Üniversite Personelinin Unvan Değiştirmesi Nasıl Olacak?

".. kadrosunda çalışıyorum. ... kadrosuna atanabilir miyim?". Sitemizin, en çok karşılaştığı soru türlerinden birisi budur. Bu sorulara cevap bulabilmek için kamu kurumlarının çıkardığı görevde yükselme yönetmeliklerine bakmak gerekmektedir. İşte üniversite personelinin görevde yükselmesi veya unvan değişikliği niteliğindeki atamalarının nasıl olacağı hakkında, fikir beyan edebilmek için, "Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"ne bakmak gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Kasım 2005 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yönetmelik 12/11/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu yönetmelik üniversitelerde çalışan personelin hem görevde yükselmesini hem de unvan değişikliği esaslarını ele almaktadır.

GÖREVDE YÜKSELME

Görevde yükselme tabi kadrolar söz konusu yönetmeliğin 5'inci maddesinde belirtilmiş, beşinci maddede belirtilen görevde yükselmeye tabi her bir kadro için aranan özel şartlara ise 8'inci maddede yer verilmiştir.


Görevde yükselmenin genel şartları şu şekildedir:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak
b) Son sicil notu olumlu ve son üç yıllık sicil notu ortalaması 76 puandan az olmamak.
c) İlan tarihi itibarıyla yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarında en az iki yılını geçirmek kaydıyla üç yıl hizmeti bulunmak.
d) Görevde yükselme eğitimine katıldıktan sonra yaptırılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak.


Görevde yükselmeye tabi olmayan kadrolar şunlardır:

Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Üniversite Hastaneleri Başmüdürü, Fakülte Sekreteri, Yüksek Okul Sekreteri, Enstitü Sekreteri, Savunma Sekreteri ve I.Hukuk Müşaviri.

Bu kadrolara sınavsız atama yapılır. Ancak, bu kadrolardan; Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Üniversite Hastaneleri Başmüdürü, Fakülte Sekreteri, Yüksek Okul Sekreteri, Enstitü Sekreteri ve Savunma Sekreteri kadrolarına atanabilmek için;
1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak,
gerekmektedir.


UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI

Bazı kadrolar için görevde yükselmede olduğu gibi eğitim verilmeyecektir. Bu unvanlara sadece sınav yapılacaktır. Unvan değişikliği sınavına tabi kadrolar şu şekildedir: Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Bölge Plancısı, Avukat, Jeolog, Hidrobiyolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Fizikci, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci, Ekonomist, Kimyager, Heykeltıraş, Arkeolog, Astronom, Kaptan, Veteriner, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Psikolog, Bakteriolog, Fizyoterapist, Diyetisyen, Çocuk Gelişimcisi, Sağlık Fizikçisi, Kütüphaneci, Mütercim, Antrenör, Öğretmen, Kameraman, Sinema TV Uygulayıcısı, Programcı, Sağlık Teknikeri, Odyolog, Tıbbi Teknolog, Tekniker, Teknik Ressam, Grafiker, Restoratör, Teknisyen, Rasatçı, Ressam, Makinist, Matbaacı, Gemi Adamı, Fotoğrafçı, Dekoratör, Desinatör, Çocuk Eğitimcisi, İmam, Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe, Laborant, Hayvan Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni.

Unvan değişikliği sınavları, görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır.

Diğer detaylar için yönetmeliğe bakılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber