MEB'e, norm fazlası öğretmenlerin atanmasına dair öneriler

MEB norm fazlası atama süreci ve öneri

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Eylül 2016 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'e, norm fazlası öğretmenlerin atanmasına dair öneriler

Norm kadro fazlası öğretmenlerin görevlendirilmesine ilişkin olarak Ahmet Kandemir tarafından yapılan detaylı değerlendirmede mağduriyete yol açacak ve mevzuata aykırı hususlar ele alındı. http://www.memurlar.net/haber/612293/

Değerlendirmede, normların 2016-2017'ye göre güncellenmemesinin yaratacağı sorunlar, öncelikle ilçe içi yer değiştirme yapılması gerektiği gibi konulara değinildi.

Biz de örneklerle yaşanacak sorunları ve önerileri ele alalım.

Evet izlenen yol doğru değil. Süreç böyle yönetilirse bir çok sorun yaşanacak. Örneğin norm fazlası olmayacağı halde fazla muamelesi yapılan öğretmenler olacağı gibi ihtiyaç olmayacağı halde atama yapılan okullar da olacak.

Hemen örneklendirelim:

1- Okulda norm fazlası öğretmen var fakat okulun normu 2016-2017'ye göre güncellense norm artacak ve öğretmen norm fazlası olmaktan kurtulacak. Bu durumda şu anda elinde ders programı olan öğretmene fazlalık muamelesi yapılacak ve öğrenciler de mağdur olacak.

2- Okulda norm açığı var. Fakat norm güncellense bir norm kapanacak. Açık olduğu için bu okula birisi atanacak ve başlayacak. Norm güncellendiğinde norm düşeceği için okuldaki belki bir başka öğretmen fazla duruma düşecek.

3- Yönetici görevlendirmeleri sona ermedi bu nedenle belki de boşalacak kadroya norm fazlası öğretmen ilişkilendirilecek ve fazla olmaktan kurtulacak.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

MEB normları güncellemeden hareket ederse normlar güncellendiğinde (muhtemelen Ekim'de) yeniden norm fazlası öğretmen ataması yapmak zorunda kalacak. Bu arada boş yere mağdur olacaklar çabası.

MEB'e Öneri:

1- Kurumlar öncelikle normu etkileyecek durumların tespitini sağlamalı. (Açılacak şube, seçmeli ders. ... gibi)

2- Hızlı bir şekilde norm güncellemeleri yapılmalı. (Çok acil birkaç günde)

3- Valiliklere yönetici görevlendirme sürecinin birkaç gün içinde tamamlanması talimatı verilmeli.

4- Norm fazlası öğretmen atamaları http://www.memurlar.net/haber/612293/ adresinde yer alan açıklamalar doğrultusunda tamamlanmalı.

MEB norm güncellememekte ısrar ederse, zaman yok diye diretirse;

Bu durumda yukarıdaki süreç 2016-2017 norm güncellemesi yapılmış gibi mevcut fiili (ders, derslik, kayıt. ...) duruma göre işletilmelidir.

Yani;
-Okulda şube kapanacaksa ve norm fazlası oluşacaksa bu durumdaki öğretmenler de sürece katılmalı
-Şube, ders artışı olmuş ve norm artacaksa bu durumda göz önüne alınmalıdır.

Bir de açığa alınan öğretmenlerin durumu var. Bunların kadroları ile ilgili olarak açıklama yapılmalı ve okul idareleri il/ilçe yöneticileri uyarılmalıdırlar.

Bu durumda bu olağanüstü süreçte işin büyük kısmı; 2014 sonrası olağanüstü bir tespitle atanan il/ ilçe müdürleri ile olağanüstü meziyetleri sözlü sınavlarla tespit edilerek görevlendirilen olağanüstü okul yöneticilerine düşmektedir. Çünkü olağanüstü bir çaba ile en doğrusunu yapmaları gerekir.

Yukarıdaki açıklama ve norm sürecinde özellikle keyfi olarak hareket eden, hata yapıp öğretmenleri mağdur ya da devleti zarara sokanlar hakkında işlem yapılacağı ve süreci şeffaf bir şekilde yürütmeleri hatırlatılmalıdır.

Maksut Balmuk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber