Konya'da en çok ölümlü kaza perşembe ve pazar günü oluyor

Konya polisinin yaptığı istatistik çalışmasına göre kent merkezinde en çok ölümlü trafik kazalarının Perşembe ve Pazar günü meydana geldiği belirlendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2013 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Konya'da en çok ölümlü kaza perşembe ve pazar günü oluyor

Türkiye'de ölümlü kazalarda İstanbul ilk sırada yer alırken, Ankara ikinci, Konya ise üçüncü sırada yer alıyor.

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik ve Bölge Trafik Şube Müdürlükleri tarafından 2012 yılında meydana gelen ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazalarının istatistiği çıkartıldı. Polisin yaptığı çalışmada Türkiye genelinde nüfus sıralaması ve yüzölçümüne göre 7'nci sırada yer alan Konya, trafik kazalarında 5. sırada, ölümlü kazalarda ise 3. sırada yer aldı. Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında ilk 5'de sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Konya yer aldı. Ölümlü trafik kazalarında ise İstanbul 226 kişinin ölümüyle 1. sırada, Ankara 169 kişinin ölümüyle 2. sırada, Konya ise 131 kişinin ölümüyle 3. sırada yer aldı. Kazalarda Antalya'da 117 kişi ölürken, İzmir'de ise 93 kişi yaşamını yitirdi.

EN ÇOK ÖLÜMLÜ KAZALAR PERŞEMBE VE PAZAR GÜNÜ

Polisin yaptığı istatistik çalışmalarında kent merkezinde en çok ölümlü kazaların Perşembe ve Pazar günü olduğu belirlendi. Konya'da kent merkezinde 1 yılda Perşembe ve Pazar günleri bin 8 kaza meydana geldi. Perşembe ve Pazar günleri meydana gelen kazalarda 16 kişi hayatını kaybederken, diğer günlerde 1 yılda 10 kişi öldü. Diğer günlerde 1 yılda ortalama 2 ölümlü trafik kazası meydana gelirken, Perşembe ve Pazar günleri 5'er ölümlü kaza meydana geldiği öğrenildi.

HAFTANIN İLK VE SON GÜNÜ KAZA SAYISI ARTIYOR

Yapılan istatistik çalışmalarında bir detay daha ortaya çıktı. Kazalar en çok haftanın ilk günü olan Pazartesi ile haftanın son günü Cuma meydana geldi. İstatistiklere bakıldığında 1 yıl boyunca Pazartesi günleri meydana gelen 527 kazada 739 kişi yaralanırken, 1 kişi hayatını kaybetti. Haftanın son günü Cuma'da ise 558 kaza meydana geldi, 834 kişi yaralandı, 2 kişi hayatını kaybetti. Kazaları saatlere göre değerlendiren polis, genellikle mesai arası ile mesai bitiminden sonra meydana geldiğini belirledi. Kazaları tek tek inceleyen polis, ölümlü kazaların ağırlıklı olarak tek taraflı yoldan çıkma veya yayaya çarpma gibi olduğunu belirledi. Özellikle geçiş kuralları ve hız ihlallerinden dolayı meydana gelen kazalarda yaralama ile ölüm olaylarının meydana geldiği bildirildi.

KAZANIN SEBEBİ KURU ZEMİNDE AŞIRI HIZ

İstatistik çalışmalarında bir çok konuyu ele alan polisler, en çok kazaların ne zaman ve hangi hava koşullarında meydana geldiğine de baktı. Yapılan çalışmada en çok kazaları açık havalarda ve zemin kuru olduğunda meydana geldiği tespit edildi. Bunun üzerine bilirkişiler sürücülerin açık havalarda zeminin kuru olmasından dolayı aşı hız yapılması sonucu kazaların meydana geldiğini belirledi. Meydana gelen kazalarda kazaya karışan araçların yüzde 49.4'ünü otomobiller, yüzde 24.3'ünü bisiklet, motosiklet, yüzde 15.1'ini kamyonet, yüzde 11.2'sini ise kamyon, minibüs, tramvay ve otobüslerin de içinde yer aldığı ağır vasıta taşıtları oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber