Körfez sermayesi 8 Türk şirketinin peşine düştü

Ne seçim ne de dövizdeki hareketlilik Körfez sermayesini etkiledi. Büyük bölümü Körfez'den yatırım fonları 8 Türk şirketi ile masaya oturdu. Pazarlık yapan şirketler arasında 600 milyon cirolu bir perakendeci, otomotiv yan sanayi şirketi ile bir de kahve zinciri var.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ağustos 2015 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Körfez sermayesi 8 Türk şirketinin peşine düştü

Birol Keleş

Türkiye, seçim süreci ve sonrasında dövizde yaşan hareketliliğe rağmen, Körfez fonları için hala önemli bir yatırım merkezi olmaya devam ediyor.

Körfez fonları Türkiye'de eğitim, gıda ve perakende zinciri, otomotiv yan sanayi olmak üzere Türkiye'de şu an 8 şirket ile satın alma yapmak için görüşmeler yapıyor. Son aylarda Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında kurumsal finansman alanında butik yatırım bankacılığı danışmanlık hizmetleri veren Global Bridging Turkey kurucusu ve yöneticisi Figen Tezcan, Körfez ülkelerinin Türkiye'de satın almalar konusunda daha olumlu düşündüğünü, ekonomik ve siyasi gelişmeler yüzünden yatırımlarını askıya alan bir bakışları olmadığını söyledi.

Türkiye'ye bakışları olumlu

Körfez ülkelerindeki fon yöneticilerinin Türkiye'ye yatırım konusunda Batı ve ABD'li şirketlere göre daha ciddi bir tutum sergilediklerinin de altını çizen Tezcan "Ufak bir ekonomik ve siyasi gelişme olduğunda Batılı fonlar hemen kaygılanmaya başlarken, Körfez fonlarında kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye'de borsa düşüp, dolar çıkınca Batılılar hemen tüyleri diken diken oluyor. Ancak Körfez yatırımcısının algısı kesinlikle böyle değil. O yüzden bizdeki ufak tefek sorunlar onlar için önemli bir durum oluşturmuyor" dedi. Risk algısının Batılı fonlarda Körfez'deki fonlara göre daha az olduğu da kaydeden Tezcan "Körfez'in risk iştahı daha fazla. Herhangi bir ekonomik hareketlenmede bu onları Türkiye'ye yatırım yapmaktan geri adım attırmıyor. Dolarda yaşanan durum ve siyasi atmosfer Körfez yatırımcısını yatırım yapmaktan alı koymuyor" dedi.

Bir kahve zinciri hedefte

GB Turkey olarak hisse satışı yoluyla Türk şirketlerini yabancı sermayeli stratejik veya finansal fonlarla evlendirdiklerini söyleyen Tezcan şu an çoğu Körfez fonları olmak üzere bazı fonların 8 ayrı satın alım işlemi yürüttükleri bilgisini de verdi. Tezcan "Türk perakende sektöründe 600 milyonluk bir ciroya sahip olan bir şirketle Batılı bir fon ilgileniyor. Bunun yanında bir kahve zinciri ile Körfez fonları çok yakından ilgili. Bu satın alma işleminde Körfez ve Batılı olmak üzere 5 fon masada. Otomotiv yan sanayisinde faaliyet gösteren bir şirket ile Kuveytli bir fon ilgileniyor. Eğitim alanında ise Körfez fonları kolej satın alımları da yapıyor. Ayrıca gıda ve perakende Körfez fonlarının en fazla ilgilendikleri sektör" diye konuştu.

UZAK DOĞU DA HEVESLİ

Figen Tezcan geçen yıl 21 milyar dolarlık bir satın almanın yaşandığını bunun 2013'te 13 milyar dolar olduğunu bilgisini de verirken, bu yıl ise bu rakamın 23 milyar dolar gibi seviyeye ulaşabileceğini öngördüğünü belirtti. GB Turkey yöneticisi Figen Tezcan, Körfez ve Batılı fonların yanında yavaş yavaş Uzak Doğu fonlarının da Türkiye'de faaliyet göstermek istediklerini ve bunun içinde kendi vizyonlarının bu bölgeyi de radarlarına aldıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber