Cumhurbaşkanı Sezer, 9 yasayı onayladı.

Haber Giriş : 28 Ocak 2004 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, 9 yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Sezer'in, ?Telgraf ve Telefon Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?, ?Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun?, ?Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?, ?BM Sınai Kalkınma Örgütü ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvence Fonu Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun?, ?Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun?, ?Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun?, ?Askeri Ceza Kanunu ile Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?, ?Öğretmen ve Eğitim Uzmanı Yetiştiren Yükseköğretim Kurumlarında Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara ilişkin Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun? ile ?Askeri Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?u onaylayarak Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in onayladığı Askeri Ceza Yasası'nın (ACY) 26 ayrı maddesinde ölüm cezasına ilişkin hükümler bulunuyordu. Yasayla, genel hüküm niteliğindeki veya seferberlik halindekilerin dışında yer alan 3 maddede geçen ölüm cezalarına ilişkin hükümler değiştirilirken, bir de geçici madde eklendi. Değişen gözaltı sürelerinin yansıtılması amacıyla yasayla, Askeri Mahkemelerin Kuruluş Yasasının da 4 maddesi değiştirilirken, 1 fıkranın da eklenmesi öngörülüyor. Yasa ile askeri yargı mevzuatında da ?toplu olarak işlenen suçlarda yakalanan veya tutuklanan kişilerin en geç 4 gün içinde hakim önüne çıkartılması, kişinin yakalandığının veya tutuklandığının yakınlarına bildirilmesi, arama ve el koyma kararlarının hakim tarafından verilmesi, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise belirli sürelerde hakim onayı aranması, yasaya aykırı olarak ele geçirilmiş bulguların kanıt olarak kabul edilmemesi, savaş çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışında ölüm cezası verilmemesi öngörülüyor.

Dernek ve vakıflara ilişkin yasa; dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşlarının ismini alamayacağını öngörüyor. Yasa, bu kurum ve kuruluşların hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremeyeceğini ve bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamayacağını vurguluyor. Yasaya göre, kamu görevlileri, görev unvanlarını kullanarak dernek ve vakıf organlarında görev alamayacak. Dernek ve vakıf organlarında görev alan kamu görevlilerine, bu görevleri nedeniyle ücret, huzur hakkı veya başka bir isim altında bir karşılık ödenmeyecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinden yasa kapsamındaki dernek ve vakıflara ödenek, yardım veya herhangi bir kaynak aktarılamayacağı hükmü getirilen yasa, kamu kurum ve kuruluşlarının, maaş ve ücretlerden kaynağından kesinti yaparak vakıf veya derneğe aktarma yapılamayacağını da öngörüyor.

Yasayla getirilen ilkelere aykırı hareket eden kamu görevlileri ile dernek ve vakıf yöneticileri, eylemleri bir başka suç oluşturmadığı taktirde üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Yasaya göre, dernek tüzüğü ve vakıf senedi bu yasaya aykırı olan veya yasaya uygun olmayan işlemleri tespit edilen dernek va vakıflar kapatılacak, kapatılan derneğin malları Hazine'ye, vakıf malları ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Bu dernek ve vakıf yöneticileri ise hapis cezası ile cezalandırılarak görevden alınacaklar.

Öğretmen ve Eğitim Uzmanı Yetiştiren Yükseköğretim Kurumlarında Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara yapılacak Sosyal Yardımlara ilişkin yasada değişiklik yapan yasayla, ?Muayene ve tedavi? giderleri hükmü yasa metninden çıkarılarak, Milli Eğitim Bakanlığı hesabına okuyan öğrencilerin muayene ve tedavi giderleri için hem üniversite hem de Bakanlık bütçesinden kaynak ayrılması önlendi.

Sezer'in onayladığı ?Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yasası'nda Değişiklik öngören Yasa? Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hayvanlarda kullanımına izin verilmemiş veya kullanımı farmakolojik veya toksikolojik etkileri nedeniyle yasaklanmış her türlü maddenin, beslenme, tedavi, koruma, araştırma ve benzeri amaçlarla hayvanlara yedirilmesi, içirilmesi veya vücuduna zerkedilmesini yasaklıyor. Yasaya göre, sözkonusu maddeleri hayvanlara uygulayanlar ve bilerek hayvanlara uygulatan hayvan sahipleri iki milyar lira idari para cezası ile cezalandırılacak.

Askeri Ceza Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa ile halen uygulanan Yasanın 67'nci maddesi uyarınca yurt dışına firar eden subay astsubaylara en az 3 yıl hapis cezası verilmesi nedeniyle TSK ile ilişiklerinin kesilmesi zorunluluğu bulunduğu gerekçesiyle hazırlanan teklifle, cezanın asgari haddi 3 yıldan bir yıla düşürülmesi öngörülüyor. Böylece nitelikli personelin otomatikman TSK ile ilişiğinin kesilmesinin önüne geçilmek isteniyor.

Yasayla, herhangi bir nedenle izinli dahi olsa izin almaksızın ülke dışında 3 gün geçirenler, yurt dışındaki askeri birlik veya görev yerinden, deniz veya hava aracından kaçıp üç gün geçirenler ya da herhangi bir nedenle birliğinden, aracından ayrı düşüp üç gün içinde geri dönmeyenler, savaş esiri iken salıverildikten sonra mazeretsiz olarak 3 gün içinde sivil veya askeri Türk merciine ya da müttefik ülke kurumlarına başvurmayanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu kişiler beraberlerinde silah, mühimmat, savaş araç veyşa gereci götürmüş veya hizmet yaparken kaçmış ise ya da bu suçu daha önce de işlemişse verilecek ceza 3 yıldan 7 yıla kadar belirlenecek. Bu suçlar seferberlik veya savaş halinde işlenirse duruma göre 5 veya 7 seneden aşağı olmamak üzere hapis cezası gündeme gelecek. Bu cezaların alt sınırının 3 yıldan 1 yıla çekilmesiyle birlikte bu personelin TSK ile ilişiğinin kesilmesi zorunluluğu da ortadan kalkmış olacak.

Cumhurbaşkanı Sezer'in onayladığı diğer bir yasa ise Mimar Sinan Üniversitesi'nin adının ?Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi? olarak değiştirilmesini öngörüyor.

Öte yandan Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK'ye bir geçici madde eklenmesine ilişkin yasa ile mevzuatta kavram birliğine ulaşmak ve doğru kullanılmasını sağlamak üzere, ?veteriner? unvanın ?veteriner hekim? şeklinde değiştirilmesini öngörüyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber