Doktorlar toplardamardaki pıhtıyı yeni yöntemle eritti

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sol bacağında toplardamarın tamamı tıkalı olan hasta, toplardamar pıhtısı eritme yöntemiyle sağlığına kavuştu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Kasım 2013 21:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doktorlar toplardamardaki pıhtıyı yeni yöntemle eritti

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sol bacağında toplardamarın tamamı tıkalı olan hasta, toplardamar pıhtısı eritme yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Nevşehir'in Avanos ilçesinde sol bacağındaki toplardamar tıkanıklığı nedeniyle Kayseri'ye sevk edilen 57 yaşındaki işçi emeklisi Mehmet Aker, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Muhammet Fatih Yılmaz ve Op Dr. Oğuz Erman Haşhaş, hastaya Farmakomekanik Trombektomi (Toplardamar pıhtısı eritme ameliyatı) yöntemini uygulandığını söyledi. Dr. Yılmaz, uygulamayı şöyle anlattı:

"Mehmet bey, sol bacakta aşırı şişlik, ağrı, hassasiyet ve üzerine basamama şikayetiyle, sedye ile bize geldi. Sol bacakta toplardamarının tamamının tıkalı, pıhtı ile dolu olduğunu belirledik. Yeni çıkan, dünyada yeni yeni kullanılan toplardamardaki pıhtıyı küçük operasyonla eritme işlemi uyguladık. Öncelikle sol bacaktaki büyük ana toplardamara filtre yerleştirdik. Bu sayede kopan pıhtı parçalarının hastaya zarar vermemesini sağladık. Diz kapağın arkasındaki toplardamara iğne yardımıyla girdik. Toplardamarın içine özel bir cihaz yerleştirdik."

Bu cihaz sayesinde kan sulandırıcı, pıhtıyı eritici ilaçla toplardamardaki pıhtıyı küçük parçalara ayırdıklarını ve rotasyon yaptıklarını anlatan Op. Dr. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: " Cihaz tüm pıhtıyı temizledi. Operasyondan bir gün sonra hastayı yürüttük. Hastanın şu an hiçbir sıkıntısı kalmadı. Normal şartlarda bu tedavi yöntemi olmadan, hastayı 10 gün kan sulandırıcı iğneler verip ordaki yüzde yüzlük tıkanıklılığı, örneğin yüzde 80'lere indirip yine pıhtı ile taburcu etmek zorunda kalıyorduk. Hastalar en az 2 yıl ilaç kullanmak zorunda kalıyordu. Bizim hastamızda öyle bir sıkıntı olmayacak. Kısa süre kan sulandırıcı kullanacak. Hayatına kaldığı yerden devam edecek."

Operasyonun ardından yürümeye başlayan ve sağlığına kavuştuğunu söyleyen 3 çocuk babası Mehmet Aker ise, motosiklet kazasında kafatasının kırıldığını sol bacağında toplardamarın tamamen tıkandığını belirterek, "Şimdi çok iyiyim. Pazartesi günü sedye ile geldim. Operasyonun hemen ardından rahat yürümeye başladım. Hiçbir sıkıntım kalmadı. Hocalara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber