Bazı il MEM'ler sınav ücretleri konusunda yanlış yapıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mart 2006 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SINAV GÖREVLERİ KONUSUNDA:

Yılda en az iki defa yapılması ve il milli eğitim müdürlüğü tarafından planlanması gereken seviye tespit veya başarı tespit sınavlarında, Ek dersle ilgili esasların 12.maddesi hükümlerinin (b) bendi gerekçe gösterilerek, "sınavı bakanlık yapıyor" denilip, Seviye tespit sınavları Devlet parasız ve yatılılık sınavlarına benzetilmekte ve sadece 6 saat ücret ödenmektedir.

Halbuki (a) bendindeki "Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi ve beceri yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödenir." hükümlerine göre ücret ödenmesi gerekmektedir.

Bu konudaki mevzuat: şu şekildedir

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar
"Sınav Görevi
Madde 12-
(Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/3 md.) a) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi ve beceri yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödenir.

Sınav komisyonu üyeliğinde ve sınav gözcülüğünde görevli bulunanlardan;
1)Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve 15'den fazla sınav
gözcülüğü görevleri,
2)Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyonu üyeliği hem de sınav gözcülüğü,
3) Yöneticiler
için ücret ödenmez.

Ancak, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin (a) fıkrasındaki "Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği görevi için ücret ödenmez." hükmü uygulanmaz.

b) Bakanlığa ve diğer Bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina ve salon sorumlusu olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav günü için 6 saat, gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere 3 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz."

İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ (KOORDİNATÖRLÜK) ÜCRETLERİ KONUSUNDA

İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin; öğrenci, çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları görevler için ek dersle ilgili esaslar kapsamında almaya hak kazandıkları ve ders programlarında gösterilen ek ders saatleri, 40 dakika üzerinden hesaplanıp, 1 saate bölünerek çıkan miktar ek ders saati olarak ödenmektedir.

Ek dersle ilgili esasların, bu ücretin nasıl ödeneceğini düzenleyen 15.maddesi hükümleri bu konuyu çok iyi açıklamaktadır. Orada belirtilen ek ders saati sayısı öğretmenin alabileceği maksimum saattir. Öğretmenin mesleki teknik eğitim yönetmeliğindeki kriterlere göre belirlenen sürelerde haftalık ders programında belirtilen koordinatörlük ücretini tam alması gerekir.

Ayrıca öğretmene verilen ek ders süresince öğretmenin o görevi yapması beklenemez. Öğretmen öğrenciye yapmış olduğu rehberlik karşılığında bu ücreti almaya hak kazanmaktadır, orada belirtilen süre kadar öğrenciye ilgileneceği anlamı çıkarılmamalıdır.

Bu konudaki mevzuat: şu şekildedir

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar İşletmelerde Meslek Eğitimi
Madde 15- (Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/4 md.) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.
Ders dağıtım çizelgelerinde "İşletmelerde Meslek Eğitimi" adıyla gösterilecek bu dersler; işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;
a) Çıraklık eğitim merkezlerinde;
Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,
Diğer il ve ilçelerde 18 saati,
b) Diğer okul ve kurumlarda;
Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,
Diğer il ve ilçelerde 16 saati,
geçmemek üzere okutabilecekleri ek ders saatleri içinde verilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber