Okul ve cami için imar planı şartı aranmayacak

Bakanlar Kurulunun Meclise sevk ettiği tasarıya okul ve cami için imar planı şartı aranmayacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2013 19:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarıyla İmar Kanunu'nun, "Planların hazırlanması ve yürürlüğe konulması" başlıklı maddesi ile "Ruhsata Tabi olmayan Yapılar ve Uyulacak Esaslar'' başlıklı maddede değişiklik yapılıyor.

Tasarıyla ''Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi on beş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlar'' hükmü, "Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir" şeklinde değiştiriliyor.

Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda, köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için de yapı ruhsatı aranmayacak.

Ancak etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunlu olacak.

Bu yapılar valilikçe ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro planlarına işlenecek. Köy yerleşik alan sınırları dışında kalan ve entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların yapı ruhsatı alınarak inşa edilmesi zorunlu olacak.

Onaylı üst kademe planlarda aksine hüküm bulunmadığı hallerde köy yerleşik alan sınırları içinde, jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında sakınca bulunan alanlar ile köyün ana yolları ve genişlikleri, halihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde il özel idarelerince belirlenecek. Belirlenen yollar, ifraz ve tevhit suretiyle uygulama imar planı kararı aranmaksızın kamu yararı kararı alınarak oluşturulacak.

Köy yerleşik alan sınırı içerisinde, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri uygulanmayacak.

-Okul ve cami için imar planı şartı aranmayacak-

İhtiyaç duyulması halinde, köyün gelişme potansiyeli ve gelişme düzeyi de dikkate alınarak, köy yerleşik alan sınırları ve özel kanunlara ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu alanlarda yapılaşma kararı ve ifraz şartları belediye sınırı il sınırı olan yerlerde büyükşehir belediye meclisi, diğer yerlerde il genel meclisi kararı ile belirlenecek. Tespitler kadastro paftasına işlenerek tapu sicilinde belirtilecek. İhtiyaç duyulması halinde mevcut köy yerleşik alan sınırları il genel meclislerince yeniden belirlenebilecek.

İmar planı olmayan köy yerleşik alanı sınırları içerisinde köyün ihtiyacına yönelik olarak ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı şartı aranmayacak. Ancak yer seçimi, valilikçe oluşturulan bir komisyonca mevcut harita veya kadastro paftaları üzerinde kesin sınırlarıyla belirlenecek. Bu yapı ve tesislere uygulama projelerine göre ilgili yatırımcı kamu kurum ve kuruluşu adına yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber