Bakaya olan aday neden atanamaz?

Yerleşmiş Ancak Bakaya Durumda Olan Adayın Ataması Neden Yapılmaz?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Aralık 2015 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakaya olan aday neden atanamaz?

KPSS Tercih Kılavuzlarında "Başvurma Genel Şartları" bölümünde; "e) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinin 6'ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak.(Askerde bulunan adaylar da tercih yapabileceklerdir. Ancak, bakaya durumda bulunan adayların tercihte bulunmamaları gerekmektedir.) ifadesi yer almaktadır.

"Bakaya" 1111 sayılı Askerlik Kanunu 12'nci maddede; "yoklamada bulunarak asker edildikleri halde istenildikleri sırada gelmeyenlere veya gelip de askerlik yapacakları kıtalara gitmeksizin toplandıkları yerlerden veya yollardan savuşanlara" şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 93'üncü maddesinde; "...Yoklama kaçağı, saklı ve bakayaları bilerek resmi veya özel hizmete alanlar Askeri Ceza Kanununa göre cezalandırılırlar..." hükmü ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 75'inci maddesinde de; "Asker kişileri kaçmağa kışkırtan veya kaçmalarını veya kaçaklığın devamını kolaylaştıran veya kaçakları, izinsizleri, bakayayı, yoklama kaçaklarını, saklıları ve çağrılıp da gelmeyen yedek subaylarla yedek askeri memurları bilerek özel ve resmi hizmete alanlar veya gizleyenler veya Devlet, il ve belediyelerle bunların denetimi altındaki bütün kuruluş ve kurumlarda ve banka ve kamu faydasına çalışan dernek ve mesleki kuruluşlarda her ne suretle olursa olsun çalıştıranlar ve Hükümetten yapılacak tebligat üzerine özel işlerinden çıkarmayanlar barışta üç aydan bir yıla ve tekerrüründe bir yıldan üç yıla, seferberlikte veya olağanüstü hallerde altı aydan iki yıla kadar hapis ve bu eylemin seferberlikte veya olağanüstü hallerde tekerrüründe yedi yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır." hükmü yer almaktadır.

Bu doğrultuda, kurum bünyesinde oluşturulan Sınav Değerlendirme Komisyonu, yukarıda yer alan hükümleri dikkate alarak, KPSS ile yerleşen adayların KPSS Genel Yönetmeliğinin 25'inci maddesi gereğince askerlik beyanlarını alacak ve bu beyanlarının gerçekle örtüşüp örtüşmediğini kontrol edecek, kılavuzda yer alan yukarıdaki hükme rağmen bakaya olup da tercih yapan ve yerleşen adayların bakaya durumunu askerlik şubesine giderek netleştirmesini ve atama esnasında askerlikle ilgili bir sıkıntısının bulunmamasını isteyecektir.

Askere sevk tarihi netleşen ve hali hazırda askerlikle ilişiği bulunmayan söz konusu adayların ise atamaları yapılacaktır.

Askerlik beyanlarında yanlış, yanıltıcı bilgi veren adaylar hakkında ise yine Genel Yönetmeliğin 25'inci maddesindeki; "...Gerçeğe aykırı belge verdiği veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin atamaları yapılmaz, atamaları yapılmış ise iptal edilir, bu kişiler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Gerçeğe aykırı belge verdikleri veya beyanda bulundukları tespit edilen adaylar hakkında yapılacak işlemler, atama başvuru formunda kamu kurum ve kuruluşları tarafından yazılı olarak belirtilir." hüküm uygulanacaktır.

KPSS ile yerleşen adayların durumlarını inceleyecek Sınav Değerlendirme Komisyonlarının bu noktada dikkatli olmaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber