Akkuyu için en modern teknoloji kullanılıyor

BRICS ülkelerinin 200 milyar dolarlık rezervine dikkat çeken Karlov, Batı'ya bağımlı olmayan finansal kurumlar oluşturulması gerektiğini söyledi. Karlov, Akkuyu için ise, "En modern teknoloji kullanılıyor" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Temmuz 2015 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akkuyu için en modern teknoloji kullanılıyor

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, batıya bağımlı olmayan ortak finansal kuruluşlarının ilkini dün resmen faaliyete geçirdi. BRICS tarafından kurulan Yeni Kalkınma Bankası bir yandan altyapı ve kalkınma projelerini finanse ederken, diğer yandan nakit sıkıntısı yaşayan ülkelere destek sağlayacak. Daily Sabah'a konuşan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, BRICS ile ilgili finansal organların kurulmasına dair kararlar alındığını belirterek, "Bu kurumların rezervleri 200 milyar dolara yakın olacak. Batı'daki finans kuruluşlarıyla olan bağlarımızı kesmek istememekle beraber, bunlara da bağımlı kalmayı tercih etmiyoruz" dedi.

Diplomatik ilişkilerin 95'inci yılının kutlandığı şu sıralarda, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkileri nasıl görüyorsunuz?

Türkiye en büyük ekonomik ortaklarımızdan biri. Ticaret hacmi 30 milyar dolar seviyesine ulaştı. İstatistiklere dahil olmayan hizmet sektörünü de hesaba kattığımızda, 45 milyar dolar gibi bir ticaret hacminden bahsetmekteyiz. Türk inşaat firmaları Rusya'da sektörlerinin en iyi şirketleri. Türkiye'de Alman turistler ile sayı açısından yarışmaktayız. Rusya'nın Türkiye'deki en büyük yatırımlarından biri Akkuyu Nükleer Güç Santrali. İnancım odur ki, dev yatırımlar listesine Türk Akımı projesi de eklenecek. Uluslararası ilişkiler bağlamında da Türkiye ile etkileşimlerimiz aktif bir şekilde devam ediyor.

Gazetelerde Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'de Rus banka kartlarının kullanılabilmesi yönünde bir düzenleme yapılması teklifi yer aldı. Bu konuda fikriniz nedir?

Bu konu Türkiye ile bir süredir görüşülüyor. Ticarette ülkelerin milli para birimlerini kullanmaları ikili ilişkiler açısından önemli ve faydalı olacak. Bu bir hayal değil; şu an Türkiye'nin 2 veya 3 katı ticaret hacmimiz bulunan Çin ile bunu uygulamaktayız. Bunun uygulanması Rus turistler açısından faydalı olacak. Aynı şekilde, Türk banka kartlarının da Rusya'da kullanılmasının katkı sağlayacağına inanıyorum. Rus turistler paralarını Türk Lirası'na dolar veya euro aracılığıyla çevirirken çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Banka kartlarını kullanabilirlerse, harcamalarını daha rahat yapabilecekler.


BATIYA BAĞIMLI KALMAMALIYIZ

Ufa'da gerçekleştirilen BRICS toplantısında, Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın yanı sıra, Yeni Kalkınma Bankası'nın kurulmasına karar verildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

BRICS ile ilgili finansal organların kurulmasına dair kararlar alındı. Bu kurumların rezervleri 200 milyar dolara yakın olacak. Batı'daki finans kuruluşlarıyla olan bağlarımızı kesmek istememekle beraber, bunlara da bağımlı kalmayı tercih etmiyoruz. Yakın zamanda Londra'daki bir Rus basın kuruluşunun hesapları kapatıldı. Sebebi ise, bu kuruluşun yöneticisinin yaptırım listesinde olması. Bunun gibi durumları kabul etmemiz mümkün değil. Buna benzer durumlardan kurtulmak için, Batı'ya bağlı olmayan finansal kuruluşlarımızı oluşturmamız gerekiyor ve biz buna hazırız. Ufa'da, ekonominin yanı sıra, kültürel ve siyasi alanlarda pek çok önemli kararlar alındı. Hindistan ve Pakistan uzun süredir Şangay İşbirliği Örgütü'nün daimi üyeleri olmak istiyordı ve bu süreç başlatıldı. Son yıllarda uluslararası örgütlerin daha etkin bir rol aldığını görmeye başladık. BRICS, ŞIO, Avrasya Ekonomik Birliği gibi örgütler gayrisafi milli hasıla açısından dünyanın yarısı civarında bir büyüklüğü oluşturuyor.

YAPTIRIMLAR İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Ukrayna meselesinden ötürü uygulanan ekonomik yaptırımlar Rusya ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bu konu hakkındaki düşünceniz nedir?

Uygulanan yaptırımlar hem uygulayana, hem de uygulanana zarar veriyor. Bizim ekonomimiz elbette ki yaptırımlardan ötürü zarar görüyor fakat pekçok Avrupalı şirket de yaptırımlardan ötürü zarar gördü ve görmeye devam ediyor. Yaptırım uyguladıkları için bu ülkelere teşekkür de etmemiz lazım. Eskiden ithal ettiğimiz pek çok teknolojik ürünü, üretmek için adımlar atmaya başladık. Ayrıca, yaptırımlar bizi yeni piyasalar bulmaya yönlendirdi. Yaptırımların kaldırılması durumunda bile, Avrupa'ya alternatif olacak teşebbüslerimizden vazgeçmeyeceğiz.

EN MODERN TEKNOLOJİ AKKUYU'DA

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde kullanılacak olan Rus teknolojisinin atıl olduğuna yönelik iddialar ortaya atılıyor. Bu konuyla ilgili yorumunuz nedir?

Bunu iddia edenlerin, konuya dair çokça bilgisi yok. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi, dünya çapında en modern teknolojiyi kullanıyor. Rusya'da bu teknolojiyi kullanan sadece bir nükleer güç santrali faaliyette. Akkuyu'da eski teknolojinin kullanılacağını iddia etmek, nükleer enerji konusunda cahilliğe eşdeğerdir.

Gazprom'un İtalyan Saipem şirketi ile anlaşmasını iptal etmesi üzerine, Türk Akımı projesinin gerçekçiliği konusunda tartışmalar arttı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Türk basınında, Rusya-Türkiye ikili ilişkilerini zedeleme çabasıyla, bunun gibi durumları kullananlar var. Türkiye nihayetinde Türk Akımı anlaşmasını Gazprom ile imzalayacak, bahsi geçen İtalyan şirket ile değil. Ayrıca, Rusya Türkiye'ye 30 sene boyunca doğalgaz ihracatı yapmakta. Rusya'nın doğalgaz alanında taahhütlerini yerine getirmediğini kimsenin iddia etmesi mümkün değil. Türk Akımı dört hatlı bir proje olacak. Eğer bu projenin yapımına hemen başlanırsa, Türkiye açılacak birinci hattan ilk doğalgaz sevkıyatını 2016'nın aralık ayında alabilecek.

HER ŞEY PARA DEĞİL

Rusya, İran'ın 5+1 ülkeleriyle anlaşmasını nasıl görüyor? Biz bu anlaşmadan memnuniyet, hatta gurur duyuyoruz. Anlaşmanın başarıya ulaşmasında önemli bir payımız var. Viyana'daki mutabakatların uluslararası diplomasinin en büyük başarısı olduğuna inanıyorum. Bazı Türk gazeteleri, petrol fiyatlarının düşerek Rusya'ya zarar vereceğini belirttiler. Bizim için önemli olan bu değil, bizim için önemli olan barışın sağlanması. Her şey para değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber