KPSS A grubunda buçuklu soru devri

ÖSYM A grubu adayları yine muallakta bıraktı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Mayıs 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS A grubunda buçuklu soru devri

A grubu (müfettiş,uzman,kaymakam) adayları için 2014 KPSS başvuruları sona erdi. Soru sayısı Şubat'ta açıklanmıştı ancak dağılım kılavuz açıklanınca belli oldu.

Kısa bilgi

ÖSYM, Şubat'ta yaptığı duyuru ile a grubu alan testinde 40'ar tane gelen alan soru sayısının artık 30'a düştüğünü belirtmişti. Ancak bu düşüş neticesinde ders sayısında azalma olup olmayacağı veya soru konu dağılımı konusunda hiçbir açıklama yapılmamıştı. Bu durumu memurlar.net olarak 3 kez haber yaparak tepki göstermiştik.

Soru yüzdeleri adayları şaşırttı

KPSS başvuru kılavuzu yayınlandı ve a grubu adayların ilk baktıkları sayfa soru sayılarının dağılımının yer aldığı sayfa idi. Fakat adaylar soru yüzdelerini görünce şaşkınlığa uğradı. Çünkü daha önce 40 soru üzerinden verilen soru yüzdeleri 30 sayısına göre değiştirilmemiş ve aynı oranda kalmıştı.

Sorular buçuklu mu gelecek?

Hukuk alanında örneğin idare hukuku için soru yüzdesi %15 olarak belirlenmiştir. 40 soru var iken bu oran 6 idare hukuku sorusuna tekabül etmekte iken şimdi 4,5 idare hukuku sorusuna tekabül etmektedir. Ve diğer hukuk sorularının da 4,5 olduğunu ele alırsak ÖSYM kafasına göre kimisini 4 kimisini 5 sorarak 30'a tamamlayacaktır.

Adayları hiç düşünen yok

Şubat ayındaki soruların düştüğü açıklamasından beri bir çok dedikodu çıkmasına rağmen ÖSYm hiçbir açıklama yapmadı. Bu süreçte hem adaylar hem de kurs sahipleri oldukça stresli günler geçirdiler. Ama en çok yıpranan her zaman olduğu gibi geleceğini garanti altına alma derdinde olan adaylara oldu.

ÖSYM, Anayasa'ya aykırı hareket ediyor

1982 Anayasasında idareye ilişkin doğrudan ilkelerden birisi de "kanuni idare" ilkesidir. Bu ilkenin iki anlamı vardır. Birincisi idarenin yetki ve görevlerinin kanunlarla önceden belirlenmesi ve idarenin bu sınırlar içinde hareket etmesidir. Diğer anlamı ise idarenin düzenli, belirli ve şeffaf olmasıdır. Yani Danıştay'ın da birçok kararında belirttiği üzere "idarenin faaliyetleri belirli ve öngörülebilir" olmalıdır. Ancak ÖSYM'ye baktığımızda hep sürprizler ve belirsizliklerle işlerini yürütmektedir. Bu durum anayasada açıkça belirtilen bu ilkeye aykırılık teşkil etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber