Öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesi değiştirilerek, İl milli eğitim müdürlerinin %3'lük kurs ücreti payı kaldırılıyor

Haber Giriş : 14 Mart 2004 01:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesi değiştirilerek İl milli eğitim müdürlerinin %3'lük payı kaldırılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda hafta sonlarında öğrenciler için düzenlenen yetiştirme kursu ücretlerinden yüzde 3 pay alan il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin payını keserek öğretmenlere verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır öğretmenlerin tepkisini çeken bir uygulamayı yürürlükten kaldırıyor. ?Hiçbir iş yapmadıkları halde kurslardan il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin büyük şehirlerde birkaç milyarı bulan' para alması uygulaması yürürlükten kaldırılıyor. Halen özellikle büyük şehirler ve çok kurs açılan illerde il ve ilçe milli eğitim müdürleri, ?kursu veren öğretmenlerden fazla ücret' alıyor. Personel Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de imzaladığı, ancak henüz yayımlanmayan ?Öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesi', kurslarda toplanan paranın dağılımını yeniden düzenliyor. Yeni yönerge, kurs gelirlerinden okul müdürünün payını yüzde 6'dan 7'ye, öğretmenin payını ise yüzde 75'ten 80'e çıkarırken, il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin yüzde 3'lük Kurslar Fonu kesintisini kaldırıyor. Okul müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısının yüzde 7'lik payı ile, kursun bakım ve temizlik işlerini yürüten memur ve hizmetlinin yüzde 6'lık payı korunuyor. Kurslarda kullanılan kırtasiye ve eğitim araçları için ayrılan yüzde 3'lük pay da kaldırılıyor.

Yeni yönerge, daha önce milli eğitim müdürlerinde olan kursların açılma yetkisini, okul müdürlerine veriyor. Artık kurslar, ?fiziki kapasitesi ve öğrenci potansiyeli yeterli olan okullarda; okul müdürünün onayı ile açılacak ve en geç 10 gün içinde milli eğitim müdürlüğüne bilgi verilecek. Her eğitim bölgesinde fiziki kapasitesi yeterli en az bir ilköğretim ve bir lisede kurs açılması zorunlu olacak. Kurslara, o kurs merkezinin bulunduğu okulun öğrencilerinin yanı sıra bünyesinde kurs açılmamış olan diğer okullardan da öğrenci kabul edilebilecek. Yetiştirme kurslarının açılması ders yılının sona ermesine iki hafta, hazırlama kurslarının açılması ise sınava bir hafta kalıncaya kadar devam edilecek. Yaz aylarında da kurs açılabilecek.

Kurs parası milyarları buluyor

Öğretmene önemli oranda ek gelir sağlayan yetiştirme kursları, ilköğretim ve liselerdeki öğrencilerin, ?derslerdeki başarılarını artırmak, bilgi eksikliklerini gidermek, yeteneklerini geliştirmek ve sınavlara daha iyi hazırlanmalarını sağlamak amacıyla' düzenleniyor. Bakanlığın yaptığı hesaplamaya göre, 3 ay süreli 40 saatlik 13 kursun açıldığı ve 260 öğrencinin katıldığı bir okulda, kurs geliri 13,8 milyar lira ediyor. (Bir saatlik kurs ücreti 1 milyon 335 bin, 40 saatlik bir kurs için öğrencinin ödeyeceği ücret 53,4 milyon) Bu ücretten kurs veren bir öğretmenin eline aylık brüt 496 milyon, il milli eğitim müdürüne 37 milyon, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerine 29'ar milyon, okul müdürüne 277 milyon, ilköğretim müfettişine ise 18 milyon lira geçiyor. Bu rakamlar, ?il genelinde açılan kurs sayısı düşünüldüğünde, Kurslar Fonu'nda görevli olan il ve ilçe milli eğitim ve şube müdürleri ile kursların denetimini yapan ilköğretim müfettişlerinin yararlanacağı ücretin, öğretmenlerin yararlandığı ücretin çok üzerinde olacağı'nı ortaya koyuyor. Bu nedenle, ?Kurslar Fonu'nun yönergeden çıkarıldığı' belirtiliyor. Bir ilde aynı rakamlarla 10 okulda kurs açılması halinde il milli eğitim müdürünün alacağı ücret brüt 370 milyon, 100 okulda açılması halinde ise 3 milyar 700 milyon lirayı geçiyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde rahatlıkla bu şekilde 100'den fazla okulda kurs verildiği kaydediliyor. Yeni yönerge ise ücret dağılımı rakamlarını değiştiriyor. Artık 260 öğrencinin kurs aldığı bir okuldaki kurs veren bir öğretmenin alacağı aylık brüt ücret 529 milyona, okul müdürünün ücreti 324 milyona çıkarken, il ve ilçe milli eğitim ve şube müdürleri ile ilköğretim müfettişleri hiçbir ücret alamayacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber