Danıştay'dan, memur odasına kamera kararı

Memurun odasına gizli kamera koymak 'özel hayatın gizliliğini' ihlal etmektir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Ocak 2015 10:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Danıştay'dan, memur odasına kamera kararı

Kocaeli Üniversitesi, 'Morg Ünitesi'nde görevli memurun odasında bulunan yangın alarmının içine gizli kamera koydurdu. Kameranın farkına varan memur Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na görüntülerinin kaydedildiğini iddia ederek şikayette bulundu. Memurun yaptığı şikayet üzerine Üniversite yönetimi de soruşturma başlattı.

ART NİYETLİ KİŞİLERE KARŞI ÖNLEM ALDIK

Kocaeli Üniversitesi'nin yaptığı soruşturma neticesinde; kamera sisteminin Hastane'nin güvenliğini sağlamak amacı ile kullanıldığı belirtildi. Çalışma odasının, ölüm kayıt defterinin bulunduğu kayıt odası olduğu, bu odanın kişisel bir oda olmadığı, Morg Ünitesine giren çıkanları görüntüleyen, art niyetli kişilere yönelik önlem amacıyla duman ikaz sistemine yerleştirilen bir kamera olduğu vurgulandı. Bu kapsamda şikayetçinin 'özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmediği' açıklandı.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLDİ

Danıştay, Üniversite tarafından yaşam alanı olarak tahsis edilen odaya konulan gizli kameranın, 'özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine' karar verdi. Danıştay, şikayetçinin özel hayatının gizlice kayda alındığını, bu durumun tutanak düzenlenmek ve resim çekilmek suretiyle somut olarak ortaya konulduğunu belirtti. Şüphelilerin ifadelerinde de bu durumu kabul ettikleri belirtildi.

Danıştay bu kapsamda, Üniversite'nin verdiği kararı bozdu. Ayrıca şüpheliler hakkında kamu davası açılmasına da karar verdi.

Danıştay 1. Dairesi Kararı

Esas No: 2014/232

Karar No: 2014/25

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber