Emniyet müdürüne valilik yolu kapandı

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu haberin içeriğinde yanlışlıklar bulunmaktadır. memurlar.net'in daha önce yayımladığı "Her Kaymakam Vali Olamayacak" dosyaya bakabilirsiniz.

Emniyet müdürleri artık direkt vali olarak atanamayacak. Vali olmak için mülki idari amiri ve kaymakam olarak en az 15 yıl görev yapmış olmak gerekiyor

Meclis'te yasama yılının son gününde kabul edilen ve önceki gün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan Dahiliye Memurları Kanunu, İl İdaresi Kanunu, İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la, vali atanmalarına objektif kriterler geldi. Vali olarak atanacak kişilerin birinci sınıf idari amir sayılabilmeleri için, kaymakam adaylığı dahil olmak üzere fiilen 15 yıl çalışmaları ve kazanmış hak aylıkları birinci derecede olması gerekiyor. Vali olarak atanan kişilerin ayrıca sicil notları ve özel gizli raporlarına göre başarılı bulunmaları zorunlu olacak. Daha önce yabancı dil bilmeyenler de vali olabilirken, yeni kanunla vali olmanın şartları arasında dil bilme zorunluluğu getiriliyor. Valilerin ayrıca cumhuriyet ilkelerine aykırı hareketlerde de bulunmama şartı aranacak. Yeni yasaya göre, vali olarak atanacak olanların listesi İçişleri Bakanlığı Encümeni tarafından her yıl Kasım ayında yapılan değerlendirmelerle belirlenecek. Bu değerlendirmede yüz üzerinden yetmişbeş puan alma şartı aranacak. Birinci sınıf mülki idare amirliği statüsüne yükselmeye layık görülenlerin isimleri Resmi Gazete'de yayınlanacak.

Birinci sınıf mülki idare amirliği statüsüne yükseltilmeyenler, karar tarihinden itibaren 2 yılda bir tekrar birinci sınıf incelemesine tâbi tutulacak. İçişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevlere, birinci sınıfa yükselmiş ve yükseldikten sonra bu sınıfa yükselme niteliğini kaybetmemişler arasından atama yapılacak.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber