Askerlik şartı arayan ilanlar kanuna aykırı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay Beşinci Dairesi, memuriyete, sadece askerliğini fiilen yapmış olanların girebilmesine imkan sağlayan yönetmelik değişikliğinin 657 sayılı Kanuna aykırı olduğuna karar verdi. Bu karar ile birlikte, KPSS boş kadrolarında aranan nitelikleri hukuki olarak inceleyen, Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM yetkililerinin ?askerliğini fiilen yapmış olma? şartına izin vermemeleri ve boş kadro ilanlarını buna uygun olarak yayınlamaları gerekmektedir. Ayrıntılar için tıklayın.


Danıştay Onikinci Dairesi daha önce vermiş olduğu bir kararda da ilanlarda askerliğini yapmış olma şartının getirilmesinin hukuka uygun olmadığını karar vermişti. (Danıştay Onikinci Dairesi E.No : 1988/1202 K.No : 1991/1219 T: 10.6.1996 DD: S.84-85, s.275)

Ancak, bu karara nedense uyulmamakta, bu durumda idare mahkemelerinde çok sayıda dava açılmaktaydı. Şu an sadece askerlik şartından dolayı sürmekte olan çok sayıda dava bulunmaktadır.

Ancak Danıştay Beşinci Dairesinin vermiş olduğu son karar bu bağlamda çok önemli olduğu için tüm site ziyaretçilerine duyurulmasının uygun olacağına karar verdik.

Dava Konusu, Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliğinde yer alan ?askerliğini eylemli (fiilen) olarak yapmış olmak? şartının hukuka uygun olup olmadığı yönündedir. Danıştay Beşinci Dairesi 2000 yılında vermiş olduğu kararda 657 sayılı Kanunun; ?a)askerlikle ilgisi bulunmamak, b)askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c)askerlik çağına gelmiş ve muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak? şartlarını aradığını sadece askerliğini yapmış olma şartını içerecek bir yönetmelik değişikliğinin 657'e aykırı olacağına karar vermiştir.

Karar'ın Tam Metni
?TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
...657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde devlet memurluğuna alınacaklarda aranılacak genel ve özel koşullar tek tek belirtilmiş; maddenin A-6 bendinde; askerlik durumu itibariyle; a)askerlikle ilgisi bulunmamak, b)askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c)askerlik çağına gelmiş ve muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak genel şartlar arasında gösterilmiş, maddenin B-2 bendinde de; kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranılan şartları taşımak özel koşul olarak öngörülmüştür.

Bu maddede, askerlik durumu itibariyle A-6 bendinde yer alan 3 halden birine durumu uyanların devlet memurluğuna girebilmeleri olanaklı kılınmış olup, maddenin (B) bendi gereğince aranılabilecek özel şartlar (A) bendinde sayılan genel şartlara aykırı olamayacağından, kurumların genel, objektif düzenleyici nitelikteki idari tasarruflarıyla bu yönde hükümler getirilemeyeceğinden, Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliğinin belediye zabıtalığına girişte gerekli şartları düzenleyen 16 ncı maddesinin (d) fıkrasında yer alan ?eylemli askerlik? hizmetini yapmış olmak (Fakülte ve Yüksekokul mezunları ile kadın personel için bu şart aranmaz. 18 yaşının bitirmiş olmak yeter sayılır.)? hükmünün, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin A-6 bendinde yer alan askerlik durumuyla ilgili genel şarta aykırılığı nedeniyle dikkate alınmasında ve bu hükme dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Belirtilen nedenlerle işlemin iptali ile özlük ve parasal hakları farkının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi yönündeki mahkeme kararında hukuka aykırılık görülmemiştir.? (Danıştay Beşinci Daire, E:No:1997/1229, K.No:2000-167, T:24.01.2000, DD:S.104, s.263)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber