AYM'den FETÖ mensuplarının atılması için tip uygulama ve referans gerekçe

Anayasa Mahkemesi, kamu görevden çıkarılacaklar için yaptığı uygulamanın gerekçelerini açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ağustos 2016 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AYM'den FETÖ mensuplarının atılması için tip uygulama ve referans gerekçe

Anayasa Mahkemesi, 667 sayılı KHK'ya dayanarak 2 üyesini ihraç etti.

Yüksek Mahkeme, ihraç kararını alırken, 667 sayılı KHK'yı yorumladı ve tüm kamu kurumlarına örnek olacak referans gerekçelerini açıkladı.

Bu gerekçelerin bir kısmına aşağıda yer veriyoruz.

30. Buna göre KHK'nın 3. ve 4. maddelerinde öngörülen meslekten veya kamu görevinden çıkarma; adli suç veya disiplin suçu işlenmesi karşılığında uygulanan yaptırımlardan farklı olarak terör örgütleri ile milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğu kabul edilen diğer yapıların kamu kurum ve kuruluşlarındaki varlığını ortadan kaldırmayı amaçlayan, geçici olmayan ve nihai sonuç doğuran "olağanüstü tedbir" niteliğindedir.

35. Tedbirin uygulanması için mutlaka terör örgütüyle, terör faaliyetleriyle ve bu arada darbe teşebbüsüyle Anayasa Mahkemesi Üyeleri arasında bağ kurulması aranmamış; MGK'ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen "yapı", "oluşum" veya "gruplar"la bağ kurulması yeterli görülmüştür.

36. Diğer taraftan maddeye göre meslekten çıkarma tedbirinin uygulanabilmesi için söz konusu bağın yapıya, oluşuma veya gruba "üyelik" veya "mensubiyet" şeklinde olması zorunlu olmayıp "iltisak" ya da "irtibat" şeklinde olması da yeterlidir.

37. Son olarak maddede, terör örgütleri veya MGK'ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplar ile üyeler arasındaki bağın "sübut" derecesinde ortaya konulması aranmamıştır. Böyle bir bağın Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca "değerlendirilmesi" yeterli görülmüştür. Buradaki değerlendirme Genel Kurulun salt çoğunluğunda oluşacak bir "kanaati" ifade etmektedir. Kuşkusuz bu kanaat cezai sorumluluğun bulunup bulunmadığından bağımsız olarak sadece meslekte kalmanın uygun olup olmadığı yönünde bir değerlendirmeden ibarettir.

38. KHK'nın 3. maddesinde bu kanaate varılabilmesi için belli bir tür delile dayanma zorunluluğu öngörülmemiştir. Bu kanaatin hangi hususlara dayanılarak oluşacağı Genel Kurulun salt çoğunluğunun takdirine bırakılmıştır. Burada önemli olan belli bir kanaate varılırken keyfilikten uzak durulmasıdır.

45. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca yapılacak değerlendirmede dikkate alınmak üzere Üyeler Alparslan ALTAN ve Erdal TERCAN'ın yazılı savunmaları alınmıştır. Anılan üyeler savunmalarında FETÖ/PDY ile herhangi bir bağlarının bulunmadığını beyan etmişler; yöneltilen suçlamayla ilgili somut bilgi ve belgeler kendilerine sunulduktan sonra yeniden savunma imkanı verilmesini, isimlerini belirttikleri bazı tanıkların dinlenilmesini talep etmişlerdir.

MEMURLAR.NET DEĞERLENDİRMESİ

AYM'nın bu gerekçelerine göre, FETÖ'ye üye olan kamu personeli hakkında değerlendirme yapılırken, üyelerden savunma alınmalıdır. AYM üyelerin savunmasını almıştır. Ancak üyelerin talebine rağmen ikinci savunmayı almamış ve mevcut bilgi/belgelere göre değerlendirmesini yapmıştır.

FETÖ'yle bağın sübut derecesinde ortaya konulması şartı aranmayacaktır.

Değerlendirmeyi yapacak komisyonun kanaati yeterlidir.

Bu kanaate varılabilmesi için belli bir tür delile dayanma zorunluluğu da bulunmamaktadır.

AYM'nin emsal olacak kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber