MEB, yakında YÖK'ü de çileden çıkarır

Bakanlık elinde 864 Teknoloji ve Tasarım öğretmeni fazlası olmasına rağmen YÖK'e "Teknoloji Tasarım öğretmenine ihtiyacım var" dedi., artık daha fazla mezun ver

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Haziran 2013 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, yakında YÖK'ü de çileden çıkarır

Mail yoluyla gelen aşağıdaki tespitler önemli görülerek yayıma alınmıştır.

Talim Terbiye Kurulu, Teknoloji ve Tasarım öğretmenliğine 2006 yılında belirlediği kriterlere bağlı olarak belli bölümlerden alım yapılıyordu. Zaman içerisinde bu belli bölümlerin yanı sıra aklınıza gelebilecek her bölümden alım yapılmıştır. Teknoloji ve Tasarım dersi öğretim programı hiç değiştirilmediği halde bakanlık adeta dersi bir toplama kampına dönüştürmüş elinde fazla olan her bölümü bu dersin öğretmeni yapmaya başlamıştır.

Bu ders müfredata alınırken amaç çocuklarımıza Teknoloji ve Tasarım eğitimi vermek mi? Yoksa açıkta kalan öğretmenler boş durmasın diye adeta bir joker alan oluşturmak mıydı?

Sayısal rakamlarla durumu değerlendirdiğimizde bakanlık 2011 yılı haziran ayında 339, ağustos ayında 239 olmak üzere Ahşap Teknolojisi, Aile ve Tüketici Bilimleri, Bilişim Teknolojileri, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, El Sanatları Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi, Görsel Sanatlar/Resim, Grafik ve Fotoğraf, İnşaat Teknolojisi, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Makine Teknolojisi, Matbaa, Metal Teknolojisi, Metalurji Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Muhasebe ve Finansman, Plastik Teknolojisi, Sanat ve Tasarım, Seramik ve Cam Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanından mezun olan toplam 578 öğretmeni Teknoloji ve Tasarım dersine öğretmen olarak atamıştır.

2012 Mayıs ayında 4+4+4 sistemine geçiş sürecinde Teknoloji ve Tasarım dersini 6. sınıf müfredatından kaldırmış ve bu dersin normunun 1/3 oranında azalmasına neden olmuştur.Daha sonra hemen ardından bakanlık elindeki fazla sınıf öğretmenlerini eritmek için Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine herhangi bir şart aramaksızın alan değişikliği hakkı verdi.Toplamda 3 bin 780 sınıf öğretmeni bir günde Teknoloji ve Tasarım öğretmeni oluverdi. Fakat bakanlık bu öğretmenleri Teknoloji ve Tasarım öğretmeni yaparken sadece gününü kurtarmayı amaçlamıştır. Merak ediyorum bakanlık bu 3 bin 780 öğretmenin alan değişikliğini yoluyla bir günde Teknoloji ve Tasarım öğretmeni yaparken; bu ders önümüzdeki yıl 6. sınıflarda olmayacak. Dolayısıyla öğretmen ihtiyacımız 1/3 oranında azalacak, o zaman biz bu kadar Teknoloji ve Tasarım öğretmenini ne yapacağız diye düşündü mü?

Bugüne gelindiğinde; MEBSİS'te rakamlar incelediğinde bakanlık bünyesinde 864 Teknoloji ve Tasarım öğretmeni norm fazlası olarak gözükmektedir. Bu durumda ne bizler ne de bir gecede Teknoloji ve Tasarım öğretmeni olan toplam 4 bin 358 Teknoloji ve Tasarım öğretmeni artık yer değiştiremeyecek.

Öğretmen yetiştirme konusunda halen bir stratejisi olmayan, yeni yeni YÖK ile bu konuda toplantılar yapan bakanlığımız eminim ki zamanla YÖK'ü de çileden çıkaracaktır. Çünkü geçtiğimiz günlerde iki kurumun birlikte aldığı bir kararda bir çok öğretmen yetiştiren bölümün kapanacağı fakat öğretmen açığı çok olan Rehber Öğretmen, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği gibi programların ise açık kalacağını hatta mezun sayısının arttırılmasını kararlaştırılmıştı. İşin garibi o listede Teknoloji ve Tasarım öğretmenliği de var. (Tıklayınız.) Yani bakanlık şu anda elinde 864 Teknoloji ve Tasarım öğretmeni fazlası olmasına rağmen YÖK'e "Benim çok Teknoloji Tasarım öğretmenine ihtiyacım var, artık daha fazla mezun vermeli bu bölüm?" demektedir. Merak ediyorum acaba bu kadar Teknoloji ve Tasarım Öğretmenini ne yapacak bakanlık?

Tüm bakanlıklar 2023 yılı planlamalarını yaparken Milli eğitim Bakanlığı bir yıl sonrasının planını bile yapamamıştır. 20 milyon öğrencinin kariyer planlamasını yapmakla görevli olan bakanlık, 750 bin öğretmenin kariyer planlamasını bile doğru yapamamaktadır.

Sonuç olarak bakanlık bu ders ile ilgili gelecek planlarını bir an önce yapmalı ve ne bizleri ne de öğrencileri mağdur etmemelidir.

Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber