Sendika temsilcisi soruşturma dosyasını görebilir mi?

Sendika temsilcisi Disiplin Kurulunun bir üyesi olduguna göre yönetmeliğin "Kurulların toplantı ve çalışmalarına ilişkin esaslar" başlıklı 9. maddesine göre kurul üyelerine havale edilen soruşturma dosyaları kurul üyelerince 7 gün içinde incelenebilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Aralık 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği gibi Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğinin 4. maddesi (d) bendi ek fıkrası uyarınca 2005 yılından itibaren devlet memurunun üyesi olduğu sendikanın temsilcisinin disiplin ve yüksek disiplin kurullarına katılacağı ifade edilmiş ve bu tarihten itibaren İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu toplantılarına sendika temsilcileri de katılmaya başlamıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 135. maddesinde ki "Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir." hükmü ile disiplin cezalarına karşı yedi gün içerisinde itiraz edilebileceği ifade edilmiştir.

Sendika üyesi olan bir devlet memuru hakkında yapılan bir soruşturma sonucunda 657'ye göre almış olduğu uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları ile 1702 ile 4357 sayılı Kanunlara göre verilen cezalara karşı yedi gün içerisinde İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'na itiraz etme hakkına sahiptir. Sendika üyesinin itirazına binaen İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu sendika temsilcisinin katılımı ile toplanmakta ve temsilci tarafından toplantı sırasında üyenin hak ve menfaatleri savunulmaktadır.

Bu kapsamda hakkında soruşturma yapılan üyenin disiplin cezasının kendisine tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içerisinde İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'na itiraz edebilmesi için soruşturma dosyasını görmesi gerekmekte olup, dosya içerisinde ki bilgi ve belgeleri de dikkate alarak, diğer bir ifadeyle hakkında yapılan soruşturma dosyasının içeriğinden tam anlamıyla bilgi sahibi olup itiraz hakkını tam anlamıyla kullanabilmesi gerekmektedir.

Ancak gelen duyumlara göre üyelerin dosya içeriğini görmeden sadece kendisinde mevcut olan bilgi ve belgelere göre itiraz etmek zorunda bırakıldığı yönünde olup bu da tam anlamıyla üyelerin itiraz aşamasında kendisini ifade edemediğini göstermektedir.

Üyelerin bu mağduriyetleri ise üyelerin itirazına binaen komisyon üyesi temsilcinin dosya içeriğini görmesine müteakip yapacağı savunma ile giderilmeye çalışılmaktadır.

Halbuki sendika temsilcisi Disiplin Kurulunun bir üyesi olduguna göre yönetmeliğin "Kurulların toplantı ve çalışmalarına ilişkin esaslar" başlıklı 9. maddesindeki; "Toplantı gündeminin düzenlenip ilgililere dağıtılması, toplantınınbelirli gün, saat ve yerde yapılması, Kurul çalışmalarının gereği gibi yürütülüp sonuçlandırılması Başkan tarafından sağlanır.

Kurullarda raportörlük görevi Başkanın görevlendireceği bir üye tarafından yürütülür.

Üyeler kendilerine havale edilen dosyaları en geç 7 gün içinde incelerler." hükümlerine görede kurul üyelerine havale edilen soruşturma dosyaları kurul üyelerince 7 gün içinde incelenebilmektedir.

Üyelerin yaşamış oldukları bu mağduriyetlerin giderilerek konunun açıklığa kavuşturulması için; Hakkında disiplin soruşturulması yapılarak disiplin cezası ile tecziye edilen devlet memurlarının itiraz süresi içerisinde soruşturma dosyasını görme hakkının olup olmadığı, Sendika üyesi bir devlet memurunun disiplin cezası ile tecziye edildiğinin devlet memuruna tebliğ edilmesine müteakip İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu üyesi sendika temsilcisinin üyenin soruşturma dosyasını görüp göremeyeceği konularında bakanlıktan açıklama beklenmektedir.

Cihat KARAKUŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber