstü gayret ve çalışmaları olan
2- Emsallerine göre başarılı görev yapan

kişilere başarılı belgesi verilebilecektir. Bu belgenin veilebilmesi için ise somut belgeler olmalıdır. Kanunda yer alan somut veriler ise şu şekildedir:

Gayret, çalışma ve başarılarına dayalı olarak;
- Kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanması,
- Kamu zararının oluşmasının önlenmesi,
- Önlenemez kamu zararlarını önemli ölçüde azaltılması,
- Kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde arttırılması,
- Sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlaması,

Devlet memurlarına ancak bu somut veriler olması durumunda BAŞARI BELGESİ verilebilmektedir.

Başarı Belgesini vermeye kim yetkilidir.

1-Merkezde bağlı veya ilgili bakan,
2-İllerde valiler,
3-İlçelerde kaymakamlar

tarafından başarı belgesi verilebilir.

Başarı belgesinde amirlerin takdir yetkisi var mıdır?

Anılan hükümde yer alan ?verilebilir? ifadesi sebebiyle Başarı Belgesinin verilmesinde belgeyi vermeye yetkili amirlere takdir yetkisi verilmiştir.

Üstün Başarı Belgesi Kimlere verilir?

Üstün başarı belgesi üç defa başarı belgesi alanlara üstün başarı belgesi verilir.

Üstün başarı belgesinde amirlerin takdir yetkisi var mıdır?

Anılan hükümde yer alan ?verilir? ifadesi sebebiyle Üstün Başarı Belgesinin verilmesinde belgeyi vermeye yetkili amirlere takdir yetkisi verilmemiştir.

UYGULAMADA HALA YANLIŞILIK VAR

Söz konuş düzenlemede eski düzenlemeden farklı olarak objektif verilere ve somut olaylara dayalı olarak başarı belgesi verilmesi düzenlenmiştir.

Ancak amirler Mer'i mevzuatımızda yer almayan teşekkür belgesi uygulamasına hala devam etmektedir. Ayrıca başarı belgesi verilen uygulamalarda da yukarıda yer verilen kanun hükümlerine aykırı olarak, kişisel takdire göre başarı belgesi verilebilmektedir.

Başarı belgesinin şartları ağıdır. Somut delillere ve belgelere dayalı olarak verilmesi kanuni zorunluluktur. Mevzuata uymaksızın verilen başarı belgelerinden hatta üstün başarı belgelerinden bahsedilmektedir. Söz konusu belgeler şartların taşınmaması sebebiyle geçersiz olduğu değerlendirilmekteyiz.

GÖREVDE YÜKSELME YÖNETMELİĞİ DE HALA DEĞİŞMEDİ

Ayrıca, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik eki cetvellerde yer alan takdirnameye ilişkin düzenlemenin kaldırılması yönünde ilgili kurumlarca 2 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen henüz düzenleme yapılmamıştır. Devlet Personel Başkanlığının söz konusu düzenlemeyi ivdei olarak değiştirmesi gerekmektedir. .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber