Doğum İzni Konusunda Askerlerden İleri Bir Adım

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda, 17/05/2006 tarihli Resmi Gazetede önemli bir değişilik yapılmıştır. Yapılan tek maddelik değişilik subay ve astsubayların doğum izin sürelerine ilişkindir. Ancak düzenleme, 657 sayılı Kanuna göre ileri bir düzenlemedir. Düzenleme ile doğum izinleri konusunda memurlardan farklı olarak dört noktada iyileştirici düzenleme yapılmıştır. Detay için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

926 SAYILI KANUNUN 128'İNCİ MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI

5499 Sayılı Kanunla 926 sayılı Kanunun 128'inci maddesinin (d) bendinde önemli bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliğin önemi ise askerlerin sivillerden daha ileri geçmesidir. Aşağıda yapılan değişikliği karşılaştırmalı olarak açıklamaya çılışacağız.

926 SAYILI KANUNUN 128/d MADDESİNİN YENİ HALİ 926 SAYILI KANUNUN 128/d MADDESİNİN ÖNCEKİ HALİ 657 SAYILI KANUNDAKİ DÜZENLEME

Madde 128-d) Bayan personele doğum yapmasından önce sekiz hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile aylıklı izin verilir . Çoğul gebelik hâlinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta süre eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinden, sağlık durumunun uygun olduğu doktor raporu ile belgelenen personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda personelin isteği halinde doğum öncesinde çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren aylıklı izin süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi nedeniyle personelin doğum öncesi sekiz haftalık izninden kullanılamayan süreleri, doğum sonrası sürelere eklenir.

Doğum yapan personele çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı personelin tercihine bırakılır. Ayrıca doğum yapan personele aylıklı izinlerinin bitiminden itibaren istekleri üzerine ve evlat edinen bayan personele en fazla üç yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi halinde çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren isteği üzerine altı aya kadar aylıksız izin verilir. Aylıksız izin süreleri mecburi hizmet süresinden sayılmaz.

Madde 128-d) Bayan subaya doğum yapmasından önce üç hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren altı hafta müddetle izin verilir. Bu süreden sonra altı aysüre ile günde birbuçuksaat süt izni verilir. Ayrıca istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aylıksız izin süresi mecburi hizmet süresinden sayılmaz. Madde 104- Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

TABLOYA GÖRE;

1- 657 sayılı Kanunda, doğum erken gerçekleştiğinde, doğum öncesi kullanılamayan izinler doğum sonrasına aktarılamamaktadır.
Ancak 926 sayılı Kanunda, subay ve astsubaylar, doğum erken gerçekleştiğinde, doğum öncesi kullanılamadığı izinleri doğum sonrasına aktarabilecektir.

2- 657 sayılı Kanunda, memur, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmek için günde toplam bir buçuk saat süt izni hakkına sahiptir.
Ancak 926 sayılı Kanunda, subay ve astsubaylar, ilk altı ay için günde 3 saat, ikinci altı ay için günde bir birbuçuk saat süt izni hakkına sahiptir.

3- Subay ve astsubaylar, memurlardan farklı olarak üst iznini kaça bölerek kullanabileceğine kendisi karar vermektedir.

4- Subay ve astsubaylar, memurlardan farklı olarak evlat edindikleri çocuklar için aylıksız izin hakkına sahiptir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber