24 ayar adam 'Binali yıldırım'

AK Parti'nin üçüncü genel başkan adayı olarak ismi açıklanan Binali Yıldırım, kamuoyunun yakından tanıdığı bir siyasetçi. Cumhuriyet tarihinin en uzun Ulaştırma Bakanlığı görevini yapan Yıldırım, ulaşım ve haberleşme konusunda yaptığı çalışmalar kadar esprili yanıtları ve kendisini hicvetme becerisiyle de 'farklı bir siyasetçi profili' çizdi. Yıldırım, dün adaylığının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmaya, aynı esprili üslubuyla başlayınca salondaki ağır havayı da dağıttı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Mayıs 2016 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
24 ayar adam 'Binali yıldırım'

AK Parti'nin yeni başkan ve başbakan adayı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan beri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yakın çalışma ekibinde yer alıyor. Erdoğan'ın en güvendiği isimlerden de biri. Erdoğan'ın, en zor işler için "Binali Bey halleder" sözünü çok kullandığı biliniyor.

GÖLGE BAŞBAKAN GİBİYDİ

'24 ayar adam seçeceğiz' sözleri, Binali Yıldırım'ın aday yoklamasındaki şifre sloganı oldu. Parti içinde Erzincan'ın 24 olan plakasına gönderme yapılarak, Yıldırım'ın tercih edilmesine ilişkin kulis, bu sözlerle döndü. Hatta Yıldırım'a olan ihtiyaç partinin kurmayları tarafından "Bizim bir hikayemiz vardı, onu kaybettik. Binali Beyle bunu yakalacağız" sözleriyle dile getirildi. Bu beklenti, Tayyip Erdoğan'la uyumlu olmasına karşın, düşük profil beklentilerine karşılık gelmedi.

Yıldırım zaten, Erdoğan ile Davutoğlu'nun arasındaki sorunun ilk kez ortaya çıktığı 12 Eylül Kongresi öncesinde adaylığıyla ilgili yeterince imza toplayarak psikolojik desteği arkasına almıştı. Yıldırım, o tarihten itibaren gölge başbakan gibiydi.

Yıldırım'ın ekonomi, yatırım ve icraat konusundaki becerisi, siyasi kamuoyu tarafından iyi bilinirken, bir lider olarak hitabet ve kürsü hakimiyetiyle ilgili sorun yaşayacağı dile getiriliyor. Ancak Yıldırım, kendisinin konuşma biçimi üzerine espriler yapmaktan da geri durmuyor.

YOKUŞA SARAN KAMYON

Kars'ta çağrı merkezini açan Yıldırım, Sivaslı vatandaşın telefonda kendisine, "Ne yorgun yorgun konuşuyorsun, yokuşa saran kamyonlar gibi. Orada, akıcı, güzel konuşan bir bayan yok mu?" dediğini de kahkahalarla anlatabiliyor.

Dursun ve Bahar Yıldırım çiftinin 7 çocuğundan ikincisi olarak dünyaya gelen Yıldırım, 16 yaşında annesini kaybetti. İyi bir öğrenci olan Binali Yıldırım, okuması için İstanbul'a gönderildi. Ailesinin doktor olmasını istemesine karşın o İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü istedi. Yıldırım, üniversite tercihini yıllar sonra şu sözleriyle anlattı:

YOLDAN ÇIKARIM DİYE KORKTUM

"Önce Boğaziçi Üniversitesi'ni ziyaret ettim. Bir baktım farklı bir dünya... Bahçesinde gençler kızlı erkekli oturuyor. Ben çok şaşırdım. Burada yoldan çıkarım dedim. Ondan sonra teknik üniversiteyi seçtim..." Kamu alanında ilk deneyim olarak 1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. Buradaki çalışmaları sırasında Tayyip Erdoğan'la tanıştı. Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda, Binali Yıldırım'ı İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri'ne (İDO) Genel Müdür olarak atadı. Erdoğan'la birlikte AK Parti'nin kuruluş aşamasında görev alan Yıldırım, 6 hükümette ulaştırma bakanlığı yaptı. Yıldırım, kendisini "Az konuşur, soyadım gibi iş yaparım" sözleriyle tanımlıyor.

ERZİNCAN'IN 3. BAŞBAKANI

Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan'ın Refahiye ilçesine bağlı Kayı köyünde doğdu. Yıldırım, Türkiye'nin 27'nci başbakanı olacak. Yıldırım, 1949'da seçilen Şemsettin Günaltay ve 1991 yılında seçilen Başbakan Yıldırım Akbulut'tan sonra Erzincan'ın üçüncü başbakanı unvanını alacak. Yıldırım, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan'dan sonra hem İTÜ'nün 4'üncü başbakanı hem de Türkiye'nin 4'üncü mühendis başbakanı olacak.

YÜZE VURUR İFADESİ... BİR TANESİ

Yıldırım'ın esprili sözleri siyasi sözlerinden daha fazla gündem tutuyor. Binali Yıldırım seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Twitter hesabından bir video paylaştı. Yıldırım videolu mesajında "Vurur yüze ifadesi yeniden tek başına iktidarız bir tanesi..." dedi. Binali Yıldırım'ın bu paylaşımı, sosyal medyayı salladı. Yıldırım'ın gönderme yaptığı Merve Özbey'e ait 'Yaş Hikayesi' şarkısı yeniden dillere düştü.

KARNIYARIK YAPAR AŞIK VEYSEL DİNLER

Yıldırım'ın en sevdiği tiyatro sanatçısının Nejat Uygur olduğu biliniyor. Yakın arkadaşları çok iyi karnıyarık yaptığını anlatıyor. Mehmet Akif ve Necip Fazıl Kısakürek'ten etkilenen, Yunus Emre ve Mevlana hayranı olduğunu söyleyen Yıldırım'ın Aşık Veysel'in "Uzun ince bir yoldayım" türküsünü dilinden düşürmediği anlatılır. Yürüyüş ve yüzme en yoğun programlarının olduğu zamanlarda da vazgeçmediği alışkanlığı olarak biliniyor. Otomobil kullanmayı çok seven Yıldırım, bu hobisinin yorgunluk atmak için iyi bir araç olduğunu anlatıyor.

Nuray BABACAN - Turan YILMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber