Türkler cep'ten ödemede dünya liginin şampiyonu!

Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'daki 23 ülkede yapılan tüketici araştırmasına göre "mobil ödeme" işlemlerinde Türkiye yüzde 72 ile Avrupa'da birinci sırada yer alıyor. Türkiye'yi İsviçre takip etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ekim 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkler cep'ten ödemede dünya liginin şampiyonu!
Kadife Şahin

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bedir, mobil ödemede Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğunu söyledi.

Mastercard'ın Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'da yere alan 23 ülkede yaptırdığı İnovasyon Endeksi araştırmasının sonuçlarına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Bedir, "Türkiye yüzde 72 ile Avrupa birincisi. Türkiye'yi yine yüzde 72 ile İsviçre takip ediyor. Hemen ardından da yüzde 70 kullanım oranıyla Sırbistan ve yüzde 69 ile Romanya geliyor" dedi.

Bedir, "Dünya geneline baktığımızda yüzde 87 ile Kenya birinci sırada, Zambia yüzde 73 ile ikinci sırada. Bu ülkelerde oranın yüksek olmasının sebebi, geniş coğrafyalarda finansal ürün ve hizmetlerinin erişimi daha çok mobil üzerinden ilerliyor" diye kaydetti.

Mastercard'ın 23 bin tüketiciyle yaptığı araştırmada tüketicilerin dijital teknolojiye bakışları dikkate alınmış. Araştırmaya göre Türk tüketiciler online bankacılığı ve online alışverişi yoğun kullanırken, kimlik doğrulama için parmak izi ve SMS ile gönderilen şifreleri tercih ediyor. Türk tüketicilerin yüzde 72'si ödemelerinde cep telefonunu tercih ediyor. Bunu yüzde 34'lük kullanımla tabletler takip ediyor.

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bedir sorularımızı şöyle yanıtladı:

Mobil ödemeyi kullanan Türklerin yaş ve mesleki bilgileri nedir?

İnovasyon Endeksi araştırmamızı tüm ülkelerde 20-50 yaş aralığındaki, banka hesabı olan internet kullanıcıları ile yürüttük. Türkiye özelinde bakarsak, araştırmaya katılanların üçte birinden fazlası kadın, yüzde 84'ü yüksekokul ya da üniversite mezunu. Yüzde 39'u 30-39 yaş aralığındayken, yüzde 37'i 40-50 yaş aralığında, geri kalan yüzde 24 ise 20-29 yaş aralığında. Meslek detayı maalesef yok ancak yüzde 57'sinin çalışan, yüzde 11'nin kendi işinin sahibi olduğunu biliyoruz.

Araştırmaya en yüksek katılım oranı İstanbul (Yüzde 32). Onu güney illerimiz takip ediyor (Yüzde 30). Diğer katılımcılar ise yüzde 20 kuzey illerimizde, yüzde 18 Orta Anadolu illerimizden.

Mobil ödeme en çok hangi satın almalarda kullanılıyor?

Mobil alışverişlerde görülen en tipik 2 alan, sinema, konser, maç bileti gibi eğlence sektörü ile uçak/otobüs bileti gibi seyahat giderleri.

Günlük market alışverişi veya diğer ulaşım giderleri gibi geleneksel ihtiyaçlar için kullanımın daha çok Bayı Avrupa'da yaygın olduğunu görüyoruz.

Yurtiçi ve yurtdışı dağılımı nedir?

Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa'nın güney bölgelerinde mobil alışverişlerin daha çok kendi ülkelerindeki işletmelerden yapıldığını görüyoruz. Ancak yine de yüzde 26'lık kesimin dünya çapında online mağazalardan da alışveriş yaptığı göze çarpıyor.

Batı temkinli yaklaşıyor...

Araştırmaya göre Afrika ve Orta Doğu'daki tüketicilerin yüzde 70'inden fazlası akıllı telefonlarıyla ödeme yapmaya hazırken, Batı Avrupa bu teknolojiye daha temkinli yaklaşıyor, henüz 5 tüketiciden sadece 2'si ödemelerini cep telefonlarıyla yapmaya sıcak bakıyor. Yine de tüketicilerin gözünde cep telefonları, plastik kartların alternatifi haline gelmiş durumda.

Araştırmaya dahil olan 5 tüketiciden 4'ü sosyal ağlardaki, seyahat, alışveriş ve finans alanlarındaki teknolojik yenilikleri yeterli buluyor; ancak sağlık, eğitim ve toplu ulaşım alanlarında yenilik beklentisi içinde olduklarını belirtiyorlar. Türkiye raporunda da katılımcıların yüzde 40'ı sağlık, eğitim ve toplu taşıma alanlarında daha çok dijitalleşme gerektiğini belirtirken, yüzde 25'i insan ilişkilerinde, ticarette ve seyahatte dijital çözümlerin gereğinden fazla ön plana çıkarıldığını düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber