?Baldızda 3, bacanakta 1 gün ölüm izni' kriz çıkardı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyedeki toplu iş sözleşmelerinde, işçilere bacanağın ölümü halinde verilecek 1, baldızın ölümü halinde ise 3 günlük izin tartışma yarattı. Sonuçta baldız için izin hakkı 2 güne indirildi

Türkiye'deki belediye toplu sözleşmelerinde, iş hayatında daha önce karşılaşılmamış bir olay yaşandı. Görüşmelere damgasını vuran konu ise oldukça ilginç: Bacanak ile baldız. Osmaniye Belediyesi'nin toplu iş sözleşmesinde ?Bacanağı ölümü halinde 1, baldızın ölümü halinde 3 iş günü izin istenmesi ?Eşitsizlik yaratılıyor? tartışmalarına neden oldu. İşte ilginç tartışmanın hikayesi:

Osmaniye Belediyesi işçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi, yakınlarının ölümü halinde çalışanlara verilen izin konusunun da aralarında bulunduğu bazı maddeler nedeniyle kilitlendi. Belediye Başkanı Davut Çuhadar'ın baldızın ölümü halinde 3 gün izin verilmesine ilişkin düzenlemeye itirazı nedeniyle Uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu'na taşındı.

YAKINLIĞA GÖRE İZİN

Hizmet-İş Sendikası ile Osmaniye Belediyesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde, işçilere özel hallerde verilecek izin, ?ölüm? halinde, çalışanın ölen kişiye yakınlığına paralel olarak uzuyor.

Belediye ile sendika arasında imzalanan önceki dönem sözleşmesinde, işçinin; dede, babaanne, anneanne, kayınpeder, kayınbirader, kayınvalide, üvey anne, üvey baba ve baldızının ölümü halinde 3 gün ücretli izin öngörülüyor. Cenaze şehir dışına gidecekse izin 4 güne çıkarılıyor. İşçinin anne, baba, eş ve kardeş çocuklarının ölümü halinde verilecek ücretli iş günü 7 güne çıkarılıyor. İşçinin amca, dayı, hala, enişte, teyze ve bacanağının ölümü halinde ise bir iş günü ücretli izin öngörülüyor.

Çuhadar'ın itiraz ettiği neden olan anlaşmazlık maddeleri arasında yer alan ?ücretli sosyal izinler? bölümünde, baldızın ve bacanağın farklı izin gruplarında değerlendirilmesi yeni sözleşmede de sürdü. Ancak, yeni toplu iş sözleşmesinde, baldızın ölümü halinde 3 gün olan izin 2 güne düşürüldü. Bacanağın ölümü halinde ise bir günlük izin öngörüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber