Erbakan bir gecede 3 bin kişi aldırdı, İsdemir'de kadro 18 bini bile gördü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Ekim 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OYAK Genel Müdür Yardımcısı Ergün Okur, bayram öncesi yaptığımız Erdemir ve İsdemir turu sırasında sohbetlerimizde sık sık yineliyor: "Biz 'Before and after' dökümü yapmayız. Sadece geleceğe bakmayı yeğleriz."

Erdemir'i Oyak Grubu'nun devralmasının ardından geçici bir süre İsdemir'i yöneten Ergün Okur, bu vurgusuyla, gerek Erdemir'de, gerekse İsdemir'de, "Önce durum şöyle kötüydü, biz geldik böyle iyileştirdik" gibisinden, "Enkaz devraldık" edebiyatı yapmayı asla düşünmediklerini belirtiyor.

İskenderun'da 8.6 kilometrekare alana yayılan İsdemir, mevcut 6 bin 20 çalışanıyla, lojmanlarıyla, camisiyle, okuluyla, hatta Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) izinli İsdemir TV'siyle tam bir kasaba gibi...

Okur'un verdiği bilgiye göre, İsdemir'de 2002'de başlayıp, 2008 sonunda bittiğinde parasal değeri 2 milyar doları bulacak yatırımlar için hizmet veren müteahhitlerin tam 9 bin 300 elemanı da ekmek yiyor.

Konu İsdemir'den ekmek yiyen insan sayısına gelince Okur dayanamıyor: "Necmettin Erbakan'ın MSP Genel Başkanı olarak koalisyonlara girdiği dönemlerden birinde, bir gecede İsdemir'e tam 3 bin kişi almışlar."

Bir gecede 3 bin kişi... İnsanın inanası gelmiyor. Ergün Okur'a tekrarlatıyoruz: "Evet, evet... Tam 3 bin kişi... Neyse, dedim ya bizde 'Before and after' bilançosu çıkarmak yok."

Ergün Okur, "öncesi ve sonrası bilançosu"nu bizimle paylaşmak istemese de, üzerine gidiyoruz. İsdemir'deki kayıtlara göre tesislerde çalışan sayısı birara 18 bine kadar yükselmiş. Yani, bugünü üçe katlamış...

Bugün 6 bin 20 kişiyle yılın ilk altı ayını 40 milyon dolar kárla kapatabilen İsdemir, 18 bin kişinin çalıştığı dönemlerde hep zarar yazmış.

Aslında İsdemir'in personel sayısı Erdemir Grubu Oyak'a geçtikten sonra da azalmış. İsdemir'de 7 bin 750 kişi çalışırken, sayı şimdi 6 bin 20'ye kadar inmiş.

İsdemir yönetiminde Erdemir'in başarılarında emeği olan bir ekip görev yapıyor. İsdemir'in Genel Müdür Yardımcısı Uğur Yılmaz, konuyu personel sayısından tasarrufa taşıyor: "Geçmişte İsdemir'de günde 1000 ton fuel-oil tüketilirdi. Şimdi bu rakam 1-2 tona indi. Çünkü, çıkan gazı da enerjiye dönüştürüyoruz. Bir miktar da doğalgaz kullanıyoruz."

Uğur Yılmaz, ardından sektördeki en önemli tasarruf ve verimlilik göstergesine odaklanıyor: "2002'de 1 ton ham çelik için 7900 megakalori enerji harcanırken, bugün bu rakam 5900'e düşmüş bulunuyor. Yatırımlar tamamlanınca bu rakam Erdemir'deki gibi 5 bin megakalorinin altına düşecek."

İsdemir'den ayrılırken, tesislerin devralındığı dönemde Erdemir'in Genel Müdürü olan Şener Macun'un ekibinden dinlediğim örneği hatırlıyorum: "İsdemir'de taşeron işçi çalıştıran işçiler vardı."

Bir gecede Necmettin Erbakan'ın emriyle 3 bin kişi alınan yer İsdemir...

Personel sayısı 18 bine vuran yine İsdemir...

Aylık maaşıyla taşeron işçi çalıştırabilen işçi de yine İsdemir'in...

Gelin işi "Enkaz devraldık" edebiyatına dökmeden, İsdemir için "Geçmiş ve bugün" bilançosu çıkarın, kamuoyuyla paylaşın...

Ortaya çıkacak tablodan hep birlikte ders alalım...

vahap munyar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber