Servis işi İstabul'da emekli mesleği oldu

Yaklaşık 10 bin servis aracına ihtiyacı olan İstanbul’da bu sayının 21 bine ulaşması servis sektörünü harekete geçirdi. İstanbul’da servis araçlarına plaka tahsisi isteyen servis işletmecileri, 11 Mayıs’ta seslerini duyurmak için Kazlıçeşme’de bir araya gelecek.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Nisan 2013 22:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güven ADALI

Umumi servis araçlarında plaka tahsisi olmayan İstanbul'da servis aracı sayısı 21 bine tırmandı. Yaklaşık 10 bin servis aracına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken servis işletmecileri her geçen gün artan servis aracı sayısına karşı harekete geçme kararı aldı.

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, İstanbul'da ihtiyacın iki kat üzerinde servis aracı bulunduğuna ve plaka tahsisi olmaması nedeniyle bu sayının her geçen gün arttığına işaret etti. “Servis işi artık İstanbul'da emekli işi oldu” diyen Öztürk, plaka tahsisi olmaması nedeniyle denetim yapılamadığını belirtti. Öztürk, “Plaka tahsisine en çok İstanbul'un ihtiyacı var, gereksiz bir uygulamaysa neden taksilerde uygulanıyor?” dedi. Öztürk, bu kişilerin sağlık sorunlarına yönelik hiçbir denetimin olmadığını söyledi.

Mağdur oluyoruz

Hamza Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Kredi kullanarak araç alan servis işine soyunuyor. Herkes servis çekiyor. Bu doğru değil. Denetimsiz artan servis araçları, bu işi yıllardır yapanları mağdur ederken, bu durum en çok taşeron işletmelere yarıyor. Çalıştıracak araç bulma imkanı çok fazla olduğu için ücretleri istedikleri gibi düşürüyorlar. Kıyafet, eğitim, araç takip ücretlerini, yüksek bedellerle araç sahiplerinden tahsis ediyorlar. Zor şartlarda geçimini sağlayabilen meslektaşlarımız da haklarını savunan olmadığı için seslerini çıkaramıyor. İstanbul'daki servislerin hem servisçileri hem de vatandaşları korur şekilde düzenlenmesini istiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu konuya duyarsız kalıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taşeronlar tarafından yanıltılıyor. Tüm insiyatif taşeronlara bırakılıyor.”

İstanbul'da 21 bin servis 2.5 milyon kişiyi taşıyor

- İstanbul'da halen 21 bin servis aracı var.

- İstanbul'un ihtiyacı ise 10 bin araç.

- Her gün İstanbul'da 2.5 milyondan fazla insan servis kullanıyor.

- İstanbul'da karayolunu kullananların yüzde 29'u kayıtlı servis araçlarıyla taşınıyor.

Servis plakası hangi ilde kaça?

İl Fiyat(Bin TL)

Ankara 350-400

İzmir 85-100

Antalya 130-150

Bursa 170-220

Konya 150-160

Kayseri 110-120

Eskişehir70-80

Trabzon 20-30

Zonguldak50-60

Yalova 20-30

Adana 40-50

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber