Başbakan'dan OHAL süresi uzayabilir mesajı

Başbakan Yıldırım: FETÖ soruşturmasındaki geldiğimiz nokta şu, bunun çok boyutlu bir iş olduğunu milletimizin bilmesi lazım. Bugünden yarına çözülecek bir konu olmadığını da bilmesi lazım. Çünkü örgüt kapalı kutu, saydam değil. Birtakım kendilerine göre teknolojik alt yapı kurmuşlar, özel haberleşme sistemleri var. Hiç tahmin etmediğimiz, akla hayale gelmeyen yöntemler kullanıyorlar. Dolayısıyla burada suçluyu suçsuzu birbirinden ayırmak, kurunun yanında yaşın yanmasını önlemek için çok titiz bir çalışma gerekiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan'dan OHAL süresi uzayabilir mesajı

- Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturmalara ilişkin, "FETÖ soruşturmasındaki geldiğimiz nokta şu, bunun çok boyutlu bir iş olduğunu milletimizin bilmesi lazım. Bugünden yarına çözülecek bir konu olmadığını da bilmesi lazım. Çünkü örgüt kapalı kutu, saydam değil. Birtakım kendilerine göre teknolojik alt yapı kurmuşlar, özel haberleşme sistemleri var. Hiç tahmin etmediğimiz, akla hayale gelmeyen yöntemler kullanıyorlar. Dolayısıyla burada suçluyu suçsuzu birbirinden ayırmak, kurunun yanında yaşın yanmasını önlemek için çok titiz bir çalışma gerekiyor" dedi.

Yıldırım, Habertürk, Show TV ve Bloomberg HT ortak canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

İki muhalefet partisi ve AK Parti'nin attığı ortak adımlara ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Yenikapı ruhu" diye yeni bir sürecin başladığına işaret ederek "Bu süreç birlik, beraberlik, bayrağa sahip çıkma, ülkeye sahip çıkma, ülke düşmanlarına karşı tavır almadır. İşte bugün biz burada bu operasyonu yapıyorsak bu birlik ve beraberlik sayesinde yapıyoruz." dedi.

MHP'nin operasyonları "DEAŞ'a yoğunlaşırken PKK'yı da ihmal etmeyin" notunu düşerek desteklediğini ve bunun için de teşekkür ettiklerini belirten Yıldırım, CHP'nin tavrına ilişkin şunları söyledi:

"CHP aslında destekliyor. Açıklamasında biraz nalına biraz mıhına vuruyorsa da esas itibariyle geçen pazartesi günü yaptığımız toplantı öncesi Sayın Kılıçdaroğlu 'Bizden ne istiyorsunuz terörle mücadele için? Varız, hazırız.' dedi. Biz de onun üzerine davet ettik. Bugüne kadar terörle mücadele konusunda ne yapıyoruz, bundan sonra hangi adımları atacağız, hepsi ile ilgili bütün detayları kendileri ile paylaştık. Fikirlerini aldım. Parlamento çalışmalarındaki konuları, Suriye'yi, Irak'ı, PKK, DEAŞ'la mücadeleyi, anayasayı konuştuk. Gördük ki konuşunca, görüşünce ana konularda uzlaşmamak için hiçbir neden yok. Pekala uzlaşılabilir, yeter ki kısa vadeli siyasi hesapları bir kenara bırakalım, orta ve uzun vadede millet menfaatini öne alalım."

- "Doğu ve Güneydoğu'da yeniden yapılanma sürecini başlattık"

Güneydoğu'da kırsal operasyonlar tüm hızıyla devam ederken yeni bir karar alındığını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz Bakanlar Kurulu'nda bir karar aldık. Doğu ve Güneydoğu'da yeniden yapılanma, restorasyon sürecini başlattık. Ciddi anlamda destekler ve yatırımlar yapılacak. Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde bizzat bölgede artık yatırımların temeli atılacak. Bölgede uygulanacak yeni iş sahaları oluşturmaya yönelik çalışmaları bütün detaylarıyla orada açıklayacağız. 3 yıllık ve 5 yıllık programlar hazırladık."

Yıldırım, bu çalışmaya yönelik soruyu yanıtlarken bunun terörden zarar gören bölgelere yönelik sağlanacak teşvik paketi olduğunu aktardı.

Terörle mücadelenin bir de sosyal yönü olduğunu ifade eden Yıldırım, sosyal yönü ile ilgili çalışmaların da bütün hızıyla devam ettiğini bildirdi.

Yıldırım, teşvik paketinin kaç ili kapsayacağı ile ilgili olarak "24 ile kadar çıkabilir. Amacımız, bölgedeki bazı illerin etrafında diğer illerin kümelenmesi ve oraların cazibe merkezi haline gelmesi. Bunların detaylarını önümüzdeki günlerde milletimizle paylaşacağız." dedi.

- "Çok titiz bir çalışma gerekiyor"

FETÖ soruşturmalarına yönelik sürecin ne kadar devam edeceği ve siyasette de tasfiyeler olup olmayacağına yönelik soruya şu yanıtı verdi:

"FETÖ soruşturmasındaki geldiğimiz nokta şu, bunun çok boyutlu bir iş olduğunu milletimizin bilmesi lazım. Bugünden yarına çözülecek bir konu olmadığını da bilmesi lazım. Çünkü örgüt kapalı kutu, saydam değil. Birtakım kendilerine göre teknolojik alt yapı kurmuşlar, özel haberleşme sistemleri var. Hiç tahmin etmediğimiz, akla hayale gelmeyen yöntemler kullanıyorlar. Dolayısıyla burada suçluyu suçsuzu birbirinden ayırmak, kurunun yanında yaşın yanmasını önlemek için çok titiz bir çalışma gerekiyor."

FETÖ yapılanmasının sadece memurlarda değil yargı, ordu, polis, bütün bakanlıklarda, yerel yönetimlerde hatta iş aleminde de olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Üniversiteler de buna dahil, bütün alanlara sızmışlar. Kılcal damarlara kadar girmişler. Bunları titiz bir çalışmayla ayıklayacağız. Onun için zor ve zahmetli bir iş. Yanlış yapma lüksümüz yok. İnsanların mağdur edilmesi lüksümüz yok. Onun için zaman alıyor ama üstesinden geleceğiz." dedi.

- OHAL'in uzatılması

Başbakan Yıldırım, OHAL'in uzatılmasının söz konusu olup olmadığına ilişkin soru üzerine ise şöyle konuştu:

"Biz OHAL'i vatandaşa ilan etmedik. OHAL'i kendimize ilan ettik. Vatandaş işine gücüne baksın. Yeni yatırımlar yapsın, alışverişini yapsın. Ekonomi canlanmaya devam etsin. Fransa'da bir terör olayı oldu OHAL ilan ettiler, 3 sefer uzattılar. En son 6 ay daha uzattılar. Bizim ülkemizi yok etmeye çalıştılar, darbe yaptılar. Dolayısıyla daha aradan geçmiş 1 ay, 'İşte OHAL uzayacak mı uzamayacak mı?' Dur bakalım şu 3 ayı bir görelim. Bu 3 ayı da azami müddetçe değerlendireceğiz."

OHAL'de vatandaşın işine, seyahatine karışılmadığını her şeyin eskisi gibi olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"OHAL'in ne ile alakası var? Bu FETÖ terör örgütü ve bölücü terör örgütünün Türkiye'nin bir daha başına bela olmaması için alınması gereken tedbirler var. Yapısal değişiklikler var, bu terör örgütüne bulaşmış olanların devletten temizlenmesi var. Bu ve buna benzer düzenlemeler var. Bu düzenlemeler de 'Biz yaptık oldu' mantığıyla yapılmıyor. Bunlar aynı zamanda çıkar çıkmaz hemen Meclis'e gönderiliyor. Hepsi Meclis onayından geçecek. Dolayısıyla yapılan iş sadece zamanı etkin kullanma. Onun dışında normal Parlamento çalışmalarından farklı bir şeyden bahsetmiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber