Görme engelli öğrencinin büyük başarısı... St. Joseph'i kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Okullar Sınavında 747.918 puan alan görme engelli Murat Ulusan, St. Joseph Fransız Lisesini kazandı.

Kadıköy'de bulunan Özel Sevinç Dershanesinde düzenlenen basın toplantısında başarısının sırrını anlatan Murat Ulusan, Erenköy İlköğretim Okulundan mezun olduğunu ve sınava hiç stres yapmadan hazırlandığını söyledi.

İlk 4 yıl Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulunda okuduğunu dile getiren Ulusan, orada braille (körler alfabesi) öğrendiğini kaydetti.

Başarısında 1 yıl devam ettiği dershanenin de büyük payı olduğunu dile getiren Ulusan, dershane öğretmenlerinin bütün sosyal dersleri kasete okuduklarını, kendisinin de bunları evde dinlediğini anlattı.

Ulusan, üzerine çizgi çizilince kabaran kağıtla da diğer dersleri çalıştığını dile getirerek, dershane öğretmenlerinin yüksek sesle soruları okuyarak kendisine deneme sınavı yaptıklarını belirtti.

Matematik dersini ve futbolu çok sevdiğini ifade eden Ulusan, Galatasaray taraftarı olduğunu ve Galatasaray'ın maçları olduğu zaman ders çalışmadığını anlattı. Ulusan, Galatasaray'ın son 5 yıl içinde ligler ve diğer maçları dahil tüm maçlarının tarihlerini, skorlarını ve hangi futbolcunun hangi dakikada gol attığını ezbere söyledi.

Bunun üzerine bir gazetecinin, ''2003-2004 yılının ilk devresinde oynanan Galatasaray-Trabzonspor futbol karşılaşmasının sonucu neydi?'' sorusunu Murat Ulusan, ''O maçta Galatasaray Trabzonspor'a 2-1 mağlup oldu. Maç Olimpiyat Stadında oynandı. Golleri Fatih Tekke 11. ve Yattara 35. dakikada attı. Galatasaray'ın golünü ise Prates, frikikten attı. İsterseniz bilgisayardan kontrol edebilirsiniz'' diye yanıtladı.

Ulusan, annesi İngilizce öğretmeni olduğu için İngilizce'yi çok iyi bildiğini ve ikinci bir dil öğrenmek istediği için Fransızca eğitim veren St. Joseph'i seçtiğini kaydetti.

Görme engelli olmasından rahatsızlık duymadığını, hayatından memnun olduğunu anlatan Murat Ulusan, liseyi başarıyla bitirip ileride avukat ya da mühendis olmak istediğini söyledi.

ANNE VE BABANIN MÜCADELESİ

Annesi Işıl Ece Ulusan da Murat'ın üçüz olduğunu ve 7 aylık dünyaya geldiklerini ifade ederek, ''Prematüre olduğu için Murat görme yetisini kaybetti'' dedi.

Diğer iki oğlunun birinde sağlık sorunu yaşandığı için onların eğitimde Murat'tan bir yıl geride olduklarını anlatan anne, Murat'ın eğitimi için çok büyük mücadele ettiklerini söyledi.

OKS ve ÖSS'de görme engelli öğrencilerin hiç düşünülmediğini dile getiren Ulusan, ''Bu sınavlarda görme engelli çocuklar için sorular kabartma olarak da hazırlanmalı. Görme engelliler artık aynı sorunları yaşamasın istiyoruz. Ayrıca bu çocuklar için sınavlarda ek süre verilmesini talep ediyoruz'' diye konuştu.

İşletme mühendisi olan ve şu anda serbest meslek yapan baba Süreyya Ulusan da oğlunun sınava diğer görme engelliler gibi 2 öğretmen eşliğinde tek başına alındığını söyledi.

Birinin soruları okuduğunu, diğerinin de işaretlediğini anlatan Süreyya Ulusan, yetkililerden aldığı bilgiye göre Özel Okullar Sınavına bu yıl toplam 620 görme engelli öğrencinin girdiğini ve soruları okuyan kişinin net ve anlaşılır okumasının çocuğun başarısını doğrudan etkileyebileceğini kaydetti.

Bu sakıncaların ortadan kaldırılması için görme engellilere soruların kabartma olarak hazırlanması gerektiğine işaret eden Ulusan, ayrıca görme engellilerin muaf tutuldukları sorular hakkında da tam olarak bilgilendirilmediklerini savundu.

Süreyya Ulusan, oğlunun St. Joseph Fransız Lisesine kaydını yaptırdıklarını, orada da başarılı bir şekilde okuması için kitaplarının kabartma olarak Fransa'dan getirilmesini sağlayacaklarını söyledi.

Baba Ulusan, ''Murat'ın bir cihazı var. Bu aleti bilgisayara veya diz üstü bilgisayara bağladığınız anda ekrandaki yazıyı bu cihazdan elleriyle rahatlıkla okuyor. Murat bu şekilde imtihan kağıtlarını okuyup cevaplandırabiliyor'' dedi.

Murat için çok mücadele ettiklerini ve hep birlikte bugünlere geldiklerini vurgulayan Süreyya Ulusan, ''Önce anne-baba olayı hazmetmeli. Çocuğun durumunu kabullendikten sonra onun iyi eğitim alması, iyi yetişmesi ve mutlu olması için çalıştık. Evde onun ayrı bir yeri yok. Kardeşleriyle aynı muameleyi görüyor, yeri gelince azarı da işitiyor'' şeklinde konuştu.

Dershanenin kurucusu Erol Boy da Özel Okullar Birliğinden aldıkları bilgilere göre, Murat Ulusan'ın Türkiye'de özel yabancı okulu kazanan ilk görme engelli öğrenci olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber