'Fiyat istikrarı için et sınıflandırılmalı'

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Türkiye'de fiyat istikrarının sağlanması için etin sınıflandırılması gerekir.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2016 11:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Fiyat istikrarı için et sınıflandırılmalı'

Etçil ırkın sütçül ırktan ayrılması gerekiyor. Bu yapılmazsa sıkıntılar yine devam eder" dedi.

Mühsürler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından et fiyatlarına ilişkin alınan kararların yerinde olduğunu belirterek, "Türkiye'de en büyük sıkıntılardan biri etin sınıflandırılmasıdır. Avrupa'da etin sınıflandırılması A marka, U markadır. Türkiye'de bu olmadığından dolayı sıkıntılar gerçekleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Küçük illerde en çok dişi hayvan kesimi yapılmasından dolayı fiyat farkının ortaya çıktığını vurgulayan Mühsürler, "Afyonkarahisar'dan giden etin İstanbul'daki fiyatı 23-24 lira. 32 lira kıyma, 34 lira kuşbaşı denildiği anda yüzde 20 kemik payı olduğu zaman, maliyeti 30 lirayı buluyor" diye konuştu.

- "Kargas et sınıflandırılmalı"

Mühsürler, bakanlığın ivedilikle karkas eti sınıflandırması gerektiğini işaret ederek, şöyle devam etti:

"İstikrar bununla sağlanır. Türkiye'de etçil ve sütçül ırk hayvanlar var. Bir de dişi sığır kesimi var. Şimdi etçil ırk hayvanın kemik oranıyla sütçül ırk hayvanın kemik oranı arasındaki fark yüzde 5'tir. Türkiye'de ilk başta etin sınıflandırılması, sonra fiyatın belirlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi de ithal besi danası. Bugün bakanlığın, beslenecek dananın 2-3 aylığına fonunu kaldırması, maliyeti düşük besi hayvanı ile besihanelerin dolmasını sağlar. Bu da fiyat istikrarını korur."

Karkas etin fiyatının 22 olması halinde büyük şehirlerde ilan edilen fiyatların uygulanabileceğini aktaran Mühsürler, "24 lira ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde 32-34 liraya et satmak çok da mümkün görünmüyor" dedi.

- İstanbul'un yüzde 10-12'sini karşılıyor

Fiyatların düşmesinin, işlenmiş et sektörüne olumlu yansıyacağını anlatan Mühsürler, şunları kaydetti:

"Bu, imalatçının işine gelir. Fiyatlar düştüğü zaman, imalat maliyeti de düşeceği için, onlar açısından iyi olacaktır. Tüketici ile üretici arasındaki köprü vazifesi gören bakanlığımızın çalışmalarını samimi görüyoruz. Türkiye'de fiyat istikrarının sağlanması için etin sınıflandırılması gerekir. Etçil ırkın sütçül ırktan ayrılması gerekiyor. Bu yapılmazsa sıkıntılar yine devam eder. Sayın Bakanımızın müdahalesi çok yerinde olmuştur. Ama sınıflandırmanın ivedilikle yapılması gerekir. Afyonkarahisar'daki et sektörü Türkiye'nin et ihtiyacının yüzde 5'ini, İstanbul'un ise yüzde 10-12'sini karşılıyor. Et sektöründe en büyük işlem hacmi olan borsa biziz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber