KBYS Puanları Ne İşe Yarayacak?

Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınav sonuçları bugün itibariyle açıklandı. Sınav sonuçları tek başına öğretmenlere uzman öğretmen veya başöğretmen gibi bir unvan vermeyecektir. 60 ve üzerindeki sınav puanları; kıdem, eğitim, etkinlikler ve sicil ile birlikte değerlendirme puanına etki edecektir. İl bazındaki değerlendirme puanılarından sonra sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından eş zamanlı olarak ve ayrı ayrı olmak üzere puan üstünlüğü dikkate alınarak Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi düzenlenecek, kontenjana girenler unvan almaya hak kazanacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 13:15, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

KBYS puanlarının en anlam ifade ettiği Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. 13.08.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bu yönetmelik 07.01.2006 tarihli Resmi Gazetedeki düzenleme ile değiştirilmiştir. Yönetmeliğin son haline ulaşmak için tıklayın.

60 PUAN ALAMAYANLAR DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAK

Yönetmeliğin 17'nci maddesinde Sınavdann 60 ve üzeri puan alanlar ile sınavdan muaf olanlar eş zamanlı olarak değerlendirmeye alınacağı belirtilmiştir.

Sınavdan muaf olanlar

Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaftır.
Sınavdan muaf bulunanların kariyer basamaklarında yükselmelerinde, eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan öğretmenlerden adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla;
a) Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlardan uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl,
b) Alanında veya eğitim bilimleri alanında doktora öğrenimini tamamlayanlardan başöğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl
kıdemi bulunmak şartı aranır.

SINAV PUANI İKİ YIL GEÇERLİDİR

Katılmış oldukları sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan almış olmalarına rağmen kontenjan yetersizliğinden dolayı unvan verilemeyenlerin puanları iki yıl süreyle geçerlidir.

Bu adaylar, puanlarını yükseltmek istemeleri hâlinde tekrar sınava girebilirler.

Değerlendirmede puanı yüksek olan sınavın sonucu esas alınır. 60'ın altında puan alanlar da daha sonraki sınavlara girmek üzere başvurabilirler.

KBYS PUANLARI DEĞERLENDİRME PUANINA ETKİ EDECEK

1- İlk önce il bazında başarı sıralaması oluşturulacak

Uzman ve başöğretmenlik için esas unsur değerlendirme puanıdır. İlk önce "İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonu", alanlara göre sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından ayrı ayrı olmak üzere "Öğretmen/Uzman Öğretmen Değerlendirme Çizelgesi"ni hazırlayacaktır.

Değerlendirme ölçüt ve puan değerleri şunlardır:

"a) Lisans öncesi ve lisans mezunu öğretmenler ile alanı ve eğitim bilimleri alanı dışında yüksek lisans ya da doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenler için değerlendirme; kıdem, eğitim, etkinlikler, sicil ve sınav ölçütlerine göre 100 puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının % 10'unu kıdem, % 20'sini eğitim (hizmet içi, lisansüstü), % 10'unu etkinlikler, % 10'unu sicil ve % 50'sini de sınav puanı oluşturur.

b) Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans ya da doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenler için değerlendirme; kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler ve sicil ölçütlerine göre 100 puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının % 20'sini kıdem, % 40'ını hizmet içi eğitim, % 20'sini etkinlikler ve % 20'sini de sicil puanı oluşturur.
Başöğretmenliğe yükselmede, uzman öğretmenliğe yükselmede değerlendirmeye alınan uzman öğretmenlik sertifikasının düzenlendiği tarihten önceki belgeler, değerlendirmeye alınmaz. "

2- Türkiye genelinde başarı sıralaması oluşturulacak

Alanlara göre uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kontenjanına girecek olanların belirlenmesi amacıyla, İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonlarından gelen İl Başarı Sıralaması Çizelgesine göre sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından eş zamanlı olarak ve ayrı ayrı olmak üzere puan üstünlüğü dikkate alınarak Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi düzenlenecektir.

Başarı sıralaması sonucunda kontenjanın aşılmasına neden olacak şekilde puanların eşit olması durumunda, kontenjana girecek olanları belirlemek için sırasıyla sınav, eğitim, kıdem, etkinlikler ve sicil puanı üstünlüğüne bakılır.

Başarı sıralaması sonucunda alanlara göre belirlenen kontenjana girenler, Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesine göre tespit edilir.

DİĞER KAMU KURUMLARI İLE ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA TESPİT NASIL YAPILACAKTIR?

Bu tespite göre Bakanlık kadrolarında çalışan öğretmenlerden alanlarında ayrılan kontenjana en son sırada yerleşenlerin değerlendirme puanı esas alınarak, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel öğretim kurumlarında görevli öğretmenlerden de uzman öğretmen veya başöğretmen unvanını kullanmaya hak kazanacaklar, eş zamanlı olarak ve kurum türüne göre ayrı ayrı olmak üzere Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi üzerinden belirlenir.

Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel öğretim kurumlarında, Bakanlıktaki alanlardan farklı alanlarda görev yapmakta olan öğretmenlerden belirlenen kontenjanlara yerleştirileceklerin değerlendirme puanı, Bakanlık kadrolarında çalışan öğretmenlerden alanlarında ayrılan kontenjana en az puanla yerleşenlerin değerlendirme puanından daha az olamaz.

SERTİFİKALAR NE ZAMAN HAZIRLANACAK?

Nitelikleri Kurulca belirlenen sertifikalar, Türkiye geneli başarı sıralaması sonuçlarının onayını izleyen otuz gün içinde Personel Genel Müdürlüğünce düzenlenerek il millî eğitim müdürlüklerine gönderilir. Aslı ilgilisine verilen sertifikanın bir örneği de özlük dosyasına konulur.


İL BAŞARI SIRALAMASI ÇİZELGESİ

AİT OLDUĞU YIL .    
AİT OLDUĞU İL .    
ALAN ADI . BAŞVURU TÜRÜ ? Uzman Öğretmenlik Sınavına Girenler
? Başöğretmenlik Sınavına Girenler
? Uzman Öğretmenlik Sınavından Muaf Olanlar
? Başöğretmenlik Sınavından Muaf Olanlar
KURUM TÜRÜ Resmî: MEB ? Diğer ?
Özel: ?
ALAN KODU .

...

Sıra No T.C. Kimlik No Adı ve Soyadı Kıdem Puanı Eğitim Puanı Etkinlikler Puanı Sicil Puanı Sınav Puanı Ortalama Puanı
1                
2                
3                
.                
.                

??./??/??.. ?.. kişiden oluşan bu liste kontrol edilip onaylanmıştır.

İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonu

Başkan Üye Üye Üye Üye Üye Üye

Açıklamalar:

Bu çizelge kurum ve başvuru türlerine göre ayrı ayrı düzenlenerek Bakanlık Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonuna gönderilecektir.

EK-4

TÜRKİYE GENELİ BAŞARI SIRALAMASI ÇİZELGESİ

AİT OLDUĞU YIL .    
ALAN ADI . BAŞVURU TÜRÜ ? Uzman Öğretmenlik Sınavına Girenler
? Başöğretmenlik Sınavına Girenler
? Uzman Öğretmenlik Sınavından Muaf Olanlar
? Başöğretmenlik Sınavından Muaf Olanlar
KURUM TÜRÜ Resmî: MEB ? Diğer ?
Özel: ?
ALAN KODU .

...

Sıra No T.C. Kimlik No Adı ve Soyadı Kıdem Puanı Eğitim Puanı Etkinlikler Puanı Sicil Puanı Sınav Puanı Ortalama Puanı
1                
2                
3                
.                
.                

??./??/??.. ?.. kişiden oluşan bu liste kontrol edilip onaylanmıştır.

Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonu

Başkan Üye Üye Üye Üye Üye Üye Üye Üye

Açıklamalar

1) Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kontenjanına girenler bu çizelgedeki sıralama esas alınarak belirlenecektir.

2) Özel öğretim kurumları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını kullanmaya hak kazananlar, bu çizelgedeki sıra esas alınarak belirlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber