Frekans ihalesine fesat karıştı iddiası

RTÜK'ün karasal ulusal yayın frekans ihalesinde bazı kanallara ayrıcalık yaptığı ortaya çıktı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Nisan 2013 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurum, son başvuru tarihi olan 16 Ocak'tan sonra 4 şirkete sermaye artırımı için ek süre verirken, Ülke TV gibi birçok kanal, 'sermaye artırımı' şartına takıldığı için ihaleye giremedi.

Televizyon yayıncılığındaki başıboşluğa son verecek olan frekans ihalesine katılan televizyon kuruluşlarına başvuru sürecinde rekabet koşullarını bozacak şekilde farklı muamele yapıldığı ortaya çıktı. İhalelere katılacak televizyonlara yeterlilik şartlarını oluşturmaları için 16 Ocak 2013'ü son tarih olarak duyuran RTÜK'ün sermaye arttırımını son başvuru tarihinden sonra yapan bazı kanallara yönetmeliğe aykırı olarak izin verdiği belirlendi. Kanal 7, rekabet şartlarının bozulduğunu belirterek yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdu. 4 kanalın sermaye artırımına izin veren RTÜK'ün yönetmeliğini dikkate alan Ülke TV ise 'bölgesel' kategorisinde başvuru yapabildi. RTÜK'ün bazı kanallara sermaye artırımı gibi temel bir konuda müsamaha gösterirken başvurularını eksiksiz yapan, ancak daha sonra 'genel' başvurusunu 'tematik' olarak değiştirmek isteyen TVNET'in yeterlilik belgesi düzenlenmeden çok önce yaptığı değişiklik talebini kabul etmemesi de dikkat çekti.

SÜRE SERMAYEYİ KAPSAMAZ

RTÜK, Karasal Yayın ve Sıralama İhalesi Usul ve Esasları Hakkında yönetmelik gereğince öncelikle ihaleye giriş için yeterlilik belgesi süreci başlatmış ve kuruluşlara gerekli belgeleri hazırlamaları için 16 Ocak 2013 tarihine kadar süre vermişti. İhaleye katılacak kuruluşlara 16 Ocak 2013 tarihi öncesindeki ödenmiş sermaye miktarının 8 milyon 320 bin TL olması gerektiği bildirilmişti. Sermaye artırımını zamanında yapamayan bazı TV kuruluşları, başvuru şartı olan bu eksiklik nedeniyle kabul edilmeyeceklerini yetkililerden öğrendikleri için başvuru yapmadı.

PARA YETMEDİ AMA KABUL EDİLDİLER

Başvuru süreci tamamlandıktan sonra bir çok firma ihaleye girmek için yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Ülke TV'nin de aralarında olduğu bazı TV kuruluşları ödenmiş sermaye şartını yerine getiremedikleri için 'Ulusal' yerine 'Bölgesel' kategoride başvuru yapmak zorunda kaldı. Ancak ulusal yayın ihalelerine katılan 4 kanalın ödenmiş sermaye artırımını 16 Ocak 2013 tarihinden sonra yaptığı ortaya çıktı.

USÛLSÜZLÜK FİYATI UÇURDU

Ülke TV'nin yararlanamadığı haktan yararlanan 4 kanaldan 1'i HD Genel, 1'i Bölgesel, 2 tanesi ise 'SD Genel' kategorisindeki rekabete ortak oldu. Bu 2 kanalın da eklenmesiyle toplam 14 kanalın katıldığı ve 11 kanalın lisans alabileceği 'SD Genel' kategorisindeki ihale, astronomik rakamlara sahne oldu. Kanal 7 ve TV Net'in de aralarında olduğu ihalede 27 milyon 600 bin rakamına ulaşıldı. Kanal 7 avukatları iki kanalın usulsüz katılımının haksız rekabete yol açtığını belirterek İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Sektöre darbe vurdu

Radyo Televizyon Üst Kurulu, 16-18 Nisan 2013 tarihlerinde HD Genel, HD Tematik, SD Genel ve SD Tematik olmak üzere 4 farklı kategoride ulusal yayın ihalesini gerçekleştirdi. 51 milyon 200 bin TL rakamına ulaşılan 'HD Genel' kategorisindeki ihaleye 12 kanal katılırken ihaleyi sonuna kadar götüren 8 kanal lisans alma hakkı kazandı. 17 Nisan'da gerçekleştirilen 'SD Genel' ihalesine ise 14 kanal girdi. 27 milyon 600 bin TL rakamına ulaşılan bu kategoride ise 11 kanal lisans alma hakkı kazandı. Kıyasıya rekabetin yaşandığı 'Tematik HD' kategorisinde ise 5 kanal yarıştı. 1 kanalın çekilmesinin ardından 4 kanal ihaleye devam etti. HD Tematik kategorisindeki ihalede teklif edilen rakam 39 milyon 400 bin TL$ye ulaştı. Ortaya çıkan bu rakamlar hazine adına bir gelir kapısı olarak görüldüğü için olumlu karşılanırken bir yandan da binlerce insanın ekmek yediği sektörde ekonomik anlamda sıkıntılar oluşturabileceğine de dikkat çekililiyor.

TVNET reddi 1,5 ay sonra

Ulusal Karasal Yayın İhalesi'ni geçtiğimiz günlerde yapan RTÜK, şartları yerine getiremeyen ve son başvuru süresini de geçirmiş bazı kanallara 'kıyak' yaptı. Üzerine şaibe düşen ihaleyle ilgili 'yürütmeyi durdurma' davası açıldı

4 kanalın başvuru tarihinden sonra ödenmiş sermaye artırımına izin veren RTÜK, tüm evraklarını eksiksiz olarak yapan TVNET'in 'Genel' kategorisinde yaptığı başvuruyu 'Tematik' olarak değiştirmesine ise izin vermedi. 4 Şubat 2013 tarihinde RTÜK'e başvuran Net Yayıncılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Genel Yayın Lisansı başvurusunun Tematik Yayın Lisansı olarak değiştirilmesi talebine 21 Mart 2013 tarihinde cevap veren RTÜK talebin kabul edilmediğini bildirdi.Ce vabın başvurudan 1,5 ay sonra ve yeterlilik belgelerinin açıklandığı 24 Mart 2013'ten üç gün önce verilmesi ise dikkat çekti.

İHALEYE FESAT KARIŞTI

Ülke TV'nin katılamadığı 'Tematik SD' kategorisinde yapılan ihale ise sürprizlere sahne oldu. 1 milyon TL bedelle açılan ve 11 kanala lisans verilecek olan ihaleye 11 kanal katılınca ihale 1 milyon 50 bin TL üst limitle tamamlandı. Halen 'Tematik Kanal' kategorisinde yayınlarına devam eden Ülke TV'nin katılamadığı bu kategoride ortaya çıkan rakamlar diğer kategorilerle aradaki uçurumu gözler önüne serdi. Ülke TV'nin ihaleye niçin katılamadığı ve bu kategoride niçin rekabet yaşanmadığı gibi soruların cevabı Kanal 7 avukatlarının başvurusuyla Ankara 12. İdare Mahkemesi'nde açılan yürütmeyi durdurma davası sonucunda netleşecek. Bu arada Türk Ceza Kanunu'nun 'İhaleye Fesat Karıştırma' başlıklı 235. maddesinin 2. fıkrasında, 'ihaleye katılma yeterliliğine ve koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak' eylemi, 'ihaleye fesat karıştırma' olarak tanımlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber