Doğum yapan memura gece nöbeti muafiyeti

Gece nöbeti muafiyeti ygualamasında yanlış işlemler tesis ediliyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğum yapan memura gece nöbeti muafiyeti

SORU: Memurlar nette doğum yapan bayan memura doğumdan sonra 2 yıl nöbet muafiyeti hakkı çıktığına dair 2 Ağustos tarihli resmi gazetenin ilgili kanunu ve yazıları yorumları takip ediyorum...ancak doğum yapmış ve şuan 3-5- 10- 15 aylık bebeği olan annelerde faydalanabiliyormu bu konuda netlik yok. Amirlerde bunu farklı yorumluyor... Bence 2 yaşını doldurmamış tüm anneler faydalanabilmeli...bu konu hakkında daha net bilgi yazabilirseniz seviniriz

CEVAP:

6495 sayılı Torba kanunla getirilen yeni hak şu şekildedir:

657'nin 101. maddesi

"Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez."

Maddede geçen 1 yıl ibaresi 2 yıla çıkarılmıştır. Kanun, 2/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kanun her ne kadar Ağustos ayında çıkmış olsa da, geçen yıl doğum yapmış anneler de bu haktan yararlanabilir. Bu haktan yararlanabilmek için "2 Ağustos 2013'ten sonra doğum yapmış olma zorunluluğu" bulunmamaktadır. Genel hukuk kurallarına göre, şuan için doğumdan sonra 2 yılını doldurmamış olan tüm kadın memurlar bu haktan yararlanabilir. Daha önceki uygulamalar da bu şekildedir.

Örneğin, 2011 yılında çıkarılan torba kanun sırasında, bayan memurun "doğumdan sonra verilen 1 yıl aylıksız izin alma hakkı", 2 yıla çıkarılmıştır. Devlet Personel Başkanlığı çıkardığı 2 Seri Nolu Tebliğde, o tarih itibariyle 1 yıllık aylıksız iznini kullanan personelin talep etmesi halinde izin süresinin 2 yıla çıkarılması gerektiğini belirtmiştir. (Tıklayınız)

Uygulamaya esas işlemlerde buna göre hareket edilmesi ve memur arkadaşların mağdur edilmemesi gerekmeketdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber