Kalp krizi sırasında öksürün...

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tek başınayken kalp krizi geçiren birisinin bilincini kaybetmeden önceki 10 saniye içerisinde derin derin öksürmesi hayatının kurtulması için büyük önem taşıyor.

SBAH-'Hayat öksürüğü' diye adlandırılan bu öksürmeler sayesinde alınan derin nefes akciğerleri havayla doldurduğu için göğüs içi basınç artıyor. Kalp masajı yerine geçen bu basınç nedeniyle kalbin normal ritmine dönmesi kolaylaşıyor. Acil Tıp Uzmanı Dr. Ertan Bakoğlu, kalp krizi ile ilgili akılda tutulması gereken ilginç ayrıntıların bulunduğunu ifade etti. İlk yardım kurslarına katalınlara genellikle kendi başına bir şey geldiğinde ne yapacağının öğretilmediğini belirten Bakoğlu, aynı şekilde televizyondaki ilk yardım programlarında da bu bilginin verilmediğini söyledi. Bakoğlu, pek çok kişinin kalp krizi geçirirken tek başlarına olduğunu ve yanında yardım edecek kimse bulunmadığı bilgisini verdi.

Göğüste aniden çok şiddetli bir ağrı başlamasıyla kalp krizi belirtilerinin kendini gösterdiğini belirten Bakoğlu, "Göğsünüz yanıyor, sıkışıyor, nefes almakta zorlandığınızı hissediyorsanız; ağrı kollarınıza, çenenize ve karnınıza yayılıyorsa; kollarınızı kaldıracak gücünüz kalmadıysa; tüm vücudunuzdan soğuk bir ter boşalıp, giysileriniz terden ıslandıysa; kendinizi çok kötü hissediyorsanız; kalp atışlarınızın düzensizleştiğini fark ediyorsanız; muhtemelen kalp krizi geçiriyorsunuz demektir" diye uyardı.

Kalp atışları düzensizleşen, kendini bayılacakmış gibi hisseden, kalp krizi geçiren birinin bilincini kaybetmeden önce on saniye kadar zamanı olduğunu hatırlatan Bakoğlu, "Bu durumda paniğe kapılmayın. Sakin olmaya çalışın. Derin bir nefes alıp kuvvetlice öksürmeye başlayın. Öksürükleriniz derin olsun ve uzun sürsün. Sanki göğsünüze birikmiş balgamı söküyormuş gibi. İki saniyede bir derin nefes alıp şiddetlice öksürüğe, yardım gelinceye yada kalp atışlarınız düzelinceye kadar devam edin. Öksürük sayısı dakikada 30 civarında olmalı. Bu şekilde öksürmeye devam etmeniz, yardımın erişimi için gerekli olan altın zaman dilimleri kazanmanızı sağlayacaktır." dedi.

Derin nefes alındığında akciğerlerin hava ile dolacağını hatırlatan Bakoğlu, böylece göğüs içi basıncın artacağını ve öksürükle oluşan bu basınç artışının kalp masajı ile benzer etkilere sahip olduğunu vurguladı. Basınç artışının göğüs içinde bulunan damar yatağının da basıncını artırarak sistemik dolaşımın sürdürülmesini sağlayacağını dile getiren Bakoğlu, "Aort ve koroner arterlerdeki tansiyon yükselir. Balbin kanlanması artar. Kalbin normal ritme dönmesi kolaylaşır. 'Hayat öksürüğü' dediğimiz bu öksürmeler hastanın hayatının kurtulmasına vesile olur" ifadelerini kullandı.

DENGELİ BESLENİN, BOL EGZERSİZ YAPIN

Konya Vakıf Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Tamer Bakalım, kalbin karunması için tüketim alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesinin de faydalı alacağını söyledi. Zeytinyağıyla yapılan yemeklerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Bakalım, yapılan egzersizlerin çeşitlendirilmesini de önerdi. Bakalım, "Egzersizleri tek tipe indirmek size zamanla sıkıcı geleceği gibi vücudunuzun yeteri kaiyi çalışmasına engel olur. Bu nedenle yüzme ve koşma gibi tüm vücudunuzu çaıştıracak egzersizler tercih edin ve bir gün birini yapıyorsanız öbür gün diğerini seçin. Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar aynı anda çalışır. Bir dakika yüzerek bir dakika bisiklete binmiş kadar kalori yakarsınız. Üstelik bibinmenin veya koşmanın neden olduğu ekrahatsızlıkları da yaşanmaz. Egzersiz kalbin boyutlarını yüzde 30-40 daha büyütür. Bu, daha az enerji harcanarak vücudunuza daha çok kanın yollanacağı anlaına gelir, kalp atış hızınız azalır." tavsiyelerinde bulundu.

Ayrıca saunaya girmenin dolaşım sistemine iyi geldiğini ve kan akışını düzenlediğini bildiren Bakalım, daha az oturup daha çok gezmenin de kalbin korunması açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber