100 sayfalık 'intihal' meslekten men edebilir

Prof. Dr. Mazlum Uyar doçentlik tezinde ‘intihal’ yaptığı iddiasıyla mesleğinden olma tehlikesiyle karşı karşıya. Marmara Üniversitesi Yayın Etik Kurulu, ‘intihal var’ diyerek YÖK’ten Uyar’ın meslekten çıkarılmasını istedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ocak 2014 12:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
100 sayfalık 'intihal' meslekten men edebilir

MUSA KESLER

George Washington Üniversitesi'nde İslam Hukuku dersi veren İranlı Prof. Dr. Ahmad Kazemi Moussavi'den Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mazlum Uyar'a 'intihal' şoku...

Olay, 'Religious Authority in Shiite Islam' adlı kitabın yazarı Prof. Dr Ahmad Kazemi Moussavi'nin YÖK Etik Kurulu'na ve Marmara Üniversitesi'ne gönderdiği şikayet dilekçesiyle ortaya çıktı. Moussavi, dilekçesinde Prof. Dr. Mazlum Uyar'ın 'Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri' adlı kitabında kendi kitabından bölümleri kendisine referans vermeden kullandığını belirterek konunun soruşturulmasını istedi.

Kitabın kendisinin doktora tezi olduğunu ve çok sayıda Arapça ve Farsça orijinal kaynağa dayanarak hazırladığını belirten Moussavi dilekçesinde "Durumu yakın zamanda fark ettim, 100 sayfa intihal yapılmış" dedi.

'İtibar zedelediği ortadadır'

Marmara Üniversitesi Yayın Etik Kurulu, 4 profesörden oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturarak iddiaları inceletti. Bilirkişi heyetinin incelemesi sonucunda Uyar'ın doçentlik tezi olarak hazırladığı 'Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri' başlıklı kitabında Moussavi'nin kitabından intihal yaptığı belirlendi. Bilirkişi heyeti hazırladığı 9 Ocak 2014 tarihli raporda Moussavi'nin intihal yapılan kitabının Malezya'daki International Institute of Islamic Thought and Civilation (ISTAC) adlı uluslararası akademik camiada bilinen ve saygın bir yeri olan enstitü tarafından bastırıldığını, adı geçen enstitüde Marmara Üniversitesi'nden de öğrencilerin bulunduğunu belirtti.

Raporda ayrıca "Tüm bu durumlar dikkate alındığında Prof. Dr. Mazlum Uyar'ın intihal teşkil eden eyleminin uluslararası camiada ülkemizi ve üniversitemizi zor duruma soktuğu ve itibarını zedelediği ortadadır" ifadeleri yer aldı. Rapor YÖK'e gönderilerek Uyar'ın meslekten çıkarılması istendi.

Savcılık soruşturma başlattı

Akademik soruşturma devam ederken, Prof. Moussavi 3 Aralık'ta da savcılığa başvurarak Uyar'ı şikayet etti. Moussavi, Uyar'ın "Fikri ve Sınai Haklar Kanunu"na aykırı hareket ettiğini belirterek cezaladırılmasını istedi. Bu soruşturma da devam ediyor. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre "Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır" hükmü yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber