Kurumlar, birbirlerine 15 işgünü içinde bilgi verecek

Resmi yazışma kurallarında, kurumların birbirlerine en geç 5 veya 15 işgünü içinde belge, bilgi veya görüş vermesi zorunluluğu ortaya çıktı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Şubat 2015 02:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurumlar, birbirlerine 15 işgünü içinde bilgi verecek

Bilindiği üzere, Devlet sadece bilgi edinme hakkında, vatandaşına 15 işgünü içinde cevap vermek zorundaydı.

Ancak kurumların birbirleriyle olan yazışmalarında bir süre yoktu. Bu nedenden dolayı örneğin bir kurum Maliye Bakanlığından bilgi veya görüş istediğinde, Maliye Bakanlığı keyfine göre bazen 1 yıl bile görüş vermiyordu.

Resmi yazışma yönetmeliğinde yapılan değişiklikler bağlamında, memurlar.net olarak yaptığımız ilk incelemede, yazılardaki düzenlemelere yer vermiştik. İkinci incelememiz kurumların resmi yazılara ne kadar sürede cevap vereceklerine ilişkindir. Bu konuda ilk kez düzenleme yapılmaktadır.

2 Şubat 2015 tarihi itibariyle yapılan düzenlemeye göre, kurumlar başka bir kurumun,

- belge taleplerine 5 işgünü içinde,
- bilgi ve görüş taleplerine ise 15 işgünü içinde cevap vermek,
zorundadır.

Bir örnek verecek olursak; MEB Devlet Personel Başkanlığından görüş istediğinde, DPB 15 işgünü içinde, Devlet Personel Başkanlığı da, MEB'den belge istediğinde MEB 5 işgünü içinde cevap vermek zorunda olacaktır.

İşte yönetmeliğin ilgili maddesi

"Görüş, bilgi ve belge taleplerinde süre
MADDE 30- (1) İdare içi ve idare dışı görüş, bilgi ve belge talep yazıları günlü yazılır. İdareler, ilgili mevzuattaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, süre belirtilmeyen belge taleplerini talebin kendilerine ulaşmasından itibaren en geç beş iş günü; süre belirtilmeyen bilgi ve görüş taleplerini ise talebin kendilerine ulaşmasından itibaren en geç onbeş iş günü içinde yerine getirir. Talebin ulaştığı tarih, fiziki ortamda gelen talepler için ilgili yazının idarenin genel evrak kayıtlarına girdiği zamanı; elektronik ortamda gelen talepler için ise talep yazısının EBYS'ye giriş kaydının yapıldığı zamanı ifade eder.
(2) İdareler, bilgi ve görüş isteyen idareye süresi içinde ve gerekçesini bildirmek kaydıyla onbeş iş gününü geçmemek üzere ek süre kullanabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber